xf

diumenge, 15 d’abril del 2012

EL DEBAT SOBRE LES AUTONOMIES i "EL CAFÉ PARA TODOS"


Esperanza Aguirre proposa la supressió dels "parlaments regionals"

La presidenta de Madrid demana a Rajoy deixar les comunitats autònomes sense competències en educació, sanitat i justícia
.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha exposat al president del Govern, Mariano Rajoy, la seva particular recepta per afrontar la crisi econòmica, que passa pel buidatge total de competències a les comunitats autònomes amb la supressió, fins i tot, dels “parlaments regionals”. 

Esperanza Aguirre i Mariano Rajoy, a la Moncloa. JUAN MANUEL PRATS


Aguirre ha arribat aquest migdia a la Moncloa amb els números fets, i segons els seus càlculs, es podrien estalviar 48.000 milions d'euros en la supressió d'edificis, lloguers, alts càrrecs, polítics, assessors, secretàries, conductors i “parlaments regionals”. I ha estat contundent “si Espanya ho necessita, les grans competències de les comunitats autònomes haurien de tornar a l'Estat, com la justícia, l'educació i la sanitat, i altres com el transport i els serveis socials haurien de tornar als ajuntaments”.

Amb aquesta fórmula, les comunitats autònomes es quedarien en òrgans buits de poder, això sí, s'hauria aconseguit l'objectiu de reduir la despesa. Aguirre no ha volgut comentar què li havia semblat al president Rajoy el seu pla de suprimir l'actualmodel autonòmic. Un model que Aguirre ha aprofitat per tornar a criticar perquè, segons ella, es va crear per “integrar els partits nacionalistes bascos i catalans” i només ha servit per “complicar iencarir” l'estat de les altres 15 “regions”. “Espanya no es pot permetre el luxe de mantenir aquests 17 miniestats, com els anomenen alguns”. I ha assegurat que aquesta gran reforma de l'estat autonòmic que planteja només es pot escometre amb el consens dels socialistes. Perquè, segons la seva opinió, no és un bon moment “per queixar-se” ni per a actituds individuals, sinó per “actuar com una gran família unida en temps de crisi”.

REPLANTEJAMENT DE SERVEIS

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha insistit que s'ha de reduir la despesa de manera dràstica i que per tant s'ha de “deixar de sostenir tots els que “poden i han de” mantenir-se sols. I ha citat partits polítics, patronals o sindicats, entre altres. “Per més dur que sembli, i per més ens hi hàgim acostumat, s'ha de començar a entendre que hi ha coses que ja no es poden subvencionar”.

Malgrat els detalls amb què ha exposat el seu particular pla d'estalvi, Aguirre no ha volgut interpretar com aconseguirà el Govern 10.000 milions en sanitat i educació, anunciats diumenge a la nit. Només ha comentat que ella creu que no es tractarà d'una retallada, sinó d'una “reforma”, d'una nova manera de plantejar els serveis de sanitat i educació.


Mayka Navarro (Madrid)
e-periódico.com
[Consulta: 11 d'abril del 2012]

Per llegir més notícies relacionades amb aquesta, cliqueu a l'enllaç de la següent notícia:

Rajoy diu que "ni es planteja" un debat sobre l'Estat autonòmic. Enllaç:  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/rajoy-planteja-debat-estat-autonomic-1645062?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=elPeriodico-matutina

Mas recolza retallades a les comunitats autònomes "artificials". Enllaç:  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/mas-avala-una-recentralitzacio-que-afecti-sols-autonomies-artificials-1645441?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=elPeriodico-matutina

LA HISTÒRIA DEL "CAFÉ PARA TODOS"
Com van néixer les comunitats autònomes? 



Aquí teniu un vídeo del programa de TV3 30 minuts on explica la intrahistòria d'aquest fenomen històric.


Enllaç: http://www.tv3.cat/videos/3692010

FEM EL COMENTARI:

- Què significa "El café para todos"?
- Creus que les "Comunitats autònomes" és un sistema de gestió política que funcioni?
- Quin paper hi va jugar Catalunya? Van actuar bé els polítics catalans?
- Quines són les comunitats autònomes més antigues i, per tant, amb més història?
- Creus que la sortida de la crisi passa per reestructurar l'Estat de les Autonomies, tal com diu Esperanza Aguirre?
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada