xf

dilluns, 27 d’octubre del 2014

12è FESTIVAL DE CURTMETRATGES DE MANLLEU

Un été, de la francesa Clémence Marcadier, principal premiat del Festival de Curtmetratges

Rècord històric de públic del festival de Curtmetratges de Manlleu, en què s’han superat les 1.000 persones. El director, Sergi Prat, assegura que un dels factors pot ser el canvi d’ubicació, ja que s’han traslladat a l’Espai Rusiñol. Prat explica que hi va haver “adversitats com la calor, igual que l’any passat, o que vam tornar a coincidir amb un Barça-Madrid” però tot hi així “la gent va respondre molt i molt bé”.

La realitzadora francesa Clémence Marcadier recollint el premi del Festival de Curtmetratges de Manlleu
Clémence Marcadier, rebent el premi.
Dissabte es va fer “gairebé un ple absolut, amb més de 150 persones, cosa que segons Prat, els va “omplir de satisfacció”. Pel que fa al palmarès, a Osona s’ha premiat Santa Innocència, de David Conill “molt divertit i fet amb molt d’amor”. Aconseguir el premi és “agraït perquè et valoren el teu treball i encara més si ens tria el públic”. Explica que ja és la segona vegada que s’emporta el guardó, en aquest cas per una “comèdia no gaire esbojarrada basada en el Conte de Nadal de Charles Dickens”.

El Gran Premi del Jurat (dotat amb 2.000 euros) ha estat per Un été, de Clémence Marcadier, que és “la descoberta de la sexualitat d’un adolescent”. Segons Marcadier, és el segon curtmetratge que produeix, amb la seva pròpia companyia, Gasp!. El film és especial perquè “el guió i la pel·lícula es van fer molt ràpid per mostrar la lleugeresa de l’estiu i de les vacances, amb frescor i espontaneïtat”. Es va fer amb un equip petit i, pel que fa a la temàtica, ho ha centrat en l’avorriment. Un adolescent està mortalment avorrit durant les vacances d’estiu i, amb la implicació d’un microones, farà alguns descobriments.

Explica que el curt té dues lectures. La primera “la sol veure tothom, aquest adolescent que té una experiència sexual que surt directament del seu avorriment”, però per mi també és “una metàfora de com estàs creixent, les diferència entre l’adolescent i com l’entenen els adults, que no veuen que ha deixat de ser un nen”. El jurat també va atorgar mencions especials a Les claus, de Pau López, i Democracia, de Borja Cobeaga.

Cartell del Festival d'enguany.
En animació ha estat premiat Batz, de Maxime Maleo, sobre “uns ratpenats tenen una lluita aferrissada amb uns mosquits”. El premi del públic ha estat per Sequence “un curt molt impactant de Carles Torrents, català però establert als Estats Units, entre ciència-ficció i thriller”.

L’objectiu del festival manlleuenc és ara “mantenir-se i intentar millorar, seguir oferint curtmetratges de molta qualitat i la gent quan ha vingut una vegada, sol repetir perquè és cine diferent que no estan acostumats a veure a les sales comercials”. Des de la primera edició que “volem fer participar el públic i aquest premi fa especial il.lusió als curtmetratgistes, perquè vol dir que has connectat amb la gent”. Enguany s’havia recuperat el jurat, que era íntegrament femení, amb Marina Comas, Violeta Kovacsics i Mar Coll.
Arola Cumeras
www.elter.net
[Consulta: 27d'octubre de 2014]

Vegeu els curtmetratges seleccionats:

Pipas, curtmetratge seleccionat sobre el fracàs escolar.
Vegeu el curtmetratge de Pipas:

Vegeu el clip de "Sequence" de Carles Torrens:

Comentem la notícia:

- El curt guanyador del premi especial va sobre el descobriment del sexe d'una adolescent. Creieu que és un tema que es treballa a les escoles? Creieu que els adolescents esteu ben informats i en sabeu els possibles riscos que se'n deriven?

- D'altra banda, el curt també tracta l'avorriment. Per què creieu que els alumnes els falta motivació a l'escola? Com creieu que podríem ajudar a millorar en aquest sentit?

- El curt Pipas, parla del fracàs escolar. Què n'opineu? Es pot tenir un bon futur sense estudis? Creieu que una persona té més oportunitats per estar més format?

- El curt de "Sequence" respon a la següent pregunta: Què passa si et despertes un dia i t'adones que tothom ha somiat amb tu? Responeu a la pregunta.

- Els curtmetratges i altres muntatges audiovisuals desperten la creativitat del seus autors. Us considereu unes persones creatives? Per què?
...

3 comentaris:

  1. BERTA: Ostres, el curtmetratge de "pipas" fa molta gràcia. Si que és important aprendre, molt, perquè les dues noies són un autèntic fracàs intel·lectual. Jo crec que el vídeo ens vol ensenyar que l'aprenentatge escolar és molt important, i que pel sol fet d'estar format tens més "oportunitats", tant en l'àmbit personal, professional...

    ResponElimina
  2. Crec que els alumnes s'aburreixen a l'escola perque les classes són, la majoria, molt monotones i fa que al principi t'interessi pero que a la llarga, si el/la professor/a no i posa ganes i energia, els alumnes perden l'atenció i comença l'aborriment.
    Un fet que jo crec molt important és la motivació, perque des del meu punt de vista, si un/a professor/a esta motivat, d'alguna manera transmetra aquesta motivació als alumnes i ja no s'aburriran.
    Per ajudar a que l'atenció dels alumnes pugi, crec que es podrien fer petites coses que interessin, com de tant en tant classes una mica diferents (diferents no vol dir que tinguin que ser sempre en grups cooperatius, simplement diferents i originals). Tot i que crec que aquest aspecte no fara que ningú s'aburreixi, ja que cadascuú pot tenir una assignatura que li interessi més i una que no tant, pero crec que a la llarga pot anar ajudant i molt.

    Anna Rifa i Arumí
    4t ESO A

    ResponElimina
  3. A Manlleu se celebra cada any el Festival de Curtmetratges, un Festival que pretén acostar aquest tipus de films al públic, oferint totes les activitats de forma gratuïta. I malgrat que aquest any era el 12è Festival, no he estat molt al cas de tot el que s’hi ha fet. En moments on impulsar activitats culturals i reactivar aquest sector és molt complicat, moltes persones fan grans esforços per tirar-ho endavant i mantenir-lo així d’exigent i alhora gratuït. Per poc que puguem sempre és interessant participar en activitats culturals, a nivell de país o poble, i gaudir de la cultura malgrat la situació en la que ens trobem.

    I per això m’agradaria molt parlar del curtmetratge d’Osona guardonat, “Santa innocència” de David Conill. És un curtmetratge molt diferent als altres i molt ben aconseguit. És molt divertit veure actors osonencs al vídeo, i que la història sigui basada en el Conte de Nadal de Charles Dickens, fent-lo més modern i còmic. És una mica més llarg que els altres, però val la pena! Tots els curtmetratges estan penjats a la xarxa, i n’hi ha de molt diferents i originals, i ha estat el propi públic qui ha decidit els guanyadors.

    Judit Donada Oliu
    4t B

    ResponElimina