xf

dimarts, 3 d’octubre del 2017

ATURADA GENERAL DE PAÍS PER LA DIGNITAT

Avui, dia 3 d'octubre, hi ha convocada a Catalunya una Aturada General de país per a la dignitat i per la repressió violenta de l'estat espanyol al referèndum d'autodeterminació del passat diumenge 1 d'octubre.

Manifestació a la Plaça del Mercadal de Reus /Font: diari Ara

Aquí us passem un fragment d'un article d'opinió i algun vídeo sobre els fets que están succeint a Catalunya aquests dies i que poden esdevenir en un moment històric irrepetible. Al final, podreu fomentar el debat a partir dels vostres comentaris.

<<La convocatòria d’aquesta aturada és molt oportuna. El país necessita expressar públicament la indignació i el dolor que tots vàrem sentir diumenge veient com les forces de seguretat espanyoles agredien no solament ciutadans individuals –gairebé nou-cents van ser ferits–, sinó l’essència de la democràcia. Veure gent gran o joves assaltats i atacats d’aquella manera fou extremadament dolorós. Però no ho fou pas menys veure com s’emportaven urnes, menystenint així la importància de la decisió personal i col·lectiva. No volien ni saber què pensem.

En aquest sentit és molt important de remarcar que el comportament absolutament desproporcionat de diumenge és responsabilitat, en primer lloc, dels comandaments i del govern espanyol. Però no podem negligir l’odi i la violència personal mostrada per tots els membres d’aquesta operació. Es van comportar com a autèntiques bèsties humanes. Van ultrapassar els límits de la seua feina i mereixen la nostra reprovació i la investigació que el govern de Catalunya ha anunciat sobre els seus actes.

Contra tot això, fem una crida a paralitzar el país avui. Contra tot això i també com una mostra a la comunitat internacional que Catalunya no està disposada a tolerar mai més abusos com aquests i que ha decidit –entre moltes altres raons també per això– emprendre el procés que en pocs dies ens ha de conduir a la proclamació de la República Catalana.>>


Vicent Partal
www.vilaweb.cat
[Consulta: 3 d'octubre de 2017]


Aquí us deixem tres vídeos més per fer-ne la reflexió:

L'actuació policial i la situació a Catalunya a debat a la Comissió de la Unió Europea
https://www.facebook.com/324cat/videos/1690720637618707/

Muntatge de les paraules de Mariano Rajoy sobre l'1 d'octubre
https://www.facebook.com/cridademocracia/videos/921925371288635/

Com hem arribat fins aquí. La història de la relació Catalunya i l'estat espanyol
https://www.youtube.com/watch?v=ZS50ZpFav14

Caricatura d'un dibuixant escenificant l'1 d'octubre de 2017

També us invitem a veure altres perspectives del conflicte en altres mitjans de comunicació, perquè en podeu fer la vostra comparació i fer-ne la reflexió posterior.

http://www.lasexta.com

http://www.rtve.es

OBRIM EL DEBAT: (recordeu, no cal respondre a totes les preguntes)

- Com heu viscut la jornada de l'1 d'octubre a nivell personal? Emocions, sentiments, reflexions,...

- Com valoreu el paper de la Unió Europea en la situació política que viu Catalunya?

- Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?

- La Declaració Unilateral de la Independència (DUI) creus que seria una bona decisió? Per què?

- Quina podria ser la solució a la situació actual?

- Realitza una recerca dels drets humans fonamentals i esmenta quins es van vulnerar el passat dia 1 d'octubre.

- La caricatura del dibuixant del diari és una comparació amb un moment històric posterior. Quin? Per què creus que l'artitsta fa aquesta associació?

- Creus que hi pot haver manipulació als mitjans de comunicació? Quins? Per què?

- Quines són les decisions del govern de l'estat espanyol que han portat a la situació actual?

- Quines són les decisions del govern de la Generalitat que han portat a la situació actual?

- Com valoreu l'Aturada general de país convocada per avui 3 d'octubre? És el mateix que una vaga general? Per què?

...

#noalaviolència #síaalademocràcia #somgentdepau #elcarrersseransemprenostres


15 comentaris:

  1. Resposta a: Creus que hi pot haver manipulació als mitjans de comunicació? Quins? Per què?

    Els mitjans de comunicació durant aquests dies històrics per Catalunya, estan sent vergonyosos. Moltes cadenes televisives i periòdics estan intentant que el grau d'importància de la situació de l'1-O i els dies posteriors siguin mínims i informin del què convé per el Govern Espanyol, per part de la premsa espanyola. Moltes cadenes televisives com poden ser la Sexta o La 1 emeten discursos sobre el PP i deixen a Catalunya i el seu govern sense importància. Moltes imatges de la violència de l'1 no han sortit a la llum per molts canals televisius. Només donaven a veure la part dels mossos d'esquadra i poc més. Tota la violència que van realitzar els cossos dels Guàrdies Civils s'ha donat a conèixer ben poc.

    - Tània Barranco

    ResponElimina
  2. Resposta a: Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?

    L'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el dia 1 d'Octubre, no va ser ni justa i proporcionada. Des del meu punt de vista com el de molts altres catalans, la guàrdia civil va actuar amb molta violència, en comptes de protegir el poble, que representa que és el que han de fer, el destrossen. No va ser proporcionada, ja que a localitzacions amb poca població, van fer-hi grans destrosses, i hi van haver molts ferits.
    Els votants, ja siguessin partidaris del sí o del no, en cap moment van mostrar violència, davant la guàrdia civil, simplement aixecaven les mans, la guàrdia civil, no va tenir compassió.
    - Bruna Mas

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Resposta a: Com valoreu el paper de la Unió Europea en la situació política que viu Catalunya?
    Crec que la Unió europea ha fet el mínim possible, no ha intentat posar pau ni ha intentat fer de mediadors. En ple segle XXI no hauria de ser un problema el fet de votar, per això penso que si alts càrrecs polítics de la unió europea hagessin intervingut no hauria passat ni la meitat de coses. També he de dir, encara que no se ben bé com va això de la política, que es podria arribar a un pacte.

    ResponElimina
  5. Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?

    Crec que l'actuació de la Guàrdia Civil va ser totalment desproporcionada i injusta ja que si la seva funció, el dia 1 d'octubre, era evitar que els ciutadans catalans votessin, haurien d'haver recorregut a altres tipus d'actuacions per tal d'aconseguir-ho. La violència portada a terme contra els votants desermats i inofensius va ser intolerable... imatges com les del dia 1 d'octubre no es veien aquí a Catalunya ni a Espanya, des de l'època franquista. La Guàrdia Civil hauria d'haver trobat altres maneres de fer fora la gent de les escoles, sense recórrer a la violència, ja que els votants estaven amb les mans enlaire i ells els donaven cops de porra sense pietat. A més, si el que volien era tancar les escoles, podien haver actuat durant la nit ja que hi havia menys gent i els hagués set molt més senzill... També és inexplicable que 80 antiavalots anessin a pobles de 250 habitants, que paguessin a nens, ancians i gossos, que fessin malbé material escolar i, el pitjor de tot, que hi hagi gent que tot i haver vist els vídeos dels fets succeïts, vagin a favor d'aquesta violència desmesurada. D'altra banda, cal felicitar la feina feta pels bombers i la majoria de mossos, els quals van defensar a la gent davant la Guàrdia Civil, sense recórrer a la violència.

    Anna Fustero

    ResponElimina
  6. Resposta a: Com valoreu l'Aturada general de país convocada per avui 3 d'octubre? És el mateix que una vaga general? Per què?

    Crec que l'aturada general va ser una molt bona iniciativa ja que veient l'actuació de la Guàrida Cívil i Polícia Nacional el passat diumege 1 d'Otubre els catalans no ens podiem quedar de braços plegats, i com que nosaltres no volem violència l'aturada general va ser per manifestar-nos un cop més davant d'un govern que no està fent les coses gens bé. Una aturada general no és el mateix que una vaga, ja que l'aturada general si estàs en una empresa a final de mes cobres igual, en canvi una vaga la fas perquè tu vols i no tothom la fa, per això si fas vaga algun dia a final de mes et restaran un tant per haver faltat aquell dia a treballar.

    Júlia Casacuberta

    ResponElimina
  7. Resposta a: Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?

    Crec que l'actuació de la Policia Nacional va ser completament injusta i totalment desproporcionada. Personalment, crec que el seu objectiu no era només retirar urnes i papeletes, sinó que també era posar pànic a la societat catalana. Malauradament per ells, el pla els va sortir malament, perquè més de 2 milions de persones van vèncer aquesta "por" sortint de casa seva per anar a votar.
    Respecte la violència, és totalment injust i crec que va totalment en contra dels drets humans. Hi ha mil maneres de treure la gent de davant d'una escola i no és just que hi hagi 900 ferits, els quals són víctimes d'aquesta repressió policial només per anar a votar.


    Laia Castanye

    ResponElimina
  8. Resposta a: "Com valoreu el paper de la Unió Europea en la situació política que viu Catalunya?"

    Crec que la Unió Europea no està fent la feina que li pertoca. Ells són els que haurien d'aturar conflictes entre els estats que la formen, i en aquest cas, sembla que facin el contrari. Perquè amb l'excusa de: Com que és un problema intern d'Espanya, ells no s'hi han de ficar, i si han de parlar del tema, en comptes de ser neutrals, només recolzen al govern d'Espanya, sense tenir en compte el govern de la generalitat, ni els milions de catalans que fa dies que es manifesten al carrer. La seva feina hauria de ser la de fer de mediadors neutrals entre les dues bandes, i no posicionar-se amb cap. També crec que haurien d'haver reaccionat més seria ment a la repressió policial de l'1-O per part de la guàrdia nacional i la guàrdia civil, i posar sancions d'alguna manera al govern Espanyol. i en la meva opinió la Unió Europea hauria de demanar a Espanya que deixin votar, no dic donar-nos la independència, sinó que ens deixin votar sense cap mena de repressió per part de la policia ni per part de ningú, fer-ho, només per saber el que pensa realment el poble català.

    Eduard Parés

    ResponElimina
  9. Resposta a: "Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?"

    Crec que l'actuació de la Policia nacional i la Guàrdia civil va ser injusta i molt desproporcionada. Injusta ja que van donar cops de porra a tort i a dret gratuïtament, a gent gran a nens... que es manifestaven pacíficament pel simple fet de anar a votar, i no hi ha res que pugui justificar aquesta violència. Desproporcionada pel simple fet que he dit abans que van pegar a gent de totes les edats sense mirament, quan aquests anaven pacíficament. Penso que hi han moltes altres maneres d'aturar un referèndum o de tancar escoles, i crec que la millor no va ser la que van escollir ells, per exemple el cos de Mossos d'Esquadra, que van actuar pacíficament, van tancar més escoles que la policia nacional i la guàrdia civil, cosa que demostra la poca eficàcia de l'ús de la violència. Penso que els esdeveniments de l'1-O no s'haurien de repetir mai més, i menys al segle XXI, i dins de la Unió Europea.

    Eduard Parés

    ResponElimina
  10. Realitza una recerca dels drets humans fonamentals i esmenta quins es van vulnerar el passat dia 1 d'octubre.
    1. Article 3
    Tot individu té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la persona.
    2. Article 5
    Cap persona no serà sotmesa a tortura ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants.
    3. Article 18
    Tota persona té dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; aquest dret comporta la llibertat de canviar de religió o de convicció i la de manifestar-les individualment o en comú, en públic i en privat, mitjançant l'ensenyament, la predicació, el culte i l'acompliment de ritus.

    4. Article 19
    Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; això comporta el dret a no ésser inquietat per causa de les opinions i el de cercar, rebre o difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà d'expressió i sense consideració de fronteres.

    5. Article 20
    1. Tota persona té dret a la llibertat de reunió i d'associació pacífiques.
    2. Ningú no pot ésser obligat a pertànyer a una determinada associació

    6. Article 30
    Cap disposició d'aquesta declaració no pot ésser interpretada en el sentit que un estat, un grup o un individu tinguin dret a lliurar-se a una activitat o a cometre un acte encaminat a la destrucció dels drets i les llibertats que s'hi enuncien.
    -----------------------------------------------------
    ARTICLES VULNERATS DESPRÉS DE L'1 D'OCTUBRE
    Article 8
    Tota persona té dret a un recurs efectiu prop de les competents jurisdiccions nacionals, contra aquells actes que violin els drets fonamentals reconeguts per la constitució o la llei.

    Article 9
    Ningú no pot ser arrestat, detingut ni exiliat arbitràriament.

    Article 10
    Tota persona té dret, en règim d'igualtat, que la seva causa sigui portada equitativament i imparcialment en un tribunal independent i imparcial, el qual decidirà tant sobre els seus drets i les seves obligacions com sobre el fonament de tota acusació adreçada contra ella en matèria penal.

    ResponElimina
  11. Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?

    Crec que l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil no va ser ni justa ni proporcionada. Van actuar molt desproporcionadament, la gent només volia votar i poder decidir el seu futur, i ells, en comptes de acceptar-ho o intentar impedir-ho a través del diàleg, van recórrer a la pitjor decisió, la violència. La seva actuació tampoc va ser justa, perquè la gent volia votar pacíficament, però la Policia tant i així va començar a fer cops de porra a la gent com si aquests estiguessin cometent un delicte. Una cosa es intentar evitar la votació requisant les paperetes o les urnes, però l'altre cosa molt diferent es ser violent contra gent inofensiva que només defensava el dret de votar.

    ResponElimina
  12. Com valoreu el paper de la Unió Europea en la situació política que viu Catalunya?

    No crec que la Unió Europea estigui fent el que li pertoca en aquest cas que viu Catalunya. De fet no es va ni preocupar per Catalunya fins el que va passar el dia 1 d’Octubre, i tant i així, tampoc han fet res per solucionar el problema. Ells diuen que es un problema intern i l’hem de arreglar amb Espanya, però jo crec que sense l’ajuda de la Unió Europea no podrem solucionar aquest conflicte. La Unió Europea hauria de exigir a Espanya que deixin votar els Catalans per saber que és el que realment pensem.

    ResponElimina
  13. - La caricatura del dibuixant del diari és una comparació amb un moment històric posterior. Quin? Per què creus que l'artitsta fa aquesta associació?
    La caricatura de l'esquerre és un dibuix que imita la imatge "Soldat caigut" de Capa, una fotografia feta a un lluitador lleialista al front de Còrdova durant la Guerra Civil espanyola, en el moment és assassinat en acció el setembre de 1936. El dibuix de la dreta és una representació de la guàrdia Civil durant l'actuació de l'1 d'octubre d'aquest any. Crec que l'autor associa aquestes dues imatges ja que han estat dos moments on s'han enfrontat dues bandes contràries i diferents en molts aspectes, tant com ideologies com maneres de pensar respectives a Catalunya. Crec que l'autor ens vol dir que s'han tornat a repetir els errors del passat, utilitzar la violència, reprimir als catalans entre d'altres. Segons la meva opinió, aquesta caricatura mostra clarament que l'estat Espanyol no ha après dels errors que s'han comès, i tot i que representa que vivim en una societat més avançada i amb ideologies més liberals i pacifiques, s'han pres represàlies contra la democràcia, s'han vulnerats drets humans i el més greu, que s'ha utilitzat la força militar contra ciutadans del mateix estat. Representa que les forces militars defensen als ciutadans, però en aquest cas, han estat utilitzades per els interessos de l'estat.

    ResponElimina
  14. Com valoreu el paper de la Unió Europea en la situació política que viu Catalunya?
    Creiem que la Unió Europea està donant una molt mala imatge. Tots, han vist les imatges de l’1 OCT, també la violència descarregada per la Policia Nacional que en un país democràtic, envien 10.000 policies per aturar un referèndum legal i pacífic.
    La raó per la qual la Unió Europea no fa res el respecte, és que Espanya té un gran deute amb la Unió, i Catalunya és la comunitat autònoma que aporta més diners a Espanya (3 vegades més de lo que hauria de pagar). Saben que si Catalunya s’independitza d’Espanya, aquesta no podria assolir el deute pendent.
    Biel Humà i Jordi Serrat
    4t ESO C

    ResponElimina