xf

dimecres, 19 d’octubre del 2016

MANLLEU CANVIA EL NOM DE 3 CARRERS

Manlleu engega el procés participatiu per decidir els noms de 3 carrers

La ciutadania pot votar 3 dels 9 noms proposats des de les escoles de la ciutat. El canvi de nomenclatura afectarà als carrers Vázquez Mella, Casanovas Tona i General Weyler.



El passat 2015, el Ple de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar una “Moció per a la revisió de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de Manlleu dedicats a personatges franquistes, feixistes i militaristes”. En aquesta moció, i en el marc de la llei de memòria històrica, es proposava la retirada de la nomenclatura de Manlleu del nom de tres carrers: Vázquez Mella, Casanovas Tona i General Weyler.

Vázquez Mella i Valeriano Weyler

L’Ajuntament de Manlleu va engegar un procés participatiu amb les escoles per treballar propostes de noms pels tres carrers abans mencionats. Des del Museu del Ter es va realitzar un informe amb informació històrica dels 3 carrers per a què les escoles poguessin treballar aquest tema. Els nens i nenes de 1r a 6è de primària dels 5 centres educatius de Manlleu han treballat processos participatius interns per a proposar noms per als 3 carrers.

Finalment, d’entre tots els noms proposats cada escola n’ha escollit 2 i ha preparat un vídeo presentant i defensant el per què els noms que ells proposen haurien de ser els escollits. En total 9 noms de carrers es posen a votació, doncs 1 dels noms va sortir repetit per 2 centres.

Des de l’Ajuntament de Manlleu ara s’obre aquest procés a la ciutadania i es demana que cadascú voti un màxim de 3 noms dels proposats des dels centres.

Als centres educatius l’alumnat de 1r a 6è de primària votarà dins el centre i aquest farà arribar els resultats a l’ajuntament, que el sumarà als vots de la ciutadania rebuts tant presencial com digitalment. El resultat de les votacions es calcularà establint el criteri de valor d'un 60% per als resultats sorgits de les votacions dels alumnes de les escoles i d'un 40% dels vots de la ciutadania.

Els noms posats a votació són: Carrer de l'Alegria, carrer del Serpent de Manlleu, carrer Catalunya, carrer de la Ribera, carrer del Diamant, carrer del Serpent, carrer dels Somnis, carrer Independència, carrer de la Llum. 


Us animem doncs a mirar els vídeos que ens han preparat des de les escoles i a votar per escollir els nous noms per aquests 3 carrers de Manlleu! Podeu fer-ho aquí:


El termini establert per a les votacions és del 17 al 31 d’octubre de 2016. Durant aquests dies hi haurà també 3 urnes per a poder votar de forma presencial, les podreu trobar a l’ASVAT, al Casal Cívic i a la 1a planta de l’Ajuntament de Manlleu.

A banda de la notícia, us recomanem que visiteu la pàgina el Nom dels carrers de Manlleu per veure i analitzar quins eren els antecedents històrics.

http://carrersdemanlleu.blogspot.com.es/search/label/.Introducció


Fem el comentari:

- Creieu interessant que l'Ajuntament de Manlleu proposi canviar el nom d'aquests carrers?
- Qui era Vázquez Mella?
- Qui era el general Wryler?
- Qui era Josep Casanovas Tona?
- Si es creés un carrer nou a Manlleu o a la vostra ciutat/poble, quin nom li posaríeu i el perquè?
- Realitzeu una cerca del carrer on viviu i anoteu-lo i poseu a què o a qui fa referència.
- Què significa el terme "memòria històrica" que apareix en la notícia?
...


6 comentaris:

  1. Jo visc al carrer Torrent i Garriga i el nom del carrer fa referencia a Domingo Torrent i Garriga, va ser un notari manlleuenc nascut al 1844. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar a la Facultat de Saragossa el 1868. Va ser jutge municipal de Manlleu i, el 1871, va obtenir la plaça de notari a Ribes de Freser, càrrec que va exercir fins el 1884. Aleshores, va passar a ser notari de Manlleu. Va col·laborar en diverses publicacions, El Ter, El Record, El Pirineu Català... i va ser nomenat cronista oficial de Manlleu el 1892. Va fundar i presidir el Centre Català de Manlleu i l’Associació Catalanista Rafael de Casanova. Va morir a la vila el 1921.
    Domingo és important per a Manlleu, ja que va escriure Manlleu: croquis para su historia (1893) i Las Leyendas de mi Pueblo (1902, fruit de la seva col·laboració amb la premsa local. Una de les llegendes que explica parla de la casa del Purgatori i explica l'origen d'aquest topònim. I també Notes històriques del castell de Manlleu entre d’altres.

    ResponElimina
  2. -Creieu interessant que l'Ajuntament de Manlleu proposi canviar el nom d'aquests carrers?
    No, perquè en el meu DNI per exemple et posa Vázquez de Mella i si canviem el nom del carrer tindre que canviar el DNI i arreglar el nom del carrer perquè sinó no arribaran las cartes i per ells aquest carrer no existirà una vagada hagin canviat el nom. No nomes amb el DNI sinó que també a totes les oficines i a tots els llocs on hagis donat el nom del carrer, es com quan canvies el numero de taleon que el tornes a donar a tothom dons es lo mateix , així que en el meu cas no estic d’acord amb que l’ajuntament vulgui canviar el nom dels 3 carres un deis on visc jo.

    -Qui era Vázquez Mella? Juan Vázquez de Mella y Fanjul (Cangas de Onís, 8 de junio de 1861 – Madrid, 26 de febrero de 1928) fue un político tradicionalista, escritor y filósofo español, ideólogo del carlismo durante la Restauración.

    - Qui era el general Wryler?Valeriano Weyler y Nicolau (Palma de Mallorca, 17 de septiembre de 1838 – Madrid, 20 de octubre de 1930) fue un noble, político y militar español, marqués de Tenerife y duque de Rubí, grande de España, capitán general de Cuba durante la sublevación independentista de José Martí y Máximo Gómez.

    -Qui era Josep Casanovas Tona?El nom actual és carrer de Casanovas Tona i sempre ha estat el mateix. El nom fa referència a l’alcalde de Manlleu Josep Casanovas i Tona. Aquest compatrici va ser alcalde de Manlleu de l’agost del 1926 al gener del 1930 i del febrer del 1939 al gener del 1941. L’any 1939 va tornar a ser cridat a l’alcaldia amb l’arribada dels franquistes a Manlleu, pel fet d’haver estat l’últim alcalde de la dictadura de Primo de Rivera.

    - Si es creés un carrer nou a Manlleu o a la vostra ciutat/poble, quin nom li posaríeu i el perquè? Carrer del (tornar a començar ) perquè el nom del carrer a canviat i es com si tornéssim a comença de 0

    ResponElimina
  3. Trobo que si, ja que està correcte voler-se “despendre” dels records i dels noms franquistes.
    Vázquez Mella va ser un polític tradicionalista, un escriptor i un filòsof catòlic espanyol. Va presentar a les Corts de Madrid una petició sol·licitant que la Maçoneria fos il·legal, per traïdora a la Pàtria. Era un pretendent a la Corona d’Espanya, Les idees centrals del seu pensament eren tradició, monarquia, unitat d’Espanya per mitjà del regionalisme, el foralisme i la concepció orgànica de la societat on es reclamava la sobirania.
    General Wryler va ser un noble, polític i militar espanyol, Marquès de Tenerife, Duc de Rubí, Gran d’Espanya i Capità General de Cuba. També va ser Capità General de les Canàries i de les illes Filipines. El 1896 va ser nomenat Capità General de Cuba. Tambe va ser nomenat Capità General de Catalunya on va ser el repressor de la Setmana Tràgica. També va ser ministre de guerra.
    Josep Casanovas Tona va ser l’alcalde de Manlleu 1926 al 1930 i del 1939 al 1941. L’any 1939 va tornar a ser cridat a l’alcaldia amb l’arribada dels franquistes a Manlleu, pel fet d’haver estat l’últim alcalde de la dictadura de Primo de Rivera.
    El meu carrer, anomenat: Passeig de Sant Joan, va aparèixer l’any 1864 quan es va inaugurar la carretera de Vic que travessava Manlleu i anava direcció Torelló. L’any 1880 l’ajuntament li va posar el nom de Passeig de Sant Joan, tot i que Manlleu ja tenia en tenia un que també s’anomenava així, no fa referencia a cap personatge en concret.

    ResponElimina
  4. Visc el carrer Voltregà. El nom de Voltregà va ser posat el 8 d’agost de l’any 1958 i fa referència a una subcomarca veïna del Voltregranès, situada la banda dreta del riu Ter.

    A principis del segle X existia el Castell de Voltregà que era el centre de jurisdicció civil del territori on es van establir els municipis de Masies, Sant Hipòlit i Santa Cecília de Voltregà.

    Aquest carrer pertany al barri de Gràcia, neix el carrer de la Pau i acaba a l’alçada del carrer Ponent just. Actualment aquest carrer arriba fins el número 196, a l’alçada de l’estació de tren aproximadament. A la meitat d’aquest carrer trobem el parc dels Viladomat dedicat el germans Viladomat. També hi trobem l’escola Casals Gràcia formada l’any 1954.

    ResponElimina
  5. Jo visc a l’Esquirol i crec que si és creés un carrer nou al meu poble voldria posar un nom el qual és candidat als nous carrers de Manlleu. Carrer independència. M’agrada molt aquest nom i apostaria per ell ja que crec que simbolitza molt clarament els sentiments de la gent i aquesta creixent massificació per aconseguir la independència de la nostre terra. El nom en si mateix pot tenir contres, com hi deu haver gent que deu pensar que no es molt original i que d’aquí uns anys no vindrà gens a compte, jo els i respondria dient-los que es tot al contrari, es el sentiment de tot un país i més específicament de la comarca on vivim, i a més, d’aquí a uns anys, ens farà refrescar la memòria i recordar aquells anhels independentistes. Una ultima raó per acabar, és una que en cap altre poble o ciutat de Catalunya no podrien posar, i és que segons el referèndum que es va celebrar el 9/11/2014 on és demanava el que volia el poble relacionat amb el tema de la independència, l’Esquirol va sortir com a el poble amb més independentistes de Catalunya, cosa que té mèrit. Visca Catalunya lliure!
    Gil Solé i Casals

    ResponElimina