xf

dimarts, 19 de desembre del 2017

LA OLA, UNA PEL·LÍCULA PER REFLEXIONAR!

Aquests últims dies de l'any hem visionat la pel·lícula "La ola" a classe; un film que dona molt de sí i que admet múltiples reflexions per a vosaltres adolescents, però també sobre valors socials i sistemes polítics i econòmics no molt llunyans en el temps...

+

L'activitat que hem comentat a classe és escriure unes reflexions del film; extraient-ne les idees claus que en traieu, conclusions, reflexions, anàlisi dels personatges principals,... Perquè no sigui tan difícil us poso unes preguntes que us serveixin d'ajuda per fomentar el vostre discurs. Avís, no ha de ser pregunta- resposta ni heu de contestar-les totes. És una activitat obligatòria que l'heu de realitzar abans del 9 de gener aquí mateix al bloc. (Recomanació: fer-ho en un word primer per evitar que se us esborri i després penjar-ho al bloc).

- Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?

- Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?

- Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?

- Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
- Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?

- A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.

-  El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?

- Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula?

- Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
...
Espero que us hagi agradat, que tots anem aprenent una mica més, creixent i, sobretot,  saber trobar el camí correcte nosaltres mateixos.
Una forta abraçada de + de 5 segons i molt bones festes a totes i a tots!

68 comentaris:

  1. OPINIÓ SOBRE LA PEL·LÍCULA:
    Hi ha autocràcia perquè és el tema que han d'estudiar i també perquè és un institut i els professors són els que fan les clases.
    Estar en un grup d'iguals és bo si els que estàn al grup són amics teus i tens bon contacte, però si els integrants del grup no són els més adecuats et perjudica.
    El professor és com el "problema" principal, perquè vol fer les clases més atractives i així els alumnes no s'aburreixen tant i els hi és més "divertit" fer les clases. Al final l'acaba cagant, se li envà de les mans per complet.
    El més positiu de la peli és que se’n donaràn conta de que havia tornat la dictadura a la seva clase i això no és el que volien, també els hi servirà com a avís de que fagin les coses millor i que parin els problemes abans de que es fagin més grossos.
    Penso que anar amb uniforme no està del tot bé perquè cadascu és lliure de vestir de la manera correcta però com vulgui.
    Això va passar a la tardor del 1967 a Palo Alto, California, amb un porfessor anomenat Ron Jones. Era un experiment que era per veure la dictadura a Alemanya de la Segona Guerra Mundial

    Arnau Jordana

    ResponElimina
  2. Jo crec que pertànyer a un grup d’iguals ens fa sentir millor i ens fa sentir més segurs, perquè tots tenim les mateixes obligacions i els mateixos drets, i ningú és superior ni inferior als altres. Però si algu es salta les normes i fa el que ell vol, això et pot perjudicar.

    El professor Rainer Wenger a la pel·lícula representa que és un “dictador” i tots els alumnes fan el que ell vol. No crec que actuï correctament ja que al principi tot funciona bé, però al final els alumnes es descontrolen i s’ho prenen molt en serio.

    Jo crec que avui en dia seria possible que hi hagués una altre dictadura, perquè com s’ha vist a la pel·lícula, és molt fàcil començar-ne una, a més la gent en un principi no sap que allò és una dictadura i fa el que els seu líder li diu.

    Crec que anar amb uniformes a l’institut no és una bona idea, ja que cadascú ha de portar la roba que li agrada i la roba amb la que se sent a gust. Però anar amb uniforme també te els seus avantatges, per exemple, que tothom va vestit igual i per tant hi hauria més igualtat entre els alumnes.

    ResponElimina
  3. La pel·lícula de “la Ola”, tracta principalment del tema de l’autocràcia, que és un règim polític en el qual una sola persona té tot el poder sense tenir cap tipus de limitació i pot promulgar i modificar lleis a la seva voluntat. El professor Rainer Wenger haurà d’ensenyar a tot un grup d’alumnes que és aquest règim, però se li escapa una mica de les mans.
    Aquest grup d’alumnes s’acaba convertint en un grup d’iguals que tenen les mateixes ideologies polítiques i que en aquest cas són molt radicals al que creuen o pensen. Pertànyer a un grup així, en un principi et pot semblar molt satisfactori ja que tens l’oportunitat de compartir pensaments amb altres persones, relacionar-te i sentir-te protegit al voltant de tanta gent que creu igual que tu. Si es queda en aquest punt, la cosa pot funcionar per fer sentir millor a persones que ho necessiten, però si arriba a un altre extrem pot arribar a perjudicar molt a una persona ja que crec que pots acabar sent esclau de les teves ideologies polítiques i ser totalment radical. Passar per davant de tot el grup d’iguals i perdre de vista tota la resta fins al punt que et pots tornar boig, és molt perjudicial ja que crec que tota persona ha de tenir la seva pròpia opinió però també saber escoltar la dels altres. Això és bàsic.
    Com que els fets passen en un institut d’Alemanya, tracten altres temes com per exemple el dels uniformes. Té els seus avantatges, però estic totalment en contra. Tota persona que va a l’escola necessita relacionar-se amb altre gent i aprendre que tots som diferents. Una de les coses que diferencien a les persones és la imatge i la roba influeix a la nostra imatge. Segons la roba que portis, la gent pot pensar que ets d’una manera o d’una altre o tens l’opurtinitat de demostrar com és el teu caràcter. Si que és veritat que els uniformes eviten moltes burles, critiques o ferir els sentiments dels altres, però crec que s’ha de front aquests problemes utilitzant altres mètodes, ja que els joves han d’aprendre a acceptar cadascú tal i com és i no com els facin ser.
    La pel·lícula acaba molt malament, però a les coses sempre hi ha alguna part positiva. En aquest cas, és que tots els membres de la Ola s’han acabat adonant de que el tema sel’s hi ha anat de les mans i ha frenat que pugin arribar a fer coses pitjors.
    A la nostra societat hi ha molts canvis, i mai et pots esperar el que pot passar ja que sempre passen coses diferents i es gira la truita en qüestió de moments. Per tant, com que tot és possible, podria ser que hi haguessin governadors i polítics que vulgessin imposar una dictadura per qüestions de qualsevol tipus, tot i que espero que no, ja que el segle XXI estaria a la ruïna.

    ResponElimina
  4. La pel·lícula “La Ola”, està basada en la novel·la La Ola de Morton Rhue (1981), que a la vegada, aquesta està inspirada en l’experiment de la Tercera Ola d’un professor d’un institut de Palo Alto (California). El personatge Rainer Wenger (professor), està basat en el professor Ron Jones. Aquest fet va passar l’any 1967.
    El paper del professor Rainer Wenger, és el de líder, ell és qui crea el grup, i ell és qui el dirigeix. Rainer actua d’una manera una mica irresponsable, a que no va vigilar prou a l’hora de portar a terme l’experiment. A ell l’acompanya el fet de no haver-se tret el títol de professor de la mateixa manera que ho han fet els altres, quan la directora li dóna suport, a ell li entusiasma encara més la idea, s’endinsa molt a dins el grup La Ola, això li porta problemes amb la seva dona. Ell és un dels culpables de que La Ola acabés d’aquella manera, però des del meu punt de vista, la directora també tindria alguna cosa a veure, ja que tothom qui no estava dins el grup, s’havia, que allò se li havia escapat de les mans.
    Un personatge que jo destacaria, és en Tim, ell s’aïlla de tot, deixa enrere tot el que era el seu present, i viu per La Ola. Ell no tenia amics abans de La Ola, dins el grup se sentia acceptat, si sentia a gust. Quan Rainer diu que La Ola s’ha d’acabar, li cau el món a sobre, ell tornaria a ser el marginat, aquell amb qui ningú vol parlar.
    El reton del uniformes a l’escola, és una bona idea, ja que ningú no estaria discriminat per el tipus de roba que porta, si és de marca o si és del mercat no importaria, perquè tothom aniria vestit igual. Però també té inconvenients, posant un exemple de la pel·lícula, la Karo, el dia que tot el grup decideix portar la camisa blanca, ella no la porta, per aquest motiu és marginada dins el grup i exclosa de qualsevol decisió.

    Bruna Mas 4t B

    ResponElimina
  5. Aquesta pel·lícula m’ha fet reflexionar i pensar amb el problema que avui en dia hi ha. El problema és que les persones no estan suficientment conscienciades sobre les sectes, les dictadures... tot amb el que te a veure amb adoctrinament de gent. Trobo que és important que no es creïn aquets grups ja que poden perjudicar a la societat (com ha mostrat la pel·lícula quan van a fer grafits a la ciutat) i perjudica a les persones que l’envolten ja que el noi s’acaba suïcidant i la gent odia o te conflictes amb els civils.

    ResponElimina
  6. En la meva opinió sobre aquesta pel·lícula pertànyer a un grup d’iguals ens fa sentir millors perquè tots estem recolzats els uns sobre els altres i ens ajudem però hi ha uns límits i quan arribes als límits s’ha de parar, per exemple en la pel·lícula sobrepassen els límits i comencen a fer grafitis per tota la ciutat i això es perjudicial per a tothom.
    Per mi el professor Rainer no n’és el culpable de que la peli acabi malament sinó els culpables són la majoria d’alumnes de la seva classe que s’ho prenen massa en serio i fan coses que no han de fer.
    D’aquesta pel·lícula se’n poden extreure coses positives com ara la pinya que fan entre tots els de la classe (menys la novia del noi ros), però a part d’ella tots tenien un comportament molt bo respecte els altres.
    Jo no veig necessari el retorn dels uniformes a les escoles ja que tothom pot anar a l’escola de la forma que ell vulgui (tampoc sense passar-se). Un inconvenient seria que les noies anessin massa curtes i això afectes al rendiment dels nois en les classes.
    Jo crec que una dictadura ens aquests temps no seria bona ja que hi hauria molta gent que es revolucionaria en contra de l’Estat.

    Jordi Lloansí
    4tB

    ResponElimina
  7. La meva opinió personal sobre la pel·lícula és primer de tot que representa i t’explica a la perfecció els valors per una autocràcia, ens ensenya que perquè hi hagi una autocràcia hi ha d’haver un líder, hi ha d’haver disciplina envers el líder, han de tenir nom i saludo però sobretot tots han de tenir el mateix pensament, la mateixa ideologia. També hi ha d’haver cohesió de grup i tots dintre aquest han de ser iguals, jo crec que pertànyer en un grup d’iguals et pot fer sentir millor però hi ha cops que et perjudica perquè si tots sou iguals vol dir que no et pots separar, has de fer i pensar com ho fan els altres i això arriba un punt que és dolent.

    Jo crec que en la pel·lícula el paper del professor és clau i vital, si que penso que la idea inicial és molt bona, però sempre has de tenir en el punt de vista els teus alumnes, n’hi ha que necessiten tenir una explicació diferent i una manera d’actuar diferent ja que s’ho prenen més enserio, a més a més s’ha de tenir en compte que els joves som molt impulsius i que tot i ser una idea molt bona s’han d’establir uns límits. Per això la idea inicial és bona però crec que a la que veus que se t’escapa de les mans ho has de tallar.

    Jo crec que el retorn dels uniformes a les escoles no seria lo millor, ja que tu pots vestir de la manera que vols i pots expressar-te lliurament, però també és veritat que el que fan els uniformes a les escoles és que et fan sentir tots iguals, sense diferències. Jo crec peròi això ho trobo molt important és que si tornessin els uniformes no hi hauria d’haver diferències entre nois i noies sinó tots els mateixos.

    Les causes perquè és produeixi un règim autoritari és que hi ha d’haver persones amb desigualtats, ho han d’iniciar persones que estiguin o se sentin inferiors com a la pel·lícula que el moviment és iniciat per un professor que s’ha tret el batxillerat a la segona. Els moviments socials que veiem en la pel·lícula són l’autocràcia i l’anarquia.

    Roger Clot
    4tB

    ResponElimina
  8. Donc la meva opinio personal sobre la pel•licula de Ola es que fan un grup que es fan sentir tots iguals i que están tots ajudanse uns els altres però els alumnes s`ho agafen molt enserio lo de la Ola i fan coses que no tocen i es passen moltisim. Com per exemple queden els nens per pintar el simbol de la ola per els carrers , botigues….etc.
    En Rainer que es el profesor dels alumnes del grup de la Ola no te ni la minima culpa que paasesin aquets problemas , Es culpa dels alumnes del grup que s`han agafat el tema de la Ola molt enserio .
    Fan coses que mai es farien i aixo no pot ser perque perjudica moltes coses.
    En aquesta pel•licula es molt bona i han moltes coses que ens poden servir pero sino fes res aquell alumne que es va matar donc el grup de la Ola jo crec que seguiría a la perfecsiò.
    Anar amb uniforma a cole jo veig que no feia falta anar amb camisa blanca. Jo crec que tots pode manar com vulguem i de la manera que ens vagui mes comude.
    I una dictadura en aquesta época no aniria be , hi hauria molts problemas.



    Ossama Rezzoum
    4rtB
    La Salle Manlleu

    ResponElimina
  9. Primer de tot cal dir que és una pel·lícula que t’aporta molt, t’ajuda a veure que en dies d’avui podria existir una dictadura. Una dictadura podria passar en cualsevol moment, penso que situacions com ara la crisis ajuden a fomentar que la gent vulgui iguañtat i si ve una persona i t’ho promet tot, t’ajuntes en un grup on et tracten per igual i on t’ajuden, però sense adonarte t’està perjudicant. A la pel·lícula el professor juga un paper molt important, el paper del líder, ell esdevé el model a seguir i els hi transmet una disciplina. Per el meu punt de vista crec que al principi de la setmana de projectes el que vol és que tothom aprengui com és una autocràcia i per mi està molt bé com ho vol fer, però en el moment que veu que els alumnes lidrolatren perd el control de la situació. És el principal culpable, encara que els alumnes també aporten el seu gra de sorra.
    Jo el principi de la pel·lícula no el vaig veure així que no se com comença ben bé tot, però el personatge que més m’ha cridat l’atenció és la Karo.

    Sobre l’uniforme a l’escola he de dir que a mi m’agradaria portar-lo, ja que molts cops la gent et jutga a l’escola per com vesteixes i si anem tots iguals potser tindriem menys problemes. També m’agradaria perquè no hauria de estar pensant cada dia que posar-me i els caps de setmana tindria més roba per escollir.

    ResponElimina
  10. En la meva opinió aquesta pel•lícula és molt recomanable per als professors que intenten fer classes diferents a les altres perquè han de tenir en compte bastants aspectes, un d’ells i considerat dels més importants seria la disciplina.
    Els uniformes no m’ha semblat molt just perquè no tothom tenim els mateixos gustos, seria millor tothom portés el look que els hi agrada a cadascú.
    La història real no és exactament el de la pel•lícula ja que a la pel•lícula han afegit un final radical que afecta molt més a l’ambient i dóna molt més la sensació de l’autocràcia.
    Podem extreure alguns aspectes positius com per exemple en Tim que era una persona que no era gaire sociable però en canvi amb tot això del grup doncs es sentia acceptat i això li agradava.
    Jo crec que avui en dia seria molt fàcil crear una dictadura ja que els alumnes són molt fàcils de manipular.

    ResponElimina
  11. Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?
    En el moment en el que només fan cas al professor, sobretot es veu reflectit quan el professor convoca la reunió per dissoldre definitivament “La Ola”. Els alumnes estan disposats a immobilitzar al seu company, només pel simple fet de que ho ha ordenat el professor.
    
Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?
Al principi, ens pot fer sentir bé, que estem estables, però a la llarga, crec que pot ser perjudicial sobretot per a les ments més egoistes, competitives i ambicioses. És a dir, si ets ambiciós, sempre vols més, i al ser competitiu sempre has de sobre sortir davant dels altres. Així que penso que pertànyer a un grup d’iguals és només per aquells que necessiten sentir-se part d’alguna cosa, tenir alguna cosa en la que creure.
    
Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
Es pot entendre que Wenger, és el típic professor enrotllat, el que tendeix més a agradar als alumnes i no als altres professors. És el principal fundador de “La Ola”. A mesura que la organització avança, es va sentint més poderós, que té el control absolut dins l’institut, que tothom està allà per complaure’l, en el fons és veritat, però les coses se li comencen a tòrcer en el moment que la seva dona s’enfada. Sota la meva opinió, crec que actua molt inconscientment. Al principi, li sembla divertit, un simple joc, però “La Ola”, va agafant força per si sola i quan ho vol parar, és massa tard. Sincerament penso que si que n’és el culpable, ja que un professor ha de d’estar al lloro del que passa al seu voltant, i al dels seus alumnes.

    Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
    Sí, jo destaco a la Karo, ja que és la ment rebel de la pel·lícula. És la que té la iniciativa de escollir el camí de muntanya quan tota la resta tira cap a la platja. Ens mostra que pensar diferent no és cap pecat, i que si creus en alguna cosa, has de lluitar per ella. Així que també, en varis aspectes, em sento identificada amb ella.

    (continua) Jordina Colomer 4t C

    ResponElimina
  12. (continuació)
    Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?
    Penso que sempre hi ha alguna part positiva, al final, només depèn de com ho miris tu. Crec que la part positiva de com acaba la pel·lícula és que petites coses, poden fer grans canvis i fets. Que a la que comença a rodar, la pilota cada vegada es va fent més gran, i que no tot és un joc.
    
A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.
    Com tot, portar uniforme a l’escola té parts bones i parts dolentes. Des del meu punt de vista, els avantatges que té són força limitats; no cal que pensis quin “outfit” et posaràs l’endemà. No hi ha problemes per qui porta roba de marca. Però els inconvenients; fan que tothom es vegi igual als altres, en el sentit que tothom és diferent, i la nostra manera de vestir, diu molt de nosaltres. Penso que forçar una vestiments és mancar la llibertat. Ens expressem de moltes maneres, i una d’elles és a través de la moda. Sincerament jo estic en contra de portar uniforme ja que penso que l’etapa que passem a l’escola és la més important per definir la nostra personalitat, els nostres gustos i la nostra manera de pensar. I penso que seria molt trist arribar cada matí a l’escola i veure que absolutament tothom va igual que tu, que al final, fa que creguis que tothom és igual. I la nostra societat necessita diferents opinions i punts de vista de veure el món.

    El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?
    Va passar a l’institut Cubberley High School de Palo Alto, als estats Units. Es coneix com la “Tercera Onada” i va ser creada pel professor d’història Ron Jones. Va sorgir posteriorment a la Segona Guerra Mundial. Jones, volia facilitar la comprensió de perquè el poble alemany va acceptar i assumí les accions dels nazis.

    Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula?
    Les causes poden ser múltiples, però les més probables són; un cop d’estat i una revolució. Al llarg de la pel·lícula apareixen varis moviments, com la mateixa “Ola”, el moviment del Punk, entre d’altres.

    Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
    Sí, i no és necessari recórrer molts quilòmetres. Aquí mateix, a espanya, el nostre govern frega la dictadura, mancant la llibertat d’expressió en més d’un àmbit, aprovant i eliminant lleis sense comptar amb l’opinió del poble. A més amés, en varis països, avui en dia encara ho ha dictadures governant-hi.

    Jordina Colomer 4t C

    ResponElimina
  13. En la meva opinió, la pel·lícula “La Ola” et fa reflexionar molt, perquè a mesura que avança el film vas veient tot el procés de l’autocràcia. L’autocràcia és un model de govern on la màxima autoritat és una persona en concret, i tot els ciutadans han de fer cas a aquella persona, encara que no hi estiguin d’acord. Antigament a Alemanya hi havia hagut un règim autocràtic: el de Hitler, on malauradament van morir moltes persones. Crec que el professor Wenger va tenir una molt bona idea, el principi el seu objectiu només era ensenyar a tota la classe d’una manera més dinàmica el concepte de autocràcia. Però crec que el final se li va anar de les mans per culpa dels alumnes. Ells van a arribar a un extrem on feien cas de tot el que deia el senyor Wegner, i això no està bé, ja que és van tancar en el grup de “La Ola” i la gent que pensava diferent els excloïen, perquè ells pensaven que si formaven part del grup eren millors, i jo crec que fins i tot alguns s’apuntaven el grup per sentir que formaven part d’alguna cosa. Un molt bon exemple és en Tim, que havia patit bullying des de feia molt de temps, i gràcies a “La Ola” va poder ser feliç, però aquella felicitat que ell tenia era fruit d’una obsessió en fer sempre el que li deia el professor, i ell volia ser el millor, volia fer coses increïbles perquè veia que la gent li feia cas per primera vegada. Però finalment perd el control, i ja no sap què més fer per sentir-se el preferit i per això finalment decideix suïcidar-se, i en el fons crec que va acabar prou bé la pel·lícula perquè en Tim podia haver fet danys molt majors, però per sort només va rebre ell.

    Crec que la feina del senyor Wegner en un primer moment va ser molt bona perquè va aconseguir motivar els seus alumnes i va cohesionar la classe, ningú era millor que ningú, tot eren igual que tots.

    Penso que el que tenia la posició més difícil era en Marco ja que per una part volia formar per del grup perquè tots els seus amics i formaven, part i veia que tothom estava feliç allà dins, però per l’altra banda s’estimava molt a la seva novia, i no entenia perquè ella no hi volia formar part. Però un cop has vist la pel·lícula acabes observant que el que tenia el cap més clar i veia el que estava passant de veritat és la Karo, ja que en un primer moment es quedava a la classe perquè veia que les classes eren dinàmiques, divertides, i que valien la pena. Però un cop la van obligar a posar-se una camisa blanca, ella va ser prou madura i va tenir la suficient personalitat per dir: no, jo no me la vull posar. En canvi la resta se la posaven perquè tots ho feien, però en el fons ningú es va parar a pensar: i perquè hem de dur una camisa blanca?, m’agrada ser igual que tothom?. Si la gent s’hagués fet aquestes preguntes n’estic segura que la majoria no se l’haguessin acabat posant.

    Aquesta pel·lícula és un clar exemple de que ens em de preguntar sempre el perquè de les coses i el perquè ho fem, no perquè ens ho digui algú més superior a nosaltres ha de tenir tota la raó del món. Tothom ha de pensar per si mateix si allò val la pena fer-ho i de què li servirà fer-ho.

    Una cosa que m’ha sorprès és que la pel·lícula està basada en fets reals. Per això he investigat que fa molt temps un professor que es deia Ron Jones, va provar de fer l’experiment per demostrar que encara que la nostre societat sigui lliure es pot sentir atreta per règims autoritaris i dictatorials. Això va passar l’any 1967 en un institut anomenat Cubberley High School a Palo Alto, California. Va aconseguir convertir la seva classe d’història en un grup amb un gran sentit, el qual va anomenar “La Tercera Ola”, a causa de la dita popular que la tercera onada d’una sèrie d’onades és sempre la més forta. Finalment va ser expulsat de l’institut degut a les seves activitats contra la guerra. Més tard es va aprofitar aquesta idea i se’n va fer la pel·lícula.

    Júlia Casacuberta
    4t A

    ResponElimina
  14. L’autocràcia és una manera de governar on el poder el té una sola persona. En aquesta pel·lícula podem observar que, el professor, intenta ensenyar a través de diferents valors, com la igualtat entre els alumnes de la classe, la unió i la motivació (entre d’altres), i de una manera pràctica el què és la autocràcia. Des de un bon principi, al professor se li adjudica una conducta de líder (que ha estat escollit a votació). Els alumnes fan tot el que sigui aprovat pel professor, com portar una camisa blanca com si fos un uniforme, crear un lloc web, crear un logotip, imprimir cartells, etc. Se’ls hi en va de les mans quan comencen a fer vandalisme a esquenes del líder. El líder s’enfada molt però creu que ho pot controlar, cosa que, al final de la pel·lícula observem que no ho sap controlar i acaba tràgicament.
    Perquè l’autocràcia sigui possible, de manera generalitzada, es pot dir que hi ha un líder (el professor) que “governa” al “poble” (els alumnes).

    Pertànyer a un grup d’iguals a la llarga et pot perjudicar. Els humans, des de petits estem ensenyats per competir, ja sigui en notes de l’escola o en jocs. Sempre desitgem estar per sobre d’algú i això en un grup d’iguals no és possible.
    En un principi ens sentiríem bé, perquè no hi ha ningú que estigui per sobre nostre i que es pugui denominar “millor” en qualsevol aspecte, ja que, com el nom indica és un grup on tots els membres són iguals.
    Ens pot perjudicar per aquesta necessitat que tenim de superioritat. Perquè ens han ensenyat així tant a casa com a l’escola. A casa, tots els jocs de taula o ocs que es juguin en grup sempre hi ha d’haver un guanyador i un perdedor. Moltes vegades, fins i tot, fem que el perdedor faci una penyora, és a dir, que sigui “castigat”. A l’escola, sempre el que tregui més bones notes serà el gunyador i el que suspengui un perdedor. A vegades, la persona que treu males notes és molt millor que el que en treu de bones, simplement no se li dona bé estudiar o escriure de manera correcta i ordenada i és millor expressant les idees en un debat.

    El professor Rainer Wenger és el protagonista de la pel·lícula. És el denominat líder de “La Ola”. Penso que és un bon professor que, simplement, ha intentat que els alumnes aprenguin bé un tema.
    El problema és quan porta tot el relacionat amb el grup de l’escola a fora. És una activitat que es fa en una setmana a l’escola i, si no s’hagués practicat també al carrer, no hauria set tant important pels alumnes i no hauria acabat així.
    Actua correctament a les classes perquè de manera pràctica i indirecta mostra als seus alumnes què és l’autocràcia i com un líder pot manipular i governar a un grup de gent.
    És el culpable de que els alumnes hagin agafat aquesta conducta perquè no ho ha sabut parar a temps. També n’és culpable la directora, ja que és la seva autoritat i va acceptar la seva proposta de ensenyament. Un professor pot modificar per complet el pensament de un alumne i per això son molt importants.

    El personatge que m’ha cridat més l’atenció és el de la noia que es contraposa amb el grup de “La Ola”. Des de un principi, quan decideixen de portar camises blanques, veu que tot s’està descontrolant. M’ha colpit perquè no m’esperava que fes tot el possible per impedir que el projecte continués i que les coses anessin a pitjor. Jo pensava que simplement es canviaria de classe i no lluitaria per una cosa tant difícil com pot ser canviar la idea de un grup de persones.
    M’he identificat amb la noia que ajuda a parar el grup. Des de un principi fa preguntes i argumenta en contra del professor però es queda al grup. Mai arriba a sortir del grup però no porta la camisa blanca, no va a fer vandalisme i no es deixa sotmetre sota el professor com a líder, sinó com a autoritat de una classe. Ajuda a que es pari el grup perquè s’adona que està arribat als extrems.

    (Continua)
    Marina Quirantes Guiteras, 4t ESO C

    ResponElimina
  15. (Continuació)

    D’aquesta pel·lícula en podem extreure molt bones reflexions, tot i que hagi acabat així.
    Com per exemple la igualtat, que és molt subjectiva i mai podrem tenir igualtat absoluta, perquè cada persona humana és diferent. Tenim ideologies diferents, cultures diferents, famílies diferents, amistats, ídols i costums diferents. És molt important que no hi hagi discriminació i intentar que les persones siguem tractades per igual, però és molt difícil. Els grups d’entre iguals, poques vegades solen acabar bé.
    La importància dels professors és la clau de la pel·lícula. Un professor és una persona que t’ensenyarà a ser persona, a que no t’enganyin, a poder ser més llest i tenir coneixements bàsics sobre la vida. Els professors son persones que mai s’obliden perquè marquen la teva vida. T’ajuden a que, per quan arribi el moment d’enfrontar-te a un problema, el puguis solucionar i continuar endavant. Ells són els referents de qualsevol persona perquè els professors formen persones, no esclaus. Hi ha gent que diu que els alumnes som com màquines que han creat els professors i que només ens estudiem el que ens diuen, ho traiem a l’examen i ja està. És totalment fals, perquè aquest no és el problema dels professors. És problema del sistema educatiu. Un professor que intenta fer una classe més pràctica o més dinàmica fa que els alumnes aprenguin molt més. En una classe que només és teòrica i d’exercicis, els alumnes recordem molt més la roba que portava el professor que no pas el que ens explica.
    De la pel·lícula també en podem extreure una reflexió sobre la lluita i l’esforç que fan algunes persones per fer que un grup canviï d’opinió.

    Els uniformes encara són presents en moltes escoles i instituts i jo hi veig avantatges però també desavantatges.
    Avantatges:
    - És una bona opció perquè no has de pensar en què et posaràs cada dia.
    - No et gastes tants diners en roba.
    - No hi ha diferències ni “etiquetes” com ric, pobre, friki, pija, etc.
    Inconvenients:
    - No tens dret d’expressió a través de la teva roba.
    - Et canses de portar sempre el mateix.
    - Hi ha classificació de sexe i per algú que no tingui un sexe determinat pot ser incòmode i el pot fer sentir insegur.
    Penso que portar uniforme pot portar molts problemes a una escola i entre els alumnes però és una bona manera de ensenyar que tots som iguals i que no hem de discriminar ni jutjar per les aparences.

    La base d’aquesta pel·lícula és als Estats Units. En un institut anomenat Cubberley High Scool, un professor va voler ensenyar als alumnes el perquè de la submissió als nazis. Va passar després de la segona Guerra Mundial i el grup es va anomenar “la tercera ola”. Aquesta idea del professor devia sorgir perquè devia estar cansat de sempre fer les classes iguals. Devia veure que el sistema no funcionava i va voler experimentar. No l’hi va acabar sortint bé, però els alumnes vam aprendre molt.

    Un règim autoritari en una societat es pot donar per un cop d’estat, que és que, a través de la violència, una persona puja l poder i governa sobre el poble. A la pel·lícula podem observar com hi ha el moviment de “la ola”, de les persones que estan en contra del grup i també apareixen altres grups amb ideologies diferents.

    És molt possible caure en una altre dictadura en la societat d’avui dia, perquè de fet, encara hi ha països amb dictadura. Seria molt difícil perquè hi hauria moltes revoltes i, probablement, la Unió Europea ho impediria, ja que no es poden permetre que Espanya encara degui més diners.

    M’ha agradat molt veure aquesta pel·lícula perquè he pogut aprendre molt sobre l’autocràcia, que abans no en sabia res. També m’ha agradat poder reflexionar sobre els professors, les autoritats, la igualtat, etc. Perquè penso que són temes interessats que s’han de tractar. Recomano aquesta pel·lícula, perquè de manera indirecta t’ensenya molts nous conceptes.

    Marina Quirantes Guiteras, 4t ESO C

    ResponElimina
  16. A la pel·lícula “La Ola” el professor Rainer Wenger vol explicar què és la autocràcia als seus alumnes, i per fer-ho fa servir com a exemple la seva classe. Els estableix una rigorosa disciplina, en la qual només poden parlar si Wenger els hi dona permís, quan han de parar s’han de aixecar de la cadira i els proposa de anar vestits tots iguals per no marcar diferencies. Després els fa sentir com un grup poderós, capaç de fer-ho tot units, si es defensen entre els membres i es tracten exactament igual. Per això, perquè una autocràcia sigui possible són molt importants els valors de generositat, igualtat, esforç, respecte, gran disciplina i creure tots en la ideologia del líder.

    Pertànyer en un grup d’iguals pot semblar bo al principi, ja que no hi han discriminacions ni racistes ni econòmiques ni físiques, i no et sents estrany perquè tothom pensa el mateix que tu. Però d’aquesta manera el grup es molt més feble, ja que en un grup de gent molt variada tothom té diferents qualitats i cadascú pot aportar la seva, millorant així molt més el resultat.

    El professor Wenger té el paper de líder del grup, és el que estableix les normes i les fa complir a través de una gran disciplina, el que té el poder absolut. Ell a l’intentar fer la classe més dinàmica, i al voler que tots els alumnes ho trobessin interessant i entenguessin què és l’autocràcia, té la idea de aplicar-la a la seva classe. Els fa sentir com un grup molt poderós. Jo crec que al principi la idea és bona, que fer-ho en una classe està bé, però hauria de haver-ho aturat a la següent classe. Jo crec que si que és el culpable perquè es va deixar portar perquè tots els alumnes l’adoraven, però en realitat estava creant un grup que discriminava a tots els que no s’unien a ells.

    El tema de l’uniforme a l’institut, jo sincerament crec que és una bona idea fins a segon d’ESO, que encara els nens no són prou madurs, però a partir d’allà crec que la gent ja és prou madura per jutjar a la gent per com vesteix. L’uniforme fa sentir a tota la gent igual, i fa que no hi hagin tantes discussions, però a la vida real la gent no va amb bata per el carrer, per tant ens hem de acostumar a la realitat.

    Lluc Pasqual Camps
    4rt d'ESO C

    ResponElimina
  17. En la pel•lícula "la Ola" es pot veure com, encara que no en siguem conscients, ens poden fer creure una idea o ficar-nos al cap un estil de vida que mai haguéssim pensat que ho podriem pensar. Tot i que el professor Rainer no busca el que finalment acaba passant, ell només els vol ensenyar què és una autocràcia. L'autocràcia és un règim contrari a la democràcia, on no es pot votar i s'ha de seguir el que diu el dictador. Aquí es pot veure que encara que sigui només per ensenyar què és la autocràcia, es pot posar al cap unes idees i adoctrinar a les persones.

    També es veu com hi ha persones que creuen molt en aquest grup i s'ho prenen molt en serio, com l'alumne que finalment s'acaba assessinant perquè ell creu que "la Ola" és l'únic que li dóna sentit a la seva vida ja que no se sent estimat per els seus amics.

    Aquesta pel•lícula ens ensenya que en l'autocràcia són molt importants els signes, com per exemple el moviment amb el braç fent una forma d'onada, o vestir-se de color blanc.

    L'actitud en l'autocràcia és l'actitud que van adoptar alguns alumnes, que no acceptaven les persones que no creien en la seva ideologia, i també apareixen grups que estan en contra de les idees i és aquí quan hi ha enfrontaments, com el que hi ha durant el partit de waterpolo.

    Aquesta pel•lícula és molt interessant i amb un final molt inesperat i sorprenent, i crec que és una bona pel•lícula i ens introdueix al tema de les dictadures, que mai acaben bé, com les de Hitler a Alemanya o Franco a Espanya.

    ResponElimina
  18. - A la pel•lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.
    En el fil de La Ola es parla sobre els uniformes. És dóna a obrir un debat a la classe de si seria bo retornar els uniformes a les escoles. Personalment, crec que dur la mateixa roba tots els alumnes comporta una sèrie de arguments positius i negatius:
    Per una banda, els uniformes parteixen de la base que tothom vesteixi igual. Això comportaria a que no hi haguessin diferències socials entre els alumnes i tampoc amb els professors. També, permetria que ningú no jutgés a cap company ni professor per la manera de vestir o segons el sexe si algú es vesteix amb roba inusual.
    Per altre banda, l’uniforme comportaria una sèrie d’efectes negatius. A l’escola ens han ensenyat a que ser diferents és un aspecte bo i a tenir llibertat d’expressió, sense represàlies nin comentaris que perjudiqui el pensament diferent de una altre persona. L’uniforme comportaria que els alumnes no es poguessin vestir de la manera a que ells els i sembla i com se senten més còmodes, sense donar importància al color, la marca, etc. També recordar que els uniformes no és un conjunt de peces econòmiques i hi podrien haver famílies que no es podrien permetre e fet de pagar-los.
    Com a alumne, personalment, penso que l’uniforme no s’hauria de dur a l’escola ja que vivim amb una societat prou estamental per valors econòmics o altres, no cal afegir-ne més.

    - Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?
    Pertànyer a un grup d’iguals ens pot fer sentir millor i perjudicar a la vegada. Principalment, si tots els del teu entorn pertanyen amb un grup i tu no estàs inclòs, et pot arribar a fer sentir apartat i discriminat. També, no trobar el teu petit espai en la societat i altes complicacions. Però, alhora, també et pot fer sentir millor. Si la persona no inclosa en el grup dels iguals no té la mateixa visió d’allò en què es basen, el seu raonament serà diferent i, per tant, ja no serà dels grup dels iguals, perquè serà diferent, que moltes vegades, ser diferent és més ric en altres aspectes. En la pel•lícula, la noia pèl-roja, no compartia amb els altres participants de La Ola la seva manera de veure l’autocràcia i de com el professor estava ensenyant durat aquella setmana. Ella no es va comprometre en cap grup dels iguals i, gràcies al seu raonament i al veure que tot allò s’estava passant de taca d’oli, va poder difondre i fer-ne veure a alguns altres, que el què estava passant no era correspost a una classe on s’havia d’estudiar el terme ‘autocràcia’. Desgraciadament, La Ola es va eliminar tard i les conseqüències no van ser agradables per a ningú.

    ResponElimina

  19. La pel·lícula està basada sobre l’experiment dut a terme l’any 1967 a Palo Alto, California, per Jon Rones, un professor d’història, sobre els seus alumnes de secundària, per mostrar com és que la població no jueva d’alemanya va permetre l’holocaust i fer veure que fins i tot una societat lliure i que viu en democràcia, pot caure dins d’un règim autoritari i dictatorial. L’experiment es va basar en imposar petites normes a l’aula per aconseguint una disciplina impecable i un gran sentit per la seva causa, el nou moviment, la Tercera ona.

    Crec que és una pel·lícula que cal veure, ja que t’ensenya que si que és possible que s’imposés una dictadura en la societat d’avui en dia, ja que, no sempre es produeix a partir d’un cop d’estat, es pot produir a partir d’una votació, i, per ànsies de poder, o temor a la pèrdua d’aquest, s’acabi convertint en una dictadura. Penso, que en molts casos, al poble, se’ns amaga molta informació i a base de mentides i falses promeses, acabem confiant en les persones menys indicades per que prenguin les decisions d’un país.

    Durant el film, tracta el tema dels uniformes, i com totes les coses, els uniformes, tenen els seus avantatges i els seus inconvenients. Segons el meu punt de vista, els avantatges més importants són la mostra de tots els alumnes som iguals i que no se’ns mira per els diners que tenim o la nostra manera de vestir, una manera de dir que el que val és la nostra manera de treballar i les notes que tenim, i entre alumnes és una manera de reduir els problemes de convivència, el segon, és la comoditat de no haver de triar dia rere dia el que ens hem de posar, i, per últim, el fet de que és una simple manera de treure els estereotips i les modes de les aules de classe. Els Inconvenients que he trobat jo, són: segons el meu punt de vista, són una manera de treure la llibertat d’expressió, perquè, actualment, la roba, s’ha convertit en una manera de reivindicar i mostrar el que no ens sembla bé, i encara més important, com som i una part important dels nostres gustos i preferències, en segon lloc, la incomoditat que suposa per als alumnes, ja que en la majoria de casos, a més a més de no ser macos, no són del tot funcionals per fer activitats físiques, o per caminar, perquè les sabates que s’han de portar amb els uniformes en molts casos solen ser molt incomodes, en tercer lloc, els uniformes poden provocar casos de sexisme, ja que tot i que en els últims anys, s’ha permès, en alguns centres, que les noies portin pantalons, es segueix sense permetre que ells nois portin ambdues peces de roba, el que mostra una clara intolerància a les persones transgènere, falta de llibertat d’expressió, repressió i una mostra que els uniformes són mostra d’una ideologia del passat. Personalment, em mostro totalment en contra dels uniformes per les últimes desavantatges explicades.

    Pertànyer a un grup d’iguals, en certa mesura, pot ser positiu, però, com tot, si es dona massa implicació en aquest grup, pot ser perjudicial, perquè? Perquè com tots els sers d’aquest planeta, cada grup, necessita un líder, i cada membre del grup, a la seva manera, buscar destacar en algun àmbit, perquè tenim aquest instint, de voler controlar les situacions, sentir-nos útils, amb poder. Però jo penso, que no existeix un sol grup d’iguals, ja que si hi ha un líder, no tothom és igual, crec que si existís, seria un caos, no hi hauria organització, i al voler competir per el poder, es destruiria la unitat.

    Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, la reflexió positiva que en podem extreure és que tot règim autoritari o dictatorial, si es detecta i es reporta d’immediat, es pot aturar per tornar a una societat democràtica, lliberal amb dret i per al poble, tornar a tenir veu i vot. També podem extreure la conclusió de que podem acabar amb totes les dictadures que encara hi ha en tot el món.

    Mònica Navarrete
    4t B

    ResponElimina
  20. En el film es parla sobre l'autocràcia (un règim polític en el qual una sola persona té tot el poder absolut), per això un professor de batxillerat (Rainer Wenger), per fer les classes més divertides i atractives per als alumnes, simula una dictadura, en la que ell és el líder. Al cap d'un temps tots es vesteixen amb la mateixa roba..., etc. i tots acaben sent un grup d'iguals. Però al final, se li escapa de les mans, causant, que el que havia de ser una simple demostració de què les dictadures avui en dia encara són possibles, es converteixi en un problema molt més gros.
    Aquest professor juga un paper molt important en la pel·lícula, ja que és ell el que comença aquest experiment. Ho fa amb bona intensió, però no ho sap controlar i se li escapa de les mans, per tant ell té una part de la culpa, però l'alta part la tenen també els estudiants que so prenen tant en serio.
    Jo crec que pertànyer en un grup d'iguals no és tan dolent, sempre i quan, respectis i no menyspreïs a la resta que no pertanyen al teu grup.
    Aquesta pel·lícula està basada en un experiment que va fer el professor d'història "Ron Jones", el 1967.
    Jo personalment (i mes després de veure aquesta pel·lícula) crec que sí que hi pot aver una altra dictadura en la societat d'avui en dia, per això s'ha de conscienciar a la gent sobre aquest tema.

    Eduard Parés
    4rt B

    ResponElimina
  21. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  22. La pel·lícula "la Ola" està basada en la "Tercera ola" una història real.
    Ron Jones un professor d'història d'un institut de secundària situat a "Palo Alto", va fer un experiment l'any 1967 amb els seus alumnes, per tal de demostrar si en els nostres temps és possible que s'implanti un règim totalitari.
    Tot va començar quan un alumne a la classe d'història del professor va fer la següent pregunta: Com pot ser que en el poble alemany, els ciutadans s'alegressin de la seva ignorància cap al que els estava passant als jueus?
    El professor va voler donar explicació a aquesta pregunta de manera que els alumnes ho poguessin viure, i això ho va fer dedicant una setmana de les seves classes a explicar als alumnes com una societat lliure es podia transformar en un règim feixista.
    En un primer moment el professor va voler demostrar als alumnes la bellesa i la grandesa de la disciplina, per tal de fer-ho va introduir noves normes com per exemple que quan es dirigissin a ell ho fessin anomena-te'l "senyor", també que abans de parlar s'aixequessin i fessin un pas cap al costat de la taula. Aquestes normes van fer que un gran percentatge d'alumnes es mostressin més atens i participatius a les classes.
    L'últim dia de l'experiment els alumnes es van concentrar a l'auditori i el professor els va dir que no hi havia cap líder que havien set utilitzats per tal de fer un experiment i que no eren millors que els nazis alemanys que havien estudiat.

    A la pel·lícula es veu com durant la setmana de projectes d'un institut situat a Alemanya, vol ensenyar als alumnes que és l'autocràcia i si és possible que en els nostres dies s'implanti aquesta forma de govern on tot el poder s'escau sobre un mateix. El professor vol ensenyar-los tot això en forma d'un experiment que amb un cert termini de temps se li envà de les mans.
    Per tal de poder realitzar aquest experiment on l'autocràcia sigui possible el professor fa que els alumnes creïn durant la setmana de projectes un nom, una salutació, un lema, un "uniforme" i un munt de coses que els uneixin entre ells, aquests han de tenir una disciplina envers el líder.
    Des del meu punt de vista crec que aquesta pel·lícula ho representa molt bé i la idea del professor era bona, tot i que en treballar amb tants adolescents i no posar límits va provocar que se li acabés escapant de les mans.

    (continua)
    Gemma Comas
    4tC

    ResponElimina
  23. (continuació)

    Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor, ja que ens fa sentir més segur de nosaltres mateixos, ja que ningú ens pot jutjar perquè tots som iguals, tots tenim els mateixos drets, deures i obligacions. En una autocràcia no es pot contradir mai res del que diu el dictador.
    Rainer Wenger a la pel·lícula juga amb el paper de "dictador" del grup "la ola", el qual és el que suposadament ha de dirigir. Aquest amb el transcurs de la pel·lícula dia rere dia va donant ordres noves les quals el grup de "la ola" ha de complir.
    La directora del centre dóna suport al professor per tal que pugui realitzar l'experiment, a causa de aquest experiment Rainer Wenger té problemes amb la seva dona.
    Els alumnes de la classe de Rainer fan actes vandàlics per al de donar a conèixer el nou grup, tot això ho fan sense el consentiment del professor.
    Rainer Wenger vol demostrar que tot i que els temps han anat progressant, encara avui en dia és possible que hi hagi una dictadura.
    El professor veu que tot això se li escapa de les mans quan en un partit de waterpolo, els jugadors es comencen a barallar per culpa de les diferents ideologies.

    Un dels personatges que jo destacaria és en Tim, ja que al principi de la pel·lícula era un alumne "marginat", i al crear-se aquest grup ell s'hi implica molt, ja que amb aquest grup ell se sent acceptat i protegit, ja que tothom té les mateixes ideologies i el tracten com a tothom. A aquest membre del grup "la ola", fa que el més important per a ell sigui el grup i tota la seva vida n'és condicionada. Aquest s'acaba tornant boig perquè el grup és més importat que la seva vida.

    A la pel·lícula també ens parla de l'uniforme, des del meu punt de vista és bona idea, ja que amb aquest tots som iguals, els alumnes no són discriminats per la seva forma de vestir, si porta roba de marca o si no, si va mal vestit o si la roba que porta no és apropiada per anar a l'institut..., per altre cantó l'uniforme també és mala idea, ja que amb la manera de vestir moltes vegades podem dóna informació de nosaltres, com som, que ens agrada.
    Gemma Comas
    4t C

    ResponElimina
  24. - Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?

    L’autocràcia és una forma de govern en què el poder polític el té una sola persona. Perquè una autocràcia sigui possible és necessari un líder (el professor), un grup de persones amb el mateix pensament i les mateixes ideologies (els alumnes), disciplina i cohesió entre els membres del grup.

    - Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?

    Pertànyer a un grup d’iguals té avantatges i inconvenients, pot beneficiar o perjudicar.
    Formar part d’un grup ens fa sentir millor ja que estem segurs, perquè som tots iguals, ningú és superior o inferior als altres. Tenim el nostre propi lloc en la societat, la oportunitat de relacionar-nos amb altres persones i sentir-se protegit. Ser part d’alguna cosa, creure-hi sempre ens fa sentir útils i necessaris; el sentiment d’exclusió i discriminació no hi és.
    Personalment, crec que pertànyer en un grup d'iguals és bo sempre que es respecti a la gent que no forma part del grup i que els integrants no s’hi impliquin gaire com en la pel·lícula. En el film, el grup aconsegueix estar unit i motivat ja que comparteixen les mateixes ideologies, però se’ls hi escapa de les mans sense adonar-se’n ja que cada cop són més radicals, es creuen superiors i discriminen a tots aquells que no pensen igual a ells. Ho perden tot de vista, s’ho prenen massa en serio. Això és perjudicial.


    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
    El professor Wenger juga el paper de líder del grup, de dictador, té el poder absolut i mitjançant la disciplina, els alumnes fan el què ell vol.
    La intenció del professor és bona, vol fer que tots els alumnes trobin la classe interessant i que aprenguin el significat d’autocràcia, és per això que ho aplica a les seves classes. Imposa una gran disciplina envers ell (el líder) i els fa sentir poderosos, iguals i units. Al principi, la idea és bona ja que motiva i cohesiona la classe a la vegada que els hi ensenya de forma dinàmica com un líder governa a un grup de gent. Però, se li escapa de les mans i perd el control de la situació en el moment que els alumnes es descontrolen i traspassen els límits. Per ell, és un simple joc i s’ho passa bé ja que tots li fan cas, però a mesura que la pel·lícula avança, “La Ola”, agafa potència per si sola i és massa tard per aturar-ho.
    Penso que el professor és culpable, però els alumnes també ho són al obsessionar-s’hi massa. La directora, també en té culpa al permetre la proposta del professor Wenger.

    - Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
    Jo destacaria a la Karo. Des d’un principi escull ella mateixa el què vol. Té la personalitat i el valor per dir que no es vol posar la camisa blanca que tots porten. Veu que la situació està passant de taca d’oli, s’està descontrolant i és per això que fa tot el possible per aturar-ho.

    (continua)
    Iman Boushah
    4tA

    ResponElimina
  25. (continuació)

    - Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?
    La reflexió positiva que en podem extreure és que si es detecta una autocràcia a temps, es pot aturar. En aquest cas, s’han pogut aturar les coses abans que fossin pitjors.
    És una pel·lícula que ens fa reflexionar en diferents aspectes, un d’ells és que és molt important que no hi hagi discriminació. La discriminació pot fer sentir malament a moltes persones i en el moment que aquestes persones comencen a formar part d’un grup, s’hi obsessionen i perden el món de vista. Això pot comportar grans conseqüències.
    També, són molt important els professors i la seva forma de dur a terme les classes.

    - A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.

    Els uniformes, presenten certs avantatges i inconvenients. Els avantatges més importants són que tots els alumnes són iguals, no cal pensar que posar-se cada dia i d’una manera o altre fa que no hi hagin etiquetes. No hi a diferències.
    D’altra banda, com a inconvenients exposaria el fet que es perd una part de la nostra personalitat ja que tots vestiriem igual. Un uniforme també suposa un preu que potser algunes famílies no serien capaces de pagar. Per últim, crec que els alumnes es cansarien de portar cada dia el mateix.
    Penso que portar uniforme a l’institut no és gaire bona idea ja que cadascú és diferent i és per això que ha de tenir la seva personalitat i portar el què li agradi i amb el què se senti a gust


    - Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
    Jo crec que actualment seria possible que hi hagués una dictadura ja que com hem pogut veure, és molt fàcil que en comenci una. A més a més, actualment hi ha països amb règims dictatorials.
    Hem vist com una dictadura pot començar en qualsevol moment ja que al principi, ni els seus integrants s’adonen que ho és, simplement fan el què el dictador mana.
    El fet que els joves són molt fàcils de manipular augmenta les possibilitats de l’existència d’una dictadura en la societat d’avui en dia.

    Iman Boushah
    4tA

    ResponElimina
  26. La pel·lícula “La Ola” tracta sobre el paper de un professor anomenat Rainer Wenger, a la qual li donen el càrrec que durant una setmana ha de tractar el tema de la autocràcia.
    Els alumnes a la qual tracta s’ho prenen molt enserio aquest tema així que comencen a crear coses especials per destacar el seu grup, com per exemple, anar tots amb camises blanques, també es posen un nom... Fins que se’ls i descontrola aquest tema i el professor no pot controlar-ho, també fa que la dona del professor tingui problemes.
    Sincerament crec que ningú té la culpa en aquest cas ja que el professor només feia la matèria que li havien dit i els alumnes s’ho van prendre molt enserio ja que a dins de aquell grup s’ha sentien molt a gust entre uns els altres i eren una pinya, però si que hi ha alumnes que destaquen mes sobre els altres a dins el grup.
    La pel·lícula no acaba bé, ja que uns dels alumnes del grup quan veu que el professor vol desfer aquest grup i eliminar-lo es don conte que darrera de aquest grup no li queda res mes i fa que prengui males decisions.
    Però crec que l’ho important i el missatge que ens don es els problemes que poden passar i que hem de actuar amb molta consciencia de lo que fem.
    Sobre l’uniforme a l’escola crec que no seria l’ho correcte ja que cada persona te una personalitat i es reflecteix amb la roba que fas servir i crec que si anéssim tots amb uniformes no es reflectiria la personalitat de cada un i crec que cada un es lliure de escollir la roba que vol portar.



    Mariona Casacuberta
    4tB

    ResponElimina
  27. - Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?
    Hi ha d’haver un líder, se li ha de dir senyor, cada cop que algú parla s’ha d’aixecar, han d’anar tots amb una camisa blanca.

    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable? Rainer és el líder, la seva idea principal era bona, ja que era una manera de que posessin el concepte d’autocràcia a la pràctica, però al final se li envà de les mans i no pot controlar més enllà de les classes. Té una part de culpa, ja que moltes persones li deien que es passava del límit i ell no feia cas, però també s’ha de dir que el què va acabar passant no s’ho esperava ningú, i el seu mètode d’aprenentatge en un principi era molt bo.

    - Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines? Sí, que la unió d’un grup fa que tots es sentin igual, i en equip i amb motivació és poden aconseguir moltes coses. Saber allunyar-se de la gent que creus que estan fent alguna cosa malament o que està canviant, tot i que tothom set posi en contra, ja que després són ells els que acaben malament per els seus actes.

    - A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho. Els avantatges són que tothom va igual i ningú riuria de la forma de vestir des altres, que no hauríem de pensar què posar-nos cada matí, i que a l’hora de fer activitats fora l’escola els alumnes es diferenciarien fàcilment. Els inconvenients són que s’obliga als alumnes a portar un estil de roba que poder no els agrada, no permet d’alguna manera als alumnes ser diferents, ja que tothom és diferent i moltes vegades la roba que portem ens caracteritza. Estic en contra dels uniformes ja que tothom ha de vestir com vulgui i li agradi.

    - El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea? Va passar el 1967 a una escola de Califòrnia, la idea que va tenir el professor servia per adonar-se que si que podia sorgir règims autoritaris.

    - Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula? Un règim autoritari pot sorgir d’un grup que va creixent i que cada cop es sent més poderós fins arribar a un punt que creuen que ho poden controlar tot. A la pel·lícula surten moviments polítics com l’autocràcia, anarquisme, fascisme i dictadura.

    Laura Codina
    4t A

    ResponElimina
  28. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  29. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  30. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  31. Jo penso que la pel·lícula ens vol explicar com d'una manera tan fàcil ens poden fer creure i manipular-nos sense ser-ne consien. Durant la pel·lícula van sortint diferents opinions sobre 'La Ola' que és un grup d'iguals on tothom pensa el mateix i tots els membres del grup se senten a gust perquè es posen d'acord entre ells i es defensen mútuament, sempre fent-ho de manera unida. Aquest grup, el crea el professor Wenger que es el líder, ell va començar amb una única idea que era ensenyar els hi i fer els hi entendre als alumnes que es l'autocràcia (un grup polític en que una persona té tot el poder) posant-ho a prova la classe. Fins que se li acaba escapant tot de les mans (perquè els hi fa porta uniforme, han de demanar permís per tot, han se fer el salut abans de començar la classe, etc), ja que hi ha gent dins del grup que es en l'únic lloc on se senten a gust i ell ja ho vol aturar, ja que s'ho prenien molt en serio i havien començat a causar molts problemes. Aquesta pel·lícula està basada en un fet real i per això jo la recomanaria als professors que intenten integrar-se amb els alumnes per fer classes més divertides, que a mi em sembla molt bé i m'agradaria molt però sense que se'ls hi escapes de les mans.

    Nadia Azhari
    4t d'ESO A

    ResponElimina
  32. En la pel·lícula “La ola” la conducta i els valors que es donen són: el respecte al líder, la obediència, la lleialtat al líder i fer sempre el que el líder diu.
    Pertànyer a un grup d’iguals jo crec que ens fa sentir millor ja que ens sentim part d’alguna cosa, és una cosa positiva sempre que es respectin les opinions de la gent que no està dins el grup.
    El paper del professor Rainer Wenger a la pel·lícula és el de líder del grup. Jo crec que hi ha altres maneres de demostrar als alumnes que si que hi pot haver una dictadura, per tant crec que actua malament. I per tant, si que n’és al culpable.
    Un dels personatges que més m’ha cridat l’atenció ha sigut la Karo, perquè tot i estar al grup al principi va marxar perquè ella no volia que l diguessin tot el que havia de fer, com portar una camisa blanca, també es va preocupar perquè “discriminàvem” a la gent que no era del grup, i va intentar aturar-ho. No m’he identificat amb cap personatge.
    Alguna reflexió positiva de la peli seria que a partir d’ara els nois i noies que han estat al grup no tornaran a obeir ordres d’un altre grup que els pogués intentar controlar.
    Els avantatges dels uniformes a les escoles son que com que tothom anirà vestit igual no hi haurà diferències del preu de la roba i que no podran portar roba que incompleixi les normes.
    Els inconvenients hauran de fer els uniformes a un preu assequible per a totes les famílies, potser no els i agradarà a tots els alumnes i potser no el portaran. Jo, personalment, estic en contra dels uniformes perquè et treu la llibertat de decidir quina roba et vols posar.
    Va passar a California, perquè un professor no podia explicar als seus alumnes perquè els alemanys van permetre que Hitler matés a tants jueus.
    Les causes perquè surti un moviment això són que es vol millorar la societat i fer que tothom sigui igual. Els moviments polítics i socials que surten a la pel·lícula són l’autocràcia, anarquisme, feixisme i la dictadura.
    Jo crec que avui en dia no és possible una dictadura, ja que si es fes gran, o be el govern del propi país, o bé la Unió Europea o qualsevol altra potència o impediria.

    Pol Soldevila
    4t ESO B

    ResponElimina
  33. - Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?
    L’autocràcia es un regim polític en la qual una sola persona governa sense tenir cap tipus de limitació, i pot modificar les lleis en la seva voluntat.

    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
    El professor Wenger agafa el paper del líder del grup, te el poder absolut del grup mitjançant una disciplina.
    El professor volia que els alumnes tinguin interès de aprendre el significat d’autocràcia, la intenció del professor era bona ja que motivava els alumnes. El professor els imposa una gran disciplina i els hi feia sentir poderosos i superiors als altres. Però al final els alumnes no ho agafen com un simple joc, ho agafen molt enserio i el professor perd el control del grup i ja era massa tard per aturar.
    Jo crec que la culpa es del professor y també del alumnes per agafar-ho molt enserio, també te culpa la directora de l’escola que no els atura i els hi permet seguir.


    Amine Houdou
    4t ESO A

    ResponElimina
  34. La meva opinió de la pel·lícula és:
    Els valors que es necessiten perquè una autocràcia sigui possible són la disciplina, l’ordre, la correcció i la igualtat.
    Pertànyer en un grup d’iguals ens pot fer sentir millor, que es el cas d’en Tim, o pitjor en el cas de la nena que no vol portar uniforme ni vol pertànyer en la Ola perquè creu que és una tonteria.
    Rainer Wenger juga el paper de líder. Al principi creu que està actuant bé però al final els alumnes se li descontrolen. És el culpable de tot el que passa al final ja que ell va començar l'experiment.
    A mi m’ha colpit més en Tim, que es mostra totalment implicat en La Ola ja que abans no tenia amics i amb la Ola es sent més acceptat pels companys. Per això s'implica més i compra una pistola per internet i al final quan el professor li diu que la Ola s'ha d'acabar decideix suicidar-se.
    Jo crec que la única reflexió positiva és que dels errors s’aprèn i un cop vista la pel·lícula segurament ja no hi tornarà a haver-hi una autocràcia.
    Jo estic en contra dels uniformes a l’escola ja que penso que cadascú es pot vestir com vulgui i els uniformes són una manera de privar als alumnes de vestir-se amb la seva roba. També té els seus avantatges, la gent no es preocuparia tant per la roba que porta o si els companys et criticaran per la teva roba... per tant hi haurà més igualtat.
    Seria possible una dictadura en la actualitat ja que en la pel·lícula està basada en fets reals i s’hi mostra una societat recent.

    Miquel Gabarró
    4t ESO C

    ResponElimina
  35. - Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?

    En el líder se li a de fer cas de tot i se'l ha de respectar, en aquest li tenien que dir senyor i quan parlaven s'havien de aixecar, i havien de portar una camisa blanca, sino no entraben a La Ola.

    - Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?

    Ens pot fer sentir millors ja que ningue es superior ni inferior, pero a arribat a perjudicar perque no se'n enteren que cada cop estan fent mes malt, i la gent es te que unir si no no poden entrar en alguns llocs.

    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?

    En Rainer Wenger es el que a creat aquest grup, al principi actua correctament pero quan comencen a crear el nom del grup, logo... no pot controlar tot. Te la culpa per crear la dictadura pero la gran culpa la tenen alguns alumnes que hi participen.

    - Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?

    La karo es un dels personatges que m'ha colpit mes, perque quan ja va veure que la gent s'estava involucrant masa i es tenia que posar camisa blanca... va pensar de no participari i va ser la millor opció i va fer tot el possible per intentar parar el grup

    - Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?

    Si ara es crees un grup com aquest, una dictadura, es podria arribar a parar, es aixo el que li veig possitiu

    - A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.

    Com a aventatge li veig que no es pot discriminar a ningu perque tots aniran igual, i per la meva part no li veig inconvenients.

    - Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?

    Estudiem historia per saber el que va passar abans i aixi aprendre de els errors i no tornar a cometre aquests errors, per el moment no crec que hi hagi una dictadura mes endevant.

    Èric Dot
    4t ESO C

    ResponElimina
  36. Gràcies aquesta pel·lícula m'he adonat que l'autocràcia es pot donar en qualsavol moment i en qualsavol lloc, fins i tot a un institut. Tan sols s'ha d'aplicar una conducte exigent i super estricte, on en el líder se'l tracte com si fos una espècia de Déu.

    En la meva opinió poder ser dins d'un grup on tots són igual perjudica a la persona. En un grup el més extrodinàri és el fet que tothom és diferent, amb talents contràris però que junts formen un equip.

    El professor Rayder va actuar per tal d'ensenyar que realment era possible que en aquesta època hi pogués haver una autocràcia. Però potser va traspassar els límits, i no ho hauria d'haver fet. El final semblava com si estigués content del resultat que havia aconseguit.

    Un dels personatges que em va sorprendre més el llarg de la pel·lícula va ser el noi ros que tenia novia. El principi semblava que actuava de manera responsable i sobretot respectuosa. Però va arribar a tal punt que fins i tot va pegar a la seva novia de la violència que se li havia inculcat. Finalment però, sembla que reacciona de la millor manera possible, dialogant amb el professor.

    Es poden etreure moltes coses positives d'aquest film, ens hem d'adonar que la societat que tenim, encara que sigui homòfoga i racista és molt millor del que ens imaginem. I gràcies a a reflexió de la Ola m'adono que no podem repetir els errors del passat, el contràri hem de fer el possible pe evitar-los com puguem.

    El fet de que la gent no hagi de portar uniformes els instituts provoca unes diferències molt importants. Les marques de roba han fet molt mal a la gent que no s'ho pot permetre i per tan crec que els uniformes ens fan ser iguals a tots, sense millors n'hi pitjors.

    El 1967 en una classe d'història una professor alemany
    (Ron Jones) va voler mostrar els seus alumnes que una autocràcia podia existir de veritat, i va acabar molt malament ja que molta gent va acabar amb greus problemes psicologics i amb la mort d'alguns alumnes. El grup es deia la tercera Ola.

    Una dictadura actualment podria ser perfectament possible, només cal veure com funcionen alguns règims polítics a països d'Orient. Així que no descarto la idea d'una possible dictadura, de fet en alguns països hi ha dictadura encara que pensem que no.
    Núria Campàs
    4t A

    ResponElimina
  37. Aquesta pelicula que vam veure a la classe amb va agradar molt, encara que tingui un final molt impactant amb va fer reflexionar.
    Perque l'autocracia sigues possible es van vestir tots amb una camisa blanca, tenien un signe de la ola, tots feien cas al profesor com una dictadura.
    Pertànyer en un grup que tots son iguals pot anar be per les persones que es senten soles, però clar a l'hora de marxar del grup poden fer bestieses per que no ho aconsegueixin. El professor penso que no actua correctament que revoluciona els seus alumnes a fer coses il·legals, ell no te tota la culpa però si una gran part.
    La veritat es que no me sentit identificat amb ningun personatge però si en tingues que triar un el novio de la noia que no volia portar la camisa blanca.
    Jo penso que portar uniformes a l'escola esta be ja que els nens s'ambruten molt, però els institus no ja que ja no son nens.
    Penso que ara una dictadura seria possible, ja que ara a Espanya no estan amb dictadura però ho sembla, ja que no ens deixen fer res, i fan servir la violencia per solucionar els problemas.
    Recoman-ho veure la pelicula a la gent que li agrada l'acció i sobretot la politica.

    Ignasi Rubio
    4t B

    ResponElimina
  38. En la pel·lícula "La Ola" que vam veure a hores de Historia i de Tutoria. Uns dels aspectes que es poden veure en la pel·lícula són: el respecte mutu; igualtats entre tots, osigui que ningú es diferent a ningú, tots amb un objectiu comú, el lideratge. El lideratge l'exergeix una sola persona, el professor i protagonista de la peli, el tenir tot el poder una sola persona ho anomenem Autocràcia, que la traducció del greg vol dir "governament de un mateix".

    Tots els alumnes de la classe de el professor Rainer creien que no seria possible una dictadura, monarquia... el professor va ajudar a bastants alumnes i perjudicar a altres, un en concret se sentia molt bé en aquest grup i no volia que s'acabés, perquè no era gaire social, a casa no li feien cas i se sentia sol.

    Que aquest noi dispares a un company no va ser tot culpa del professor pero si que hopodia haver evitat. Hem va impactar bastant i mes sabent que era basada en fets reals.

    Jo crec que s'hauria de trobar un entre mig dels dos extrems, el de que la gent critiqui, bullyng, diferencies entre iguals... i l'extrem de estar a l'escola com si estiguessim en un exèrcit.

    Pol Mlechior
    4t A

    ResponElimina
  39. - Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?

    Jo crec que si que seria possible una dictadura avui en dia a la nostre societat, ja que no sariem l'únic país que tenen una dictadura.
    Amb lo que està passant últimament té més possiblitats de que torni a nèixe la dictadura que hi havia abans a Espanya.

    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?

    El professor juga amb el paper de dictador (el que mana), el professor no ho fa amb males intencions, ho fa perquè les seves classes fossin divertides envès de aburrides com eren abans. Se li escapa de les mans i per aixo crec que el professor té la culpa de tot el que passava perquè si ell no ho haguès proposat tot lo que va passar no passaría


    MIREIA PIÑEIRO FLORES
    4TA

    ResponElimina
  40. "L'Ola" és una pel·lícula inspirada en els fets que van tenir lloc en una escola secundària de Califòrnia l'any 1967. En aquell moment, el professor d'història va haver d'interrompre el projecte amb el qual pretenia demostrar als seus alumnes que encara era possible el retorn d'un sistema totalitari.
    La trama d'aquesta pel·lícula gira al voltant del professor Rainer Wenger, a qui li és assignat dirigir un projecte educatiu al voltant de l'autocràcia. El professor Wenger va fer un seguit de classes en què va presentar els elements que intenten donar suport a aquesta metodologia política: esperit de grup, sentiment de comunitat, ideals comuns, disciplina i ajuda mútua. En tot just uns dies l'experiment va cobrar vida pròpia i alumnes de tota l'escola es van unir a ell. El que va començar amb una sèrie d'idees que es va anar convertint en un moviment real.
    Els joves es van entusiasmar, es van posar un nom, van millorar en autoestima i iniciativa, van superar les seves diferències socials, es van implicar en el disseny d'un símbol gràfic, van adoptar un uniforme comú i una salutació
    Les crítiques de diverses alumnes a l'experiment qüestionat també per altres professors i per grups anarquistes van portar la situació molt més enllà del que ningú havia imaginat.


    ResponElimina
  41. El professor té bones intencions, vol ensenyar-li als alumnes, criteris sobre l’autocràcia però vol que a la vegada s’ho passin bé a les seves classes i a partir d’aquí creen La Ola, però l’institut es transforma, si no ets de La Ola no ets respectat per els altres i arriben fins i tot a no deixar-te entrar als llocs públics. Pertanyer a un grup així jo crec que et pot ajudar perquè tots sou iguals i en el cas de que siguis una persona tímida i poc popular per dir-ho d’alguna manera, t’ajuda perquè et sents important però a la vegada es perjudicial perquè deixes de ser tu mateix, deixes els teus pensaments a un canto i et centres en aquest grup i en ser igual que tots.
    Els personatges que m’han cridat més l’atenció, son: el noi que acaba suïcidant-se, perquè és una persona en problemes i ell és l’únic que segueix La Ola com si de veritat fos una dictadura o una cosa semblant, també m’han cridat la atenció el grup de nens que es podrien considerar els passotes del institut, ells comencen creient-se els millor i al final acaben sent amics de tots i sent més amables amb els altres i per últim em crida la atenció la noia que en tot moment està en contra del grup i el seu novio no li vol fer cas però a base de esforç ho aconsegueix aturar.
    La reflexió positiva que es pot treure es que hi ha gent que reconeix aquests moviments i que aquesta gent és la que ha de actuar quan veu coses d’aquest estil.
    Jo crec que els uniformes no son bons per al alumnes ja que és com i et treuen la teva personalitat, la teva manera de vestir diu molt, és una part de tu mateix i si anéssim amb uniformes ens sentiríem clons els uns dels altres, la roba l’has de escollir tu mateix segons els teus gustos i que et representi tal com ets.
    Un règim autoritari pot sorgir amb facilitat, nomes fa falta que algú volguí al poder i manipuli les ments dels joves per crear un exercit prou fort com per crear un règim autoritari, les persones pobres i amb problemes són molt fàcils de manipular mentalment, per això no seria tant difícil que sorgissin règims autoritaris.
    En la meva opinió jo diria com els alumnes al principi de la pel·lícula, es impossible ara ja sabem tot lo que va passar i no volem que es repeteixi però hi ha gent al món que té uns pensaments malvats i mai se sap si algun dia es podria repetir ara mateix, no crec que sigui impossible que hi hagi una dictadura

    ResponElimina
  42. PELICULA LA OLA

    - Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?
    Que a partir de un líder es creen autocràcies però a vegades com en el fet de la pel·lícula s’interpreten coses que el líder no vol transmetre l’ho que els aprenents acaben interpretant.

    - Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?
    Depèn de la gent que hi hagi amb aquell grup i et pots sentir de les dos coses, en un temps et pot sentir millor però al cap de un temps et pot perjudicar,
    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
    Actua com a líder despues de ser triat pels alumnes, jo crec que ell actua correctament però en els alumnes se’ls i en va de les mans, no crec que ell sigui el culpable dels fets finals.
    - Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
    M’he sentit identificat amb el professor j que el seu espiritu de lluitar lluitar i lluitar.
    - Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?
    Coses positives han podríem treure moltes però la que més destaco personalment és la de que els alumnes tinguin la motivació de anar a classe i que la gent que el principi passava ara estigui amb ganes de escoltar i ajudar
    - A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.
    Jo crec que l’ho dels uniformes no seria una bona idea ja que tothom ha de vestir de la manera a la que ell es poguí sentir identificada i me còmode, i jo en aquest cas estaria en contra.
    - El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?
    Va passar a Alemanya, va sorgir la idea perquè crec que la gent s’enterés que a partir de una classe podia ser molt més que una classe, però també perquè la gent s’enterés de que s’ha de saber parar.
    - Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula?
    és una forma de govern en la qual el poder es concentra entorn de la figura d'una sola persona.
    - Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
    Jo crec que avui en dia costaria molt.
    ...
    Espero que us hagi agradat, que tots anem aprenent una mica més, creixent i, sobretot, saber trobar el camí correcte nosaltres mateixos.

    ResponElimina
  43. La pel·lícula “LA OLA” es tracta sobre autocràcia. El protagonista es un professor que es diu Rainer Wenger, li donen un objectiu que es treballar el tema de l’autocràcia durant una setmana. El principi tot va molt bé fins que se li descontrola la cosa, ja que els alumnes s’ho prenen molt en serio, es posen un nom propi per el grup, un logo... aquest tema perjudica a l’escola i la dona del professor que també treballa a la mateixa escola.
    Crec que ningú te la culpa ja que el professor va tenir la idea de fer les classes mes dinàmiques i en canvi els alumnes s’ho prenen molt en serio, però ningú te la culpa.
    El tema dels uniformes per una part seria millor ja que ningú criticaria ni la roba ni la forma de vestir de la gent i seriem tots iguals però per una altre part no ja que tothom vesteix com ell li agrada i es sen còmode.
    La pel·lícula m’ha ajudat per reflexionar que en aquesta vida que vivim seria possible que hi hagués una autocràcia.

    Claudia Medrano
    4tB

    ResponElimina
  44. - Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?
    Al principi et sents millor perquè ets igual que tots els teus companys i no hi ha comparacions per ningú

    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel•lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
    El seu paper és de el professor preferit dels alumnes i té molt bona relació amb els alumnes i ell no té interès per les normes del col•legi. ell al principi actua bé perquè els ajuda a que estiguin més atents i concentrats etc. Però al final jo crec que se li va anar de la mans perquè
    Ell és al professor i no al líder. Jo crec que si és culpable perquè ell té la culpa de que els companys de classe no fessin coses bones com per ex: pintar el logo de la ola per tot arreu


    Nil López
    4t B

    ResponElimina
  45. A la pel·lícula “La Ola” podem observar el comportament de alumnes de una escola que estudien l’autocràcia. En aquest grup hi ha gent que te mes dificultat a l’hora de conversar, expressar-se, socialitzar-se, etc, en canvi hi ha gent que no li es tant difícil o esta mes descontrolat. En el grup, lo que aconsegueixen, es que tothom se senti be amb tothom i es defensin entre ells, però a mesura que La Ola agafa mes força, es descontrola una mica. El professor Rainer lo que vol es ensenyar que si que es pot crear una dictadura, encara que no es noti i no ho sembli des de dins, no es del tot culpable, nomes vol fer veure que no tot es lo que sembla. Encara que la pel·lícula no acaba bé, penso que hagués pogut acabar pitjor, si La Ola hagués seguit amb les seves accions, haguessin pogut comportar greus i seriosos problemes amb tothom qui no estigues acord amb el grup. Sobre els uniformes, estic en contra tot i que l’avantatge es que ningú va diferent i així ningú es riu de ningú, però estic en contra perquè cadascú es lliure de vestir-se com vulgui i com se senti mes a gust amb ell mateix.
    La Ola, és un film alemany inspirat els successos que van tenir lloc el 1967, quan després de cinc dies d'experiments el professor d'història Ron Jones va haver d'interrompre el projecte «La tercera onada» amb el qual pretenia demostrar als seus alumnes de l'escola Cubberley de Palo Alto (Califòrnia) la dimensió real i els perills de l'autocràcia. Va obtenir el resultat contrari. El 1981, l'escriptor nord-americà Todd Strasser va narrar en el seu llibre «The Wave». Crec que una dictadura si seria possible, de fet, considero que aquí a Espanya, no es pot considerar dictadura, però hi ha molta repressió d’expressió.

    Irene Vilaró
    4rt B

    ResponElimina
  46. La pel·lícula la Ola podem veure que els estudiants conformen un grup dins de la institució: hi ha normes i objectius comuns, hi ha representació de grup, hi ha una dinàmica i rols que sorgeixen de la interacció.
    S'observen al començament de la pel·lícula, dos rols destacats i clarament
    diferenciats: Un és el de Karo, qui a més de tenir el paper protagonista en l'obra
    de teatre, és la millor alumna de la classe. L'altre rol és el de Tim qui pateix la
    exclusió per part dels seus companys i busca en tot moment incloure i ser
    acceptat. L'estil de conducció de la classe per part del professor, pateix un viratge: es torna
    directiu, assigna tasques i dóna ordres, elogia i critica en forma arbitrària, té previst
    un pla a desenvolupar però no explica les raons que motiven les seves decisions.

    Jordi Alcala Codinach
    4rt A

    ResponElimina
  47. La pel·lícula “la ola” tracta de un professor anomenat Rainer Wenger el qual durant tota una setmana li fan tractar el tema de l’autocràcia en una classe. Però no ho fa de la manera habitual, si no que els hi explica creant una simulació de autocràcia a la seva classe. Els fa aixecar a l’hora de parlar i quan arriba el professor, portar un mateix uniforme, creen una salutació, etc. I es fan dir “la ola”.
    Els alumnes de la classe es comencen a prendre en serio tot això de “la ola”. Fan xapes i camisetes amb el símbol, enganxen etiquetes i pinten el símbol per tota la ciutat, fan festes del grup, i fins i tot arriben al punt de no deixar entrar a llocs a gent sense formar part de “la ola” o sense portar la camiseta. La cosa se’ls hi envà de les mans i ells no ho veuen. I el professor ja no pot controlar la situació.
    Jo des del meu punt de vista crec que l’idea que va tenir el professor Wenger al principi no era dolenta. Provar d’explicar als alumnes què és l’autocràcia d’una manera diferent. També trobo bé l’idea d’anar tots vestits iguals ja que així no hi ha mofes per l’estil de roba, i fer de la classe un grup també, ja que no hi ha res de dolent en fer unir una classe i fer que es facin més entre ells.
    Amb el que ell no comptava és en que arribaria fins a tal punt. Com una explicació dinàmica de la autocràcia pot arribar a descontrolar-se tant. A fer que un noi marginat, no acceptat, i amb tant baixa autoestima, en Tim, acabi sent acceptat i protegit.
    A la pel·lícula es veu com una persona pot arribar a influenciar tant a tanta gent. I arribar a manar i ordenar el que vulgui i que tots els hi facin cas. Ens fa veure que en aquests temps encara pot existir l’autocràcia sense que ens en adonem.


    Berta Parés Bajona
    4rt C

    ResponElimina
  48. Aquesta pel·lícula aconsegueix fer-nos reflexionar sobre la vida, del fàcil que es pot resultar tornar a repetir aquesta situació, i mes avui en dia quan hi ha tan pocs valors i la vida se sustenta en coses tan materials, i sense essència, on el respecte, l'amor, i la democràcia són valors i conceptes perduts i vistos com "antiquats".

    Personalment encara que m'oposo rotundament a una autocràcia, bé és cert que els idees base, és a dir, la comprensió que senten en el grup, l'ajuda que es donen mútuament, el lluitar per uns objectius comuns i el desig de millorar la situació en la que viuen, això si, sempre des d'un punt de vista racional, sense trepitjar la llibertat dels altres i fer servir la violència com a mitjà d'acció i d'imposició d'idees.

    En conclusió, en aquesta pel·lícula s'observa que la insatisfacció de l'individu pot novament evolucionar cap a qualsevol tipus de autocràcia, i com un excés de poder pot desembocar invariablement tant en l'opressió com a la discriminació, i amb això en una autocràcia carregada de violència. Hem de reflexionar, parar-nos uns moments i pensar sempre abans de involucrar-nos en qualsevol tipus de moviment, i tenir sempre present que els que un cop va succeir pot tornar a passar, per això hem de conèixer la nostra història i les ideologies que en un passat van ferir a la humanitat.
    Pablo Matallana
    4t C

    ResponElimina
  49. La Ola, és una pel·lícula que parla d’ una escola que durant una setmana de projectes tenen l’objectiu d’ensenyar, als alumnes, els beneficis de la democràcia. Un dels projectes que es treballen, és l’autocràcia, on el professor Wenger aconsegueix crear un gran grup, anomenat “La Ola”. Són un moviment revolucionari en contra de l’alemanya Nazi de Hitler. Es distingeixen dels altres perquè van amb uniforme, porten camiseta blanca i es caracteritzen per la seva salutació. Tot i que hi ha un parell d’alumnes en contra d’aquest grup, el projecte segueix endavant, altres alumnes si senten molt implicats i fins i tot cometen actes de vandalisme, evidentment, sense el consentiment del professor. Wenger acaba perdent el control de la situació i també el control de la seva vida, ja que la seva parella s’allunya d’ell.
    El professor Wenger juga un paper molt important, al principi actua correctament però la situació se ‘li escapa de les mans. En tenen part de culpa els fets succeïts, ja que ell incita a crear aquest grup. Un dels personatges que em va sobtar més va ser el de la Karen, una alumna que està en contra d’aquest grup revolucionari i fa tot el possible perquè s’acabi. Fins i tot talla la relació amb la seva parella ja que les seves opinions respecte la Ola són contraposades.
    Aquesta pel·lícula m’ha ajudat a reflexionar, si pertànyer en un grup d’iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar. Des del meu punt de vista pertànyer en un grup et fa sentir millor però sense arribar al punt d’obsessionar-te ni donar la vida per ell.
    La pel·lícula també ens parla de l’ús dels uniformes. Els avantatges d’utilitzar-lo són:
    - Implica disciplina, ja que has de complir certes normes.
    - Promou un sentiment d'unitat i igualtat entre els alumnes.
    - Elimina la discriminació sobre la roba.
    - És més econòmic que la vestimenta de carrer.
    - Elimina les discussions matinals entre pares/mares i fills/es sobre la roba que portaran.
    - Ajuda a els alumnes a sentir-se més identificats en el centre.
    - Transmet una sensació de família
    Portar uniforme també té desavantatges, aquests són:
    - No tens llibertat d’expressió.
    - Inhibeixen la capacitat d’elecció als alumnes.
    - No pots expressar la teva personalitat ni sentiments a través de la roba.

    Joana Pujadas
    4rtb

    ResponElimina
  50. - Jo crec que pertànyer a un grup d’iguals et fa sentir millor , mes segur i ningú es mes superior que ningú.
    - Rainer Wenger juga el paper de dictador , al principi comença anar be el projecte però al final se li en va de les mans, en gran part si perquè va ser ell que va tenir la idea.
    - Va passar 1967 a la ciutat Palo Alto, Californià, amb el professor anomenat Ron Jones. Era un experiment que era per simular la dictadura a Alemanya de la Segona Guerra Mundial .
    - En contra sobre els uniformes perquè tothom es lliure de portar la roba que vol.
    - A la nostre societat avui en dia tot es possible.

    ResponElimina
  51. En primer lloc, l’autocràcia és un règim polític en que una sola persona governa, és a dir, té la màxima autoritat envers la població. Dit en altres paraules seria dictadura. A la pel·lícul ens ensenya que s’ha d’obeir al gobernant en tot moment i que s’ha de ser molt estricte. Perquè l’autocràcia es porti a terme es necessita un gobernant i un grup igual de persones disposades a obeir al seu cap i a defensar les idees que es proposen estrictament. En la pel·licula veiem que tot el grup és igual, tots porten la mateixa camisa i del mateix color, tots defensen les mateixes idees i tenen els mateixos pensaments. Creec que aixo a la curta fa gracia perquè és una cosa nova per ells, pero a la llarga els pot perjudicar mentalment, ja que en la seva vida només els acabara important en aquest cas “la ola” com podem veure en alguns dels personatges de la pel·lícula. Un dels personatges que m’ha inpactat més ha set en Tim, no m’hi sento identificat amb ell però em va sorprendre quan volia ser el gurda espatlles del professor i obte una pistola, i em aquest moment veiem com la seva vida només s’enfoca en “la ola” i al final de la pel·lícula veiem com s’acaba suicidant perquè el professor decideix parar “la ola”. En aquest moment veiem com una dictadura pot trastornar el nostre cervell, i aquesta dictadura només era una activitat de classe, imagineu-vos que fos una dictadura real... La idea aquesta de realitzar la activitat de “la ola” prové de la dictuadura de Hitler pertanyent a la segona guerra mundial, perquè s’en adonin del que va fer i que és perjudicial per tots.
    Canviant de tema, sobre els uniformes a les escoles, jo crec que es una idea pessima, només ho fan perquè no hi hagi diferències, i el que aconsegueixen és que es perdi la personalitat i la llibertat d’expressió mitjançant la vestimenta.
    Per finalitzar, vull donar la meva opinió de si seria possible una altra dictadura actualment, personalment crec que no ja que totes les dictadures han acabat perjundicant més que beneficiant.

    Sergi Espinal
    4tC

    ResponElimina
  52. Aquesta pel·lícula anomenada "La Ola", tracta d'un institut el qual hi ha un grup d'alumnes que han triat realitzar el projecte d'autocràcia.

    - Els valors i conducta que fan possible l'autocràcia, és la motivació que tenen els alumnes d'aprendre sobre aquell tema ja que l'han escollit, el pacte amb tots els membres d'autocràcia de portar una camisa o samarreta blanca, el respecte entre ells i sentir-se tots iguals i el simple fet d'anar tots a per el mateix objectiu, tots a una amb la condició d'escoltar i obeir el professor Rainer, que té el paper de líder i el símbol de "La Ola". Al final de la pel·lícula, quan "La Ola" ja era com una segona família,van sorgir mal entesos i tot va acabar malament.

    - En la meva opinió crec que pertànyer a un grup d'iguals et pot fer sentir millor, ja que tots units fan la força i es pot treballar amb respecte i amb ganes, però et perjudica com a persona ja que tots som diferents i no ens deixa ser qui ets per dintre.

    - El professor Rainer, pren el paper de líder del grup. Jo crec que el professor, és ell qui aporta el problema al grup d'autocràcia ja que vol intentar fer les classes més atractives i divertides per tal de que els alumnes ho entenguin tot millor, però tot sembla que vagi de puta mare fins quan "La Ola" sobrepassa uns límits. Finalment "La Ola" acaba molt malament, per culpa del professor que els ha fet arribar a un punt massa llunyar i l'ha acabat "cagant".

    - D'aquest film en podem extreure molts factors i reflexions bones. Com hem vist a "La Ola", teníen un líder representant a un dictador, i uns alumnes representant els seus obeïdors, d'aquí en podem extreure que primer de tot hem d'evitar aquestes dictadures, accions de racisme, etc que hi ha en aquest món i si tenim un problema, no voler-lo solucionar de mala manera, millor parlar-ho primer de tot i ja tancar el conflicte o problema ja que sinó pot acabar molt malament tal com ha passat en aquest film.

    - El retorn dels uniformes, aporten avantatges i inconvenients i gent que esta a favor i gent que hi esta en contra.
    La meva opinió sobre els avantatges que hi ha en portar uniforme són; que no t'has de preocupar per la roba que et posaràs per anar a l'escola, no t'has de comprar tanta roba i no hi han diferències socials.
    La meva opinió sobre els inconvenients que hi ha en portar uniforme; és que tots els uniformes són molt cars, incloent els estudis, et diferencien pel sexe ja que nois portes pantalons i noies faldilles i et canses de sempre portar el mateix.

    - Va passar a la tardor de 1967, un professor d'història a un Institut de Califòrnia, anomenat Ron Jones va imposar un règim a la seva classe: Va fer de líder i va restringir la llibertat dels alumnes unint-los. L'experiment, que només havia de durar un dia, es va estendre per tota l'escola. Aquells que dissentien van ser aïllats i/o agredits si no s'unien. I finalment la cosa va acabar malament ja que el professor es va veure obligat a frenar aquest moviment.

    - Jo crec que si que es podria iniciar una dictadura, com hem pogut observar aquest 1 d'Octubre de 2017 els espanyols, no ho van fer però la situació va ser similar a la de Franco.

    ResponElimina
  53. La OLA és un film que tracta sobre la burocràcia, una forma de govern on el poder polític el té només una persona (molt semblant a la dictadura). És treballa en una escola on el seu professor els hi prepara una activitat perquè no sigui avorrida però se’ls hi envà de les mans i acaba tràgicament.

    El professor, anomenat Wenger , al principi comença enfadat perquè li ha tocat tractar amb un tema que no volia, i per això ell el decideix explicar una forma interessant pels joves, hi és fent la classe com si fos una organització. Per dirigir-se al professor (cap) s’ha de tenir modals. En cas de parlar, s’ha de aixecar la persona en qüestió, etc. El professor actua correctament però els nois es comencen a suggestionar i al final acaba malament. En la meva opinió ell té un molt bon mètode de treball però falla al veure que els nois s’estan descontrolant i ell no hi intervé.
    Els ensenya a treballar en un grup on tots han de ser iguals i vestir igual. depèn de la persona, pertànyer en un grup d’iguals et pot arribar a ajudar en la teva vida diària o també arribar-te a perjudicar. Una persona que se sent correcte amb la gent que té els mateixos gustos que ell se sent content i acceptat, en canvi aquell tipus de gent que sempre vol sobresortir en tot els pot arribar a perjudicar. No ha de ser sempre perjudicial però sempre és bona la varietat, ja que us ajudeu mútuament amb diferents casos. Pertànyer en un grup d’iguals ningú sobresurt ja que es tenen els mateixos drets i obligacions que els altres.
    Un personatge de la pel·lícula que m’ha colpit ha estat la noia la qual ja des d’un bon principi volia aturar lo que estava passant a l’escola. Ella ja veia que la gent s’ho començava a prendre massa seriosament i començava a pujar de nivell. Ella, comença fent el boicot el grup quan els hi diuen de portar camisa blanca i ella és l’única que la porta de diferent color. Seguidament, al veure que el perill avançava, va difondre notícies en contra, etc.
    Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, se’n pot extreure una cosa positiva. Lo que podem treure de positiu és que deixant de banda les amistats i els problemes que hi havia anteriorment, es van unir tots per a un mateix motiu, i és que el grup els va fer sentir units. També va ajudar a la gent que no els hi fan cas (ja pot ser a casa o a l’escola) a sentir-se un membre important de la organització.
    A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Jo estic en contra de l’ús d’uniforme a l’escola. La llibertat d’expressió és vital en la nostre societat i nosaltres com a persones ja, necessitem poder-nos expressar de la manera que vulguem. Portar uniforme pot comportar coses bones i dolentes, però tothom té el dret a dur el que ell vulgui. Els diferents avantatges són:
    - Unió com a grup
    - Ningú se senti diferent
    - Eliminaria possibles diferències socials
    Els inconvenients són.
    - La gent és prou gran per decidir que volen vestir
    - Es treu la llibertat d’expressió



    I parlant sobre la dictadura, penso que en un país subdesenvolupat si que es podria esdevenir una dictadura, i actualment encara en queden. Això es degut a la falta econòmica i social d’aquests països. En canvi, en un país del primer món, no sorgiria una dictadura ja que hi ha règims que ho prohibeixen i en cas de cop d’estat, el país seria intervingut. Per sort, ja cada cop hi ha menys dictadures.

    RECOMANO AQUESTA PEL·LÍCULA ALS JOVES JA QUE ELS FARÀ PENSAR I FINS I TOT CANVIAR DE PENSAMENT

    Jordi Serrat
    4t ESO C

    ResponElimina
  54. Durant un projecte setmanal, el professor Rainer Wenger ensenya als estudiants de la seva classe el tema de l'autocràcia com a forma de govern. Els estudiants es mostren interessats. El professor decideix començar un experiment amb els seus alumnes per demostrar el fàcil que és manipular a les masses. Els alumnes cada dia han de seguir una nova regla. Per exemple, el professor va aconseguir que tots ells entressin a la seva aula i, en menys de 30 segons, s'haguessin assegut tots ells amb actitud atenta i amb l'esquena ben recta, L'interès per la forma de com s'executaven aquestes classes va créixer, fent que joves d'altres cursos es canviessin d'aula fins a ser un curs nombrós, derivant en fanatisme. El grup arriba fins i tot a extrem d'inventar una salutació i a vestir-se de camisa blanca. El popular curs es 4 va decidir anomenar "La Ola", i a mesura que passaven els dies, "La Ola" començava a fer-se notar mitjançant actes de vandalisme, tot a esquenes del professor Wenger, que acaba perdent el control de la situació. Per culpa de "La Ola " moren dos alumnes i el professor acaba sota reixes pel seu mandat irresponsable a l'hora de conduir els alumnes cap a l'aprenentatge.

    ResponElimina
  55. La pel·lícula “La OLA” tracta de un institut, i que hi ha un professor que els hi vol ensenyar els alumnes d’una manera diferent i divertida el tema sobre l’autocràcia, i els alumnes partir d’aquí creen LA OLA i el començament va tot molt bé i es tot mel guai però la cosa empitjora i el que passa es que el que no es de la OLA no està ben acceptat a l’institut i tampoc respectat. I per tant pertànyer en un grup així et pot arribarà perjudicar i molt perquè en la pel·lícula hi ha un jove que es dispara. El paper que juga el professor es per una part bona perquè ell ho fa amb molt bona intenció tot però el que ell no sap i tampoc se’n dona compte es que això sen està anant de les mans i ell això no ho veu.
    Amb un personatge que m’ha cridat l’atenció ha set el de la noia perquè des del dia que tots van vestits amb una brusa blanca i ella no decideix fer-ho perquè no te cap obligació, ja que tothom te tot el dret de fer el que vulgui i vestir com vulgui. No m’he sentit identificada amb cap personatge perquè penso que cadascú te la seva pròpia personalitat i tots som diferents. Les coses positives que se’n poden extreure d’aquesta pel·lícula es que no es gaire positiu ajuntar-te amb moltes colles perquè llavors passen coses com aquestes i crec que es millor que tothom sigui amic de tothom, també se’n pot extreure que en el cas d’aquella parella jove la noia que li diu en el seu novio que no hi vagi perquè no es bo i ell no la escolta doncs jo crec que es tenen que escoltar a les persones perquè a vegades com que tu estàs ficat dins de conflicte no veus el que en veritat està passant. Jo penso que no s’han de portar uniformes perquè cadascú pot anar vestit com vol. Jo crec que no hi hauria una dictadura perquè en aquest mon hi ha moltes persones dolentes i bones i tothom pensa com vol.

    ResponElimina
  56. En primer lloc autocràcia vol dir que només una persona mana, ho sigui, en aquest cas és el professor. El professor vol aconseguir que els alumnes estiguin interessats per l'assignatura i ell vol que cada un tingui un rol, a més vol que no treballin com a companys sinó com un equip. Jo crec que la manera de vestir no és l'adequada, crec que no sigui una bona idea, perquè tothom pot anar vestit com vulgui, ja que això no deixaria de ser el mateix equip. També els alumnes estan molt contents d'estar amb aquell professor, ja que les classes els hi agradaven i altres alumnes de diferents classes volien formar part, però la cosa no va acabar bé.
    A més, crec que els alumnes s'ho van prendre massa a la valenta, ja que van arribar a l'extrem de fer logos per a tots els llocs i a ficar-se contra altres colles, aquestes coses no són positives. I també crec que l'opino dels alumnes també conten, ja com que les opinions dels professors són importants i les nostres també.

    Martí cardo
    4rtC

    ResponElimina
  57. El protagonista de la pel·lícula es el professor Wenger, el professor se li acut una de idea de ser el lider i cada vegada que entri demostra respecta cap a ell, es a dir fer una autocrasia a classe i fer divertida a les classes.
    A base de això va sorgint ideas dels alumnes i d’aquí sorgeix el nom La Ola, un grup format per els alumnes on es vesteixen igual, però cada vegada la cosa va empitjorant i es tornen dominadors, amenacen aquí no vol formar part del grup i fan servir la manipulació. Els alumnes es comensan a prendre tot això molt enserio i comensan a enganxar el símbol de la ola per tota la ciutat, i fins no deixen entra a la gent a llocs públics si no son de La Ola, la cosa comença a ser molt perillosa, el professor no pot controlar la situació i no sap que fer.
    Jo des de el meu punt de vista crec que la idea del professor no va ser dolenta, representa la autocrasia d’una manera divertida i diferent, intenta ensenyar la disciplina, l’ordre, la correcció i la igualtat, també m’ha semblat bona idea anar vestits iguals ja que així no hi han diferencia ni ningú es criticat per la forma de vestir i tampoc es diferencien les classes socials però te desventatges també hi es que et treuen la teva llibertat d’expressió i no mostres la teva personalitat, perquè la manera de vestir d’un mostra molt
    Però lo que no m’ha semblat be, és que els alumnes tenen una obsessió amb el grup, s’ha tornat com una addicció i fins i tot va ser la causa d’un suïcidi d’un dels participants de la Ola.
    En la meva opinió crec que no seria possible una dictadura ara perquè tot acaben perjudicats i no treu gens de beneficis i profit.

    Nidae Aghmari Zidan
    4t Eso C

    ResponElimina
  58. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  59. Pertànyer a un grup d'iguals ens pot fer sentir millor tot i que a la llarga també ens pot arribar a perjudicar. També influeix molt les persones integrants del grup.

    El paper que juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula és de líder. Al principi per mi, va actuar correctament, ja que va aixecar motivació als alumnes de la seva classe, però mentre van passant els dies, la cosa va empitjorant i el professor Rainer Wenger no se’n dona compte. El professor tindria que haver reaccionat diferent i molt abans, al veure a l’extrem en el qual s’estava portant “ la Ola”. Potser si hagués reaccionat abans, no hagués passat el que va passar al final. Per mi el professor Rainer Wenger té part de la culpa però no tota, ja que ell va començar tot això del grup, però penso que ell no pensava que tot això arribaria al punt on va arribar, i també que els alumnes tenen la seva part de la culpa, perquè ells mateixos estaven vivint en primera persona tots els canvis que estaven passant i tot el que passava i es podrien haver donar conte i haver-ho intentat parar, com va fer la Karo.

    Penso que portar uniformes a les escoles i instituts és bo i dolent a la vegada. Dolent perquè cadascú es lliure de portar la roba que vulgui i estigui més còmode. Bo perquè la gent amb desigualtats econòmiques que no es poden permetre gaire roba, tindrien l’uniforma per els 5 dies de la setmana i perquè la gent no jutjaria tan a l’altre per com va vestit, (la discriminació sobre la vestimenta de la gent)... sinó més per com és.


    Crec que a dia d’ara seria possible una dictadura ja que com es veu clarament en la pel·lícula, és molt fàcil que algú sigui el líder i els altres els hi facin cas. Això podria passar en qualsevol moment.

    ResponElimina
  60. La pel•lícula “La Ola” tracta d’un grup d’alumnes d’un institut alemany que participen en un projecte setmanal on es treballarà l’autocràcia. Des del primer dia es segueixen normes molt estrictes imposades pel professor, com per exemple aixecar-se cada cop que es parla o portar un camisa blanca. A partir d’aquí es forma el grup anomenat La Ola, el qual dóna nom a la pel•lícula.

    Comença sent un projecte que pot tenir molt profit, però a mesura que es va desenvolupant, veiem com es converteix en una espècie de dictadura. Ens preguntem si podria ser que n’aparegués una en la societat actual, i per molt difícil d’imaginar que ens pugui semblar, sí que és possible. L’exemple és aquest grup d’alumnes, els quals volen imposar la seva filosofia a la resta, i no accepten que es puguin tenir opinions diverses.

    Al llarg de la pel•lícula observem que el professor Rainer Wenger és el que té control sobre els alumnes, és la màxima autoritat. Qualsevol cosa que ell mani, els adolescents seguiran les seves ordres. Es tracta d’un cas en un ambient escolar on el professor només els vol ensenyar què significa aquest concepte, però arriba un punt on el mateix alumnat es posa en contra d’un noi que no acaba d’estar-hi d’acord, i s’exclou a tothom que pensi diferent a ells.

    El fet de pertànyer a un grup d’iguals pot ser positiu, ja que es forma una unió, i ens podem sentir connectats els uns amb els altres. Al tenir un pensament semblant es redueixen els conflictes, però aquest mateix fet pot portar molts altres problemes, ja que es pot acabar volent que tothom tingui el mateix pensament, sense respectar les opinions dels altres.

    El professor Rainer Wegner té una molt bona idea a l’hora de proposar el projecte, però se li’n va de les mans i no sap gestionar-ho bé al llarg d’una gran part de la pel•lícula. No és fins al final que deixa clar què és el que ha passat, en què s’han convertit. Tot i així, crec que els hauria d’haver fet aquest “sermó” abans, ja que ja potser així no s’hauria acabat amb un alumne mort i ell a la presó.

    Com ja he dit abans, els components de “La Ola” comencen a portar posades camises blanques, i es converteixen en l’uniforme oficial d’aquest grup. Els uniformes són útils per tal que no hi hagi diferències entre les persones i ens vegem com un grup igual sense desigualtats. Desapareixen els estereotips que puguem tenir basats en la roba, com per exemple si algú és pobre o ric, o si vesteix de manera “pija”, massa atrevida, etcètera. Malgrat això, crec que també ens “roben” la personalitat, ja que la nostra forma de vestir és un de molts factors que ens defineix com a persones i és una mitjà d’expressió del qual som privats al portar uniforme.

    (continua)
    Paula Carbonell 4t ESO C

    ResponElimina
  61. (continuació)
    “La Ola” té un final tràgic, ja que el professor és detingut, un alumne dispara a un altre i tot seguit es suïcida. És precisament per això que encara ens pot fer reflexionar més. No tots els llibres, pel•lícules, etc., tenen un final feliç, i les dictadures o les autocràcies que hi ha hagut al llarg de la història han implicat centenars de morts de gent innocent, com n’és un clar exemple l’holocaust. Només perquè algú tingués una ideologia o religió diferent a la dels que governaven ja “no tenia dret a viure”, el qual mai hauria d’ésser així. A partir d’aquesta dramàtica trama aprenem que hem de ser tolerants, i que la democràcia és essencial per tal que tothom tingui dret a una opinió i a un vot, per tal que tots contribuïm a aconseguir una societat més igualitària i lliure de règims autoritaris.

    Veure aquesta pel•lícula m’ha fet obrir els ulls. Abans no sabia ni de l’existència del concepte autocràcia, i després del llargmetratge he descobert què significa i què pot arribar a implicar. Per aquest motiu recomanaria aquest film a tothom que tingui l’edat necessària per entendre la seva profunditat i el seu significat, ja que és necessari saber què va passar en un passat per tal que no es pugui repetir en un futur. El fet que estigui basada en un projecte dut a terme realment als Estats Units el 1967, encara em fa adonar més de la importància que té conscienciar a tothom respecte què passa en una autocràcia i les conseqüències que pot tenir.

    Paula Carbonell 4t ESO C

    ResponElimina
  62. - Quina conducta i valors es donen a la pel•lícula perquè l'autocràcia sigui possible?
    Alumnes que necessiten un lloc on sentir-se part d’un grup per no ser marginats o discriminats i amés que tenen ganes d’aprendre’n coses

    - Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?
    Pot fer sentir millor, ja que ningú és discriminat per sexe, raça, idees, etc. Però clar, això comporta haver de seguir el ramat, en el cas que siguis “ovella negra” i vulguis sortir del grup d’iguals, en aquest cas pot perjudicar
    - Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel•lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
    Fa el taller d’autocràcia tal com en teoria l’havia de fer, el que passa és que alguns alumnes tenien problemes familiars entre d’altres i es van refugiar en aquest taller, fet que va desencadenar baralles, vandalisme i conflictes externs a l’escola. No n’és el culpable, ell va fer la seva feina, els que penso que no van saber-ho gestionar van ser els alumnes portant-ho fora del centre. No n’és el culpable crec
    - Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
    El noi que se suïcida al final de la pel•lícula. Perquè confessa que La Ola ha estat l’únic que ha tingut per sortir de la seva mala situació i ser un més
    - Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?
    Hi ha gent que necessita estar en un grup d’iguals per sentir-se bé i que forma part d’alguna cosa on veu que realment encaixa

    - A la pel•lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.
    Els avantatges són que no hi ha cap tipus de desigualtat ni de diferencia entre ningú, els inconvenients són que ningú pot anar com vulgui, la gent no es pot mostrar com és la seva personalitat, el seu estil o el que li agrada. Estic en contra perquè crec que tothom ha de ser lliure de vestir com vulgui sense importar el que la gent en pot pensar, ara bé, la gent ha de ser respectuosa amb la manera que cadascú vesteix
    - El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?
    Va passar als Estats Units a l’any 1967. Per mostrar al públic el que pot comportar una autocràcia i les reaccions de la gent en el cas de viure en dictadura, ho mostra en petita escala però ja hi ha morts per tant també en ensenya que una autocràcia pot provocar morts

    - Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel•lícula?
    Voler reprimir a la gent amb agressivitat i amb por
    Surt l’autocràcia i l’anarquisme

    - Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
    Penso que amb els moments polítics que estem vivint hi ha part de dictadura i de repressió en un lloc suposadament democràtic, ara bé crec que una dictadura ara és totalment inviable perquè la gent no té por a revoltar-se i a desobeïr
    Emma Contijoch 4tB

    ResponElimina
  63. La OLA tracta de un institut, que durant una setmana els alumnes trien un projecte, els que han triat el de l’autoritat els hi ha tucat un professor que els hi vol ensenyar els alumnes d’una manera diferent i divertida el tema. Fan votacions a classe, i a partir de les aportacions dels alumnes es crea la OLA. En aquet moment en que es crea la relació entre les persones canvien, tothom se senti be amb tothom i es defensin entre ells, però a mesura que La OLA creix, es descontrola molt i prenen decisions exagerades. Fins i tot arriben al punt de no deixar entrar a llocs a gent sense formar part de la OLA. Jo des del meu punt de vista crec que l’idea que va tenir el professor Wenger era molt bona, tot i que la peli acabi malament els alumnes han après el tema que ell volia explicar. També crec que si el professor ho ves deixat clar que el projecte s’acabava a la que es sortia de classe i que ells no anessin pel seu compte avés set diferent.

    ResponElimina
  64. La pel•lícula que vam estar mirant a les classes de socials s’anpmena “La Ola”, està basada en una novel•la aquesta està inspirada en un professor d’un institut de Palo Alto
    El paper del professor Rainer Wenger es el líder de la formació del grup de “la ola” i elabora les normes i les elabora traves d’una gra disciplina. Com que li tocava tractar el tema de l’autocràcia a decidir fer la classe de una forma mes dinàmica. Rainer no es dona conta del merder que va de crear entre els seus alumnes ja que el projecte que ell volia transmetre no va ser el resultat que acaba obtenint per part dels seus alumnes, ja que per part de ells s’ho prenen massa enserio, Rainer s’entusiasma i continua portant a terme el seu projecte fins el cert punt que tots els alumnes havien d’anar amb una camisa blanca i tenien un saludu per “La Ola”
    A ell li influencia el fet de que no es va pogué treure el títol de professor de la mateixa manera que els demes. La Ola continua creixen i això li provoca problemes especialment amb la seva dona, ell es el responsable de tots els problemes que acaba tenint ja que una alumna li intenta fer obrir els ulls de que allò esta anant a mes però ell no decideix deixar el grup sinó fer-lo mes fort i això fa que se li acabi anant de les mans.
    Un personatge que per mi m’ha cridat l’atenció es la Karo ella te les idees clares i des de el minut 1 ja no a voler portar una camisa blanca i tots la van prendre per la rara, a part que les seves idees eren mes lliures i no se sentia identificada amb les opinions del professor, la van apartar del grup però ella veia que no acabaria be “La Ola” per això va intentar aturar-ho de qualsevol manera però ja era massa tard.
    La reflexió que m’emporto sobre aquesta pel•lícula es bàsicament que gràcies a aquest autèntic desastre de grup creat per el professor els alumnes es donen conta sobre el fet que ha passat i ja no tornaràs a desobeir les ordres quan es sigui prou, també els uniformes penso que per una part tot es millor i te mes avantatges perquè no hi han problemes sobre critiques ni pèrdua de temps per escollir un conjunt ja que tots van iguals però d’altre manera estic en contra perquè et tenca la personalitat ja que la vestimenta duna persona et diu mes del que ens pensem.
    Penso que avui en dia podríem tenir una dictadura ja que si ha passat en temps enrere mai se sap la possibilitat en que el futur l’elabori ja que vivim en un mon on les coses canvien a base de segons.
    Un personatge que jo destacaria, és en Tim, ell s’aïlla de tot, deixa enrere tot el que era el seu present, i viu per La Ola. Ell no tenia amics abans de La Ola, dins el grup se sentia acceptat, si sentia a gust. Quan Rainer diu que La Ola s’ha d’acabar, li cau el món a sobre, ell tornaria a ser el marginat, aquell amb qui ningú vol parlar.
    El reton del uniformes a l’escola, és una bona idea, ja que ningú no estaria discriminat per el tipus de roba que porta, si és de marca o si és del mercat no importaria, perquè tothom aniria vestit igual. Però també té inconvenients, posant un exemple de la pel•lícula, la Karo, el dia que tot el grup decideix portar la camisa blanca, ella no la porta, per aquest motiu és marginada dins el grup i exclosa de qualsevol decisió.

    LAURA PÉREZ
    4t B

    ResponElimina
  65. La pel•lícula que vam estar mirant a les classes de socials s’anomena “La Ola”, està basada en una novel•la que està inspirada en un professor d’un institut de Palo Alto.
    El paper del professor Rainer Wenger es el líder de la formació del grup de “la ola” i elabora UNES normes i les elabora a través d’una gran disciplina. Com que li tocava tractar el tema de l’autocràcia va decidir fer la classe de una forma mes dinàmica. Rainer no es dona conta del merder que va crear entre els seus alumnes ja que el projecte que ell volia transmetre no va ser el resultat que acaba obtenint per part dels seus alumnes, ja que per part de ells s’ho prenen massa enserio, Rainer se entusiasma i continua portant a terme el seu projecte fins el cert punt que tots els alumnes havien d’anar amb una camisa blanca i tenien un saludu per “La Ola”.
    A ell li influencia el fet de que no es va pogué treure el títol de professor de la mateixa manera que els demes. La Ola continua creixen i això li provoca problemes especialment amb la seva dona, ell es el responsable de tots els problemes que acaba tenint ja que una alumna li intenta fer obrir els ulls de que allò esta anant a mes però ell no decideix deixar el grup sinó fer-lo mes fort i això fa que se li acabi anant de les mans.
    Un personatge que per mi m’ha cridat l’atenció es la Karo ella te les idees clares i des de el minut 1 ja no va voler portar una camisa blanca i tots la van prendre per la rara, a part que les seves idees eren mes lliures i no se sentía identificada amb les opinions del profesor, la van apartar del grup però ella veía que no acabaria be “La Ola” per això va intentar aturar-ho de qualsevol manera però ja era massa tard.
    La reflexió que m’emporto sobre aquesta pel•lícula es bàsicament que gràcies a aquest autèntic desastre de grup creat per el professor els alumnes es donen conta sobre el fet que ha passat i ja no tornaran a desobeir les ordres quan es digui prou, també els uniformes penso que per una part tot es millor i te mes avantatges perquè no hi han problemes sobre critiques ni pèrdua de temps per escollir un conjunt ja que tots van iguals però d’altre manera estic en contra perquè et tenca la personalitat ja que la vestimenta duna persona et diu mes del que ens pensem.
    Penso que avui en dia podríem tenir una dictadura ja que si ha passat en temps enrere mai se sap la possibilitat en que el futur l’elabori ja que vivim en un mon on les coses canvien a base de segons.

    LAURA PÉREZ. 4t B
    COMENTARI BO!!! L'ALTRE S'HA ENVIAT PER ATIVOCACIÓ

    ResponElimina
  66. El protagonista d' aquesta pel·licula es en Rainer Wenger que es un mestre d' escola que ensenya als seus alumnes que es l' autocràcia. Un dia, decideix fer un experiment amb ells i formen una autocràcia, on no hi hagues ningú que manes i tots els protegisin mutuament. . El mestre va començar dient-los de portar una camisa blanca i texans per aixi portar un uniforme específic per al grup. Al cap d' uns dies els alumnes van començar a prendre-s' ho molt seriosament i posar un nom al grup i anomenar-lo '' La ola' ' es van fer un logo per al grup i una salutació especial.
    Alguns nois del grup es donen conte que al professor se li està anan de les mans i van a casa seu a parlar amb ell . El mestre de l'endemà els fa anar a tots amb una sala i diu que hi ha és un traïdor i diu el nom d'un dels nois del grup i tots es posen en la seva contra. A continuació, el professor diu que "la ola" vol que desapareixi perquè veu que són capaços fins i tot de matar a una persona.
    Llavors el noi marginat s'aixeca i diu que no pot desapareixer i treu una pistola i es posa apuntar-los, el professor ràpidament li fa saber que ja s' ha acabat i el noi marginat de cop i volta es dispara a ell mateix i mor.
    Finalment desapareix '' la ola" i el professor és pres a la presó.
    Jo la reflexió que he extret d' aquesta pel·licula es que fins i tot la forma de governar mes pacífica pot acabar sent perjudical sempre que no sigui ben portada...

    ResponElimina
  67. Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor perquè ens sentim iguals que la resta, ni pitjor ni millor. El professor Rainer fa de "dictador", no actua correctament, ja que haguera d'haver parat amb "la ola" molt abans, no n'és el culpable del tot, ja que molts dels alumnes s'ho prenien massa en serio, però té bona part de la culpa. El personatge que més m'ha cridat l'atenció hi ha set el noi que s'obsessionava amb "la ola", perquè era l'única cosa que tenia. No m'he sentit identificat amb cap personatge. El film acaba d'una manera molt negativa i crec que no s'hi pot trobar cap reflexió positiva. Els avantatges que t'és que t'iguala amb la resta de la gent i així no et sents ni millor ni pitjor, els inconvenients són que no et pots expressar obertament amb la roba que portes, personalment estic en contra. Les causes d'una dictadura perquè aparegui poden ser: pobresa, desigualtat social, diferències ideològiques, polítiques i religioses, i un exercit que pugui imposar el regim per la forca al poble. Seria possible encara que molt més difícil, almenys als països primermundistes, ja que és detectaria abans i s'intentaria parar.

    ResponElimina
  68. - Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
    Des del meu punt de vista de la salle manlleu no s'adoctrin a ningu, cadascu es lliure de pansar el que vol i si estigesim adoctrinats tots els alumnes penseriem el mateix.
    jo personalment tinc altres creanses que als meu companys, penso diferent, faig el que bull,etc.
    - Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
    Que fasim mes classes ludicas, classes practiques, cambiar el model de ansenyanse,etc.

    abdel abouhaboucha 4t c

    ResponElimina