xf

dilluns, 19 de desembre del 2016

LA OLA, UN FILM QUE NO DEIXA INDIFERENT

Aquests últims dies de l'any hem visionat la pel·lícula "La ola" a classe; un film que dóna molt de sí i que admet múltiples reflexions per a vosaltres adolescents, però també sobre valors socials i sistemes polítics i econòmics no molt llunyans en el temps...

+

L'activitat que hem comentat a classe és escriure unes reflexions del film; extraient-ne les idees claus que en traieu, conclusions, reflexions, anàlisi dels personatges principals,... Perquè no sigui tan difícil us poso unes preguntes que us serveixin d'ajuda per fomentar el vostre discurs. Avís no ha de ser pregunta- resposta ni heu de contestar-les totes. És una activitat obligatòria que l'heu de realitzar abans del 9 de gener aquí mateix al bloc. (Recomanació: fer-ho en un word primer per evitar que se us esborri i després penjar-ho al bloc).

- Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?

- Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?

- Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?
- Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
- Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?

- A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.

-  El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?

- Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula?

- Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
...
Espero que us hagi agradat, que tots anem aprenent una mica més, creixent i, sobretot,  saber trobar el camí correcte nosaltres mateixos.
Una forta abraçada de + de 5 segons!

62 comentaris:

  1. La conducta i els valors que és donen a la pel·lícula perquè l’autocràcia sigui possible són:
    • Tothom és igual a tothom i és deixen de part les diferencies socials.
    • Tots formen part d‘un mateix grup on és protegeixen i és defensen entre ells.
    • Objectius comuns
    • Disciplina, tothom porta el mateix uniforme, tothom segueix el mateix líder,...
    Crec que en aquesta pel·lícula és veu clarament que no costa tant arribar a una dictadura. És molt fàcil perdre el món de vista, obsessionar-nos amb una idea i fer cas a un líder, fent coses que van contra la nostre ideologia i no fer cas a lo que ens diuen els altres. Els alumnes eren gent que no estava d’acord amb les dictadures i les criticava a través d’una idea el principi inofensiva, se’ls i va escapar de les mans i no ho van saber veure , i el final si no se’ls hi hagués parat els peus ho volien escampar a per tot alemanya.


    Aniol Casassas
    4t ESO

    ResponElimina
  2. El que penso jo es que si pertanyem en un grup i tots som iguals hi haurà respecte entre uns i altres, no hi haurà racisme ni tampoc falta de respecte, però en el mateix moment es millor que cadascú sigui tal com es i que sigui independent. Per què si tots som iguals i formem un equip ens pot perjudicar la nostra vida. Exemple: a la pel•lícula La Ola els que ha pintat les parents amb grafits, i el qui ha disparat un tir han sigut els alumnes però no el professor, ni tampoc el professor ha anat a dir-li els alumnes que anessin per al carrer a pintar les parents ni tampoc que en Tim dispares el seu company, ni tampoc que es suïcides però tot això les conseqüències les a hagut de consumir el professor per que? per que sigui el líder de l’equip, i es per això que es millor que cadascú sigui tal com es i ningú haurà de consumir les conseqüències dels errors que han fet les altres persones.


    El paper que hi juga el professor Rainer Wenger a la pel•lícula es ensenyar els adolescents a ser millors, treballa i ser un equip i intentar que tots siguem iguals. Normalment el professor Rainer la seva idea principal era que els alumnes entenguessin que es i com funciona una democràcia i per que hi va haver un grup de alemanys “ nazis” que mataven el jueus. El professor va utilitzà uns petits moviments i ensenyaments per demostra el tema, però les seves idees han anat mes enllà i els alumnes s´han interessant mes. Sincerament crec no ha actuat prou be per que des del principi no hauria de deixar els seus alumnes amb tanta il•lusió ni tampoc forma un equip, es culpable ja que ell no volia que els seus alumnes s´hi emocionessin gaire i que al final s´ha acabes malament.


    Una de les coses que es parla a pel•lícula es el tema dels uniformes a les escoles i instituts, com a avantatges portar uniformes deixa que tothom porti la mateixa roba, que no hem de pensar cada mati en que haurem de posar-nos, de que tots som iguals dins de la classe, no hi haurà i evitarà burles. En canvi com inconvenient ens obliga a vestir-nos de la manera que volen i ens hem de posar uniforme tal com ens agrada o que no ens agrada, no hi haurà llibertat personal. Com a conclusió crec que es millor no porta uniforme ja que tothom anirà vestit de la manera que vol, i tothom s´ha sentirà còmode.

    Nabila Asmayou 4t ESO A

    ResponElimina
  3. Tot comença en un institut d’Alemanya, en una setmana de projectes, en que s’ha de teballar el tema de l’autocràcia com a idea del professor Rainer Wenger per tractar-ho amb els alumnes, de tal manera que ho entenguin. Tot i que els alumnes s’en han enterat de que avui en dia és molt probable que es dongui de nou una autocràcia en el seu país (Alemanya). Per acabr d’entendre aquest tema (important) el professor Rainer decideix que ells mateixos ho comprobin formant un gran grup (règim) amb gran disciplina en la seva classe. Un dia el professor comença a donar ideies per dur a terme aquest projecte, sense que ell s’en adoni que això podrà afectar molt al projecte. És a dir, per exemple, que tots es posin la mateixa semarreta (color blanc), per tots pertànyer al mateix poder, un mateix símbol, i salutacions, etc. Aquest moviment acba sent un gran projecte i creix de cop que acaba sent: “La Ola”, d’aquí en surt el títol del film.



    La principal conducta que es donen en la pel·lícula per donar lloc a l’autocràcia és que hi hagi un líder que guïi a l’equip, per tant hi ha d’haver una gran obediència per part de la resta de membres. És molt iportant, la presència d’un líder, ja que en un principi hi havia el professor Rainer, adorable i estimat pels seus alumnes, que fins i tot, finalment li havien agafat una extrema confiança. Per exemple, en aquest cas hi vull destacar en Tim, que és un dels més implicats , ja que abans era menyestimat i extret de tots els “grupets” d’amics de l’institut, amb menys valors, i que al formar part d’aquest moviment, es deixa anar i és més acceptat i molt influenciat .
    A més per ser diferenciats de la resta de gent creen un uniforme, salutacions, insígnies, i simbologies. Això fa que tots tinguin la mateixa idea i segueixin tots els mateixos objectius.
    Tot això aporta una gran fortaleza a tot l’equip, ja que els alumnes que abans eren extrets del grup ara en formen part per força.
    Tots aquests conceptes de la pel·lícula ens porten a pensar sobre la importància de formar part d’un grup, sigui el que sigui. Un valor molt important seria la diversitat als de més, és molt valorat un equip amb una gran diversitat i és respectat.
    La tolerància i la capacitat d’analitzar situacions sent crítics o almenys una mica, d’aquesta manera es formen els límits d’un equip automàticament.
    El respecte i la importància de l’individualisme, quan en el cas de l’escena en que s’enfronten dos enemics d’en Tim en què li demanen “drogues”, i ell ho nega l’intenten apunyalar, al cap de dos segons apareixen dos membres que formen partde: “La Ola” i el protegeixen. És molt important: “l’estar en equip”.
    També crec que la confiança i la seguretat en un mateix, sinó l’equip no sap a on va ni quin és el seu camí a seguir, ni els seus propis objectius.
    Finalment el que no s’esperava i que no era correcte en “La Ola”, i que ha fet que arribi fins a aquell punt tan agressiu i exaigerat: és que no estaba ben planejat, és a dir els alumnes ho confunien amb un tema realment instruccional i que finalment se’ls va de les mans. Quan el que pretenia el professor era ensenyar amb experiència i investigació per part d’ells com es va formar el nazisme i investigar el per què passa i parlar-ne en equip.
    Finalment aquest conflicte fa que el professor se n’adongui de que se li ha marxat de les mans.

    Mariam El Idrissi 4t ESO A

    ResponElimina
  4. Els valors que es donen perquè l’autocràcia sigui possible són:
    - Eliminar tot tipus de diferències socials.
    - Tothom ha d’anar igual de vestit.
    - Tothom s’ha de defensar i ajudar l’un en l’altre.
    El paper que hi juga el professor Rainer és el de dictador. Va tenir una idea molt original, però no va actuar correctament ja que podia haver parat la dictadura molt abans. És el culpable de tot el que ha fet “la ola”.
    Un dels temes que es parlen a classe és el dels uniformes, sobre si n’han de portar o no:
    - Avantatges: Tothom es reconeixerà perquè aniran vestits iguals
    - Inconvenients: No et permet expressar-te ni mostrar que en realitat tothom es diferent però alhora especial.
    Jo crec que avui en dia una dictadura seria possible, ja que de vegades la gent se sent marginada i busca altres mètodes per sentir-se acceptat.

    Pol Iglesias
    4t ESO B

    ResponElimina
  5. La pel·lícula estar inspirada en fets reals, en una escola de Califòrnia l’any 1967. El professor qui va començar tot això es diu William Ron Jones. En una notícia de www.abc.es explica que William Ron Jones no sabia que aquest experiment els alumnes se’l prenguessin tan en serio ja que era un projecte de l’escola. William Ron Jones va ser expulsat de l’escola de secundària i va passar els seus 30 anys treballant amb persones amb discapacitat mental. L’experiment del professor consistia en fer veure els alumnes que actualment tal com les coses estan si que es possible que torni aparèixer una dictadura. Els valors que mostren a la pel·lícula perquè sigui possible l’autocràcia són els següents: esperit de grup; cooperació entre els membres; disciplina i ajuda mútua, tots hem de seguir el mateix líder i les mateixes normes; recolzar els uns els altres i el domini de la majoria. Suposo que en parlar d’aquests valors que surten a la pel·lícula no haurien de ser un problema, ja que si mostra amistat, lleialtat, unió... però quan això s’utilitza de mala manera donant per fet que les teves opinions, pensaments i la teva visió de la realitat és l'encertada i totes les altres visions estan equivocades, llavors és quan es produeix l'autocràcia. Pertànyer a un grup d’iguals no et té que perjudicar si no et tenques només amb aquell grup, és a dir que si estàs obert a altre gent i no només en aquell grup doncs potser no et perjudica. Però alguns cops sobretot en els casos més extrems, el sentiment de formar part d’un grup i, al mateix temps, sentir-se protegit, fa que les persones experimentem odi i domini. Això es veu totalment en la pel·lícula, com per exemple quan els alumnes comencen a tenir actituds violentes cap a les persones que no formen part del grup.

    El professor de la pel·lícula va perdre el control de l’experiment i penso que no va prendre les mesures necessàries ja que ho podia haver aturar molt abans en veure algun comportament d’algun alumne. El professor penso que no és el culpable de tot ja que moltes coses que passaven i feien els alumnes ell no ho sabia. El personatge que més m’ha “afectat” és el que es va suïcidar, perquè per ell “la ola” ho era tot, ja que abans d’estar aquest grup era una persona marginada, que ni els seus pares li feien cas, i gràcies el grup tot li va començar anar més bé, però se li va anar de les mans. La part positiva de la pel·lícula és que el començament quan encara tot no havia anat massa lluny doncs estava bé veure com tots formaven un gran grup hi havia igualtat entre tots.

    En la pel·lícula es parla sobre el retorn de l’uniforma, i s’ha de dir que jo estic a favor, ja que portant uniforme és una de les millors maneres per començar haver-hi igualtats, ja que amb la roba sempre es veuen les diferencies, és a dir qui té problemes econòmics, qui pot comprar-se roba de marca, etc. En canvi si anéssim amb uniforme tots aniríem iguals hi habitaríem molts problemes.

    Després de veure la pel·lícula crec que si que seria possible que hi es formés una nova dictadura. Ja que en una escola van començar a ser una petita classe formant part de “la ola” i van acabar sent gairebé tota l’escola.

    Ariadna Vall 4t ESO B

    ResponElimina
  6. La Ola és una pel•lícula que el seu missatge principal és que avui en dia es pot tornar a repetir una dictadura en la nostre societat. Un professor intenta fer un experiment amb 30 alumnes fent que seguessin part d’un moviment i conscienciar-los, llastimosament acaba no massa bé.

    Per aconseguir una autocràcia fa que tots tinguin disciplina s’ajudin el uns als tres i que tots siguin iguals. Si ho mirem amb aquesta perspectiva sembla que l’autocràcia és una cosa genial. Quin no ha somiat que siguem tots un, que ens ajudem els uns als altres i que tots siguem iguals? Algunes religions transmeten idees semblants. Disciplina, Igualtat i ajudar a els altres creant una fe en una divinitat, traient-los del cap tota capacitat de raonar per si mateixos rebutjant a la gent que no és de la mateixa religió que ells o no faci el que es diu la religió?

    Aficionats d’equips radicals, practicants ortodoxos, racistes, partits polític... Molts dels grups generen conflictes. Una formiga sola no és res, però tot una colònia és molt poderosa, és molt més fàcil estar en un grup i sentir-se més fort més protegit i més acceptat que anar sola. Està demostrat que l’ésser humà li agrada més el grup i realment aporta moltes coses positives, l’avenç de la humanitat és en grup, tots aportem el nostre granet se sorra a la societat, ja sigui fent un servei, tenint una idea o tenint més fills. Quan algú intenta treure’ns tota la capacitat de preguntant-se les coses, som molt més manipulables. Som com ovelletes que ens guia un pastor que si ens diu que saltem per un pont ho fem.

    Que és lo més correcte l’individualisme o el treball en grup? Fins a quin punt hem de ser grup o hem de ser solitaris?

    Oriol Gutiérrez 4t C

    ResponElimina
  7. És una pel•lícula basada en fets reals d’una escola de Califòrnia. La pel•lícula té lloc a un institut d’Alemanya, tracta d’un experiment que realitza un professor de l’escola, Rainer Wenger, sobre l’autocràcia duran la setmana de projectes.
    Rainer duran la seva primera classe formula una pregunta als alumnes que han escollit treballar l’autocràcia, la pregunta plantejada demana si actualment hi podria haver una nova dictadura al seu país (Alemanya), automàticament tots diuen que no, ja que viuen en una societat molt avançada i que ja ha passat per dictadures anteriorment i arriben a la conclusió de que no seria possible.
    El professor Rainer els proposa que duran les seves classes formin un grup de tots ells, una disciplina on ell és el líder. Tothom té opinions diferents, tot i que la majoria ho troben divertit i s’hi animen, però alguns alumnes no hi estan d’acord i marxen de la classe. Duran les primeres sessions sembla que tot va bé, posen nom al grup “La ola” i tots comencen a portar camisa blanca, el seu uniforme, també creen una salutació per els membres del grup.

    Els principals valors que es donen a la pel•lícula perquè l’autocràcia sigui possible són: igualtat entre membres, unió, pensament de grup i màxima cooperació. La conducta que s’utilitza és la disciplina i que tots han de creure a un mateix líder i compartir els seus pensament i utilitzar uniforme. Pertànyer a un grup d’iguals ens fa sentir millor si es porta a terme de la manera correcte, ja que ens sentim estimats i recolzats per les persones que ens envolten i sobretot ens sentim tots iguals, sense diferències.

    En un principi el propòsit de Rainer és que els alumnes entenguin el temari, però a mesura que va avançant l’experiment “La ola” es descontrola fins al punt que els seus membres fan actes de vandalisme i exclueixen totalment a les persones que no porten camisa blanca, que per tant no formen part de grup. Segons el meu punt de vista el professor no actua correctament, ja que quan s’adona de que se li envà de les mans, per els comportament d’alguns alumnes, per comentaris o per els actes que fan hauria d’haver-ho parat. El personatge que més m’ha colpit de la pel•lícula és l’alumne que es va suïcidar, ja que per ell “La ola” era la seva vida, aquest noi ja tenia problemes, tan familiars, com a l’escola i també per relacionar-se, però quan es va crear aquest grup era el que més seriosament s’ho prenia sobretot al principi ja que es sentia igual que els altres, “La ola” ho era tot per ell. Es pot treure una reflexió positiva de la pel•lícula, segons la meva opinió és que al començament de “La ola” quan el grup encara no s’havia descontrolat, tots s’ajudaven i hi havia igualtat. Per una banda estic d’acord en portar uniformes a les escoles i instituts, ja que és la manera de que no hi hagi desigualtats entre els alumnes en quan a la roba, cosa que actualment passa molt, ja si perquè la roba és de marca, per si portes més d’un dia seguit la mateix brusa, el color,... però per l’altre banda no estic d’acord en portar uniforme ja que la roba és una manera d’expressar-nos i també els uniformes solen ser cars i no tothom es pot permetre gastar-se tants diners en roba.

    La reflexió principal que he tret de la pel•lícula és que actualment si que és possible una dictadura, abans de mirar el film si m’ho haguessin preguntat hagués dit que no, que no és possible en la nostre societat ja que és avançada, però m’he adonat de que si que és possible, tot comença amb una persona, líder, que agafa el “control” sobre un grup de persones i mica en mica aquest grup es va fent més i més gran, fins al punt que si no formes part d’ell ets excluit o fins i tot perseguit.

    Nuria Fabré 4t ESO C

    ResponElimina
  8. Es tracta d'una pel·lícula basada en fets reals. Passa en un institut d'Alemanya. Hi ha un professor, Rainer Wenger, que explica la dictadura que hi va haver a Alemanya. es van començar a crear conflictes verbals ja que cadascú dels alumnes tenia la seva opinió. El professor perquè entenguessin mes el tema i se sentissin mes involucrats i fos mes fàcil entendre-ho, va crear com una dictadura a la seva classe. el professor era el que manava/el que tenia mes poder i els alumnes la gent que tenia de fer cas(els ciutadans) Això va crear que aparagués una organització/banda anomenada "la ola". en un principi va començar tot molt bé es veis que podria tenir molt futur, entre tots col·laboraven. van crear una pàgina web, gestos per saludar-se i tambe un logo, una de les coses importants d'aquest grup era que l'uniforme(com portaven avans en temps reals de dictadura) anaven amb una brusa blanca.
    després d'un temps, es van pendre les coses massa enserio ja que la van liar per el carrer d'altres que compraven pistoles, etc. això va arribar en un límit molt extrem. El professor va veure que les coses se li anaven de les mans, la seva dona la va deixar perquè durant un temps també va canviar i es notava que el que mes li importava era la ola i no la seva dona.

    Quan el professor va reconeixer tot el que passava va organitzar una reunió amb tots els membres de la banda la ola. va dir que s'hauria d'acabar i molts això no els hi va agradar ja que s'ho havien pres tan en serio que no volien que acabes, ells es pensaven que era una vida millor en aquella banda, però en realitat era un forma de viure per ells bona pero no veien el qe feien en altres situacions. va acabar amb un noi que s'ho prenia molt enserio, podé el que més, es va suicidar i un altre el va matar.

    REFLEXIÓ DE LA PELI:
    les coses per molt bones que siguin, em de veure els avantatges i inconvenients. quan ens agrada una cosa mai vaiem els inconvenients i això està malament. les coses s'han de pendre enserio les que toquen i no fer arribar tan les cosas tan als límits.

    Abel Caralt Teixidó 4t ESO C

    ResponElimina
  9. Aquesta història està basada en fets reals, en un institut d’Estats Units, peró el film està grabat en un institut d’Alemanya. Hi ha un professor anomenat Rainer Wenger, aquest és l’encarregat de fer classe durant la setmana de projectes sobre l’autocràcia. Comença explicant el tema de les dictadures i pregunta si és possible que actualment pot haver-hi una dictadura.

    Els valors que es donen a la pel•lícula perqué sigui possible l’autocràcia són els següents: cooperació entre tots els membres del grup, on es protegeixen els uns als altres; eliminar tot tipus de diferències socials. La conducta que és utilitzada en aquest film, és la disciplina, que tots els del grup seguixin les normes i al mateix lider. Una manera de expressar la disciplina, és que tots han de vestir de la mateixa manera, en aquest cas amb una camisa blanca.

    Jo crec que avui en dia, si que és possible formar una dictadura, ja que com hem vist a la pel•lícula, si un grup de persones es posen d’acord i porten una disciplina i que tothom hem la compleixi, també perqué hi ha gent que està marginada i que perqué l’acceptin fa tot el possible. I si tots el del grup tenen una idea clara, ho poden dur a terme com és gairabé el cas de la ola.

    Ayman Amarani 4 ESO B

    ResponElimina
  10. A classe hem visualitzat la pel·lícula “La Ola” la qual ens fa reflexionar sobre diferents temes personals i socials i ens qüestiona sobre si seria possible una dictadura en els nostres dies. Tota la història succeeix en un dels tallers de la setmana de projectes de l’institut, al taller d’autocràcia. L’autocràcia és un sistema de govern absolut en el qual la voluntat d’una sola persona és la suprema llei d’un Estat, per tant és un sistema de poder completament llunyà de la democràcia. En aquesta cas l’autoritat suprema del grup era el propi professor Rainer Wenger el qual penso que es el principal culpable de tot el que posteriorment va anar succeint, ell mica en mica anava introduint en els seus alumnes maneres de fer per arribar a que tots complissin les seves ordres: els feia aixecar per parlar, saludar-lo dempeus quan ell arribés, s’havien de dirigir cap a ell com si fos el cap de tots i els feia vestir tots iguals (texans blaus i samarreta blanca). Aquesta última porta a altres reflexions, per una banda el retorn dels uniformes a les escoles i instituts i per l’altra el pertànyer a un grup d’iguals. Personalment penso que portar uniforme no seria un fet dolent, perquè d’aquesta manera, tan noies com nois, no hauríem de preocupar-nos a primera hora del matí sobre què ens hem de posar, tampoc hi hauria gent que es vestís millor que altres i no hi hauria diferències entre les diferents situacions econòmiques de cada família ja que tothom portaria el mateix. Pertànyer a un grup d’iguals penso que ens fa sentir millor, ens creiem que per ser igual que ells, quedar-hi, parlar-hi i en definitiva ser un més de la seva colla d’amics ens fa ser millors i més reconeguts, tenir més prestigi i felicitat. Això a la llarga ens podria perjudicar, ja que en aquests grups (al igual que en la dictadura de la qual ens parla la pel·lícula) hi sol haver un dirigent que sempre mana o dirigeix al grup i per tant ens estaríem deixant guiar, també ens tronaríem dependents del grup com passa a alguns dels personatges i no ens sentiríem capaços de fer res sense el recolzament dels membres del grup al qual estem. Així doncs la resposta a la pregunta principal que ens plantegen al llarg de tota la pel·lícula és un sí, si que és possible una dictadura avui en dia, tan en petit format com pot ser en una classe, com a l’àmbit laboral o en països actuals que es troben en dictadura. A “La Ola” aquesta dictadura va començar com un joc o experiment fruit d’un projecte però tot es va anar descontrolant i a Rainer Wenger se li va anar de les mans ja que fora de l’aula els nois continuaven amb el grup i discriminaven als que no en formaven part, creaven rivalitats i fins i tot promocionaven el grup per tota la ciutat. Un dels personatges que més em va impactar (a part del noi que es suïcida perquè “La Ola” s’acaba) és l’amiga de la protagonista. Ella comença sent una noia molt tímida i que tot el dia està amb la seva millor amiga, però a mesura que la pel·lícula avança i que el grup es fa més gran i poderós, ella s’enforteix i acaba fent coses que mai s’hauria imaginat fer, fins i tot traeix a la seva amiga, se’n distància, fins que quan tot finalitza s’hi torna a ajuntar, personalment em va impactar l’evolució que va fer i com pot arribar a canviar a la gent pel sol fet de pertànyer a un grup d’iguals. Aquesta pel·lícula està basada en una història real, tot va passar a Palo Alto l’any 1969, quan Ron Jones, professor d’història a l’Escola Superior Cubberley de Califòrnia, va portar a terme un experiment psicològic el qual consistiria en recrear l’Alemanya Nazi amb estudiants d’una de les seves aules sense que ells en sapiguesin absolutament res. Aquest projecte va durar una setmana i el va anoenar “La Ola”. Aquesta pel·lícula m’ha agradat perquè dóna molt a reflexionar sobre la nostra societat i et questiones a tu mateix sobre si tu, en el cas que estiguessis en aquella aula, t’ajuntaries a ells o no.

    Judit Marcé Rifà
    4t ESO C

    ResponElimina
  11. La ola és una pel•lícula alemanya ,de drama creada l’any 2008 i dirigida pel director Dennis Gansel. La pel•lícula transmet la facilitat de manipular les persones. En aquest cas, com un professor realitza un experiment, que més tard es converteix en un moviment social, per demostrar com n’és de fàcil la creació d’una nova dictadura.

    La pel•lícula està basada en un experiment real anomenta “La Tercera Ola”. Aquest experiment va ser realitzat l’any 1967 en un institut de Palo Alto, Califòrnia, pel professor d’història Ron Jones (en la pel•lícula és Rainer Wenger). Jone va realitzar l’experiment perquè no podia explicar als seus alumnes el perquè els ciutadans alemanys van permetre que els nazis matés a milions de jueus. Així que va decidir ensenyarel-s’hi. Primer començà impartint disciplina a la classe, eliminant la llibertat dels alumnes, pero la cosa va anar a més, i cada cop més alumnes en formaven part. Al 5è dia Jones va aturar l’experiment i va fer veure als alumnes que havien aconseguit una dictadura. Finalment Jones va ser expulsat de l'institut.

    El professor Rainer Wenger juga un paper molt important en la pel•lícula, perquè és ell el que decideix fer l’experiment i el tira endavant, així que penso que ell és el culpable de les conseqüències que causa. Jo crec que hauria d’haver actuat diferent al veure que l’experiment s’està convertint en molt més que un simple experiment. Wenger decideix aturar la ola massa tard i això provoca dues morts.


    Laura Corominola
    4t ESO B

    ResponElimina
  12. La reflexió que ens deixa la pel·lícula "La Ola" és que l’obstinació ens pot arribar a fer que realitzem actes inhumans com els hem vist en la pel·lícula.

    Hi ha una part que un dels alumnes parla de autocràcia, demostra que "La Ola" és la seva vida, la seva família, era com un "TOT" per a ell. El jove venia amb problemes familiars, a més de caminar en el tema de les drogues.

    Però entrant a una reflexió més profunda sobre la pel·lícula ens ensenya que a més de tenir un argument, dins i troben el que en diríem "ideologies", dins d'aquestes ideologies, trobem a l'anarquisme, nacionalisme, socialisme, comunisme, capitalisme, entre altres ideologies. Totes aquestes ideologies van sorgir i es van desenvolupar en la societat amb el pas del temps fins al present . És molt obvi que cada ideologia té un pensament diferent, cadascun imposen les seves pròpies "regles".
    Pero en la película te’n adones que algunes de aquestes ideologies surgeixen apartir de un canvi, apartir de el que avegades anomenem Democracia, tenim l’exemple clau: Hitler, aquest puja al poder a partir de unes votacions en les que surt guanyador i acaba sent un dels dictadors mes coneguts i que mes van matar.
    Durant la película et vas formulant preguntes i te’n adones de les que tenen mes o menos importancia jo per exemple la que destacaría mes de les que em vaig plantejar va ser: per què els éssers humans ens deixem arrossegar fàcilment cap a sistemes autoritaris? I es una pregunta que encara tinc dubtes, osigui si ens parlen de dictadures sempre diem el mateix. Crueltat, Disciplina, Morts... però despres som capaços de sense adonarnos arrosagarnos cap a ella i deixar que aquesta ens controli.

    La Pelicula doncs m’agradat molt , i me’n he adonat que si que n’es possible una dictadura ara mateix, i que crec que si això pases surgiria en gent de la nostre edat mes o menys perquè poder som els que mes ens deixem portar, els que creiem en cualsevol cosa , poder per la inexperiència que tenim en vers “el món real”.

    Júlia Núñez Ollè
    4tC

    ResponElimina
  13. La pel·lícula alemanya “La Ola” és una pel·lícula la qual ens ha fet reflexionar sobre diferents temes com són la democràcia, ens fa reflexionar com afecten els problemes socials i personals en la conducta d’una persona...
    Durant tota la pel·lícula es com un “experiment” per comprovar si una dictadura seria possible en aquests temps.

    La pel·lícula passa durant la setmana de tallers, en el taller d’autocràcia quan el professor decideix fer un experiment per demostra als alumnes com es una democràcia. Al principi nomes sembla un experiment de classe, però més tard es converteix en un moviment social perillós (dictadura), que acaba perjudicant a molta gent. El professor Rainer Wenger es pensa que nomes serà un experiment i no se n’adona que aquest experiment es un greu problema i que realment acaba afectant i involucrant molt als alumnes. Penso que el professor Rainer si que en te la majoria de la culpa, ja que es ell qui ho va començar i quan se’n va adornar que ho tenia que parar ja era massa tard.

    Un dels personatges que ma cridat més l’atenció ha estat en Tim, ja que comença sent un alumne tímid, callat i gens problemàtic i a través de “La Ola” es converteix en un dels líders del moviment i una persona perillosa i violenta. Això em va fer reflexionar molt, ja que vol dir que a vegades per estar dins d’un grup i pertànyer a ell, la gent canvia la seva manera de fer i l’altre reflexió es que aquest moviment (dictadura), feia tornar els persones mes violentes i dolentes. Sobre els uniformes escolars penso que no seria del tot dolent, ja que tots els alumnes anirien vestits iguals i no hi haurien discriminacions segones el tipus de roba que portis.

    La pel·lícula “La Ola” esta basada en l’experiment de La Tercera Ola. Aquest experiment es va realitzar l’any 1967 en l’institut Palo Alto (Califòrnia). El professor Rainer Wenger de la pel·lícula “La Ola”, esta basat en el professor Ron Jones.

    Maria Sitjà
    4t C

    ResponElimina
  14. En la pel·lícula “la ola” es pot veure i reflexionar que és molt fàcil, si es sap fer bé, du a terme una autocràcia on el poder el té una sola persona.

    Un dels aspectes més importants que ens mostra la pel·lícula, és el valor del grup. És a dir en la pel·lícula podem veure com mica en mica es va formant un grup on tots són iguals respecte els altres, cosa que esta perfectament bé fins que arriba a un límit, per exemple per a alguns la ola significa tot per a ells, i serien capaços de fer bogeries per formar-hi part i que no es desfés.

    També s’hi observa com un excés de poder pot desencadenar una discriminació i una autocràcia plena de violència, com en la pel·lícula quan si tothom no vestia amb una samarreta blanca, no podia fer ni formar part de algunes activitats, i eren discriminats i jutjats per part dels altres.
    Així que això ens fa pensar en que sempre hem de pensar molt bé abans de involucrar-nos en alguna cosa.

    En conclusió, aquesta pel·lícula ens fa reflexionar sobre que aquesta situació es pot tornar a produir molt fàcilment i més avui dia, quan existeixen tan pocs valors i ens fixem majoritàriament en les cosses materials, i no en els valors que realment hem d’apreciar com l’amor, el respecte, la democràcia i d’altres que ja s’han perdut.

    ResponElimina
  15. La Ola es una pel·lícula basada en fets reals en el qual un professor de la universitat en les seves classes de autocràcia fa un experiment fent que els alumnes formin part de un moviment.
    La conducta i valors que ens donen a la pel·lícula perquè l’autocràcia sigui possible son la igualtat de tots els membres, no hi ha diferencies socials, es senten poderosos, son una unió en el qual es protegeixen entre ells, tots obeeixen les ordres del seu líder.
    Pertànyer a un grup on tothom es igual ens pot arribar a perjudicar ja que tots obeeixen el líder, si el líder decideix fer accions que no són correctes, perjudica a tothom ja que es senten obligats a fer-les.
    El paper que fa Rainer Wenger és de dictador, al principi actua correctament ja que és un experiment molt interessant ja que ens fa obrir els ulls de que avui en dia crear una dictadura no és tant difícil, només has de fer creure les teves idees al poble, però també és veritat que se li escapa de les mans, hauria d’haver aturat la Ola molt abans.
    Un dels personatges que m’ha impactat més és en Tim ja que va passar de ser una persona amb estudis a un nen que donava la vida per la Ola i és el que fa, es dispara al cap quan el professor diu que s’ha d’acabar. Tot i que la pel·lícula acaba fatal amb la mort de dos alumnes crec que és interessat saber que és molt fàcil crear una dictadura i hem d’estar atents a el que ens fan fer i el perquè i no obeir ordres si creus que no són correctes.
    A la pel·lícula es parla sobre els uniformes escolars i jo estic en contra del retorn d’ells ja que cada persona te el seu estil i la seva personalitat i l’uniforma ens ho treu.
    La Ola és una pel·lícula que està basada en un experiment que es va fer en el Cubberley High School, un institut de California. Jo crec que va sortir la idea de fer aquest experiment per demostrar que avui en dia encara es pot fer una dictadura.
    Aquesta pel·lícula m’ha fet obrir els ulls i veure que qualsevol persona avui pot fer una dictadura.
    Carles Gutierrez

    ResponElimina
  16. La pel·lícula “la Ola” és una pel·lícula basada en fets reals, sobre un professor que es diu William Ron Jones. El 1967 va voler fer un experiment amb els seus alumnes de secundària en una escola de Califòrnia, Estats Units. L’objectiu d’aquest experiment era que els alumnes entenguessin com de fàcil era caure en un règim feixista com per exemple el nazisme.

    El paper que hi juga Rainer Wenger és de líder, els hi dona ordres, la comunicació entre el professor i els alumnes és torna molt estricte, hi ha moltes pautes de comportament perquè així es reconegui qui és del grup i qui no.

    Crec que no actua correctament perquè el professor fa que els alumnes es tornin feixistes. Sí, és culpable perquè ell va ser qui va començar a exagerar la situació, al principi era un projecte de la autocràcia, però van anar més enllà, a la pel·lícula se’l va intentar avisar, però ell estava atrapat en aquesta il·lusió del feixisme.

    A la pel·lícula ens parla sobre els uniformes, els avantatges de portar uniformes ensenya els alumnes a que tots som iguals, sigui de la classe social, raça, religió...

    Els inconvenients de portar uniforme, és que els alumnes no tenen llibertat d’expressió i impedeix la seva individualitat, ja que els alumnes expressen la seva personalitat a través de la roba que porten.

    Maria Jesús Aighewi 4t ESO C

    ResponElimina
  17. La pel·lícula es basada en fets reals succeïts a Califòrnia en un institut de secundaria l’any 1967 i el nom original de professor es Ron Jones. La situació comença en un institut d’Alemanya, en una setmana que es fan diferents projectes especialitzats en el tema que cadascú escull. El tema escollit per els protagonistes es Autocràcia, explicat per el professor Rainer Wenger tot i que ell en un principi volia fer un altre tema. El professor creu que per aclarir aquest tema el millor es representar-ho, tots porten la mateixa camisa, tenen que parlar drets, creen un logotip i una salutació. Un dia escullen un nom per el grup i decideixen dir-se “La Ola”.

    Passat un temps, “La Ola” es va descontrolar, els alumnes no s’ho prenien com un simple treball sinó que ho van portar més enllà, feien vandalisme i ho van portar fora del recinte escolar, fins i tot enganxaven adhesius amb el logotip de “La Ola” per tot arreu. Crec que el professor ho podia haver parat abans per exemple quan es va presentar el seu alumne a casa i volia fer-li de guardaespatlles, per altre banda, el professor no tenia la culpa ja que crec que el seu projecte era una bona idea per veure si a l’actualitat es pot formar una nova dictadura, apart el fet que tots portessin uniforme feia que tots fossin iguals i ningú és quedés sol.

    El personatge que més m’ha colpit ha sigut el que finalment s’ha suïcidat, ja que era el que més sentiment tenia per el grup per el fet que tenia problemes familiars com socials.

    La reflexió que he extret es que si que es possible una dictadura encara que pensem que ja hem aprés la llisó amb Hitler, Franco, etc. I veien la pel·lícula es veu clarament que si que es pot, ja que al principi eren només 30 persones i al final tota l’escola estava dintre d’aquest moviment.

    Sílvia Viñolas
    4t ESO B

    ResponElimina
  18. La Ola es una pel·lícula que es basa en un fet real que va passar al 1967 a la Cubberley High School , una escola dels Estats Units .
    L’acció passa a un institut d’Alemanya , on s’ha de fer una setmana de tallers i el professor Rainer Wenger ha d’explicar que es l’autocràcia als seus alumnes . Ell comença a crear un grup amb tota la gent de la classe i aquests alumnes l’han de respectar ja que es el líder. Mes endavant aquest grup ja te un nom , escut , salutació , uniforme i fins i tot una pagina web . Però això no para aquí , ja que hi han alumnes que s’agafen massa enserio aquest tema i al final dos persones acaben mortes .
    En Wenger juga un rol molt important en aquesta pel·lícula , ja que es el que va inventar “La Ola”. Al principi actua correctament creant un grup , ja que així tots estaven mes units , però amb el pas del temps , veient que les cosses no anaven be , ell hauria d’haver parat l’ho que havia començat , però no ho fa i per això dues persones moren i ell acaba en la presó. El personatge que mes m’ha impactat ha set en Tim , ja que no tenia bona situació familiar ni tampoc escolar , per que no tenia gaires amics , no participava en les classes i a mes ell es preocupava amb cosses il·legals . Però amb el pas de “ La Ola “, ell comença a canviar positivament i esta disposat a donar-ho tot per “La Ola “, fins el punt que es dispara a ell mateix , quan el professor li diu que això s’ha d’acabar. A la pel·lícula es dona a parlar molt sobre el tema de les uniformes . Jo personalment estic a favor , ja que així no hi ha diferencies entre els alumnes i tampoc conflictes per veure qui va mes ben vestit . Es veritat que la pel·lícula acaba molt malament , però també esta be veure el poder que pot arribar a tenir una dictadura .

    David Cupa
    4t C

    ResponElimina
  19. La Ola és una pel·lícula basada en l’experiment de Ron Jones (professor d’Estats Units) que el va fer amb els seus alumnes. Consistia en imposar unes normes estrictes en la seva classe restringint la llibertat dels alumnes i fent d’ells una unitat. L’experiment se li en va anar de les mans a causa del gran entusiasme dels alumnes i es va estendre per tota l’escola, ben aviat es va convertir un mal son per aquells que no en formaven part, ja que eren aïllats. Després de cinc dies Ron es va veure obligat a acabar l’experiment.
    La idea que va tenir Ron Jones sobre dur a terme aquest experiment, pot ser una bona idea si funciona correctament i només durant les seves classes, ja que motiva els alumnes a treballar cooperativament i ajudar-se els un als altres per aconseguir un objectiu comú.

    La pel·lícula comença amb el plantejament que els fa el professor Rainer sobre si seria possible que sorgís una dictadura en l’època actual, tots ells contesten que no, però amb els valors que els va inculcant el professor com: crear-se un logotip i una salutació pel nou moviment; imposar un mateix uniforme, en la qual idea hi estic en contra ja que la forma de vestir també és una forma d’expressar-se i es pot arribar a veure la personalitat de cadascú, a més a més si tots anéssim vestits iguals no hi hauria personalitat ni originalitat (tot i que estigui en contra de portar uniforme un avantatge que té és que ningú et pot criticar per la forma de com vas vestit i és bastant econòmic); la forma que s’han de dirigir per parlar amb el líder (el professor); està tots units de cara a un mateix objectiu; en general, pertànyer a un grup d’iguals on tothom té el mateix poder i no hi ha cap líder ni cap marginat i tampoc hi han crítiques sobre les creences, manera de pensar etc. no deixa de ser una mala idea sempre que no s’eliminin les personalitats de cadascú ni la manera d’expressar-se ni el respecte de cara als altres. Finalment a la pel·lícula s’acaba creant un moviment semblant a una dictadura (autocràcia) en el qual aïllen la resta d’alumnes que no en formen part.
    El professor Rainer és el principal culpable de tot el que passa ja que de mica en mica els va inculcant els valors que he anomenat abans. Tot i que molts fets del que fan els alumnes (enganxar logos per tota la ciutat) són iniciativa seva, en el fons ho fan perquè es senten inspirats per ell, per tant no actua d’una forma correcte ja que ho hauria d’haver acabat tot abans.

    El principi el nou moviment de la Ola ajuda a solucionar bastants problemes ja que tots són iguals i ningú és menys que l’altra, també ajuda a integrar a alumnes que els costava més relacionar-se i a sentir-se escoltats. Però s’acaba imposant un pensament on els alumnes que no en formen parts són rebutjats i en el fons acaba girant els papers i tot torna estar igual, ja que soluciona problemes per alguns però fa néixer problemes per uns altres.
    Crec que una dictadura seria possible en la societat d’avui en dia ja que som molt influenciables, i quan tenim problemes els intentem solucionar de la forma més fàcil i moltes vegades no en pensem les conseqüències. A més a més sempre busquem un líder o referent. Actualment hi ha molts països que hi ha una dictadura.

    Helena Codony 4t d’ESO A

    ResponElimina
  20. La pel·lícula “La ola” tracta un fet real que pasa en un institut d’Alemanya. Ens parla sobre una proposta que planteja un professor als seus alumnes sobre si hi podria haver una segona dictadura a Alemanya. Al llarg de la pel·lícula els alumnes aprenen diferents valors com: treballar en equip, lluitar per els seus somnis, a confiar més en ells mateixos, i a ajudar els del teu equip i defensar-los com t’agraderia que tu fessin a tú. Peró al professor se li acaba anant de les mans, crec que, per dues raons: la primera es que des de que va començar a treballar a aquell insitut els professors parlaven malament d’ell perquè havia repetit un curs i veia que fen aquest projecte alguns professors com ara la directora de l’escola li donaven suport, una altra raó per la qual se li va anar de les mans crec jo va ser perquè tant a ell com als alumnes no els interessava el tema del que havien de parlar i va veure que fent aquest projecte, els alumnes es veien més motivats alhora de parlar del tema i a ell li començava a interessar més. Peró finalment no s'adona ni ell que tot el que està fent els alumnes s'ho estàn creient de veritat i ell no s'en adonen.
    Anna March Vila
    4rt ESO C

    ResponElimina
  21. La pel·lícula “La Ola” està basada en fets reals, en una escola de Califòrnia l’any 1967.
    Tot comença en una setmana diferent en aquesta escola, com diuen ells, la setmana de tallers, en el professor Rainer se li presenta una idea. Aquesta idea explicar als alumnes el que es la dictadura, i mostra-li com una ideologia bona. Tots els alumnes al principi no els i agradava la dictadura, per Rainer els i va fer creure que seria divertit. Al principi ell pensava que nomes era un experiment, però la cosa va anar a pitjor, ja que els alumnes s’ho van prendre molt en serio. Tant que no acceptaven a ningú al grup sinó estava d’acord en “La Ola”, van crear una pagina web, van fer cartells i els van posar per tota la ciutat, pintaven grafits, enganxaven enganxines amb el símbol de “la Ola”… Tot aquest, anomenat primerament experiment, es va acabar convertint en un greu problema, ja que els alumnes estaven tant capficats en aquesta dictadura que no acceptaven cap altre opinió, volien que tothom tingues el mateix pensament que ells…
    El professor va veure que se l’hi havia anat de les mans, per això va voler reunir tots els alumnes i fes-li veure que tot allò s’havia de parar, ja que estava anant molt lluny, els alumnes s’hi van imposar, tant que van acabar morts dos de ells.
    La conducta i els valors que presenta la pel·lícula perquè hi hagi una autocràcia son: treballar tots cooperativament, no acceptar cap altre pensament, tenir un líder, anar tots a una.
    Pertànyer a un grup de iguals pot ser bo, ja que si tu et sents ve amb ells, amb la manera de fer i la manera de pensar, i tots sou iguals, doncs et pots sentir millor. Però el problema es quant estàs a dintre un grup i no penses o no et veus igual que la resta del grup, això pot perjudicar, perquè si la resta del grup no accepta opinions diferents a les seves pot ser dolent.
    El profesor Rainer te un paper a la pel·lícula de líder, ja que tots els alumnes només li fan cas a ell i tots fan el que ell diu. No actua correctament, perquè els i presenta la democràcia com algú bo en la societat, i els i posa al cap que no han de acceptar a ningú que pensi diferent d’ells, o algú que no estigui d’acord en el seu grup. I això crea conflictes entre amics, parelles i famílies. Te una part de culpa perquè es ell el primer de donar aquesta proposta als alumnes, però els alumnes també ho han portat molt lluny, tant que en Rainer sen va adonar, però ja era massa tard.
    La meva opinió després de veure la pel·lícula es que pot ser molt fàcil tornar a fer una dictadura, ja que si un professor ho ha aconseguit amb 30 alumnes, també penso que es podria aconseguir en un país. Tot i que crec que la dictadura no es mes que un problema, ja que el fet de no acceptar opinions de ningú mes quedaria molt enrere en la nostre societat.

    Núria Vidal 4t ESO C

    ResponElimina
  22. La Ola és una pel•lícula que basada en un experiment de William Ron Jones. L’experiment va tenir lloc a un institut de califòrnia l’any 1967, el moviment va ser conegut amb el nom de La Tercera Ola i l’objectiu era demostrar la mal•leabilitat mental de les persones malgrat viure en una societat lliure, especialment si es senten part d’una comunitat.
    La pel•lícula té lloc a un institut d’Alemanya i es situa en una setmana de projectes. Al professor Rainer Wenger li toca treballar l’autocràcia. Ell els hi ensenya els valors que cal tenir per arribar a formar una dictadura, des de aquell moment els alumnes es defensaran entre els del seu grup, la disciplina serà una norma, vestiran de la mateixa forma i no toleraran altres idees que no siguin del seu líder, el professor Wenger.
    Actualment és molt fàcil arribar a la dictadura ja que quan tens un grup de persones que pensen igual que tu et fas més fort i més perillós. Un bon exemple és que quan algú intenta treure’ns tota la capacitat de raonar, som molt més manipulables, i això és el que passa dins la classe, el professor Wenger els ensenya de tal manera que el que abans era una setmana de projectes es converteix en un grup de rebels radicals. Al principi els alumnes creen un logo, una salutació i una vestimenta pel seu grup, però més endavant cometen delictes, s’encaren contra el grup d’anarquistes i es tornen encara més fidels al grup. També l’equip de waterpolo va creixent en quant a espectadors i provoca que els jugadors es tornin violents i agressius al joc.
    La culpa sens dubte és del professor, crec que el gran error que comet és confiar plenament en el col•lectiu, delegar funcions i donar llibertat a què facin seu l’experiment i a més a més els anima a que estiguin més units i els hi posa idees radicals al cap dels alumnes que tan sols podran durar una setmana. Quan es va adonar del seu error la seva dona l’havia deixat, i al comunicar als alumnes que això s’havia de acabar ja que havien anat massa enllà alguns s’ho van agafar malament i un jove armat va matar a un altre membre i després es va suïcidar. El professor Wenger va ser internat al centre penitenciari per provocar la mort de dos alumnes a causa dels seus actes.

    Jordi Birosta
    4t ESO A

    ResponElimina
  23. Els valors que es donen perquè l’autocràcia pugui ser possible són:
    - Sobretot que no i aguïn diferencies socials.
    - Tothom ha d’anar amb el mateix uniforma.
    - No es poden baralla entre ells.
    Al principi nomes sembla un experiment per fer a la classe, però més tard es va fen més gran i es converteix en un moviment social cada vegada més perillós que acaba fen mal a molta gent. I Rainer Wenger, el professor, creu que es un simple experiment però no s’adona l’ho greu que es realment aquet experiment. I per això penso que el que te la gran culpa d’aquet experiment és el professor per començar-ho.
    Amb el tema que parlen del uniformes penso que no es dolent portar-ne, tot i que ami no m’agrada gents, però es una manera de habitar problemes com: situacions econòmiques de diferents famílies, nens i nenes que el mati no haurien d’estar pensant que es posen... entre d’altres. Un dels avantatges seria: que no i haurien tantes discriminacions ja que veurien que son iguals perquè porten la mateixa roba. I un inconvenient es que no podries expressar la situació econòmica de la teva família.
    I aquet tema de la dictadura, penso que si que seria possible, ja que de vegades la hi ha moltes persones que es poden sentir discriminades, marginades i no saben com fer-ho perquè els puguin acceptar a un grup d’amics.

    Laia Dorca
    4t ESO B

    ResponElimina
  24. OLA
    A la pel·lícula ‘la Ola’, un experiment per unificar el grup-classe, acaba amb molt mal final.

    Si la gent és ignorant, i es deixa portar pel que fan els altres, sense tenir en compte o deixant en segon lloc el que realment pensa un mateix, la societat és fàcilment manipulable i qualsevol es pot ficar al capdavant d’una dictadura si es creu superior i inculca els seus pensaments als altres. Però jo no veig a Rainer Wenger, el professor d’història d’un institut alemany, l’únic culpable del mal final pel grup de ‘la Ola’. Evidentment que no ha actuat de forma correcta i s’ha deixat dur pel moment que tots els alumnes depenien d’ell, no ha tallat la situació a temps i se li ha escapat de les mans però de bon principi només havia proposat dur a terme un experiment en els tallers d’autocràcia, creant un grup per estar tots en igualtat de condicions i ajudar-se entre ells sota un mateix líder.

    De manera que, des del punt que es planteja una cosa així, tothom s’anima i compleixen a la primera la norma d’anar amb el mateix uniforme. “Sembla un joc, i com que els altres ho fan, no em puc sentir diferent” són el pensament de forces alumnes. Jo no crec en què la utilització d’uniforme sigui algu molt positiu, en certa manera et condiciona a la teva manera d’expressar-te, has de posar-te una roba que potser no t’agrada o no t’hi sents còmode. Per tant, és una acció que no fas pel teu propi criteri.

    El personatge que crida més l’atenció és la noia que no s’uneix a la futura dictadura, la única que reflexiona per ella mateixa i creu que no és necessari anar vestida a l’institut amb l’uniforme que ha dit el professor en un acte d’espontaneïtat. Un altre personatge que xoca és en Tim, un noi amb problemes familiars i pocs amics, que el viu el moviment de ‘la Ola’ molt al peu de la lletra perquè se sent en les mateixes condicions que els altres, ho sent fins al punt de comprar-se una pistola per protegir al grup dels enemics o auto defensar-se dels que abans es burlaven d’ell. La compra d’aquest objecte és la que fa que tot perdi el seu control i acaba amb un mort i un suïcidat.

    Una autocràcia és una forma de govern que un sol governant té el poder contraposant-se a l’oligarquia i la democràcia. Els alumnes, culpables també, sabent això, no s’havien de deixar influenciar però si ho fan, un cop dins el grup no havien d’arribar el punt de conductes agressives o excloure qui no forma part del moviment, la noia que no havia entrat al grup no és igual acceptada per pensar diferent i això està fatal. Inclús, el seu novio (qui si està dins ‘la ola’) la pega en un moment de discussió sobre el tema.

    Aquesta pel·lícula està basada en uns fets reals d’un experiment en una escola de Califòrnia a finals dels anys 60, i això dóna a reflexionar que actualment és possible una dictadura gràcies a la vulnerabilitat de les persones a no pensar per elles mateixes i creure’s tot el que els arriba de l’exterior.

    ResponElimina
  25. La pel·lícula està basada en un cas real que va passar a l’Escola Superior Cubberley, a California on un professor, Ron Jones, va dur a terme un experiment sociològic que consistia en la recreació experimental de l’Alemanya Nazi amb estudiants de la seva classe sense que ells sabessin que formaven part d’un experiment. El professor va anomenar a aquest experiment “La Ola”.
    L’experiment es basava en 5 parts aplicant una per dia:
    1. Força mitjançant la disciplina. En aquesta fase els alumnes estaven perdent el seu pensament individual.
    2. Força mitjançant la comunitat. Els alumnes van formar una unió on cada membre del grup buscava suport en altres membres per aconseguir un objectiu comú. Per unir encara més als alumnes van triar un nom i un “logo” per la comunitat.
    3. Força mitjançant l’acció. Jones va idear unes targetes de per tots aquells quie volguessin formar part de “La Ola”. Tots els alumnes les va voler. A més 3 d’aquestes targetes estaven marcades amb un creu vermella, els 3 alumnes que tinguessin aquestes targetes reprendre a aquells que no seguissin amb les premisses establertes.
    La comunitat creixia sense control i el professor es va començar a espantar dels resultats del seu experiment.
    4. Força mitjançant l’orgull. Tot i la por del professor Jones, va decidir continuar amb el seu experiment un dia més. Alguns alumnes van fer critiques sobre aquest moviment autoritari. Els membre de “La Ola” van prendre represàlies violentes amb aquells que havien fet les critiques. Jones va aprofitar un article d’una revista que li havia portat un alumne per dir-los als estudiants que milers d’escoles de tot el país estaven reclutant a joves perquè s’unissin a aquest moviment social. Els alumnes s’ho van creure. Els hi va dir també que al dia següent es celebraria un acte al gimnàs de l’escola on hi hauria una pantalla projectant al líder nacional.
    ...
    Helena Buscà Verdejo
    4t ESO B

    ResponElimina
  26. ...
    5. Final de l’experiment. Jones va decidir posar fi a l’experiment. Tots els alumnes es trobaven eufòrics al gimnàs esperant el missatge del líder nacional. El professor va apagar els llums i va engegar els televisors. Els nois van esperar uns minuts però no apareixia cap líder a les pantalles.
    Un alumne es va aixecar i va dir en veu alta “No existeix cap líder oi?” Jones va respondre que no fent un discurs on explicava que no hi havia cap moviment anomenat “La Ola”. Que havien estat utilitzats i manipulats. Ningú els havia obligat a fer res de tot allò. També els va dir qu havien canviat la seva llibertat per la comoditat de la disciplina i la superioritat. Havien triat aceptar la voluntat del grup i la seva gran mentirà, oblidant les seves pròpies conviccions.
    Va encendre un projector amb les imatges de la Desfilada de Nuremburg de 1936 i imatges molt dures sobre els camps d’extermini. Els alumnes estaven desolats. Jones va començar a dir: “A través de l’experiència de l’ultima setmana tots hem pogut comprovar el que era viure i actuar a l’Alemanya Nazi. Hem pogut experimentar les sensacions que es tenen al crear un entorn social disciplinat, per construir una societat especial. Jurar lleialtat a la societat. Substituir la raó per normes. Si, tots ens hem convertit en bons alemanys. Ens haurien posat uniforme. Hauríeu convertit als vostres amics i veïns en indesitjables, i després els hauríeu perseguit. (...) hem vist que el feixisme no es alguna cosa aliena. No, és aquí. En aquesta sala. En els nostres propis hàbits personals i estil de vida. Rasqueu en la superfície i sortirà a flota. (...) ”
    "Aquesta és la lliçó final. Aquesta última lliçó és potser la més important de totes. Recordeu la pregunta? Si no recordo malament, va ser alguna cosa així: Com va poder el soldat alemany, el mestre, el conductor de tren, una infermera, el recaptador d'impostos, el ciutadà mitjà, al·legar que quan va finalitzar el Tercer Reich, no sabien res del que estava passant? Com va poder un poble ser part d'alguna cosa i després quan tot va haver acabat dir que ells no havien estat involucrats? Quines van poder ser les causes perquè no recordessin la seva pròpia història? "
    "Si la mentalitat feixista arrela, mai fareu cas als vostres amics i familiars quan us diguin que esteu renunciant a la vostra llibertat individual per ordres d’una dictadura i líders que mai heu vist. No admetreu que esteu sent manipulats. Ni que us heu convertit en seguidors. Vau acceptar "La Ola" com una forma de vida. Mai us vau plantejar si estaven bé o malament els esdeveniments que estaven succeint. (...)”
    I amb aquestes paraules el professor va posar fi a l’experiment. Ron Jones va a demostrar arribar un fet sorprenents. Va demostrar que mitjançant una sèrie d’accions, és possible conduir a una gran massa de persones a actuar sense pensar seguint a un líder.

    A la pel·lícula podem apreciar que el alumnes que més s’impliquen són els que no tenen una estabilitat familiar ni gaires amics i busquen suport i atenció en la comunitat que creen. Per això quan el professor diu que tot allò s’ha de frenar alguns s’ho prenen molt malament fins al punt d’agafar com a solució el suïcidi. El que més em va sorprendre és el fet esmentat anteriorment, el suïcidi d’un dels nois.
    Helena Buscà Verdejo
    4t ESO B

    ResponElimina
  27. La pel·lícula “la Ola” està basada en fets reals a un institut que al final acaba malament per culpa del professor que intenta canviar la mentalitat dels seus alumnes. Es base de unes classes que hi ha en uns tallers de l’escola i la classe en que passen tots aquest fets és la de l’autocràcia, el professor sense adonar-sen conte crea un grup i moltes persones es posen massa en el paper i això fa que arribi a uns límits massa extrems.
    La pel·lícula intenta explicar que per ser d’un grup social no fa faltar canviar la teva manera de ser i tampoc allunyar-te de la teva família que és el que fa un dels protagonistes.
    Després en quan les normes que imposa el professor al principi de la peli i que els alumnes compleixen a qui es demostra que la gent no es vol sentir més inferior que els altres i això fa que la gent segueixi la moda per tal que els altres no els mirin per sota.
    En quan la meva opinió personal crec que aquesta pel·lícula representa molt bé la societat actual ja que les persones es deixen guiar per una sola i això fa que la gent no tingui criteri propi i que després la gent es trobi en una situació sol i no sàpiga que fer.
    També representa molt bé la manera de pensar de les persones ja que ara la gent és mou per un grup social i el que pensi el grup ho pensa la gent que està a dintre i això fa que la societat no evolucioni de manera independent.
    Aina Salagran Marsó
    4tA

    ResponElimina
  28. La Ola és una pel·lícula alemanya que està inspirada en un experiment que va dur a terme un professor en un institut americà. Consistia en imposar un seguit de normes estrictes als alumnes per comprovar si podria tornar-se a formar una autocràcia en l’actualitat, però se li va escapar de les mans en veure que s’havia estès per tota l’escola.
    Després de veure la pel·lícula em vaig adonar que no seria gaire difícil tornar a una autocràcia, alguns alumnes s’hi unien per formar part d’un grup i no quedar sols, d’altres perquè hi trobaven la família que no tenien. Només hi veien les coses ‘positives’ i la gran part negativa no.
    Tot i que la pel·lícula no acaba gaire bé, hi podem extreure coses positives, com que els alumnes s’adonen del que ha passat i que tot els extrems són dolents, el perillós que pot arribar a ser tornar a una autocràcia, a pensar ara una mica per ells mateixos...
    El personatge que m’ha sorprès més ha estat en Tim, un noi tímid i sense gaires amics que s’uneix a la Ola on s’hi aferra massa ja que hi troba amistat, però ell fa bogeries per veure’s hi inclòs i ell pensa que està bé. Al final quan s’acaba la Ola, no pot assimilar-ho i decideix acabar amb la seva vida.
    També penso que quan el professor aplicava l’autocràcia a la seva classe no es diferenciava gaire de la nostre, tots asseguts d’una manera determinada, parlar amb la mà alçada... Això em fa pensar en si hauríem de canviar una mica el sistema educatiu per en un futur no tornar a recaure en una dictadura.

    Arlet Vila
    4t B

    ResponElimina
  29. En la pel·licula "La Ola" el tema principal és l'autocràcia, que és una forma de govern en què el sobirà té un poder absolut. Aquesta pel·licula està basada en fets reals de un professor d'Estats Units (Ron Jones)a l'institut Cubberley High School, l'experiment que va probar consistia en posar unes normes molt estrictes durant la seva classe restringint la llibertat dels alumnes i fent que ells siguin una unitat. Jones va preocupar-se sobre el resultat de l'exercici i el va aturar en el cinquè dia. En lloc de l'anunci promès, se'ls hi va presentar una televisió en blanc blanc. Després de pocs minuts, Jones va anunciar que havien estat part d'un experiment sobre el feixisme, i que voluntàriament tot havia creat un sentiment de superioritat, similar a la població de nazi.

    Perquè l'autocràcia sigui possible es donen uns valors i conductes com per exemple: que tothom és igual, tots tenen el mateix objectiu, la disciplina i que tots pertànyen al matix grup i s'han d'ajudar.

    El professor Rainer en el primer dia de classe els hi pregunta als alumnes si seria possible que tornés a passar una cosa semblant al nazisme i tots diuen que no pot tornar a passar, que és impossible i sobretot a Alemanya perquè no volen que torni a passar el nazisme. Al cap d'ens dies quant Rainer els hi havia imposat unes lleis com l'uniforme, el saludo, el logo... se li va anar de les mans ja que els alumnes feien bestieses per tal de fer conèixer la Ola per tota la ciutat i ho va haver de parar per què no anés a pitjor.

    Jo crec que seria bastant difícil tornar a veure una dictadura a Europa ja que els components de la Ola són tots adolescents i en un País no només voten els joves sinó que també voten els adults i no crec que els adults es facin enganyar tan fàcil.

    Marc Codinach
    4tB

    ResponElimina
  30. LA OLA
    La Ola és una pel·lícula alemanya inspirada en els fets que van tenir lloc el 1967, quan després de cinc dies d’experiments, el professor d’història Ron Jones va haver de finalitzar el projecte “La tercera ola” amb el que volia demostrar als alumnes de l’escola Cubberley de Palo Alto (California) els perills de la autocràcia. Per mala sort, va obtenir un resultat contrari. El 1981, l’escriptor Todd Strasser va públicar el llibre “The Wave” amb el pseudònim Morton Rhue.

    El professor Wenger a la pel·lícula juga amb el paper de líder. És el que decideix tot el que es duu a terme i té a tots els alumnes a la seva disposició. En un principi sembla que actua correctament, ja que d’una activitat que semblava ser diferent i complicada per a poder-hi treballar durant la setmana de projectes, el professor Wenger aconsegueix motivar als alumnes i augmentar el grup progressivament. Tot sembla anar bé fins que arriba a un punt en que a en Rainer se li envà de les mans. Els alumnes estan tan motivats amb el projecte de la Ola que passa de ser una simple activitat escolar a un grup revolucionari que s’expandeix i es fa conèixer per a tota la ciutat. Les normes que s’apliquen al llarg dels dies són típiques d’una dictadura: l’aplicació d’una vestimenta per a tots iguals, inventar-se una salutació, prohibir el pas de persones que no formen part del grup a diversos espais públics, tenir a un líder el qual decideix en nom del grup... Estic completament d’acord en que el culpable de la Ola és el professor Rainer Wenger perquè és el que s’encarrega d’aquest projecte, és el creador de la Ola i el líder que condueix aquest moviment. De totes maneres una part de culpa també correspon als membres de la Ola ja que hi ha actes que els decideixen entre ells sense consultar-ho al líder. Però el problema més important, és que la Ola creix sense adonar-se de que està creant una dictadura.

    Penso que el fet de pertànyer a un grup d’iguals ens pot arribar a perjudicar, ja que et limita els objectius de superar-se a un mateix, de poder arribar a destacar a nivell grupal i de deixar de creure en els coneixements i habilitats que te cadascú.

    Trobo que portar uniformes elimina completament la personalitat de cadascú. La vestimenta de cada persona és una forma d’expressar-se, de transmetre als que t’envolten els teus gustos, els sentiments i la teva forma de ser. Sembla una cosa molt simple però diu més del que ens imaginem. D’altra banda, portar uniforme ens fa sentir a tots iguals i evita tot tipus de discriminacions i insults de cara als altres. Per tant, es podria dir que estic en contra dels uniformes.

    Tot i ser una pel·lícula amb un final negatiu podem extreure alguna reflexió positiva. Com s’ha pogut veure, un equip unit, amb molta força, amb esperança i esperit lluitador, que treballa per un mateix objectiu, és capaç de superar qualsevol repte que se li presenta i arribar a complir els objectius proposats.

    Pot ser totalment possible l’aparició d’una dictadura en aquests moments, sigui al lloc que sigui. Sempre que hi hagi un líder amb un gran nombre de seguidors fidels, es pot tirar endavant qualsevol dictadura.

    Gemma Madrid Bosch
    4t ESO A

    ResponElimina
  31. La Ola és una pel·lícula de Alemanya que basada en un experiment de William Ron Jones. L’experiment va tenir lloc a un institut de califòrnia l’any 1967, el moviment va ser conegut amb el nom de La Tercera Ola.
    La pel·lícula fa entendre com la gent es deixa portar per alguns líders, fent tot el que se'ls mana, però gairebé sense entendre el que estan fent.
    Al professor de l'institut se li ocorreix la idea d'un experiment que expliqui als seus alumnes quin és el funcionament dels governs. Comença així un experiment que acabarà amb resultats tràgics. En tot just uns dies, el que comença amb una sèrie d'idees com la disciplina i el sentiment de comunitat es va convertint en un moviment real: LA OLA. Al tercer dia, els alumnes comencen a aïllar-se i amenaçar-se entre si.
    Quan el conflicte finalment trenca en violència durant un partit de waterpolo, el professor decideix no seguir amb l'experiment, però llavors és massa tard, L'ONADA s'ha descontrolat ...

    Podríem dir, que ensenya que els actes que arriben en conseqüències. Els actes o les decisions s'han de prendre amb paciència, tenir l'objectivitat per saber quan parar o seguir amb això. Hem d'aprendre a guanyar és a dir que els nostres actes no danyin a altres.

    Imad Talbi el Akdimi
    4t ESO A

    ResponElimina
  32. La Ola és una pel•lícula basada en fets reals. És difícil de creure que avui en dia en una societat on la comunicació i la educació està pressent en tots llocs es pugui produir una dictadura. La pel•lícula es basava en un experiment que va portar a terme Ron Jones un professor d’Estats Units, el qual tenia la ingènua idea que una provar de crear una dictadura era bona. Però 5 dies després es va veure obligat a tancar aquest projecte ja que els estudiants s’havien radicalitzat i seguien les normes estrictament. Personalment opino que una dictadura no és bona idea, si l’objectiu és treballar en equip hi ha altres maneres de fer-ho sense recorri a aquesta.

    En la pel•lícula s’estableixen unes normes de conducta com per exemple: portar una camisa blanca, aixecar-se per parlar i una salutació. I si algú es nega a portar a terme aquets actes no és acceptat en la “dictadura”. Promouen el valor del treball en equip, però en aquest cas hi havia un líder, el professor, el qual era també el líder de la dictadura. Des de sempre pertànyer a un grup ens fa sentir millor i envoltats de amics, però un grup d’iguals on no tothom pot mostrar el seu potencial per por a ser rebutjat per els altres no ho trobo satisfactori. Personalment opino que treballar en un grup d’iguals no és bona idea ja que cadascú és diferent i és bo en diversos aspectes. Per tant tothom hauria de ser com és i no estar obligat a ser com els altres perquè tothom té opinions i estils diferents, l’originalitat és un dels factors més importants de cada persona.

    Des de el meu punt de vista opino que el principal culpable de tot és el professor Rainer ja que ell és el principal promotor d’aquest moviment. No actua correctament des del principi ja que volen o no els inculca valors d’una dictadura. I tot moviment comença per impressionar els altres professor, el que em sembla molt egoista per part del professor. Opino que en aquesta pel•lícula no hi ha un sol culpable. Des de el meu punt de vista crec que el principal culpable òbviament és Rainer però seguit d’ell hi ha tots els alumnes que estaven dins la OLA i també hi ha la gent externa ja que permetien que la dictadura seguis i no intentaven frenar-la.

    Un personatge que em crida l’atenció és la noia que no s’uneix a la dictadura ja que poques persones tenen aquesta capacitat de opinar per si mateixes i veure que el que succeint al seu entorn no és bo. Ella no té por a ser rebutjada fins i tot el seu novio la deixa de banda per estar a la OLA. I òbviament el personatge que em crida més l’atenció és en Tim un nen amb pocs amics que al estar amb la OLA el fa canviar i ell pensa que aquesta és com la seva família. Fins i tot es compra un pistola per defensar a la OLA, tot i que comprar-se-la al final no acaba bé ja que acaba matant una altre persona i s’acaba suïcidant. Personalment no m’he sentit identificat amb cap però crec que si hagués estat en aquesta situació hauria estat fora de la dictadura per mol mal que em fes deixar els meus amics allà.

    La pel•lícula acaba amb un final tràgic i es poden treure poques conclusions positives. Però una de les principals seria que no tothom és igual i s’ha de tenir diversos punts de vista. I que sempre s’ha d’estar alerta.

    Els uniformes tenen avantatges com per exemple que és més facin la organització de l’escola, que no hi ha diferencies socials i no es critica l’estil de cadascú. Però també es limita l’expressió de cadascú i ningú pot mostrar com és realment. Jo estic en contra ja que opino que és millor que tothom sigui lliure de portar el que vulgui on vulgui i quan vulgui, per algun motiu vivim en una democràcia. Personalment opino que portar uniforme o trobo com una barrera la qual et limita a l’hora de expressar-te.

    Albert Hernández
    4rt A
    1r part

    ResponElimina
  33. Aquesta pel•lícula està basada en uns fets reals d’un experiment en una escola de Califòrnia a finals dels anys 60, concretament l’any 1967 per un professor d’Estats Units anomenat Ron Jones. Crec que aquest experiment volien portar-t’ho a terme per saber si en aquell temps es podia tornar a produir una dictadura.

    Aquesta pel•lícula et fa reflexionar i et fa veure que si. Que actualment podria haver-hi una dictadura. Personalment opino que podria ser-hi per el descontent de la gent i les ànsies de millora. Però d’altre banda seria més difícil degut a la tecnologia i a la comunicació que hi ha actualment. La pregunta seria si actualment vivim en democràcia: un estat on la opinió d’una persona és insignificant. Un comunitat autònoma que vol ser independent i és oprimida per l’estat, i no és deixada escollir si estar dins o fora de l’estat: és això el que creiem que és una democràcia?

    Albert Hernández
    4rt A
    2n part

    ResponElimina
  34. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  35. Els últims dies abans de les vacances de nadal vam visualitzar la pel·lícula alemanya anomenada “La Ola”, creada l’any 2008, dirigida per Dennis Gansel. El film està basada en fets reals. L’historia esdevé en un institut de Califòrnia. El conjunt d’accions i fets que succeeixen al llarg de la pel·lícula ens obren camí per a reflexionar, discutir i pensar si seria possible una nova dictadura avui en dia a la nostre societat.
    La pel·lícula passa durant la setmana dels tallers basats en l’autocràcia i és per això que durant la pel·lícula es veu com el professor Rainer Wenger formula a tots els seus alumnes la pregunta de si actualment hi podria haver una nova dictadura. Cap dels alumnes es posa a reflexionar-ho i de seguida tots s’exalten i comencen a parlar. Entre ells no es posen d’acord, hi ha moltes opinions diferents entre ells i és per això que el professor arriba a la conclusió de que lo millor es crear un grup entre tots ells per realitzar un experiment i és quan decideixen portar una camisa blanca tots com a uniforme. Tots els alumnes però no hi estan d’acord de tal manera que abandonen la classe.
    Al llarg d’haver estat mirant la pel·lícula es veu com gracies al grup que han creat els alumnes i el professor ha igualat els drets de tots els alumnes per igual i s’ha imposat una millor comoditat i relacions socials entre ells, això per la banda dels alumnes que estaven interessats amb el projecte i estaven orgulloses de realitzar l’experiment. Per l’altre banda, els alumnes que no hi van estar d’acord, per ells això suposa un rebutjament de cara ells i per tant, tant pels del grup de l’experiment com els que no hi estan d’acord acaba causant problemes ja que res surt com ells haguessin volgut que sortís.
    La meva reflexió de tota la pel·lícula és que avui en dia, en la societat que vivim seria possible a que tornés a aparèixer una dictadura ja que moltes vegades no sabem com solucionar els problemes i busquem sempre la alternativa més ràpida i fàcil amb l’ajuda d’algú en concret i pel simple fet de que a l’hora de votar en aquest país tothom és molt vulnerable i ens deixem enganyar fàcilment.

    Maria Antentas
    4t B

    ResponElimina
  36. "La Ola", és una pel·lícula basada en fets reals. Tot això passa en un institut americà dirigit per un professor. Rainer Wenger és el personatje en la ficció, la qual representa el professor Ron Jones (història real). Aquesta història surgeix l'any 1967. Va ser un experiment anomenat la "Tercera Ola". El professor d'història Ron Jones ho va voler duur a terme per demostrar que inclus les societats lliures i obertes no són inmuns a les ideologies autoritàries i dictadores.

    Aquesta pel·lícula ens es fa reflexionar sobre si avui en dia podria passar. Des del meu punt de vista crec que sí, podria passar. Perquè les persones som molt manipulables e volnarables, i en alguns casos quan hi ha enfrontaments busquem la via més ràpida per solucionar-ho, i aixó podria ocasionar molts inconvenients.

    En el lloc que sigui, si ens posem a pensar, en qualsevol grup gran de persoens s'hi ha algu que mana (líder) aquest/a vol i pot tirar endavant una manera de pensar diferent, amb persones i força ho podria arribar aconseguir, així que si, crec que avui en dia és molt possible que surguis una dictadura.

    Marta Maicas
    4t B

    ResponElimina
  37. La Ola és una pel·lícula basada en fets reals en un institut d’Alemanya. En la pel·lícula el professor Wenger és el que dura a terme l’experiment social en la classe d’autocràcia. A l’inici de la classe els i planteja als seus alumnes si una dictadura és possible en l’actualitat. Tots els alumnes amb diferents arguments li van dir que no. En Wenger va proposar una activitat a la seva classe i era que tots formessin un sol grup. Als primers dies tot anava bé, en Wenger exercia de líder, els alumnes sempre l’obeïen, anaven tots amb el mateix uniforma, tenien una salutació de grup i un símbol.
    Al pas dels dies aquella activitat escolar es va convertir en un grup radical, van penjar símbols de la ola per tota la ciutat i obligaven a la gent a formar part del seu grup.
    Al cinquè dia en Wenger es va adonar que aquella activitat se li estava escapant de les mans. Va convocar a tots els seus alumnes per dir-los-hi que allò s’havia de acabar, que se’ls hi havia anat de les mans i que la classe s’havia convertit en una dictadura.
    Tots els alumnes conscients del que passava es van retirar però en Tim que abans de l’inici de la classe de autocràcia era un noi marginat, sempre estava sol, tothom l’abusava i ningú l’escoltava, ni els seus pares, va treure una pistola amenaçant-los de que qui deixés el grup el mataria. Va disparar en un dels seus companys i després en Wenger el va intentar calmar. En aquell moment en Tim es va suïcidar. Finalment en Wenger va se detingut.
    Pertànyer a un grup de iguals crec que ens fa sentir millor ja que entre la gent no hi ha diferencies i ens podem sentir a gust dins del grup.
    Mohamed Hantari
    4t eso C

    ResponElimina
  38. La pel•lícula “La Ola” tracta sobre un grup d’alumnes i un professor el qual formen part d’un experiment relacionat amb l’autocracia, en el qual els alumnes es demanen si actualment una dictadura és possible o no.

    Per portar a terme aquest experiment, el professor Rainer Wenger els inculca una sèrie de normes en les quals hi ha: portar la mateixa roba, ajudar-se els uns als altres, disciplina, seguir al mateix líder, etc. Quan veus aquestes “normes” ja comença a semblar el que en podem anomenar una “dictadura” ja que han de seguir i fes cas a un líder. Es clar que estar en un grup d’iguals et fa sentir millor ja que ningú “és superior a tu”, però cal recordar que en aquest grup no tots són iguals ja que hi ha un líder i ell és superior a tots.

    El problema ve quan el grup s’ho comença a prendre més seriosament i no creure que és un experiment. Sobre tot un noi, comença a semblar paranoic amb el grup i diu que sense el grup ell no és res i que no pot viure. Al final “l’experiment” es descontrola ja que els alumnes fan tot el que el professor ordena, no pensen per ells mateixos, els problemes que els pot comportar aquest grup. Finalment el professor s’adona tard del que ha creat. En certa manera és culpa del professor ja que ell tenia la responsabilitat d’aquell grup, ho podria haver acabat quan ell volgués.

    Sobre la pregunta de que si actualment una dictadura és possible o no, jo diria que és més que evident que si que és possible ja que actualment en el món hi ha dictadures i fent aquest tipus “d’experiments” és quan es pot arribar a formar una força que es cregui superior als altres tot així formant una dictadura entre aquest col•lectiu.

    Axel Expósito
    4t C

    ResponElimina
  39. En la pelicula ‘’la Ola’’ arriba a auests límits per que alguns alumnes s’ho prenien massa en serio ja que un dells va veure el professor com si fos el seu pare i/o el seu ‘’amu’’ ja que si el professor li deia que fes alguna cosa la feia sense pensar-hi el fet de que aquest alumne fes això va ser per que el professor va fer que tots els alumnes se sentissin iguals (camisa blanca i pantalons texans). El fet de que tots siguin iguals es una cosa positiva ja que no podrien discriminar a ningú. El professor Rainer Wenger, per mi no va fer res dolent ja que nomes va crear el grup de ‘’La Ola’’ per la seva classe no per que arribi a ser un mètode de viure. Per a mi el personatge que mes m’ha agradat ha set l’amic del noi blanc i ros ja que ell es bona persona, ajuda als companys...

    ResponElimina
  40. La Ola és una pel·lícula inspirada en uns fets reals que van passar en un institut de Califòrnia, l’any 1967. Un professor d’història, Ron Jones, va voler explicar als seus alumnes de secundària perquè els ciutadans alemanys van permetre que els nazis matessin a molts jueus durant l’època de l’Alemanya Nazi. Aquest experiment, el va anomenar “La Tercera Ola”.

    En la pel·lícula es veu com el professor Rainer Wegner, durant una setmana de projectes per ensenyar els beneficis de la democràcia, decideix mostrar als alumnes què és l’autocràcia creant-ne una a la classe. Al principi, tot sembla que vagi molt bé ja que entre els alumnes no hi ha diferències i molts es relacionen entre ells més que abans i estan motivats amb el projecte perquè pertanyen tots a un grup d’iguals liderats pel professor.

    En Rainer creu que l’autocràcia que ha creat: “La Ola”, funciona molt bé i aconsegueix que tots els alumnes estiguin atents a classe, que vagin tots vestits amb camisa blanca, s'inventen una salutació, un símbol... tot i que no sap que els seus alumnes, ho estan portant a l’extrem fora d’escola fent-se veure per tota la ciutat: exclouen qualsevol que no formi part de “La Ola”, pinten símbols de “La Ola” per a tot arreu... fins que arriba al punt de que el professor acaba perdent el control de la situació i no sap com parar-ho, per tant, té una part de culpa de tot el que ha passat perquè ell ha sigut el que ha començat aquesta “dictadura” però els seus alumnes també tenen una part de culpa perquè ells ho han portat a l’extrem sense cap control.

    Al final de la setmana el professor decideix acabar amb “La Ola” perquè veu que se li ha escapat de les mans, però ja és massa tard perquè en Tim, un alumne que gràcies a “La Ola”, aconsegueix ser menys tímid i fer front a la gent que es fica amb ell i al final, sorprenentment, acaba suïcidant-se quan veu que allò s’ha acabat, ja que “La Ola” ho era tot per a ell.

    La reflexió positiva més important que mostra la pel·lícula és el que es pot arribar a fer quan hi ha un grup que lluita pel mateix objectiu i entre els membres no hi ha diferències. A través de la dictadura creada pel professor els alumnes s’ajuden molt més i molts aconsegueixen eliminar els prejudicis que es tenien uns als altres i per aquest motiu no es parlaven o no es queien bé.

    Després de veure la pel·lícula, actualment crec que una dictadura podria ser possible, tot i que seria difícil, però si tingués un líder prou fort com per influenciar i convèncer a un gran nombre de persones, es podria dur a terme.

    Marta Madrid
    4t B

    ResponElimina
  41. La pel·lícula “La Ola”, va començar en quan era la setmana de projectes i havien de treballar l’autocràcia. El professor Rainer Wenger a la pel·lícula va ensenyar els adolescents a ser millors, que tothom sigues igual, que no és jutges a ningú. La idea principal de el professor era fer els hi entendre el què era la autocràcia. Per poder-ho fer el professor va utilitzar uns mètodes per què els alumnes estiguessin atents a l’hora de estar a classe. Però les seves principals idees de passar a ser un equip que els seu uniforme era portar una camisa blanca a fer coses que el professor ja no s’havien, els alumnes hi havia donat més importància de que el professor creia. El fet de que els alumnes s’ho prenguessin tan es serio va fer que les coses acabessin malament és a dir, van començar a fer coses que feien que a la altre gent els molestés. El que va plantejar els professor va ser una cosa que va fer amb molta il·lusió i va acabar sent una cosa que va acabant afectant a la gent.
    Perquè l’autocràcia sigui possible en la pel·lícula de “La Ola”, fan que tothom sigui igual i no el puguin jutjar en aquest cas tots els membres de La Ola el seu uniforme era portar una camisa de color blanc. També s’ajuden entre ells quan tenen problemes, o si celebren alguna cosa, i deixen a part les diferències socials.
    La reflexió que he pogut extreure d’aquesta pel·lícula és que si que és possible una dictadura i tot això crec que no podia ser però a partir de un líder i té el poder sobre unes persones que a mida aquest petit grup és va fent més gran i si no formes part de ell pots ser perseguit per aquesta dictadura.
    Paula Puigcorber 4t ESO A

    ResponElimina
  42. La pel·lícula “La Ola” comença amb una simple setmana de projectes on el protagonista (Rainer Wenger, professor) haurà de donar durant tota la setmana la assignatura de Autocràcia als alumnes que s’hi hagin apuntat. El que semblaran unes classes normals, acabarà amb 2 morts i molt sentiments de culpa entre la gent.
    El que fa Rainer Wenger és simular una dictadura a l’hora de les seves classes i una de les primeres coses i més importants és l’uniforme. La Karo, una de les noies més “populars” i estimada per l’institut passa a veure el que és ser una marginada només perquè no decideix posar-se la camisa blanca que porta tothom. Jo haig d’admetre que fins aquí hagués cedit ja que hagués confiat en el professor i hagués pensat i penso que és només una forma d’entendre la dictadura i que no sortiria de la classe. Més tard es posen un nom i fan un logotip i la gent es veu que es comença a sentir identificada amb la ola i els que tenen problemes familiars i/o d’amics s’hi capfiquen més i la ola ho és tot per ells, com en el cas d’en Tim. Jo vull pensar que arribar als extrems de treure la ola fora de l’institut i fer actes amb violència com ells acaben fent no ho faria i ho penso fermament però veient la pel·lícula, si hagués cedit a portar la camisa, com sé que llavors no hagués continuat i m’hagués sentit un membre de la ola? si mires el principi (classe normal sobre autocràcia) i el final (2 morts i un clar principi d’una dictadura) per separat ho veus impossible però si vas mirant detalladament no és tant complicat i ens fa veure que ara mateix en els temps que estem vivint també hi podria haver una dictadura com a tot arreu. Després de veure la pel·lícula i reflexionar veus que és possible i te’n adones de com som.
    Un clar exemple del que és creure’t el que era una simple classe és en Tim que fins i tot acaba matant i suïcidant-se però l’exemple més impactant és el de Rainer Wenger. El moment clau és a la primera classe on li diuen que una dictadura en aquests moments és impossible. Ell en tot moment sap que és només una forma d’aprendre però se li envà de les mans. És veritat que ho podria haver tallat abans però si ell està ficat en la ola crec que és perquè vol donar una lliçó als seus alumnes i que aprenguin però mai veu la ola com una dictadura de veritat. Al fina de la pel·lícula quan els convoca a tots ho vol tallar d’arrel i dir que s’acaba la ola. Com he dit, ja se li havia anat de les mans i això provoca que en Tim es descontroli i quan veu que la ola (que ho és tot per ell) se li envà és fins i tot capaç de matar un seu company i després disparar-se a ell mateix. Sense la ola ell no és res.
    Aquesta pel·lícula està basada en uns fets reals d’un experiment en una escola de Califòrnia a finals dels anys 60.

    ResponElimina
  43. La ola és una pel•lícula que té molts missatges i valors i és basada en fets reals per una escola de Califòrnia als anys 60 denominat la Tercera Ola. A la pel•lícula, passa a alemanya, on el professor d’institut vol fer un experiment als seus alumnes d’autocràcia. Amb el pas del temps s’adona que els alumnes segueixen a peu de la lletra les seves instruccions i ho porten a l’extrem fins que la cosa acaba malament.
    Els valors que fan que l’autocràcia sigui possible són:
    -L’igualtat entre tots
    -Mateixos uniformes i molta disciplina com per exemple els uniformes amb la camisa blanca.
    -Protegir els del grup on formen part
    -Tenir els mateixos objctius per tal d’anar tots a una
    Personalment i per el què he vist, crec que es pot arribar molt fàcilment a una dictadura ja que si un grup de persones està obsessionat amb seguir el seu líder, poden ser persones normals però a messura que va passant el temps se’n van anant fora de si i segueixen només i únicament al líder del grup o el que té més poder i creuen que tot el que diu és bo. I aquest lider seria el dictador. Al llarg del temps, entre les ordres del dictador i la resta del grup que el segueix passi el que passi, es poden arribar a fer coses molt extremes com en el cas de la pel•lícula que vam visualitzar.
    Crec que les dictadures poden ser possibles avui en dia, ja que hi ha certs països, la majoria deltercer món, que viuen explotats per dictadors i d’altres que també estan d’acord com els Emirats Àrabs.
    Albert Caballeria
    4rt ESO – B

    ResponElimina

  44. En el llarg de la pel·lícula ‘’La Ola’’ la conducta i els valors que podem veure perquè l’autocràcia sigui possible són:
    • Tothom és igual sense tenir en compte les diferencies socials
    • Tots són imprescindibles per el grup
    • Tothom porta el mateix uniforma, en aquest cas una samarreta blanca, perquè aixins no hi hagin diferencies socials.
    • Es protegeixen uns dels altres, deixant els problemes passats a una banda.
    En aquest pel·lícula podem observar que pertànyer a un grup d’iguals per una part es millor, ja que aixins no podrem jutjar algú per la seva manera de ser, de pensar de vestir... Però d’alta banda també hi han més conflictes ja que tots tenen el mateix poder.
    Rainer Wenger, es un professor que va fer classes durant una setmana sobre l’autocràcia, va dur a terme una proba amb els seus alumnes, aquesta consistia en crear un grup dins l’aula, aquest grup es deia la Ola, i el líder era ell. Rainer Wenger el primer dia de classe va dir amb els seus alumnes si una dictadura era possible, i molts d’ells van dir que no, però el final de la pel·lícula podem observar com Rainer proposa matar a un nen per no pensar el mateix que ell, i la resta d’estudiants obeeixen a Wenger . Quan Rainer Wenger veu que a creat una dictadura, esbronca els seus estudiants, tots veuen que lo que han estat a punt de fer era propi de una dictadura. Un dels seus estudiants només vivia per aquell grup, ja que no tenia una vida familiar molt bona, i havans de crear-se aquell grup, ell no tenia gaires amics, aquell grup per ell o era tot per ell, i en veure que tots deixaven el grup es va suïcidar, però havans va disparar a un nen, només per cridar l’atenció de Rainer Wenger i de la resta d’estudiants.
    Aquesta pel·lícula està basada en uns fets reals d’un experiment en una escola de Califòrnia al 1967. El professor es deia Ron Jones.
    Jo penso que una dictadura avui en dia és possible, ja que molts països viuen dominats per una persona, aquesta persona es sol aprofitar de la gent del tercer món, ja que no tenen els suficients coneixements per canviar la situació.

    Jordi Cascauberta Puigcorber
    4t ESO B

    ResponElimina
  45. La pel·lícula " La Ola", el pricipi comença sent una simple setmana de projectes en la que el protagonista, el professor ha de donar una setmana de classes sobre l'autocràcia.al professor comensa les classes explican-los ho de la dictadura, i el què decideix fer en la classes és convertir-la en una dictadura. l'han de dir de un nom determinat, quan parlin s'han de posar drets, entres daltres coses que canvien a la classe, però el què és més important, es el fet de l'uniforma i el nom que es posen en el grup. tots han de portar una camisa blanca, i el grup es diu la ola. tots accepten, i su agafen molt enserio menys la Karo, una noia que es la més popular, no ho accepta i no es pposa la camisa. la gent de la classe su comença a agafar molt enserio i fins i tot fan un logotip per el grup de la ola. els que tenen problemes amb amics, amb la familia... la Ola ho acaba sen tot per ells, i farien qualseol cosa per ella. en el que li afecta més, es en Tim que al no tenir amics... ara em la Ola sent que forma part d'un grup i fins i tot es capaç de matar per ells. el professor quan veu que se li ha anat de les mans, prquè el grup ha posat el logotip per tota la ciutat... decideix fer una reunió per parar la Ola, i allà, quan els i diu que s'ha acabat tot en Tim no ho accepta i acaba disparant a un amic.
    el què es més important és quan al principi de la pel·lícula, els i diu si actualment podria passar, i tots ells van dir que no, quan vamn fer la proba i va passa.

    ResponElimina
  46. Penso que avui dia això pot passar, però crec que dia a dia les persones estan dividides en grups, ja sigui pels seus ideals o pels seus gustos musicals, artístics, ...
    El projecte de crear una dictadura tenia la seva base lògica fins que un dia els alumnes del Sr. Wenger es van començar a ficar més i més en el paper, i van començar a perdre els papers. Possiblement al professor aquest tema se li va anar de les mans, la gent no s'hauria de deixar influenciar de pensaments que tinguin un grup de persones, ja que sempre un mateix ha de decidir per si sol, cada individu ha de tenir la seva pròpia personalitat.

    Tamara Herreros

    ResponElimina
  47. La Ola és una pel·lícula en la que es demostra que les dictadures formen part de la història i el passat però que ningú ens ha dit que actualment no pugui ser possible; precisament el professor Rainer Wenger fa que l’autocràcia funcioni a partir de unes actituds com, fer cas de tot el què diu el líder, formar un grup on ningú entra ni en surt i pensar que només el que fan ells està bé i que la resta s’equivoca. El líder en aquest cas el professor es fa respectar molt i cada vegada que algú vol parlar ell li ha de donar la paraula, també hi ha el fet del símbol, la salutació i manera d’anar tots vestits iguals.
    Participar i ser part de un grup com el que forma aquella classe al principi pot ser divertit perquè tens amics i es fan coses junts però quan arriba al punt de que ningú pot entrar i sortir del grup i que ells es creuen superiors a tots i a tothom ja és perjudicial, tan per a un mateix com per la gent del voltant.
    El professor vol posar en pràctica un experiment per tal de que els alumnes es donin conte que una dictadura o autocràcia en aquests temps pot ser possible però amb el pas dels dies se li envà de les mans ja que els alumnes al ser adolescents són bastant influenciables i no es qüestionen el que fan ni veuen cap a on va tot això. Penso que la única que obra els ulls quan toca i tot i així és tractada malament per les seves opinions i punts de vista és la que en la pel·lícula té el nom de Karo.
    Respecte els uniformes a l’escola a mi personalment no m’agrada massa la idea ja que la vestimenta que portes és una forma d’expressió personal, amb la teva forma de vestir dones a conèixer una part de tu i que vulguis o no es reflecteix i al anar amb uniforme aquesta forma d’expressió no seria possible i tampoc trobo bé el fet de no poder tenir llibertat sobre com vesteixes.
    Després d’aquesta pel·lícula és evident que en aquests moments una dictadura pot funcionar i de fet en tots els temps ja que simplement és una forma de governar, potser no la més adequada ni la millor però és una forma.
    Gina Pou Martorell
    4t A

    ResponElimina
  48. La pel•lícula “La Ola” tracta sobre una setmana de projectes en un institut alemany. Rainer Wenger, que porta el curs d’autocràcia, decideix fer un experiment on els alumnes assumeixen un paper dins d’un règim autocràtic. La classe es converteix en un col•lectiu que es fa anomenar “La Ola”, on vesteixen igual, es comporten igual, defensen una mateixa ideologia, i no accepten a la gent que pensa diferent. El que comença sent un simple exemple de com seria una autocràcia a la classe s’acaba estenent per tot l’institut, afectant de manera diferent als alumnes.
    Està clar que “La Ola” es va estendre tan fàcilment perquè era un grup d’iguals. Entre els seus membres no hi havia inferiors i superiors, sinó que entre ells es donaven suport incondicional pel sol fet de pertànyer-hi. Per tant, es pot entendre que, en un institut, on tothom busca ser acceptat, el moviment funcioni tan bé. Només calia portar una camisa blanca, seguir al grup i burlar-se dels que no en formen part. És la naturalesa humana, tots necessitem un lloc on encaixar. El que no puc entendre és que tanta gent renunciés a la seva pròpia individualitat, és a dir, no comprenc com tan poques persones es van adonar que “La Ola” s’estava descontrolant. Fins i tot el professor i la directora van creure que ajudava als alumnes a millorar el seu comportament.
    El professor Rainer Wenger té part de la culpa, però no tota. Si els estudiants haguessin pensat una mica en què s’estaven ficant probablement no hauria acabat de la mateixa manera. Per fer una comparació, si el poble alemany no hagués donat suport a Hitler, segurament aquest hauria sigut un pobre boig com els que anuncien la fi del món pels carrers. L’Holocaust no el va dur a terme tan sols l’Adolf Hitler, altra gent hi va col•laborar. No es pot culpar només a l’ideòleg, sinó que també s’ha de culpar als que el van seguir.
    Maria Pinart
    4t A

    ResponElimina
  49. Durant els últims dies avanç de les vacances de Nadal, hem estat visualitzant una pel·lícula anomenada “La Ola”, aquesta pel·lícula esta basada en fets reals en un institut de Califòrnia, Alemanya. En la pel·lícula el professor Rainer Wenger és el que dur a terme l’experiment social en la classe d’autocràcia. Al començar la classe el hi planteja als seus alumnes si es possible una dictadura a l’actualitat, els alumnes donant diferents arguments diuen que no es possible. Wenger els va proposar una activitat en la que tots els alumnes d’aquella classe formessin un sol grup, hi havia alumnes que no hi estaven d’acord que van marxar de la classe. Els primers dies anava be, el professor era el líder i els alumnes l’obeïen, anaven amb uniforme (samarreta blanca i texans), tenien fins i tot una salutació i un símbol que els representava.
    Amb el pas dels dies aquella activitat s’hi van apuntar tota l’institut en la qual si no portaves aquell uniforme no podries entrar a l’escola.
    Al cinquè dia de portat a terme aquella activitat se’n va adonar que ja no podia controlar a tots als alumnes que formaven part de la ola perquè tota la ciutat estava plena de el símbol del seu grup. Quan el professor i líder de la ola va reunir a tots els seus membres per informar-los que això tenia que acabar però un dels alumnes que estava d’acord en realitzar aquesta activitat agafa una pistola que tenia a la motxilla i dispara a un dels seus companys i després es suïcida, però finalment la policia agafa al professor Wenger.

    Chaimaa Bangarda
    4t A

    ResponElimina
  50. “La Ola” és la pel·lícula basada en fets reals que mostra la història d’un professor dels Estats Units, Ron Jones, el qual va dur a terme un experiment amb els seus alumnes. Aquest consistia en un seguit de normes que tots havien de complir durant l’hora de classe. El grup d’alumnes tenia que sotmetre’s al poder del professor i a les seves ordres.
    La gran implicació dels alumnes va començar a sobrepassar els límits i el professor no era conscient de tot el que realment estava succeint. El que era una prova pels alumnes únics de la seva classe, es va estendre per tota l’escola. Al adonar-se’n va parar l’experiment, però ja era massa tard.
    Realitzar aquest experiment amb precaució i certs límits hagués pogut esdevenir una positiva experiència per la classe i per l’ensenyament dels alumnes, per la cooperació d’aquests i l’ajuda entra ells.
    Una dictadura podria sorgir avui en dia? El professor amb diferents mètodes va convertint mica en mica a la classe en un moviment semblant a una dictadura: l’autocràcia. La classe es comença a prendre molt seriosament aquesta activitat i creen un logotip i una salutació pel grup; decideixen anar tots amb un mateix uniforme (camisa blanca); la forma en que s’han de dirigir per parlar amb el líder del grup; protegir-se els uns als altres... Són tot un conjunt de normes que imposen a qui forma part del grup de la Ola. En part és positiu crear un grup on tots tenen el mateix poder i no hi ha ningú discriminat ni per creences, la manera de pensar... però això també pot resultar molt negatiu. La manera de pensar i de raonar de cadascú és eliminada i ningú es pot expressar, i qui no formi part del grup no serà respectat. Per exemple, portar tots el mateix uniforme pot resultar beneficiós ja que no es criticaria a la gent per la forma de vestir, però alhora tothom és lliure de vestir al seu gust i de potser demostrar així la seva personalitat.

    El professor Wenger és qui ha munta tot aquest experiment. En part actua correctament, ja que explica als alumnes què és l’autocràcia que és la classe que havia de realitzar. Amb exemples i amb motivació cap als alumnes, entendre conceptes per part dels estudiants resulta molt més senzill. Amb aquest projecte Rainer resulta un professor enrotllat amb el qual les classes són més divertides i productives, així que els alumnes agafen entusiasme. En la meva opinió penso que la culpa si que la té el professor per haver començat l’experiment i després no veure la revolució que causa; però en part la gran culpa és dels alumnes. Avui en dia els adolescents ens deixem influenciar molt pel que diu la gent, així que els alumnes cada vegada s’animaven més i això provoca un terrible final.
    Actualment una dictadura podria ser possible, ja que totes les perosnes com ja he comentat es deixen influenciar per una persona la qual té més poder. Per aquesta raó tothom hauria de tenir una personalitat pròpia i verdadera, i no deixar mai de ser qui realment ets.
    Carla Silvestre Anglada
    4t ESO C

    ResponElimina
  51. En la pel·lícula ‘’La Ola’’ podem veure que encara en aquest temps la dictadura es possible encara que no ho creiem, ja que això no hauria de ser així amb la educació i tots el mètodes que tenim.
    A la pel·lícula es mostrava que els nois i noies que pertanyien a ‘’La Ola’’ no enfrontaven els problemes i quan estaven a dins del grup ho deixaven tot a part, com si el grup que tenien fos un refugi on anar per amagar-se dels seus problemes.
    Rainer Wenger el professor de història i el principal en causar tot el problema va començar amb bon peu a fer les seves classes però després ja va anar massa lluny i se li en va anar de les mans, quan se’n va adonar conta ja era massa tard ja que el grup s’havia fet molt gran. Reiner te part de culpa ja que es el que ho va muntar tot i un professor és el que te que posar els límits.
    Ha set una pel·lícula molt sorprenen perquè el final és molt inesperat, ja que un dels alumnes es torna boig per culpa de la secta ‘’La Ola’’.

    Marina Gómez Planas
    4rtC

    ResponElimina
  52. La pel·lícula de la que hem de portar a terme un comentari s’anomena ”La Ola”. Aquesta pel·lícula està basada en fets reals on van passar l’any 1969, a l’Escola Superior Cubberley de Califòrnia quan Ron Jones un professor va fer un experiment psicològic on s’havia de recrear l’Alemanya Nazi amb estudiants d’una de les seves aules sense que ells en s’apaguessin res. Aquest projecte va durar una setmana i es va anomenar “La Ola”.
    Rainer Wenger és el professor dels alumnes que s’apunten a la classe d’autocràcia i vol portar a terme un experiment, ja que els seus alumnes pensen que actualment no és possible que hi hagi una dictadura i ell els hi vol demostrar que sí, d’aquesta manera ell n’és el que dóna les ordres de mica en mica: comença fent-los aixecar quan tenien alguna cosa a dir, saludar-lo quan arribés a la classe i finalment els i va fer posar una camisa blanca i uns texans per anar tots iguals. Finalment també els hi va ficar un nom, “La ola” , penso que no actua correctament i això fa que se li escapi de les mans. També crec que pertànyer el grup dels iguals ens pot fer sentir millor perquè ets tu el que has decidit formar-n’hi part, però alhora penso que ens pot arribar a perjudicar, especialment perquè et deixes influenciar molt per el que et diuen els altres, fins el punt de no pensar el que realment és el millor.
    Un dels avantatges que hi ha alhora de portar uniforma és que ningú estaria discriminat per la classe social ja que tots van iguals de vestits, tot i que no tens llibertat de expressar-se, ja que moltes vegades tal i com vas vestit determina la manera com ets.
    El personatge que més em va sorprendre va ser en Tim ja que el grup de La Ola el va fer caviar completament. Des d’un principi era el nen que es deixava portar per tothom cosa que l’autocràcia el va fer sentir integrat amb un grup i el final de la pel·lícula el pensar que s’acabava aquest grup decideix suïcidar-se.
    Una reflexió positiva de la pel·lícula seria pensar per nosaltres mateixos i no deixar-nos portar per els altres, un exemple positiu d’aquesta reflexió és la Karo ja que va defensar el que pensava. Aquesta pel·lícula ens ha fet veure que si que hi pot haver una dictadura avui en dia, tot i que jo també em pensava que no. Personalment l’he trobat adequada per passar a 4t d’ESO, ja que era molt entretinguda i no es feia pesada, sinó que teníem ganes de veure-la.
    Júlia Gibaja
    4t ESO B

    ResponElimina
  53. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  54. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  55. La Ola es una pel·lícula de drama alemanya, va ser feta el 2008 i esta basada en fets reals. El seu personatge principal es el professor Wenger, en que se li acudeix ensenyar-los el funcionament del governs amb autocràcia, però aquet experiment acaba molt malament. Aquesta pel·licular es ensenya que les dictadura poden ser possibles actualment.

    El professor Wenger els i diu de fer una activitat de fer-se entre tots ells un sol grup. Hi ha alumnes que no ho accepten i marxen però alguns tornen. El principi tot anava molt be, portaven la mateixa roba, tenien una salutació i s’ajudaven entre ells, els alumnes cada vegada els hi agrada mes i mes, sobretot en Tim que dona molt controvèrsia a la pel·lícula.
    A mesura que passaven els dies la Ola es feia mes gran i fort, i els alumnes començaven a fer males accions en nom de la Ola dient que la Ola es lo millor i els que no en membres no importaven. El professor ho intenta para i els ajunta a tots els seus alumnes perquè parin lo que havien creat. Però el final de la conversa en Tim apunta els membres de la Ola i el professor Wenger amb una pistola. Mata a un alumnes i en Tim es dispara un tret en la boca i mort. La pel·lícula acaba amb el professor detingut per la mort de dos alumnes.

    M’ha agradat molt la pel·lícula ja que era molt entretinguda i m’ha sorprès molt com acaba ja que no m’ho esperava. Penso que ho dictadura avui en dia pot ser possible, ja que molt països actualment tenen una dictadura.

    Rubén Casalí
    4t A

    ResponElimina
  56. La pel•lícula “La Ola” tracta sobre una semana de projectes de un institut alemany.
    El professor Rainer Wenger, un professor, crea un grup per poder tractar la autocràcia i ell fa un paper com de líder, crec que no actua del tot correctament ja que quan els joves comencen a fer vandalisme per la banda “La Ola” no els i para els peus a temps i crec que es el culpable de que els joves s’ho prenguessin tant enserio i un dells es suïcides.

    Crec que hi podria haver una dictadura ja que si un grup de persones porten una disciplina es podria arribar a produir una dictadura.

    ResponElimina
  57. LA OLA

    La Ola és una pel·lícula alemanya que està inspirada en un experiment que va dur a terme un professor en un institut americà. Està besada en un fet real: A la tardor de 1967, un professor d’història a l’institut Cubberley a Califòrnia. El professor es deia Ron Jones, va dirigir un experiment en la seva classe, que consistia en posar un règim d’estricta disciplina a la seva classe, restringint la llibertat dels alumnes i fent d’ells una unitat. Per a gran sorpresa del professor, els alimnes van reaccionar amb entusiasme a l’obediència exigida d’ells. L’experiment, que originalment tenia que durar un dia, aviat es va estendre per tota l’escola. Qualsevol persona que no s’unia al moviment es trobaven aïllats o fins i tot agredits. El cinquè dia Ron Jones va ser obligat a donar per acabat l’experiment.
    La pel·lícula la “Ola” es basa en aquesta historia però a treves de això, els participants d’aquest grup que el van anomenar “la Ola” tenien diverses opinions, i a l’hora això va suposar un gran inconvenient, i discussions múltiples. Participar en un grup d’iguals, moltes vegades ens pot fer sentir millor i a la vegada mes forts, tot i que això al final de la pel·lícula es un inconvenient. Durant un projecte setmanal, el professor Rainer Wenger ensenya als estudiants de la seva classe el tema de forma de govern. Els estudiants es mostren escèptics davant de la idea que pogués tornar una dictadura com la del tercer Reich a l’Alemanya dels nostres dies i que ja no hi ha perill que el nacionalsocialisme torni a perdre el poder. El professor decideix comença un experiment amb el seus alumnes per demostrar com és de fàcil manipular les masses. I que es possible una altre dictadura.
    El professor en un primer moment actua bé, però després se li escapa de les mans i li costa aturar-ho. No n’és culpable, però el que ell va proposar cada cop s’anava estenent i s’anava estenent i s’anava fent més fort i difícil d’aturar..
    El personatge que crida més l’atenció i que més ma sorprès més ha estat en Tim (Federic Lau), al principi es un noi tímid i sense gaires amics s’acaba unint a la Ola on si fica massa endins ja que i troba una gran connexió. Ell fa bogeries per trobar-se cada vegada mes a dins del grup. Al final acaba el grup la Ola, i no pot entendreu i decideix acabar amb la seva vida.
    El personatge que m’ha sorprès més ha estat en Tim, un noi tímid i sense gaires amics que s’uneix a la Ola on s’hi aferra massa ja que hi troba amistat, però ell fa bogeries per veure’s hi inclòs i ell pensa que està bé. Al final quan s’acaba la Ola, no pot assimilar-ho i decideix acabar amb la seva vida.
    Tot i que la pel·lícula acabes malament, podem veure que si ens ajuntem amb equip som més forts, i podem fer moltes més coses, ja que estem recolzats per els del grup i treballem mes bé.
    Una autocràcia és una forma de govern que un sol governant té el poder contraposar-se a l’oligarquia i la democràcia.
    Actualment seria possible una dictadura, ja que com em vist a la pel·lícula si un grup de persones es posen a governar davant de una sèrie de gent, i si a sobre se senten com marginats, segueixen el peu de la lletra les seves ordres i cada vegada estan mes sota el seu poder.

    CARLA GIBAJA MUSACHS
    4rt A

    ResponElimina
  58. La “Ola” és una pel·lícula basada en fets reals en un institut de California l’any 1967. Ron Jones és un professor d’història, Rainer Wenge, el qual intenta fer un experiment amb els alumnes d’una classe fent que seguessin part d’un moviment sobre l’autocràcia duran la setmana de projectes.
    Wenge a la seva primera classe fa una pregunta als alumnes: actualment hi podria haver una nova dictadura a Alemanya? Tots contesten que no, ja que viuen en una societat que ja ha passat per dictadures anteriorment i molt avançada.
    El professor Rainer els va proposar que duran aquella setmana de projectes a les seves classes formin un grup on ell és el líder. En mica en mica van havent-hi conflictes ja que cadascú te una opinió diferent. Al principi els va semblar una bona idea a tots però la cosa anava massa lluny que alguns no hi estan d’acord i es canvien de classe. Van dir-se “la ola” i tots comencen a portar camisa blanca, com a uniforme, creen un logo, la seva pròpia pagina web i també s’inventen una salutació entre els membres del grup.
    Com he dit abans les coes se’ls va anar de les mans, els alumnes van arribar a jugar-se la vida per “marcar territori” per la ciutat pintant el logo de “a ola”, entre que es posaven en baralles, compraven armes perilloses, etc. L’esposa de Rainer el va deixar perquè durant aquell temps va notar que no importava ella que el que més li importava era “la ola”.

    Finalment el professor va assumir el que ell mateix va crear i es va donar compte que era passar-se de la ratlla, va reunir tots els membres de “la ola” per fer-los reflexionar del que havien fet, els va dir que això tenia que acabar que haurien de borrar per sempre “la ola” molts això no els va agradar ja que s'ho havien agafat molt seriament que no volien acabar amb “la ola”, ells es pensaven que sent tots iguals i d’un mateix grup era molt millor per ells però no es donaven compte que el que feien era rebutjar a la resta que no pensava com ells o o estaven d’acord en posar-se una camisa blanca, o qualsevol altre cosa relaciona amb “la ola”, tenien que entendre que tothom te un pensament diferent i que no tots agrada el mateix que tots ni a tots els desagrada el mateix, cadascú es com és i ens hem d’acceptar tal i com som. En aquest cas, en Tim un alumne que abans de que es formés aquest grup, era un noi al qual marginaven sempre, aquest la vida li va canviar amb “la ola” que quan Rainer va dir que això havia de acabar es va suïcidar amb la arma que havia comprat al formar-se “la ola”.
    Els valors que és donen a la pel·lícula perquè l’autocràcia sigui possible són:
    - Tots som iguals
    - Disciplina, tothom segueix el mateix líder
    - El respecte entre ells mateixos
    - La tolerància
    - Eliminar les diferencies socials.
    En la pel·lícula es parla sobre l’uniforme, i jo robo que es un avantatge per tots, hi estic a favor ja que tots aniríem iguals i ningú es creuria superior ni inferior a ningú per el que porta posat, així tots ens donem compte de que no et millora com a persona per el que tens o veus a simple vista, que no tot ho és l’exterior, que hem de mirar més enllà, en l’interior de cadascú.

    Després de veure la pel·lícula penso que si que es possible formar una dictadura, ja que amb la unió de tots com hem pogut observar en una escola van començar sent una petita classe a ser gairebé tota l’escola.

    Oumayma Moussaoui 4t ESO C

    ResponElimina
  59. Els fets en que la pel·licula es basa van tenir lloc a Cubberley High School al nord de California, durant l’Abril del 1967. Ron Jones, el professor va arribar alla directament des d’una universitat d’entrenament i aviat es va fer famós pel seu mètode tan poc convencional: fent que la majoria blanca de l’escola utilitzés diferents inodors accentuant apartheid, per exemple. Antics estudiants del professor el descriuen com a una persona divertida i atractiva, tothom volia estar a la seva classe i al principi els va semblar que el que estaven fent era divertit. Tant lluny va arribar que al final de la setmana el professor els hi va anunciar que es formaria un nou partit politic. Actualment el professor té 68 anys i pensa que va ser un gran error.

    Com s’ha pogut veure en la pel·lícula els factors que afavoreixen l’èxit d’un partir autoritari en una societat son en part: les persones que s’ho prenen tot massa en serio, la competencia amb altres grups que creen barreres, el control excessiu, l’orgull de pertànyer al grup que supera qualsevol altre sentiment humà, i la ment tencada que condueix a la intolerància.
    Actualment és possible que es torni a produir una dictadura d’aquest tipo, ja que això no es veu limitat ni per l’època, ni per la situació, ni per la ideologia d’un país. Sempre hi haurà col·lectius amb idees en comú que poden portar a l’extrem ja siguin del 1r món o del 3r.

    En quant a la uniformitat en una escola o qualsevol altre lloc per l’estil, ho trobo bastant encertat però crec que seria convenient poder adaptar lleugerament la forma de vestir imposada segons l’estil de la persona ja que ser iguals mai ha de significar perdre la personalitat. És positiu ja que així s’evita exposar diferencies socials i d’altres, no seria tema de preocupació (a l’escola, al menys) que el company vesteixi uns pantalons més recents que els teus o que l’amiga vagi més a la moda. També fa asimilar que tots som iguals i així es creix amb la idea clara. (Ho dic jo que detesto coincidir en vestuari amb altre gent)

    El professor Rainer és molt simpatic al principi i aconsegueix captar l’antenció dels menys involucrats. Però es pren el joc massa en serio d’una manera que influeix negativament als estudiants creant rivalitat contra les altres classes i extremisme amb la ideologia que va començar tan sols sent un tema d’assignatura a escullir.


    Un dels personatges que més m’han cridat l’atenció és la noia castanya que deixa de participar a la classe tan aviat com allò se’n va massa lluny. Al principi no n’estava del tot d’acord amb ella, pensant que només tenia enveja de que havia deixat de destacar però més tard veig que la noia demostra que té criteri propi i no es deixa emportar per la massa, cosa que ami m’agrada i em satisfà molt.

    Malhauradament no he vist el final...

    ResponElimina
  60. En el llarg de la pel·licula hem pogut veure diferents valors de l'autocràcia, com per exemple que tothom es igual, que en un grup tothom és imprescindible, qu ens hem de protegir uns els altres...
    hem pogut observar que estar en un grup que tothom es igual, er una banda es bò ja que no es poden enriure de persones per la se forma de vestir o el seu caràcter però per l'altre banda es dolent ja que tots els membres del grup tenen el mateix poder.
    wenger era un professor que durant una setmana va fer classes sobre l'autocràcia en una escola. al principi els hi va preguntar si una dictadura era possible i tots van respondre que no. wenger va crear un grup amb tota la clsse i ell era el líder, es deia La Ola i els hi va dir que tots havien de ser iguals. es vestien de la mateixa manera i ho feien tot junts. hi havia un membre del grup que nomé vivía per La Ola. Al final de la pel·lícula es reuneixen tots en una aula perquè creuen que han anat massa lluny. un noi intenta matar a un altre i wenger diu a tots els altres que el matin. ells obeeixen i en aquell moment wener els hi fa veure que si que era possible una dictdura i el noia que portava l'arma es suicida.
    aquesta pel·lícula esta basada en fets reals en una escola de califòrnia.
    penso que una dictadura es possible ja que hi ha països que estan dominats per una persona i tenen molts medis per crear una dictadura.
    Gerard Baroy Bigas 4tC

    ResponElimina