xf

dilluns, 21 de novembre del 2011

DETINGUT EL FILL DE GADDAFI

Detingut un fill de Gaddafi al sud de Líbia

Seif al-Islam estava buscat pel Tribunal Penal Internacional

Seif al-Islam al- Gaddafi ha estat capturat. Va ser detingut aquest dissabte al sud de Líbia per una brigada de milicians, van informar fonts militars del Consell Nacional de Transició (CNT).



Seif, cridat a succeir el desaparegut coronel Muammar Gaddafi al capdavant del règim que el seu pare va crear i va dirigir durant 42 anys, va ser detingut a la regió d'Obari, 800 quilòmetres al sud de Trípoli, per una brigada de combatents de la ciutat de Zintan, situada 150 quilòmetres al sud de la capital.

Segons el cap del consell militar de Zintan, Bashir al-Talib, Al-Islam "es troba en bon estat de salut" i ha estat arrestat amb dos acompanyants.
"Malgrat que figura com un dels símbols de l'antic règim, serà tractat com un presoner de guerra d'acord amb les lleis internacionals", va declarar a Efe el primer ministre interí Abderrahim al-Kib, poc després de l'anunci de la seva detenció. Al-Kib va assegurar que és "un moment històric" i que després de la seva detenció Líbia comença la construcció d'"un estat aixecat sobre la llibertat, la llei, la justícia i la transparència". "Seif i els que estan amb ell seran jutjats d'una manera justa que garantirà els drets legals i els acords internacionals, aquests drets de què durant 42 anys ha estat privat el poble libi", va assegurar en una breu cerimònia interrompuda per aplaudiments i lloances a Déu.


Estats Units considera que la detenció de Seif al-Islam és "un pas més" cap al futur democràtic de Líbia i ha instat les autoritats d'aquest país que sigui sotmès a un judici just. Seif al-Islam és reclamat per la Tribunal Penal Internacional (TPI) per ser jutjat per presumptes crims de lesa humanitat comesos en la repressió de les revoltes contra el règim de Gaddafi, que van començar el febrer passat, i que es van saldar amb la caiguda del règim.

SENSE RESISTÈNCIA

El representant del CNT per la ciutat d'Obari, Musa al-Kuni, ha comentat al canal qatarià Al-Jazira queSeif al-Islam es trobava en una zona muntanyosa envoltat per tots els flancs i ha decidit entregar-se sense resistència.

Fonts del CNT han assegurat que el segon fill de Gaddafi, reclamat pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per crims contra la humanitat, va ser traslladat en helicòpter a la ciutat de Zintan i que posteriorment serà portat a Trípoli.


El ministre de Justícia i de Drets Humans interí, Mohamed al-Alagui, ha assegurat al canal Al-Jazira que serà jutjat a Líbia. "Seif al-Islam Gaddafi serà presentat davant un tribunal libi i serà jutjat en un procés d'acord amb les normes jurídiques internacionals", ha dit.
UN MES DESPRÉS

La seva captura ha tingut lloc gairebé un mes després de la detenció i la mort del seu pare Muammar Gaddafi i el seu germà Mutasim a la ciutat de Sirte el dia 20 d'octubre.

Muammar i Mutasim van ser detinguts quan intentaven fugir de l'últim bastió de les forces gaddafistes, que va caure aquell mateix dia, i igual que Saïf al-Islam, van ser detinguts vius.


Poc després tots dos van morir quan es trobaven en mans dels rebels i després d'haver estat torturats, com van mostrar diversos vídeos fets amb telèfons mòbils dels milicians. Per evitar això, diuen que Seif al-Islam al ser detingut va demanar que li disparessin un tret al cap, segons va explicar un dels rebels.

Agència EFE/Tripoli
[Consulta: 21 de novembre de 2011]
e-periodico.com
Fem el comentari:

a) Qui era Muammar el Gaddafi?
b) Quin va ser l'origen de les revolucions al món àrab?
c) Enumera els països islàmics que s'han revolucionat els últims anys.
d) Què és l'autocràcia?
e) Què opines dels vídeos que s'han publicat sobre la detenció i mort del ex-líder de Líbia?

2 comentaris:

  1. penso que potser no s'haurien d'haver ensenyat aquelles fotos d'en Gadafi mort i tothom tirant-li fotos perquè tot i que ha fet molt mal a Líbia, tothom es mereix el seu respecte i més quan ja està mort. Això no treu que el que ha fet sigui horrible i jo entenc perfectament al poble de Líbia, simplement que els videos i les fotos eren una mica inapropiades.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina