xf

dissabte, 14 de desembre del 2013

LA CONSULTA EL 9-11-14

"Vol que Catalunya esdevingui un estat? 
En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?"

Mas proposa a ERC, ICV i CUP una consulta amb una pregunta i dos apartats. La fórmula permet triar entre tres opcions: 'statu quo', tercera via o independència. La consulta es vol convocar el 9 de novembre del 2014



9 de novembre: "Vol que Catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?". Ja hi ha data i ja hi ha pregunta. És una pregunta amb "dos apartats", tal com ho ha definit el president de la Generalitat, Artur Mas, que aquest matí ha reunit a Palau els líders d'ERC, ICV i la CUP per segellar un acord sobre la consulta. El resultat és una doble pregunta que satisfà els federalistes i també els que reclamen que hi figuri la paraula 'independència'.

Com es votarà

"Vol que Catalunya esdevingui un estat?". En cas afirmatiu, "vol que aquest estat sigui independent?". La idea és que una pregunta no sigui excloent de l'altra. Com es votarà? En una única papereta hi haurà les dues preguntes. Els que votin que volen que Catalunya sigui un estat hauran de posicionar-se després sobre si aquest ha de ser independent. Els que optin pel no a la primera ja no hauran de votar a la segona. Per tant, només els sobiranistes decidiran si el nou estat ha de ser o no independent d'Espanya.

La fórmula triada pels partits catalans per fer la consulta permet als ciutadans triar entre tres opcions: el manteniment de l''statu quo', que és votar 'no' a la primera pregunta ("Vol que Catalunya esdevingui un estat?"); la millora de la situació actual de forma gradual fins a ser un estat dins d'Espanya, que consistiria a votar 'sí' a la primera i 'no' a la segona ("Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?"); i la independència, que és votar 'sí' a la primera i a la segona. Per tant, la nit electoral hi haurà dos recomptes. [ Guia per entendre el recompte de la consulta].


La data fixada per a la consulta és el 9 de novembre del 2014, precisament el dia que es compleixen 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín, que va acabar amb el bloc prosoviètic i la URSS.
[...]
ROGER TUGAS / M.E. QUETGLAS / ORIOL MARCH
www.ara.cat
[Consulta: 13 de desembre de2013]

Vegeu les diferents opinions que ha derivat la notícia:




Carta de Juan Diego, actor madrileny, a La Vanguardia: 

La portada d'avui de El Periódico

Reflexionem-hi:

- Quina opinió us genera la pregunta i la data de la consulta?
- Creieu que finalment es podrà realitzar? Per què?
- Al llegir les opinions de certs personatges influents dins la societat espanyola, quina valoració us ha sorprès o agradat? Per què?
- Si avui fos el dia de la consulta i poguéssiu votar, quin seria el vostre vot ? Per què? (aquesta pregunta la podeu contestar de forma anònima i sense firmar)


- Què significaria votar Sí- No? Quins tipus d'estat podria ser Catalunya?
- Creieu que en un estat democràtic el dret a decidir és un dels pilars més bàsics?
- Què està passant paral·lelament a Escòcia? 
- La notícia fa referència al mur de Berlín. De quin fet històric estem parlant?
...

5 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Personalment hem sento més catalana que no espanyola. Penso que el meu país és Catalunya i que jo sóc catalana i me’n sento orgullosa de poder-ho ser. Tot i així respecto les opinions dels altres ciutadans ja que com jo em sento catalana i no espanyola, un altre es pot sentir del reves.
    La meva opinió sobre aquesta nova notícia és positiva, ja que com tots els catalans pensem, per arribar a ser un propi estat necessitem fer passos, i penso que aquest és molt important ja que per arribar els objectius proposats necessitem un llarg termini de temps, però com abans ens i posem millor.
    No se si es podrà dur a terme el final el que ens hem proposat ja que les autoritats de Madrid no ens volen escoltar. Però el que si sabem tots els catalans és que lluitarem per aconseguir-ho fins el final i en això ningú ens podrà frenar.
    Si avui fos el dia de la consulta el meu vot seria el següent:
    • Vol que Catalunya esdevingui un estat? Sí
    • En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent? Sí

    Seria aquest per les raons que he argumentat en el primer paràgraf sense cap mena de dubte.
    En un estat democràtic el dret a decidir penso que es fonamental, i en això és un exemple Catalunya.
    Paral•lelament a Escòcia està en una situació semblant a la de Catalunya, però alhora molt diferent. El proper 18 de setembre del 2014 es celebrarà un referèndum per la independència d’Escòcia respecte el Regne Unit. Però el que volia marcar, és que l’altre dia mirant un documental sobre Escòcia, hem vaig adonar que la gent allà no ha lluitat igual que aquí per aconseguir arribar en aquest punt, a ells tan els i fa ser independents o no, però a diferencia d’aquí el Regne Unit els i deixa fer un referèndum per les persones que volen tenir un estat propi sense cap mena de perjudici. Això és el contrari que aquí, ja que espanya no ens dona aquesta llibertat.
    Aquesta noticia també fa referència el mur de Berlín ja que el proper 11 de novembre del 2014 fera 25 anys que va caure el mur de Berlin.

    ResponElimina
  3. És un fet magnífic que tinguem pregunta i data. Aquest fet enforteix els partits polítics catalans per defensar la consulta a Madrid.

    El meu vot a la consulta seria, sí a un Estat i sí a un Estat independent. El meu perquè de voler un Catalunya independent té diversos motius:

    -El sentiment de país que tinc, no és altre que el de Catalunya o de Països Catalans. Per una llarga història que dura més de 300 anys, han fet que els catalans no ens sentim espanyols perquè històricament no som espanyols. A base de la imposició espanyola som el que som. Una imposició que nega la catalanitat que ve de lluny, des del Tractat dels Pirineus a la dictadura franquista, de la Guerra de Successió a morts en mans de la policia.

    -És una oportunitat històrica de canviar el sistema. La independència no és una finalitat, és un mitjà per aconseguir canvis en la societat actual. Amb la independència es podria construir una societat més justa. Més justa a nivell de l’economia, en la diferència racial i de sexes, més democràticament participativa... Un Estat independent no serà independent si no és totalment lliure. Independència d’Espanya, independència de totes les formes politicosocials que oprimeixen i escanyen el poble català. El capitalisme de l’UE és una màquina de fabricar pobres, de fabricar crisis. Que aquestes no són més que una estafa que reglamenten les nostres vides.

    -Crec que és un deure amb la història votar que sí. Tots els lluitadors que ens han precedit, mereixen que el poble català s’alliberi.


    Votar sí-no, significa donar suport a estats no independents, com: estat federal (Estats Units ), estat confederal ( Sèrbia i Montenegro ), estat lliure associat (Puerto Rico)...


    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  4. Penso que les preguntes estan molt ben formulades, i trobo que és fantàstic que finalment s'hagi arribat a un acord per a anunciar-la. La data per la consulta, sincerament, m'és indiferent. Crec, però, que és molt original que es celebri el mateix dia que l'aniversari de la Caiguda del Mur de Berlín.

    Crec que finalment es podrà realitzar, si bé tindrem molts problemes per dur-la a terme. El PP posarà rocs al camí, i no pas pocs. A més, la Unió Europea no sembla que ens ajudi gaire. S'acabarà fent? Crec que sí. Ara: el dia que ha estat pactada potser no. Qui sap si ens haurem d'esperar o no fins d'aquí a molts anys.

    Si fos avui mateix pogués votar, el meu vot seria Sí a un Estat i Sí a una Catalunya independent. Ara bé: penso que s'han de canviar moltes coses referents a Catalunya. El sistema educatiu s'hauria de canviar: el vigent està clar que no funciona. El nivell d'anglès dels catalans és patètic. Molts surten de Batxillerat sense ni tan sols tenir el nivell de FIRST, el nivell bàsic per moure's pel món. Pel que fa a la immigració, és cert que Catalunya és dels països que dóna més ajuda als immigrants; però els comentaris que qualifico de racistes fets per la senyora Rigau, en els quals es donava la culpa a la immigració dels baixos resultats en comprensió lectora a l'informe PISA són totalment inacceptables. La dreta catalana s'hauria de moderar una mica. La justícia és una altra de les coses que canviaria. Ens cal un sistema judicial més just, basat en els Drets Humans. I cal eliminar la corrupció.

    Sí, crec que el dret a decidir és un dels pilars més bàsics en un estat democràtic. Recordem que democràcia significa "poder del poble". Així doncs, el poble ha de decidir molt més, no només cada quatre anys a les urnes. Més referèndums, calen. I que els polítics compleixin el seu programa electoral.

    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina