xf

dilluns, 4 de febrer del 2019

LA CRISIS DE VENEÇUELA

Maduro no descarta una guerra civil a Veneçuela

'Tot depèn del nivell de bogeria i agressivitat de "l'imperi del nord"', ha dit

Nicolás Maduro
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, no descarta una guerra civil, segons que ha assegurat en una entrevista al programa ‘Salvados’ de La Sexta. Quan li han demanat quines possibilitats hi ha que passi, ha dit que ‘ningú no ho pot respondre amb certesa’ i que ‘tot depèn del nivell de bogeria i agressivitat de “l’imperi del nord”‘. A més, ha explicat que ‘el poble es va armant’ i que té entrenament militar i accés al sistema d’armes.

També ha descrit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com un ‘farsant’ i ha dit que ‘no té moral per a donar lliçons a Veneçuela’. ‘Vas cometre un error i t’anirà pitjor que no a Aznar quan es va ficar a l’Irac. Tant de bo no et taquis les mans de sang al costat de Trump amb la crisi veneçolana.’

Ahir el govern d’Estats Units va començar a enviar paquets d’ajuda humanitària a Veneçuela amb aliments i medicines, malgrat la negativa de Maduro. El president de Veneçuela creu que l’entrada d’aquests paquets pot desembocar en un conflicte armat. També ahir hi va haver manifestacions multitudinàries tant a favor de Maduro com de Juan Guaidó, el dirigent opositor que es va autoproclamar president.


Notícia extreta de www.vilaweb.cat [Consulta: 3 de febrer de 2019]


Podeu veure l'entrevista del programa "Salvados" al següent enllaç: https://www.lasexta.com/programas/salvados/noticias/que-probabilidades-hay-de-que-la-situacion-en-venezuela-acabe-en-una-guerra-civil-nicolas-maduro-responde-a-jordi-evole-en-salvados-video_201902025c5619f70cf2c93edd45eb2d.html


OBRIM EL DEBAT


- Quin és el conflicte que està afectant a Veneçuela i el continent americà?

- Quines creus que són les causes?

- Per què creus que Estats Units és tant present en el conflicte?

- A Veneçuela hi ha un règim comunista. Què n'opines d'aquest sistema polític, social i econòmic? Quins altres règims comunistes coneixes?

- Quines conseqüències internacionals pot provocar una Guerra Civil a Veneçuela?

- En la notícia, Maduro fa referència a l'error que va cometre Aznar a l'Iraq. De quin conflicte està parlant?

- Qui va ser Hugo Chávez? En pots dir algun dels fets més importants de la seva biografia?

...

5 comentaris:

  1. El comunisme, es una pràctica política en que es manifesta, en la igualtat social absoluta, eliminant així jerarquies i propietats privades que queden sota el mandat del govern, fent així que no hi hagi diferència econòmica ni social entre les persones del país. Personalment penso que no es pas una mala idea i que esta molt be per fomentar la igualtat, el problema es que no som capaços de portar-la a terme ja que sempre hi ha que es volen enriquir mes que els altres i normalment els governs comunistes acaben amb corrupció, i una baixada important de l’economia del país. Altres règims comunistes que conec, la URSS era comunista i la Xina abans també ho era el que passa que era ja no ho son ben bé. Maduro, fa referència, al polític Jose Maria Azar el qual va desencadenar la invasió de Irak al 2003 i sempre es va mostrar molt a favor de la guerra. Hugo Chavez, va ser un ex-president de Veneçuela va estar quasibe 15 anys de govern en els quals va anar a la presó, va fer un cop estat i una controvèrsia militar

    ResponElimina
  2. El conflicte que està afectant a Veneçuela i el continent americà és el president, més ben dit els presidents, ja que fa una dies, Guaidó es va imposar al poder perquè no li agradava la forma de govern de Maduro i a molta gent tampoc. Les causes principals són que Maduro és un dictador i la ciutadania no està d’acord amb els seus ideals ni propostes i Guaidó es va atrevir a fer el pas que el poble desitjava que algú fés. Els EEUU està present en aquest conflicte perquè ells defensen el capitalisme i Veneçuela té un sistema comunista que no els hi està bé, i com durant tota la història EEUU s’ha ficat en tots els problemes encara que no li incumbeixin del tot. Penso que el sistema comunista de Veneçuela no és una mala idea, ja que en toeria hauria de suposar igualtat per tots, però com que el diners acaba passant per el govern, no se sap mai si en faran un bon ús, un exemple de que aquest sistema no està funcionant del tot bé seria la pobresa que hi ha al país, si els diners suposadament es reparteixen, a què és deguda tanta pobresa? Altres exemples de règims comunistes són en de la URSS per exel.lència, és el sistema més conegut, i podria ser degut als múltiples conflictes que va tenir contra el seu rival i també hi ha el de la Xina però que actualment no ho és. Si a Veneçuela es continua així, seria molt probable que esclatés una Guerra Cívil, dos bàndols enfrontats, la gent que recolza a Maduro i els que estan a favor de Guaidó, ja hi ha hagut moltes manifestacions durant les últimes setmanes al país, fins i tot hi ha hagut morts, i des del meu punt de vista, si no es posa remei i el diàleg apareix tot anirà a pitjor, però clar els polítics deuen pensar perquè assentar-se a xerrar i buscar una solució? És millor emfrontar a la població i que passi el que passarà. No es just, haurien de mirar de satisfer a la població i només es volen satisfer a ells mateixos. El que Maduro va criticar d’Aznar és que recolzés la violència en la invasió d’Iraq al 2003. Hugo Chávez va ser un polític i militar, que va estar exercint de president a Veneçuela des del 1999 fins al 2003

    ResponElimina
  3. El conflicte actual que hi ha a Veneçuela és que Nicolás Maduro, el president de Veneçuela, ha estat intentant crear un règim dictatorial a Veneçuela, el seu problema és que la gent se’n ha adonat. Juan Guaidó és un líder veneçolà que s’ha autoproclamat president ja que té un gran suport del poble. La principal causa del descontent del poble és que es van convocar unes eleccions i Maduro va manipular els vots de manera que ell guanyés, això s’ha descobert i per aquesta causa el poble s’ha revoltat. Estats Units és tat present amb el conflicte ja que Veneçuela és un règim comunista i com ha fet al passat amb Cuba, Estats Units intenta eliminar el comunisme per imposar el seu règim capitalista. El comunisme és un sistema que iguala a tota la població ja que no hi ha propietat privada i l’economia la controla tot l’estat però el seu gran inconvenient és que la corrupció és molt fàcil i abundant, per això la U.R.S.S va decaure. Altres règims comunistes són Cuba, Rússia, Vietnam ... En la meva opinió, una guerra civil a Veneçuela seria recular 30 anys i seguir amb la guerra freda, ja que el capitalisme (els civils de Juan Guaidó amb l’ajuda de E.E.U.U.) s’enfrontaria al comunisme (Nicolás Maduro amb l’ajuda de Rússia). Maduro fa referència a Aznar que a desencadenar la invasió a Iraq al 2003. Hugo Chávez va ser un ex-president de Veneçuela que va tenir problemes amb els espanyols quan es va discutir amb en Zapatero i el en aquell moment Rei d’Espanya Joan Carles I.

    ResponElimina
  4. El conflicte actual que hi ha a Venençuela és degut als seus presidents. Nicolas Maduro, del partit chavista, va ser reescollit en unes eleccions il.legals, on ell va manipular els vots per tal de que guanyés. Així doncs, quan això es va descobrir, Juan Guaidó, el president de l’Assemblea Nacional de Venençuela, va decidir autoproclamar-se president del país. Així doncs, a Venençuela ara hi ha dos presidents. Els Estats Units, Canadà, Brasil i altres països occidentalitzats -Espanya inclosa- han reconegut a Guaidó com a president mentre que Rússia i la Xina estan disposats a defensar Maduro davant la ONU. Arribats a aquest punt, és quan Estats Units entra en tota aquesta crisis. Com ja hem vist al llarg del segle XX, Estats Units, el país capitalista per excel.lència, vol imposar el seu sistema socio-econòmic per sobre del capitalisme, el sistema oposat. Això ja ho hem vist anteriorment en la Guerra Freda amb la URSS i amb el conflicte que hi havia amb Cuba.
    El capitalisme és el sistema que defensa la propietat privada; tu generes uns diners, dónes una part d’impostos però la majoria te la quedes tu. En canvi, en el comunisme els diners que generes van a parar al govern, que els distribueix de manera igualitària entre tota la població. La idea del comunisme ens sembla molt bé, no? En teoria, d’aquesta forma no hi hauria desigualtat. Desafortunadament, els pocs països que encara practiquen el comunisme acaben siguent els més pobres i sovint deriven en una dictadura. Actualment el comunisme sobreviu a Cuba, Laos, Vietnam i Xina. (En teoria també hi és present a la controvertida Corea del Nord, però no la vull posar a la llista ja que penso que és una dictadura extrema que priva als seus ciutadans dels drets humans.)
    En la notícia Maduro fa referència a Aznar referint-se a el Trio de les Açores. Aquest va ser un pacte entre els EEUU (Bush) Gran Bretanya (Blair) i Espanya (Aznar) per posar-se en guerra contra l’Iran. Maduro diu que a Sánchez li anirà pitjor que no pas a Aznar quan es va posar amb l’Iran ja que, un any després d’aquella reunió a l’arxipèleg portugués, Al Qaeda, un grup terrorista islàmic, va atemptar a Madrid, a l’estació de tren d’Atocha. Tres dies després d’aquell atemptat el PP tindria una gran devallada en les eleccions i el PSOE de Zaptero s’imposaria al govern espanyol.
    Penso que si Venençuela entra en una guerra civil només farà que haver-hi desgràcies. Estem al segle XXI, les guerres ja han quedat desfaçades. Mitjançant el diàleg i un acord en el qual les dues parts del problema cedeixin per trobar una solució s’ha de poder arreglar aquest conflicte.

    ResponElimina
  5. - El conflicte que tenen actualment a Veneçuela és la deferència de pensament polític entre dos presidents, Maduro el que ja governava des de fa temps i Gaidó, que al no acceptar les ideologies i pensaments de Maduro es va presentar com a president. I ara actualment per culpa de aquests dos personatges el poble esta dividit i amb amenaça de guerra civil. I el conflicte del continent americà no existeix, però com sempre s´estan ficant en disputes que no els pertanyen només per aconseguir alguna cosa (petroli, gas...) bàsicament per establir relacions polítiques a canvi d´ajuda enriquint així més al seu país.

    - Les causes d´aquestes diferències d´idees son que Gaidó no segueix la ideologia de govern de Maduro igual que molts ciutadans, perquè els seu model de govern és molt dictatorial i Gaidó vol aconseguir que els ciutadans tinguin més llibertat d´opinió sobre algun tema.

    - Com he dit abans, Estats Units esta molt present en el conflicte només per extreure alguna cosa a canvi, com sempre esta donant suport a un dels dos bàndols per ajudar-lo a guanyar per establir relacions polítiques i aprofitar-se dels problemes per extreure recursos naturals o qualsevol altre cosa.

    ResponElimina