xf

dimecres, 9 de novembre del 2011

EL DEBAT TELEVISIU 20-N


Rubalcaba es mostra incisiu i Rajoy aguanta

El candidat del PP nega que pensi abaixar les prestacions per desocupació

El cara a cara entre els candidats del PSOE i el PP en les eleccions del 20-N, Alfredo PérezRubalcaba i Mariano Rajoy, s'ha centrat en la pugna respecte a les mesures per sortir de la crisi i en la gestió de l'actual Govern.
Imatge del debat celebrat dilluns passat.
En un debat intens de més de cent minuts de durada, Rubalcaba ha proposat un pla basat a endarrerir dos anys els terminis d'ajustos de la despesa dictats per la UE, una reducció dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu, un pla Marshall europeu d'inversions i transformar l'ICO en un institut financer. En aquest sentit també ha plantejat un impost per a les entitats financeres i a les grans fortunes.


Però Rubalcaba també ha centrat la seva intervenció a atacar Rajoy : "Li demano que digui rotundament si canviarà el sistema de prestació per desocupació". I en aquest mateix sentit li ha reclamat: "¿Quina reforma laboral té al cap, traurà les petites i mitjanes empreses de la negociació col·lectiva, si o no?"


INSÍDIES I MENTIDES

Rajoy ha replicat: "Vostè menteix, això és una insídia. No esperava que fos tan grollera. No modificaré l'assegurança per desocupació. Són vostès els que l'han modificat. Ja van tenir una vaga general el 92 i ara han fet una reforma laboral que ningú els la va votar i que va crear molta més desocupació".

"Són mestres a dir una cosa i fer la contrària", ha afegit el líder del PP, mentre que Rubalcaba ha insistit que les mesures del programa electoral dels populars consisteix a "donar-li el gust a la CEOE, que està demanant que es tregui les pimes de la negociació col·lectiva".

Rajoy ha qualificat d'"agosarament" les crítiques del candidat socialista quan "ha estat vicepresident d'un Govern que ha donat lloc que més de tres milions de persones hagin perdut la feina".

Es va construir un plató especial per l'ocasió.
MESURES DEL PP

Les mesures del candidat del PP pel que fa a la creació d'ocupació s'han centrat en "un pla per controlar la despesa pública. Ens hi juguem el finançament i el preu del finançament. Si les administracions són austeres el crèdit podrà fluir". També s'ha compromès a desenvolupar la recent reforma constitucional sobre l'estabilitat pressupostària "per fixar el sostre de despesa i endeutament a totes les administracions perquè no es gastin el que tenen i s'estrenyin el cinturó. I fixar responsabilitats dels gestors que prenen decisions de despesa sense tenir suport pressupostari".

Rubalcaba ha insistit en el seu convenciment que Rajoy "retallarà prestacions per desocupació, farà sortir les pimes [de la negociació col·lectiva] i crec que apujarà l'IVA. Que ens ho aclareixi". "Jo no sóc com vostè i el que no porto en el programa no ho faig", ha replicat Rajoy.

DRETS SOCIALS

Respecte a les polítiques socials, el candidat socialista ha acusat Rajoy de plantejar privatitzacions en la sanitat i l'escola pública i, de forma oculta, de qüestionar les pensions: "Si va malament canviaran les condicions de jubilació i probablement les pensions". Rubalcaba ha acusat Rajoy d'"ambigüitat calculada", respecte a aquesta qüestió.

Rajoy ha negat aquestes acusacions: "Per a mi les pensions són un compromís irrenunciable i em sembla un acte de justícia. Per primera vegada en la història ha congelat les pensions, jo no congelar-se les pensions, compliré la llei que vam aprovar el 98 amb el suport de tota la Cambra". El candidat del PP ha afegit: "La millor política social és crear ocupació". I ha denunciat que amb el Govern socialista han crescut les desigualtats entre els espanyols.

INTERCANVI D'ACUSACIONS

El debat ha tingut moments d'interrupcions entre tots dos, en què s'han acusat mútuament de no dir la veritat. També hi ha hagut moments per a l'acord, com el compromís de Rubalcaba i Rajoy, tant si governen com si exerceixen de líder de l'oposició, de mantenir la unitat política en la lluita contra el terrorisme. La necessitat de conciliar vida familiar i laboral també ha merescut punts de vista comuns entre els dos candidats.


L'anècdota del debat, que en dues ocasions Rajoy ha confós Rubalcaba amb Rodríguez Zapatero a l'adreçar-s'hi.

Fidel Masreal
[Consulta: 7 de novembre de 2011]
e-periodico.com
FEM EL COMENTARI:

a) Qui creieu que va "guanyar" el debat?

b) La solució per sortir de la crisi és un canvi de govern?

c) Quins partits polítics participen a les eleccions del 20-N? I els seus respectius candidats?

d) Quan parlem d'esquerra i de dreta en política, a què ens referim? On trobem l'origen d'aquesta distinció?

e) Creus que gastar-se tants diners en un debat i propaganda electoral és ètic en temps de crisi?

f) Cerca els antecedents històrics d'un dels dos partits majoritaris de l'estat espanyol.

g) Què és el Pla Marshall? 

3 comentaris:

  1. jo le trobat empatat el debat perque ningu tenia ideas clares nomes obrian temes i els deixavam ben oberts no els tencavan no han dit concretament lo que volen fer per el futur de espanya.
    els dos candidats diuen propostes pero mai arriban a un final ben clar com ara l'economia, la sanitat i l'educació que avui en dia estan fent moltes retallades a tot arreu de espanya
    jo crec que el presentatge que diuen moltes enquestes que en rajoy hi ha té les eleccions guanyades aixo no ho sap ningu fins el dia de les eleccions danaran els resultats

    ResponElimina
  2. El Pla Marshall van ser uns ajuts econòmics, i alimentàris, que els Estats Units van facilitar a alguns països europeus destrossats, en finalitzar la Segona Guerra Mundial. Dic alguns, perquè per exemple a Espanya no els hi van poder donar, perque tenien un govern feixista.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina