xf

dimecres, 22 de novembre del 2017

L'ESCOLA NO ES TOCA?

La situació política a Catalunya de les darreres setmanes ha provocat, entre d'altres esdeveniments, que es posi en dubte el model educatiu català. Des d'alguns sectors polítics i socials de l'estat espanyol s'ha parlat de l'adoctrinament dels alumnes a les escoles catalanes. Llegim un article per reflexionar sobre aquest tema.

L’escola és de tots, i no es toca

L’escola catalana no ha adoctrinat ningú, al contrari: ha sigut un espai de tolerància, d’integració i de llibertat

Si hi ha una cosa de la qual la societat catalana se sent orgullosa és de l’escola. El model creat després de la mort del dictador genera un amplíssim consens entre mestres, famílies i experts, aquí i a fora. La immersió lingüística com a via d’integració i cohesió social ha sigut un autèntic èxit: ha contribuït decisivament a la normalització del català i ha fet que molts fills d’immigrants vinguts de la restat de l’Estat o, en les últimes dècades, de l’estranger hagin pogut accedir a la llengua pròpia del país. I això s’ha fet amb respecte absolut al castellà, en un exemplar clima de convivència lingüística. La guerra de llengües que amb insistència i males arts han volgut provocar partits com Cs i el PP no ha trobat cap base social. L’escola, amb el suport de mestres i pares, ha deixat fora de joc aquests atacs injustos.
Cartell reivindicatiu vers l'escola catalana

 Però és que, a més de la qüestió lingüística, l’escola catalana ha fet una feinada i ha sigut un model de referència en inclusió en termes de diversitat cultural: és un exemple de respecte a la pluralitat. I ha estat a l’avantguarda en innovació i investigació pedagògica. Per tant, estan absolutament fora de lloc les acusacions d’adoctrinament. Res més lluny de la realitat i de la veritat. Són fruit d’un intent intolerable d’intoxicació de l’opinió pública espanyola, perquè de la catalana ho tenen difícil. I són una manera barroera de preparar la intervenció política de la conselleria d’Ensenyament amb la presa de poder de la Generalitat que avui anunciarà Rajoy a través de l’activació de l’article 155 de la Constitució. Es veu que, per combatre el Procés, tot s’hi val: a més de la repressió judicial i policial, a més de la generació d’inestabilitat econòmica, també toca atacar un dels pilars de la convivència a Catalunya. Estàvem avisats: ja ho havia anunciat fa uns anys l’exministre d’Educació José Ignacio Wert, amb el seu indissimulat propòsit “d’espanyolitzar els nens catalans”.

Doncs no. La societat catalana no permetrà que es trenqui aquesta història d’èxit. Perquè l’escola catalana no ha adoctrinat ningú, al contrari: ha sigut un espai de tolerància, d’integració i de llibertat, un espai de pedagogia activa i d’igualtat d’oportunitats, que si alguna cosa necessita no són polèmiques malèvoles i injustes, sinó més suport, més reconeixement de la feina feta, més atenció pressupostària i més confiança.

Editorial Diari Ara 21-10-17
www.ara.cat
[Consulta: 19 de novembre de 2017]

OBRIM EL DEBAT:

- Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
- Creus que l'escola ha estat un model de referència per la cohesió i la integració de diferents cultures?
- Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
- Que la llengua catalana sigui la vehicular és un avantatge o un inconvenient per a la cohesió social del país? Per què?
 
 
 
 

8 comentaris:

  1. - Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
    Penso que l'escola catalana, al menys la nostre, no ha adoctrinat a ningú, és més cada cop que podien els professors deixaven anar un: però s'ha de respectar totes les opinions o si es portava una bandera deien que si la volien treure que fos al carrer.


    Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
    Els aspectes que canviaria serien els examens de competències bàsiques per exemple, perquè valoren a tots els nois i noies per un mateix examen quan poder un noi pot sortir-li molt malament però ser molt bo en altres coses i aixà desanima als alumnes. En aquestes proves ens tracten com objectes que han de ser valorats i tenim un codi de barres com si estiguéssim exposats en un supermercat.

    ResponElimina
  2. RESPOSTA: Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?

    Des del meu punt de vista, l'escola catalana no adoctrina als alumnes. Per què, tots els alumnes o la majoria, tenen els mateixos pensaments dels seus pares, a la nostra escola no tothom pensa igual, i els professors, no tracten diferent a ningú per pensar diferent a ells.

    RESPOSTA: Creus que l'escola ha estat un model de referència per la cohesió i la integració de diferents cultures?

    Si, ja que dins les escoles hi ha diferents cultures i diferents religions, i convivim amb gent que no pensa igual que nosaltres, això ens permet conèixer i integrar dins la nostra vida diferents maneres de pensar, això no vol dir que hagis de substituir la teva, per pensar com els altres, has d'acceptar la manera de pensar dels altres i tenir tu una idea de pensar pròpia.

    Bruna Mas 4t B

    ResponElimina
  3. Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
    Es evident que hi ha coses que s’han de canviar. Som un dels països europeus que anem més hores a col·legi però els resultats no són els esperats per tantes hores, es podria pensar que la intel·ligència dels alumnes es inferior però si observes els mètodes d’ensenyament dels altres països, són més efectius tot i fer menys hores.
    També crec que s’hauria de fer horari intensiu perquè així la tarda es pot dedicar als extraescolars. Dediques tot el matí a classes, tens poc temps per dinar i tens que tornar a l’escola dos hores més perquè amb tot un matí no n’hi ha prou, i després tens que fer els deures. No hi ha temps per fer extraescolars o per desconnectar del col·legi, els estudiants també tenim altres coses a fer o a dedicar.
    Les escoles tenen que ser un lloc on els alumnes es diverteixin aprenent i que es llevin pel dematí i tinguin curiositat de que els hi explicaran a la classe d’història entre d’altres.

    Biel Humà

    ResponElimina
  4. Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
    No penso que l'escola catalana adoctrini els alumnes, ja que sempre respecte totes les opinions i tracta a tots els alumnes per igual, de manera que no vol ferir els sentiments ni les creences de ningú. El que sí que fa l'escola catalana és mostrar la realitat als alumnes. És important que els estudiants (ja siguin de primària, d'ESO o de batxillerat) estiguin al dia del que succeeix al seu país. Aquesta realitat la mostra sempre amb respecte i amb objectivitat.

    Que la llengua catalana sigui la vehicular és un avantatge o un inconvenient per a la cohesió social del país? Per què?
    Crec que és una avantatge per a la cohesió social del país ja que d'aquesta manera ens comuniquem els uns als altres amb la mateixa llengua i ens sentim iguals, sentim que tots formem part d'un mateix paquet i d'aquesta manera sempre hi ha algo que ens manté units.

    ResponElimina
  5. Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
    Des del meu punt de vista, pel que fa a La Salle, aquí no s'adoctrina a ningú. Crec que tant entre alumnes com del que fa a relació alumne profesoras, hi ha un respecte máxim de cada opinió. Abans de l'1-O, ni coneixia la paraula "adoctrinar", però ara sí i estic segura de que a Catalunya no la fem servir. Deixant de banda els temes política penso que está molt bé que els adolescents vulguin assebentar-se de què passa al mon i més si passa a casa nostra, ja que és el nostre futur. Llavors és inevitable la creació de diferents opinions, I penso que, que la teva ideologia vaigi en contra a la d'algú altre, no és motiu d'enfrentament.


    - Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
    Sincerament jo canviaria el sistema. Fomentar més la creativitat i tasques que de veritat et preparin per el que és la vida, enloce de passar-nos més de 6 hores diària assentats en la mateixa cadira . Poder tenir més lliberat i no seguir el model d'escola que imposa la sociétal. En els últims 50 anys tot ha evolucionat, els cotxes, els telèfons, fins I tot la manera de pensar i fer de l'home i la dona, però el que no ha canviat, és el sistema educativo. fa 50 anys els alumnes es passaven el dia asseguts en els seus pupitres mentre el professor explicava, 50 anys més tard tot segue igual. i penso que,és hora d'un canvi.

    Jordina Colomer

    ResponElimina
  6. Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
    Penso que l'escola catalana no adoctrina els alumnes, només els fa veure la realitat del que està succeint actualment en el nostre país. Segons alguns partits com Ciutadans o el PP creuen plenament que a les escoles de Catalunya ens adoctrinen, però l'únic que fan els professors es passant-se vídeos de canals de televisió o fins i tot de diaris que expliquen la realitat del nostre país de manera objectiva es clar, perquè és un mitjà públic. Jo de vegades em paro a pensar si potser aquestes persones que diuen això són ells els que estan adoctrinats en contra del Català i la nostre cultura, i fins i tot molta gent ho diu perquè els partits polítics ho diuen però en realitat no en tenen ni la més mínima idea sobre el tema. Si busquen les notes de la selectivitat comparant Catalunya i Espanya, Catalunya té molt més bon nivell de Castellà (tot i no ser la nostre llengua natal) que no pas Espanya, perquè serà? Si fos veritat que ens adoctrinessin els alumnes no posarien el més mínim esforç en aquesta assignatura. Però els professors enfoquen l'assignatura de Castellà com la de Català o Anglès i les expliquen des de la màxima objectivitat, tal i com s'ha d'explicar una llengua.

    Júlia Casacuberta

    ResponElimina
  7. - Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
    Des del meu punt de vista de la salle manlleu no s'adoctrin a ningu, cadascu es lliure de pansar el que vol i si estigesim adoctrinats tots els alumnes penseriem el mateix.
    jo personalment tinc altres creanses que als meu companys, penso diferent, faig el que bull,etc.
    - Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
    Que fasim mes classes ludicas, classes practiques, cambiar el model de ansenyanse,etc.

    ResponElimina