xf

divendres, 9 de gener del 2015

JE SUIS CHARLIE HEBDO?

Des de dimecres dia 7 de gener que Europa i el món sencer han quedat consternats per l'atac terrorista quan tres individus relacionats amb el radicalisme islàmic entraven a la seu, al centre de París, de la revista satírica Charlie Hebdo i assassinaven a sang freda a 12 persones entre ells dos policies. El rotatiu francès havia publicat "La vida de Mahoma" en to burlesc fa uns mesos. Aquí teniu diferents portades on es pot veure que criticaven tots tipus de religions, temes polítics i socials.

       

   

Avui mateix també hi ha hagut l'assalt a un supermercat jueu a Montpeller i un tiroteig al sud de París on han sortit morts quatre persones més. París i França estan patint el que molts anomenen el seu 11'S. Aquí us deixem uns enllaços per fer el seguiment més exhaustiu de la notícia.

Hollande crida a la unitat: 

Assalt al supermercat jueu:

Les millors imatges de les vinyetes en homenatge a "Charlie Hebdo": 

Article d'opinió molt recomanable "Tots som Charlie Hebdo?": 

Un dels cartells de la campanya d'homenatge als morts en l'atemptat.
Per altra banda, hi ha vegades que la gent ho fica tot en el mateix sac. És a dir, alguns poden pensar que tothom que practica l'islam és sinònim de barbàrie o radicalisme o que tot jueu sap administrar els diners o que a Alemanya hi ha partidaris del nazisme o que tots els bascos recolzaven ETA o que els catalans són molt gasius o que els adolescents són uns despreocupats... Estereotips que es creen i que només les persones amb criteri i coneixement de causa se'n saben desmarcar. 

Per aquest motiu us animo o quasi us obligo a llegir íntegrament un article d'una jove periodista musulmana que porta per títol.

"Soy musulmana y nadie mata en mi nombre"

A més a més, el seu blog és una bona font d'informació per conèixer més de la cultura musulmana.


Imatge del blog de Lucia El Asri
Obrim el debat:

- Quina opinió us genera l'atac terrorista a la revista francesa?
- Creieu que aquesta por que generen aquests atacs poden portar a un conflicte internacional a gran escala?
- Per què parlen de terroristes jihadistes? Què és el jihad en la cultura musulmana?
- Quina conclusió traieu després de llegir l'article de la periodista musulmana?
- Els redactors i redactores de la revista Charlie Hebdo ja estaven amenaçats de mort. Per què creieu que van seguir treballant?
- Vosaltres us jugaríeu la vida pel que creieu?
- Què és per a vosaltres la llibertat d'expressió? En quin moment històric s'estableix aquest dret?
- Llibertat d'expressió, SÍ! Però fins a on?
- Quins fets històrics han propiciat que aquest radicalisme islàmic revifés?
...


8 comentaris:

  1. "penso que l'error ha estat comes per totes dues parts: Charlie Hebdo per burlar-se i aquelles 3 persones per matar sense pensar que les coses es poden solucionar d'altres maneres."

    Buf, quina por que fan aquests "musulmans moderats"...

    ResponElimina
  2. COM A MUSULMANA MATAR A PERSONES INNOCENTS EN NOM DE L’ISLAM ÉS MOLT MÉS OFENSIU QUE QUALSEVOL ALTRE CARICATURA.

    Encara que els atacants justifiquin les seves actuacions en nom de l’islam i del seu creador, els seus actes no guarden ninguna relació amb les ensenyances de la religió en qüestió. Cap musulmà ha de prendre’s la justícia per la pròpia mà, ni ferir ni assassinar a ningú.

    En tota convivència hi ha d’haver la base del respecte. JO NO SÓC CHARLIE, i sembla que tota persona que reivindiqui aquestes paraules justifiqui l’actuació dels terroristes; i no és així, senzillament proporcionem una nova perspectiva del que els MMCC ens obliguen a tenir i mastegar.

    NO SÓC CHARLIE ni molt menys TERRORISTA! No sóc Charlie perquè no m’agrada insultar ni ridiculitzar qualsevol mena de creença religiosa amb un humor satíric que no fa gràcia a molts. No sóc una assassina perquè no tinc que odiar a aquella persona que pensi diferent a mi.

    Des de ben petita que m’han ensenyat que hi ha coses sagrades i Charlie Hebdo ha mostrat un menyspreu cap a elles. I des de petits que ens ensenyes que LLIBERTAT no és fer tot allò que ens vingui de gust: LA MEVA LLIBERTAT I LA TEVA ACABA QUAN COMENÇA LA D’UN ALTRE.

    No podem oblidar mai que el RESPECTE és la base de la CONVIVÈNCIA. Prefereixo conviure en PAU en un lloc on existeixin molts punts de vista. Només sóc una persona que busca i desitja, com moltes altres majories, viure en pau i deixar viure en pau.

    No podem deixar que la IGNORÀNCIA justifiqui el que no es pot TOLERAR. Els VALORS de la societat s’estan perdent. En aquests moments necessitem un món més JUST, més SOLIDARI i que estigui disposat al servei de la HUMANITAT.

    D’altre banda en relació amb aquesta notícia, la paraula clau de tots aquests fets són: MARGINACIÓ, OBLIT, INDIVIDUALISME,... El tema central d’aquesta notícia va més enfocada cap el tema socio-econòmic que deixa a fora gran part de la població mentre que es veu clarament com viu en excés una petita minoria “privilegiada”.

    Si realment el govern vol lluitar contra els atemptats la sortida no és enlairar més murs sinó ajudar a construir sistemes econòmics menys desiguals, més inclusius i més amables i agradables per tothom.

    Abans d’acabar només recordo unes últimes paraules: quan l’humor va dirigit a aquelles persones sense poder deixa de ser humor és, sobretot, vulgar. I no ens parem a analitzat la situació en que vivim i en que es troba el món des de principis de la dècada passada.

    Finalment, tal i com esmenta Olga Rodriguez: “Buen ejemplo en Francia con el hashtag #IslamNonCoupable entre los + usados. En España entre los 10 primeros està el islamófobo #StopIslam”

    L’ISLAM DELS ASSASSINS CLARAMENT NO ÉS EL MEU. #NOENNOMMEU!

    ResponElimina
  3. Les portades de les noticies d’Espanya anuncien: Cuatro: “Un herido grave y seis rehenes en el secuestro de una tienda kosher en París”,Antena3: “La policía acorrala a los Kouachi, con un rehén”, El mundo: “Los hermanos Kouachi se atrincheran con al menos un rehén en una imprenta en el Norte de París”, El País: “Disparos en la zona donde se encierran los dos terroristas”, ABC: “Francia la mayor caza al hombre”, La Vanguardia: “El terror yihadista golpea de nuevo París y sume la ciudad en el caos”.
    Portem així des del dijous vuit de gener. Engeguem la televisió a les 7 del matí i es parla de Charlie Hebdo, a les 14:00 Charlie Hebdo, a les 20:00 h. Charlie Hebdo, Es parla d’aquest tema tant ! fins i tot els altaveus de les botigues ja no posen musica, sinó que posen la ràdio “Charlie Hebdo” (irònic no?). PERQUÈ! PERQUÈ! Assassinats passen successivament, de criminals en coneixem un munt, el mateix vuit de gener un infermer va matar a 30 persones, no 12, 30 i només s’ha donat a les noticies una sola vegada i poca gent ho coneix, que pot ser no són persones els que van morir? Palestina portamés de 40 anys en guerra, moren centenars de persones, la televisió Europea ho sap?
    Aquest fet provoca que una població creixi amb aquesta ignorància a la realitat (no tots), però si ha provocat que hi hagi més racisme i odi cap els musulmans i el més probable és que aquest odi hagi set llavor d’aquests mitjans de comunicació, el diari, la radio... Si és cert, no ho negaré, ni defensaré a aquests terroristes, però també haig de dir que estic d’acord amb la meva companya Manal, sóc neutre, no tibo ni a un canto ni a l’altre perquè les dos bandes penso que són ... no tinc paraules per descriure-ho.
    És injust, i fa ràbia que per culpa d’un parell que se’ls hi va la pinça, tot una societat musulmana n’hagi de viure les conseqüències, no cal repetir-ho, però el Corà no diu en cap vers que s’hagi de ser terrorista ni molt menys. No tinc metralletes a casa, ni bombes, i dubto que els meus companys de classe musulmans en tinguin!!!
    Respecta el comentari “Anònim”, amb tots els respectes del món és precisament això el que em refereixo, només demano una mica més de coneixement, a part del que podem veure per la televisió, perquè si haig de ser franca ha estat un comentari una mica ofensiu.

    ResponElimina
  4. #JesuisCharlie i crec que davant l’atac terrorista la solidaritat amb el setmanari satíric s’hauria de sobreposar per davant de la moral d’una religió. L’humor pot agradar o disgustar però no causa cap mal.

    Els que no són Charlie són els que encapçalaven la gran manifestació del passat diumenge 11 de gener. Què hi feien els grans dirigents que coarten la llibertat d’expressió als seus països? Què hi feia el ministre turc en una Turquia que empresona periodistes, què hi feia el ministre d’afers exteriors rus, què hi feia el ministre Netanyahu relacionat amb morts de periodistes i milers de morts a Gaza, què hi feia el rei de Jordània que actua amb repressió contra els periodistes, què hi feia el fiscal dels Estats Units, què hi feien “els nous amics del setmanari” Merkel, Cameron, Renzi, Coelho..., què hi feia Sarkozy responsable de grans matances a Líbia, què hi feia Rajoy quan fou el responsable del tancament dels diaris bascos Egunkaria i Egin, què hi feia el ministre català d’Interior Espadaler i l’alcalde de Barcelona quan desallotgen el CSO Can Vies i la Kasa de la Muntanya. L’absoluta llibertat d’expressió en una foto. Farsa i hipocresia.

    ResponElimina
  5. Clarament #JESUISCHARLIE, perquè a veure, les persones que no són de l'islam també s'han de regir per l'Alcorà i no poden dibuixar a un profeta? La revista Charlie Hebdo no només ha dibuixat a Mahoma, que quedi clar. També va caricaturitzar al Papa de Roma i fins i tot a dictadors com Franco. Agradi més o menys, tothom té dret a dibuixar el que vulgui, perquè això és la llibertat d'expressió. Ningú s'hauria d'haver ofès pel dibuix de Mahoma, perquè si tu creus fermament en una religió unes simples caricatures no t'haurien d'ofendre. I aquests terroristes, ara ja morts, haurien d'haver respòs amb tinta (dibuixos) i no amb armes.

    Sí, amb les paraules anteriors vull dir que trobo bé que es facin dibuixos de qualsevol religió i altres temes tabú d'avui en dia. Al cap i a la fi, l'humor no perjudica. Sembla que sigui fàcil dir això per mi, que no crec en cap religió i alhora les respecto totes, però puc assegurar amb convicció que si creiés en una, una caricatura no m'ofendria ni molt menys.

    Trobo molt bé que els redactors de Charlie Hebdo seguissin treballant estant amenaçats, perquè és lluitar per una causa justa, que és el fet de poder fer humor de qualsevol tema. I és que els humans no podríem viure en un país sense llibertat d'expressió, perquè llavors ja seria una societat com la de 1984 del savi George Orwell.

    També penso que aquest atemptat ha fet créixer l'odi cap a la religió musulmana, que moltes vegades ja és el punt de mira, i això no hauria de ser així, perquè aquests terroristes no la representen. Sincerament jo no hagués fet aquestes caricatures, però de revistes satíriques n'hi ha hagut sempre, com El Jueves per exemple.

    I per altra banda, sembla que hagi augmentat la hipocresia, no només a França, sinó a altres llocs del món, perquè la gent s'esperava hores i hores fent cua davant dels quioscos per comprar l'últim número de la revista Charlie Hebdo d'aquesta setmana, quan abans de l'atemptat terrorista no és que la revista es vengués gaire. No obstant això, és bonic veure la solidaritat entre les persones de qualsevol cultura i de qualsevol país i la unió entre elles per combatre un món més lliure.

    #JeSuisCharlie Per la llibertat d'expressió.

    Anna Roca

    ResponElimina
  6. Jo estic totalment d’acord amb el comentari de la Manal Kariouhi i la Naima Bouzagou. Jo també SOC MUSULMANA I NO SOC TERRORISTA jo penso que les caricatures que es van publicar no ha estat gens be, penso que abans de penjar algú de aquet tipus de caricatura sobre les diferents religions el que s’ha de fer es millor preguntar els practicants de aquella religió que en pensen, jo penso també que hi han molts mes altres temes de humor sense les religions ja que es un tema molt sagrat.
    També he de dir que jo soc musulmana i ser que en ningun moment s’ha dit que s’ha de matar a gent de aquella manera. Penso que no s’havia de fer de aquella manera jo penso que es podia manifestar les coses es poden arregla sense la falta de armes.

    Basma El Amen 4t ESO C

    ResponElimina
  7. Després de tot el que ha passat últimament a Paris per l'atac terrorista a la seu de la revista Charlie Hebdo, penso que no s'ho haurien de pendre així ja que és una revista que al llarg del temps han fet caricatures d'altres persones que han estat al llarg de la història. Un dret que té tot ésser humà és el dret a expressar-se i per això no s'hauria de jutjar i encara menys anar a atacar amb armes.

    Anna Miró
    4t B

    ResponElimina
  8. Nosaltres creiem en la llibertat d’expressió, però aquesta té un límit. El fet de que la revista s’hagi burlat d’una religió ha set el desencadenant d’aquest atac terrorista, que tampoc ha estat bé ni ben justificat per què ningú pot matar en nom de ninguna religió, però els treballadors de la revista Charlie tampoc tenen el dret de riure's de tot el que es mou (polítics, Papa...) per què és com una provocació.

    Per altre banda, a Palestina i a Iraq estan morint molts civils innocents a mans dels occidentals (i no digueu que és perquè està en guerra ,perquè no tenen exèrcit i els civils no en tenen cap culpa i per tant és com un atemptat diari), i ningú diu res per què són països subdesenvolupats i perquè no els afecta directament, com que aquests països són lluny (...), en canvi, el fet que aquí hagin mort 12 persones ja ha fet que quasi tot el món culpi a la religió musulmana per culpa de 3 individus que han pres la justícia per les seves mans.

    No hem de posar a tots en el mateix sac ni generalitzar, ja que l’Islam el que promou és la pau i no matar.
    #JeNeSuisPasCharlie per què no estem a favor de faltar el respecte a ningú amb la excusa de “la llibertat d’expressió” o amb l'excusa de que "som una revista satírca, és normal i típic en nosaltres", però això no significa que estiguem a favor de matar a les persones ni a favor del terrorisme. Creiem que tot es pot arreglar pacíficament.
    SOM MUSULMANES PERÒ NO TERRORISTES.

    Salma Ben Amar i Chaimaa Mouhtadi 4t A

    ResponElimina