xf

divendres, 27 d’octubre del 2017

COM ENS AFECTARÀ L'APLICACIÓ DE L'ARTICLE 155?

Avui al Senat hi ha un ple extraordinari per tal d'aprovar el famós article 155 de la constitució espanyola del 1978 contra Catalunya. Un article que comportarà uns canvis en les estructures d'estat sota unes condicions de repressió política i social per Catalunya.

Paradoxalment, al mateix moment en la que presumiblement el senat aprovarà l'aplicació del 155 per part del Govern espanyol, el president Carles Puigdemont i el govern de Catalunya pot ser que proclami la Independència de Catalunya i iniciï un procés constituent.

Us passem un interactiu del Diari Ara on es pot veure les mesures que contempla l'article 155.

https://interactius.ara.cat/stories/article-155


Obrim el debat:

- Quines dificultats en el nostre dia a dia creieu que ens aportarà l'aplicacíó del 155?
- Creieu que tant el Govern espanyol com el Govern de la Generalitat han lluitat fins l'últim moment per arribar a una entesa mútua? Per què?
- Quines conseqüències poden comportar per a Catalunya la DI? I l'aplicació de l'article 155? Per què?
- Quines conseqüències poden comportar per a l'estat espanyol la DI? I l'aplicació de l'article 155? Per què?
- Quina opinió i emocions us genera la situació política i social actual?
- L'article 155 és de la Constitució espanyola del 1978. Quina va ser la primera Constitució a l'estat espanyol? En quin context es va promulgar? Hi va participar Catalunya? Amb quin grau d'implicació?
...

7 comentaris:

  1. L'article 155 és de la Constitució espanyola del 1978. Quina va ser la primera Constitució a l'estat espanyol? En quin context es va promulgar? Hi va participar Catalunya? Amb quin grau d'implicació? La primer constitució espanyola va ser l’any 1812 amb el nom de “La Pepa” el seu sobrenom es perquè va ser promulgada el dia de Sant Josep per les Corts Generals d’Espanya el 19 de març de 1812 a Cadis. A més de ser una de les més liberals del seu temps, I va durar dos anys. Catalunya hi va participar amb 22 diputats de 305 presents a l’acte i va ser una de les circumscripcions (Demarcació territorial d'una organització política) que va tenir més representació parlamentaria.

    Biel Humà

    ResponElimina
  2. Quina opinió i emocions us genera la situació política i social actual?
    Aquesta situació em provoca molts nervis, ja que, ahir es va proclamar la república, però encara que molts catalans estan euforics, jo estic preocupada. Estic preocupada perquè no tot és tan fàcil, al ser independents (si ho acabem sent, perquè en aquesta situació no veig res clar, i potser es busquen excuses per fer invalid la votació d'ahir del parlament) si aconseguim ser-ho oficialment, podria portar problemes com ara la moneda que no podrà ser l'euro i la que sigui haurà de valdre molt menys, la sortida de la UE amb la qual haurem de pagar aranzels per anar a qualsevol lloc i algunes coses més. No se si serà una millora per Catalunya però si ho acaba sent tardarà els seus anys, al principi crec que ens pot perjudicar.
    Però això és una opinió meva, una persona que no entén gaire de política.

    ResponElimina
  3. Resposta a: Creieu que tant el Govern espanyol com el Govern de la Generalitat han lluitat fins a l'últim moment per arribar a una entesa mútua? Per què?

    Crec que el Govern Català sí que ho ha intentat, ja que fins a l'últim moment en Carles Puigdemont estava disposat al diàleg, per això va suspendre la declaració d'independència el dia 10 d'octubre. Però al final no ha tingut més remei que tirar pel dret, i fer una declaració unilateral d'independència, ja que el govern espanyol es mostrava contrari al diàleg, i a més a més, contradient-se a ell mateix aplicava el 155 abans que s'hagués declarat la independència, amb l'excusa de que li havien demanat al president Puigdemont si l'havien declarat o no, i no havien obtingut una resposta clara. Per tant crec que en Puigdemont ho ha intentat, però en canvi el Govern Espanyol totalment el contrari encara que ho negui, dient que és el Govern Català el qui no ho ha volgut. I al final, per una banda s'ha declarat la DUI i per l'altre s'ha activat l'article 155 de la constitució.

    Eduard Parés

    ResponElimina
  4. Resposta a: Quina opinió i emocions us genera la situació política i social actual?

    La situació actual a Catalunya em provoca molta inseguretat, nervis i incertesa, entre moltes altres, ja que no sé que creurem o pensar. Per una banda el parlament de Catalunya ha declarat la DUI, per tant representa que ja tenim una República Catalana, però per l'altra banda el govern Espanyol ha aplicat l'article 155 de la constitució, sessant al govern català. En teoria si ja tenim una República Catalana, no hi hauríem de fer cas al 155, per què no poden aplicar lleis en un país que no és seu, però en canvi o fan per què ningú no ens ha reconegut com a país. Per tant representa que seguim sent espanya, encara que agüem declarat la DUI. Tot això em fa tenir inseguretat i incertesa, per no saber el que passarà, i en prou feines el que ha passat. I a més a més molts nervis, ja que tant el 155 com la DUI ens poden fer molt de mal a Catalunya, econòmica i políticament parlant. Jo crec que la solució seria dialogar per arribar a un acord i fer un referèndum pactat amb garanties, per saber el que vol el poble català.

    Eduard Parés

    ResponElimina
  5. Creieu que tant el Govern espanyol com el Govern de la Generalitat han lluitat fins l'últim moment per arribar a una entesa mútua? Per què?
    Jo crec que el Govern de la Generalitat si que ha lluitat fins l’últim moment i ha esgotat totes les vies possibles per arribar a un acord amb el Govern Espanyol. Puigdemont sempre ha demana diàleg, i s'ha trobat com va dir ell amb l'article 155 sobre la taula. També crec que el president de la Generalitat se la va jugar molt volent convocar eleccions, perquè penso que si els de Madrid haguessin acceptat la proposta de Puigdemont s'haguessin fet unes eleccions, i això vol dir que els catalans haguéssim retrocedit dos anys enrere en el temps, i totes les persones que durant els últims mesos han sortit el carrer, han lluitat, s'han deixat la pell, han rebut cops només per defensar els seus ideals i voler votar, totes aquestes persones s'haguessin enfadat i molt, i després el Govern Espanyol hagués guanyat, perquè ja no estaríem enfrontats políticament amb ells, sinó que seriem els catalans enfrontats contra catalans. Per això penso que en Puigdemont o té una jugada pensada o se la va jugar molt volent convocar eleccions. Respecte el Govern de Mariano Rajoy crec que ells no han pensat mai en diàleg entre Catalunya i Espanya ,perquè saben perfectament que si Catalunya es separa d'Espanya, aquesta sortiria molt perjudicada, i com que no s'han trobat mai en aquesta situació i s'ha de dir que estan bastant espantats, han hagut de recórrer via la Constitució, i aplicar aquest article que es podria convertir en una dictadura però de manera amagada. Perquè si tanquen tots els mitjans de comunicació, cessant el president i els consellers, les sessions del parlament es duran a terme al senat, trobo que ens estan privant la nostre llibertat, i crec que Europa hauria de fer alguna cosa, perquè les situacions que hem viscut i les que encara ens queden per viure durant aquests mesos que vindran són per prendre-hi mesures.

    Júlia Casacuberta Roca

    ResponElimina
  6. Creieu que tant el Govern espanyol com el Govern de la Generalitat han lluitat fins l'últim moment per arribar a una entesa mútua? Per què?

    Jo crec que el Govern de la Generalitat si que ha lluitat fins l’últim moment i ha fet tot el que ha estat possible. La Generalitat de Catalunya va intentar dialogar amb els del Govern Espanyol i ells sempre ho van rebutjar, així que el Parlament va haver de tirar pel dret i declarar la independència de Catalunya. Quan el Parlament va declarar la independència sabien tots perfectament quines conseqüències tindria aquest acte, però a pesar d'això, ells la van acabar declarant perquè és el que la majoria de Catalans volia. En canvi el Govern Espanyol lo únic que ha fet és sempre dir que no a totes les propostes del Govern Català i també, un cop es va haver declarat la independència, el govern Espanyol en comptes de intentar arreglar el problema a través del diàleg, va aplicar el 155, ja que era la opció que més els beneficiava a ells.

    ResponElimina
  7. Quina opinió i emocions us genera la situació política i social actual?

    Incertesa i por.
    Jo sóc filla i neta catalana. I tota la meva vida he viscut en un lloc on les sardanes es ballaven els divendres, els panellets es menjaven a la castanyada, on a les places es cantaven caramelles, cada onze de Setembre ens reuníem a la nostra capital i els nadals els carrers s’omplien de canalla. Aquell petit país on hi ha paisatges tan meravellosos com les muntanyes, la plana de Vic, Girona, l’Empordà i el mar. El nostra mar amb les seves increïbles costes. Però aquest petit país ara vol créixer, vol marxar. I per intentar-ho ens han fet mal. Han privat de llibertat a milions de persones. I els nostres governadors i consellers han estat tancats a la presó per lluitar pel poble. Amb aquest escrit vull dirigir-me a Espanya per dir que prou. Nosaltres volem seguir gaudint de les tradicions catalanes, volem que els Jordis tornin per poder matar el drac el 23 d’Abril. I que tots els polítics siguin alliberats per poder picar el tió amb les seves famílies. Sóc filla d’un país amb frases fetes i refranys de nadal. Vaig néixer, visc i viuré sempre a la meva estimada Catalunya.
    Demano a Espanya i a tots els espanyols: llibertat.

    NÚRIA CAMPÀS
    4t ESO A

    ResponElimina