xf

dissabte, 18 de febrer del 2017

PER CARNAVAL TOT S'HI VAL?

Benvolguts,

segurament fa setmanes que molts esperen el proper cap de setmana per gaudir de la gran festa del Carnaval de Torelló. No obstant, aquest cap de setmana ll'ambient carnavalesc a la comarca d'Osona ja ha començat. El carnaval de Centelles i el de Sant Hipòlit entre d'altres donen el tret de sortida aquest dissabte. Després vindrà el de Torelló, Roda, Taradell... Molts us preguntareu, però d'on prové aquesta festa? 


Aquesta entrada és per indagar en el passat, veure com són els carnavals a l'altra punta del món i reflexionar sobre les nostres actituds davant aquesta festa de disbauxa i xerinol·la i la més descarada de l'any. 



Primer premi Carrosses A 2016. Els Embaukat's.

Primer us deixem amb un article molt interessant...

QUIN ÉS L'ORIGEN DEL CARNAVAL?



Carnaval és una festa pagana qui prové de la prehistòria i té l'origen en el calendari lunar

EL CARNAVAL AL MÓN

Tot seguit, segur que voleu descobrir algunes curiositats que envolten aquesta festa:  com és el Carnaval de Rio de Janeiro o el de Venècia, que a l'Àsia és l'únic continent on no es celebra...



Carnaval de Río de Janeiro 2016


Carnaval de Venècia. Molt popular entre els aristòcrates al segle XVIII



ELS MILLORS CARNAVALS DE CATALUNYA

Aquí trobareu una guia dels millors Carnavals de Catalunya... Entre ells el Carnaval de Terra endins de Torelló.




Tanmateix, invitem a descobrir més curiositats i a la reflexió en la campanya que engega cada any el Carnaval i l'Ajuntament de Torelló:

"PER CARNAVAL TOT S'HI VAL? PASSA-T'HO BÉ SENSE PASSAR-TE!"

Recomanacions:







COMPARTIM LES NOSTRES DISFRESSES (horari restringit de 17 a 19h)

Per últim, RECORDAR que el dia del Carnaval estaria bé que la gent compartís la foto "inicial" al twitter amb el #sompangea. 
Mireu la disfressa de @fajinha el carnaval de 2015




OBRIM EL DEBAT?


- Per què no busquem l'origen del Carnaval de Torelló? Per què va sorgir?


- La peculiaritat del Carnaval de Terra Endins són les festes del "Pullassu" i "Senyoretes i Homenots", quin és l'origen i el motiu?
- Esmenteu altres Carnavals que heu visitat i us han agradat i el perquè?
- Veient els carnavals del món i les curiositats, què us ha sorprès més?Per què?
- Responeu a la pregunta: Per Carnaval tot s'hi val?
- Quina és la vostra opinió respecte que cada vegada més els joves associen passar-ho bé amb el consum d'alcohol i altres substàncies estupefaents? Qui en té la culpa? Hi ha informació al respecte? Es tracta a les escoles?
- Quins perills amaga un Carnaval? 
- Quina recomanació dels fulletons us sembla més apropiada i per què?
...

BONA FESTA A TOTS i TOTES! 

i, recordeu, no sigueu "romàntics del s.XIX" aquest cap de setmana!

15 comentaris:

  1. Les Senyoretes es celebra a Torelló des de mitjans de la dècada dels vuitanta. El motiu per la qual va començar aquesta festa va ser perquè la nit abans del la Rua del Carnaval Terra Endins de Torelló, uns quants pescallunes van veure que no podien esperar el Carnaval una nit més i doncs van sortir al carrer vestits de dona, amb la roba que van poder agafar dels armaris de les seves mares, germanes o parelles. Des de llavors aquesta festa es celebra.

    El Pullassu és l'acte que dóna el tret de sortida al Carnaval de Terra Endins de Torelló. Tot va començar quan l’any 1997 un grup de joves de Torelló van començar a celebrar la Nit de Bruixes, un ritual màgic que iniciava el Carnaval de Terra Endins. L’any 2001 el col·lectiu pullassu, va prendre la decisió de seguir endavant amb aquesta festa.

    ResponElimina
  2. Jo crec que els joves associem sortir de de festa i consumir alcohol perquè és com una “moda” entre els adolescents i com que tothom ho fa doncs es té curiositat per provar-ho. També una altre causa és perquè com que ho veiem de els nois i noies més grans que nosaltres doncs ens animem i ho provem. També molts de nosaltres no veiem el perill i no som conscients de les conseqüències que té consumir alcohol i que en un futur es pot convertir en un vici.
    Les conclusions que crec que són les més encertades que ha tret un estudi de “SISO” després de quatre anys fent 22.013 entrevistes a joves entre 12 i 18 anys són les següents:
    - Els adolescents beuen alcohol perquè els agrada i així es relacionen millor.
    - Hi ha adolescents que consumeixen alcohol per ser acceptat el grup o lligar més.
    La culpa de que els joves associem més sortir de festa i consumir alcohol és de tots els adolescents en general, és a dir de nosaltres mateixos. Perquè si no s’hagués convertit en “una moda” ningú hagués volgut provar-ho sent tan joves. Jo penso que les escoles intenten conscienciar els adolescents sobre el consum de l’alcohol a través de tallers, o altres coses. O sigui que els adolescents si que estem ven documentats sobre els perills de consumir-ne però el que no estem ven informats és fins a quins límits tenim per deixar de beure alcohol en una festa, ja que no tenim tanta experiència com per exemple un adult de 20 anys.

    ResponElimina
  3. Jo penso que per carnaval si que tot si val però dins d’uns límits. Ja que el carnaval és un dia per sortir de la rutina i fer coses que normalment no fas com per exemple disfressar-te, sortir el carrer a ballar, etc. Tot si val si es fa amb sentit comú i amb seny.

    ResponElimina
  4. Per carnaval tot s'hi val ? Tot i que el carnaval es una festa tradicional i divertida, l'hem de disfrutar dins uns limits perque si ens pasem d'aquests limits poder aquella nit pot pasar de ser una de les nits mes divertides de l'any i recordarla sempre a ser una de les nits mes horribles i desagradables de recordar de la nostre vida.

    ResponElimina
  5. Un dels perills que amaga el carnaval, es que molta gent, mes que anar disfressats o anar a passar un temps per divertir-se. També decideixen consumir molta quantitat de alcohol i això pot afectar a una persona, es a dir que causarà algun defecte o alguna falta. Normalment els carnavals començant a les tardes i s´ha acaben a les nits i un dels perills que amaga carnaval es que molta gent passen en llocs foscos, i això fa que tinguin molt poca seguretat.

    4t ESO A

    ResponElimina
  6. els joves i adolecsents de avui en dia, som com els romàntics del s. s.XIX, volem coneixer, experimentar, gaudir de l'adolscencia, buscra els nostres límits i passar-nos'ho molt bé sortint de festa. pero a vegades volem anar tant lluny de tot això que en ves de buscar els limits, venen les desgràcies. molts dels joves associen sortir de festa, amb veure alchol, fumar, consumir algun tipus de droga...aquest es un dels perills mes grans de aquestes festes tant grans com el carnaval. a part de que molts dels joves no som concients de tot el que fem, tambe hiha gent la qual s'aprofita de tot això, ja sigui per fer violacions, robatoris, etc... i en aquestes nits on ens pensem que tot es gresca i diversió, si no ens controlem i no vigilem, amb uns segons ens pot esgarrar la vida. penso que en aquesta edat, no veiem els perills d'aquest tipus de festa, ja que per molt que ens avisin i ens expliquin tot lu dolent, som adolescents i volem passar-nos'ho bé i no escoltar les bandes dolentes de tot això. tambe entenc les pors que tenen tots els pares, ja que es molt fàcil que en aquestes festes, ens passi alguna cosa i ells com que si que saben i coneixen els perills de to t aixo son els que pateixen més. penso que per carnaval tot si val, però amb cap i conciencia de tot el que fas, i sobretot sense fer res que tu no vulguis. ja que molts dels adolescents en aquesta edat consumeixen en les festes, perque els obliguen, per sentir-se bé dintre el seu gurp d'amics, o simplement per sentir-se igual que els demes.

    ResponElimina
  7. Actualment molta gent pensa que anar al carnaval, és símbol de passar-ho bé, disfrassar-se, anar de festa, músiques per tot arreu, desconnectar de la rutina, etc. Però alguna vegada ens hem posat a pensar els seus orígens, per què se celebra, les conseqüències que hem de tenir en compte, entre de moltíssimes altres coses.
    Almenys que tinguem clar de com ens hem de prendre aquest tipus de festa. És a dir, què és el que hem de tenir en compte: ja que celebra de nit no anar a zones fosques, anar amb companyies de confiança, no conduir en condicions "borratxoses", no consumir més de la quantita normal, anar vestits d'alguna manera diferent o amb algun detall de tal manera que no ens perdem de la companyia amb qui hagim anat, mengar molt abans d'haver consumit. Aquest detall que sembla tanta gent pensa ser "estúpid", en realitat és un exemplar que realment és útil. A més de la presència de molta gent a carnaval que va vestit igual o gairebé igual, que ens puguem identificar. No portar materials valuosos, ja que hi ha la gran possibilitat de ser perduts. Si cas, portar el mòbil i còpies de documents d'identificació (en cas de perdre's), en una petita maleta, tot i que lo recomenable és portar´la penjada al davant, de tal manera que la puguem veure.

    ResponElimina
  8. Una altre cosa que s'ha posat molt "de moda", és el consum per part dels joves adolescents. El que vull dir "de moda", és que cada vegada, més adolescents consumeixen alcohol. A més d'això, és que associen que consumir alcohol és passar-ho bé, o almenys pel que es veu, que per acabar de passar-ho més bé, lo millor és consumir alcohol. La meva opinió respecte això, és olt clar, que per passar-ho bé, no cal consumir alcohol. De fet, quan una vegada hagis consumit, en cas de que ho hagis fet més de lo normal (és a dir molta quantitat) fas determinades coses que al final et penedeixes. Com és en el cas de mantenir relacions sexuals, actuar d'alguna manera inadequada, dir coses sense tenir la mínima consciència, faltar el respecte a algú, etc. A més que temes com tal, són molt tractats i parlats al cole, per dir-ho d'alguna manera més clara, en som consciens de que consumir molt pot resultar defectiu per a nosaltres. Tot i que una persona abans de consumir ja hauria de tenir la ideia de que pot ser perjudicat per a ell/a, però una vegada s'hagi vegut un glop, ja és "addicte", és a dir , cada vegada en voldrà veure més.
    Cal dir que la culpa és del responsable, és a dir el qui consumeix, tot i que al ser menor, no hauria de tenir tanta llibertat pels pares.
    4t ESO A

    ResponElimina
  9. EL CARNAVAL! Els joves d'avui dia relacionem el fet de passan-s'ho bé amb el consum de drogues i alcohol. Crec que això ahuria de cambiar ja que t'ho pots passar molt bé sense consumir drogues i alcohol. Aquesta frase de "per carnaval tot s'hi val?", respecte la meva opinió tot s'hi val pero fins a un cert punt, es a dir, sense fer coses que al final et penedeixes. Es veritat que carnaval són pocs dies a l'any i es unes de les festes que els joves ens agraden perquè es una tradicó diferent a totes les altres, ja que et reuneixes amb els amics, surts al carrer disfrassat sense que ningu et pugui dir res al respecte i sobretot t'ho passes BÉ!!! Tothom a de ser responsable dels seus fets, sobretot en aquests dies en concret.

    ResponElimina
  10. "per caranaval tot s´hi val" fins a un certs límits ja que crec q molta gent associa sortir de festa en veure alchol i consumir drogues perquè així creuen q s'ho passen més bé.
    si que es veritat que carnaval es una festa que esperem durant tot l'any i ens agrada perquè es un ambient diferent a les festes. pots fer moltes coses sense haver-te d'enrepentir i passart-ho bé. s'ha de ser el màxim responsable de tu ,ateix i edls altres sense faltar el respecte a ningú.

    ResponElimina
  11. "per carnaval tot s'hi val" aquesta frase fa anys que es diu i els anys que ens esperen que es dirà. El Carnaval es una festa molt popular coneguda per molta gent i que només passa una vegada a l'any. El fet que es realitzi un cop l'any pot portar conseqüències ja que molts joves d'avui en dia no són conscients del que fan sigui per la raó que sigui, hi associen en com que passa un any s'ha d'aprofitar i es volen passar dels seus propis límits. Molts adolescents creuen que el concepte anar de festa es tracta d'anar a escoltar música passar-t’ho be però consumeixen alcohol i consumeixen drogues i això no es anar de festa que també, però es com si fos un subapartat d'anar hi i molta gent pensa que es el principal.
    El fet de consumir drogues i alcohol pot provocar que arribis en el límit on no et tu mateix, que et controla el teu subconscient i no ets conscient del que fas. després això pot provocar que el dia següent et facin saber el que vas fer, i ja pot ser que tu mateix t’han arepenteixis del que vas fer, no ten en recordaràs i per ultima però no mes important, és que pensaràs que el Carnaval es una merda, totes les coses que hauràs fet que t’han arrepenteixis any rere any ho tindràs a la ment.
    s'ha de ser conscient del que es fa per festes. no facis algú que no vols encara que t'obliguin. en cas que es consumeixi alcohol o drogues, que sàpigues parar en els teus límits i no ten tinguis d'arrepentir

    ResponElimina
  12. A Torelló des de la dècada del 1980 es celebra senyoretes una festa basada en vestir-se del sexe contrari. Questa festa va tenir origen ja que moltes persones en el seu dia no podien esperar a carnaval i per tant es disfressaven i sortien al carrer a divertir-e. Aquesta festa s’ha anat consolidant i actualment és una celebració bastant popular.

    En el 1997 un grup de adolescents per celebrar que s’iniciava el carnaval de Torelló van crear el “Pullasu” es va anar consolidant com la festa de les senyoretes fins que en el 2001 la festa es av convertir en tradicional.

    Personalment a carnavals he anat a molts pocs. A sant Hipòlit i a Taradell uns carnavals on tot es joventut i no hi ha gaire res divertit. Òbviament aquests carnavals no es poden comparar al de Torelló, un carnaval molt més multitudinari i amb unes carrosses i comparses molt més ben elaborades.

    Clarament a Carnaval no tot s’hi val, ni en el dia a dia, sempre s’ha de tenir respecte, ètica i moral davant de tot. No pel fet de ser una festa tant popular s’han de portar a terme comportaments fora de lloc. Avui en dia s’associa el passar-s’ho bé amb el consum d’alcohol o algunes substancies però és realment necessari? Òbviament que no però els adolescents al pujar a questa etapa on ja tens uns coneixements i saps de l’existència de diverses substancies o begudes tens ganes de provar-ho. Però clar sempre en un consum responsable i quan creguis, sota el teu criteri que no comences a estar bé assentar-se i calmar-se. Des del meu punt de visat crec que l’edat en té la culpa, perquè com abans he esmentat quan arribes a una certa edat on tens coneixement de més o menys tot el que t’envolta tens curiositat per descobrir més, i no només en aquesta etapa de la vida sinó en totes. Iniciatives com la que a creat el grup de Torelló el trobo molt interessants i necessàries. Ja que no perquè sigui festa en un poble l’has de destrossar. Des de el meu punt de vista el fet que no m’agradaria que em passes a la meva casa es el tema de la gent que pixa per els carrers, perquè t’has de posar al lloc del amo de l’habitatge, no és gaire d’agrair que hi hagi gent que es pixi al portal de casa teu, i si no vols que t’ho facin a tu no li fessis als altres.

    El carnaval amaga molts perills, però el més greu és perdre el respecte dels teus amics.

    ResponElimina
  13. El Carnestoltes és una celebració que té lloc abans de Quaresma. El seu origen està al cristianisme, encara que els antecedents de la seva celebració van ser les festes paganes, com els saturnals, les bacanals i les lupercals romanes. També és creu que els orígens d’aquesta festivitat es remunten a Egipte.
    Els orígens del carnaval de Torelló, com molts altres carnavals, ve de l’època dels romans i els grecs. Aquests van ser els primers en començar aquesta tradició que mai es perd. El Carnaval és una celebració de culte a la lluna, i és el aquest el motiu per el qual aquesta festa és mòbil. El Carnaval de Terra endins fa molts anys que es celebra, és un dels més coneguts de Catalunya.
    El Carnaval de Torelló no és només el dissabte, quan les carrosses desfilen pels carrers, sinó que dos dies abans es celebra el Pullasu, que és una festa típica i podria dir que també única, de Torelló. Aquesta celebració obra portes a l’ambient carnavalenc del poble. El dia següent, és el món al revés. Els homes es disfressen de dones i viceversa.
    Jo sóc Pescalluna i no he viscut cap altre carnaval com aquest, tot i això m’agradaria molt anar a Venècia o a Rio de Janeiro, ja que també fa molt bona pinta l’ambient que es pot respirar en aquest dia tan especial. Penso que conèixer altres cultures és molt interessant, d’aquesta manera també podria comparar i afirmar quin és el Carnaval que m’agrada més.
    És sarcàstic pensar que en el món en que vivim només existeix el Carnaval de Torelló. M’he informat una mica més sobre els diferents carnavals que es celebren arreu del món i és força curiós. Cada país té la seva manera de celebrar-ho i també la manera de interpretar-ho i viure-ho. Existeixen molts Carnavals, cada un amb les seves característiques, tot i això m’ha cridat l’atenció que hi ha països com Uruguai que l’extensió dels seu carnaval és de 41 dies!!!!
    Júlia Puigdomènech 4t C

    ResponElimina
  14. Una de les preguntes típiques que es formula en aquests dies és: Per Carnaval tot s’hi val? Personalment penso que no, tot i això es pot arribar a interpretar que sí. Hi ha molta gent que associa la festa amb consum d’alcohol, tabac o drogues. És cert que ens proporcionen informació sobre el que hauríem de fer o no en dies com aquests, però ha arribat un punt on es fa creure que sense alcohol o altres substàncies estupefaents no gaudeixes tant. Tothom té els seus límits, i si tu mateix no te’ls saps veure, es molt possible que algun dia et trobis amb algun disgust.
    Darrere un Carnaval s’amaguen molts perills, nosaltres als adolescents ens podem fer els longuis, però mai podem negar que els perills que es troben en una festa com aquesta són molts. El principal és que si no saps controlar la disbauxa amb el beure i altres coses, pots acabar aquesta celebració molt malament.
    Per mi, la millor recomanació es no deixar cap amic tirat. Penso que en un dia com aquest tot és possible i tu tens de fer costat als teus passi el que passi. Si això em passes a mi, agrairia i molt no sentir-me sola i ser recolzada i cuidada.
    És important recordar: PASSAT-HO BÉ, PERÒ SENSE PASSAR-TE!!

    Continuación Júlia Puigdomènech 4t C

    ResponElimina