xf

diumenge, 18 de gener del 2015

"CIUTAT MORTA", EL DOCUMENTAL OBLIDAT

Juny del 2013. Un grup d'unes 800 persones ocupa un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar el documental 4F. Un cop a dins, canvien el nom de l'edifici: l'antic Palau del Cinema es dirà a partir d'ara Cinema Okupat Patricia Heras. Qui era la Patricia? Per què va decidir suïcidar-se? I el més important: Què té a veure Barcelona amb la seva mort? Aquest documental ens mostra una acció de desobediència amb un fort contingut simbòlic i un gran impacte medIàtic que va buscar, a través de la història de Patricia, donar a conèixer l'altra cara de Barcelona, la ciutat morta.
Ressenya www.tv3.cat


Un documental que havia guanyat un munt de premis al 2014, entre ells el de millor documental al Festival de Màlaga, havia estat oblidat per la televisió pública catalana. Fins que un jutjat ha dictat que havia de ser emès. Aquest passat dissabte a les 22:25h. pel Canal 33 es va poder visualitzar el documental que tracta sobre la "veritat" del cas 4-F del 2006. Una càrrega policial en una festa "okupa" i el llançament d'un test que fereix a un policia, desencadenen un seguit de detencions injustes, entre elles la de Patricia Heras.

El film denuncia un cas de corrupció policial, judicial i polític a la ciutat de Barcelona. Uns fets que desencadenaran en el tràgic suïcidi de Patricia Heras. Per què ho havien amagat fins ara?

Us animem a veure el film sencer, sense censures, i a obrir-ne el debat.

Vegeu els diferents enllaços disponibles:
Valoracions del director del documental:

Documental sencer:

Fragment censurat:

Preguntes amb respostes:

- Quina opinió en traieu de que TV3 no s'havia fet ressò dels premis del documental fins ara?
- Elaboreu una frase en forma de conclusió del documental.
- Creieu que la societat classifica a la gent segons de quina manera va vestida? Què en penseu?
- Quines injustícies veieu en el cas que presenta el documental?
- Què opineu de les forces policials d'aquest país?
- Quins tipus de discriminació apareixen al film?
- Creieu que s'hauria d'obrir novament el cas?
- Què opineu de la justícia? La neutralitat o imparcialitat existeix al món?
- Quins aspectes positius veieu en el documental? I quins aspectes negatius?
...

7 comentaris:

  1. Crec que Tv3 per ser un canal de televisió el qual amet telenoticies hauria d'haver informat sobre el que estava passant. Una frase que resumiria el documental seria: " no jutgis per l'aparença" ja que jutgen a una noia simlement per la seva manera de vestir i el seu pantinat encara que ella no hagi fet res.
    Crec que les persones jutgem massa a l'altre gent segons la manera d'anar vestits... Penso que no hauria de ser aixi però per mala sort ho és!
    Trobo una injusticia el fet de que tanquin a la presó una noia per un simple missatge de text i per la seva manera de ser i d'expresar-se.
    Crec que haurien de tancar els dos policies a la presó en lloc de estar-se a casa seva cobran sense fer res!
    Vivim en una societat amb massa corrupció!

    ResponElimina
  2. Actualment en la nostra societat s'acostuma a jutjar a les persones per la manera de vestir. Penso que una persona perquè porti rastes o "piercings" no s'ha de mirar amb diferents ulls ni pensar que aquella persona ha comès el delicte ja que les apariències enganyen. Cadascú vesteix de la manera que més bé és sent i com li agrada així que cada persona té la llibertat de vestir-se com vulgui.

    Jo crec que TV3 no ha fet ressó dels fets fins ara per raons polítiques que fins a moments d'ara no han pogut sortir a la llum. Jo crec que ara és el moment de fer justícia per part de tots aquells que han fet un embolic d'aquest fet.

    Anna Miró
    4t B

    ResponElimina
  3. En la meva opinió crec que principalment els qui haurien d'haver acusat són els ocupes d'aquell pis ja que si no haguéssin entrat no hagués passat tot això.
    El que haurien de fer és tencar-los a la presó i alliberar als que es van carregar les culpes. I els policies també hi haurien d'estar per corruptes!
    I del tema de TV3, sempre estant mostrant coses bones de Catalunya no? doncs que siguin més humils i que també mostrin les dolentes, que ningú és perfecte, i per molt que Catalunya sigui el millor lloc del món, no faltarà mai gent que busca problemes.
    Marc Expósito

    ResponElimina
  4. En la meva opinió, una frase que fixes el documental seria “les aparences enganyen”.
    En aquesta societat, hi ha moltes etiquetes i la gent acostuma a definir als altres amb aquestes etiquetes. Jo penso que cadascú té un gust diferent, una manera diferent de pensar, d’actuar, de vestir etc...
    Potser et topes al carrer amb una persona amb tatuatges, pírcings, i segur que el teu cap pensa “vaja pintes que porta” però segurament tindrà una cosa que se li doni ve que no pensaves que se li donaria bé, com el cas de la Patricia.
    Trobo injust què els tres homes sud-americans rebessin i els culpessin a ells d’ haver ferit al Guardià Urbà, quan ells passaven per fora de l’edifici i com en Rodrigo diu al documental anaven agafar el tren.
    I no és pas lògic el què deien els policies, què ells havien llençat una pedra al policia des del carrer, trobo què és diferent una torratxa de una pedra i és molt diferent què és llenci des de un edifici que des del carrer.
    També trobo molt injust que els policies jutgin pel físic de la Patricia i li requisin el mòbil , que es topin amb un SMS que digui “Nos vamos a batear”, jo en aquell moment en comptes d’agafar a la Patricia i endur-se-la a la furgoneta, jo li hagués demanat que volia dir per ella aquell SMS, no tot és el que un es pensa.
    Jo penso que el cas s’hauria de tornar a obrir, i fer tot el que no van fer quan era l’hora de fer-ho.
    La justícia jo penso que en algunes coses es bona, però d’altres no. I és una cosa que en aquest país que no n’hi ha.

    Paula Gil.
    4t B.

    ResponElimina
  5. La meva opinió és que la premsa explica el que vol, quan vol que ens fixem en algun cas especial ho fa, però aquest cas que va passar al 2006 és molt greu i trobo molt injust que no se n’hagi fet ressò, que els policies no hagin rebut cap càstig i que a més cobrin 1.600 i 1.800 euros al mes sense treballar i sense fer res, és una injustícia molt gran, és una vergonya que s’amaguin les notícies que passen a Catalunya de la policia i segur que casos com aquests n’hi ha molts més que ni coneixem! És vergonyós i més ho serà i si al final els policies no reben cap càstig.

    ResponElimina
  6. En un país de corruptes i interessos, no és pot esperar gaire més. Els fets van ser molt greus i no se'n va fer el ressò necessari.
    Afegint el tema de la manera de vestir, pentinar-se... Ho trobo molt injust. Tot això no influeix per res en la manera de ser d'una persona... A més sabent la inculpabilitat d'aquestes persones... Molt indignant tot plegat...
    S'ha de fer justícia!

    Laia Vargas Casals
    4rt B

    ResponElimina
  7. Trobo estrany que Tv3 no n'hagués fet ressò, però crec que això és per un motiu. Jo crec que no n'han fet gaire propaganda per por a que arribes a la vista d'algú no desitjat i tornéssin a prohibir el documental. Sobre si creiem que es tindria que tornar a obrir el cas, la meva resposta és: CLAR QUE SÍ! i ho tindrien que haver fet ja fa molts anys, però no jutgan als "implicats agressors" sinó jutjant a l'alcalde, els policies i a tots aquests corruptes que es dediquen a fer tot el que sigui possible només perquè ells no s'embrutin gens. I jo només demanaria una cosa, que aquests PALLASSOS no jutgin només per l'especte, perquè ara ja tenen la prova clau que pots anar una mica de "pintes" però això no et converteix en mala persona, i menys com per tancar-te durant anys a la presó.

    Anna Rifà i Arumí
    4t ESO A

    ResponElimina