xf

diumenge, 13 d’octubre del 2019

EL CAMÍ DE LA GUERRA AL REFUGI

El passat divendres vam tenir la sort de poder escoltar a l'Oriol Barri parlar de refugiats i refugiades i de molt més...



By Instagram @oriol.barri

<<Parlem de migració, de racisme, parlem d'Europa, d'abans i ara. Parlem de Síria, d'Iraq, Turquia, Grècia, Sàhara, Algèria... Parlem de la nostra coresponsabilitat directa. Parlem de la manipulació dels mitjans de Comunicació. Parlem de l'ús del poder per dividir i confrontar la població per després erigir-se com a salvadors. Parlem de la barrera comunicativa entre el món oriental i l'occidental. Parlem d'amor i de guerra.

Parlem, ens trobem. Riem i ens posem tristos alhora. Fem broma nerviosa mentre expliquem històries tan dures que ens és impossible entendre.

Commença un nou curs ple de visites a escoles on compartir ganes de fer un món millor.

UN MÓN PER A LES PERSONES. >>


 

Ell us va recomanar que tornéssiu a visualitzar la cançó "Un món per a les persones" amb les fotografies que ell va fer durant la seva estada als camps de refugiats refugiades o "concentració" de Grècia.


OBRIM EL DEBAT:

- Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?

- Què és un refugiat o una refugiada?

- Creus que els camps de "refugiats" es podrien considerar un bon refugi?

- Quin conflicte hi va haver a Argèlia? I a l'Iraq?

- Quina anècdota va explicar sobre els atemptats de París? I el de les Torres Bessones?

- Quan fa referència a la manipulació dels mitjans, a què es refereix?

- Què passa a la zona de l'illa de Lesbos? 

- Durant la xerrada va posar de manifest de l'aparició del neonazisme a Europa. A on i amb quins objectius?

- Quines reflexions i conclusions personals us va aportar la xerrada de l'Oriol?

- Quina opinió et genera la incidència de la Unió Europea en la crisi migratòria actual?

...
(I moltes més coses que voleu afegir seran benvingudes)


La participació a l'activitat del blog serà molt ben valorada a l'actitud de l'assignatura i, depèn la qualitat del contingut, podria pujar la nota de la prova avaluable d'aquesta preavaluació.

SOM-HI!

12 comentaris:

  1. - Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    L’anècdota que em va sorprendre més va ser la de que a una dona embarassada, que estava a punt de tenir el seu fill, va ser traslladada a un hospital de Grècia per poder tenir-lo i, en arribar allà, sense fer-li cap ecografia per veure com estava el nadó, li van fer una cessaria i tres hores després ja tornava a ser al carrer, quan en principi, si t’han fet una cessaria, lo normal és quedar-te a l’hospital una setmana més perquè no s’infecti el tall que t’han fet a la panxa.

    - Què és un refugiat o una refugiada?
    Un refugiat és una persona que ha emigrat del seu país i que resideix en algun altre lloc, o sigui, que té un lloc on viure.

    - Quan fa referència a la manipulació dels mitjans, a què es refereix?
    Es refereix a que els mitjans expliquen el que els interessa i que a vegades hi ha “barreres comunicatives” entre uns països i uns altres, i això vol dir que no s’explica tot el que està passant arreu del món.

    ResponElimina
  2. Un refugiat o refugiada és una persona que te que marxar del seu país per diferents problemes com les guerres com ja sabem actualment hi ha aproximadament 11 guerres actives i això fa que la gent d’una classe alta econòmicament tingui que fugir del seu país, un altre problema es l’economia, el sexe, alguns països esta mal vist si la teva orientació sexual no es el que diuen que es normal i fins i tot hi ha penes de mort perquè sentis atracció per algú del teu mateix sexe... Per aquests i mes problemes la gent te que marxar, tenim que pensar que la gent “refugiada”, els que marxen del seu país, és gent amb una classe alta, en els seus països eren rics, ja que el viatge val molts diners i no pot pujar tothom, en una “”patera” casi sempre hi ha unes 35 persones en barques que és per 15, i per pujar tenen que deixar les maletes abans de sortir a alta mar.
    Els camps de “refugiats” no es consideren un bon refugi ja que no tenen tants per no dir gens Drets Humans. Viuen en un lloc amb altes temperatures d’uns 45 graus aproximadament, no tenen el menjar suficient per poder-se alimentar, els nens no van a escola. Per reflexionar una mica més l’Oriol ens va explicar una anècdota que va passar en un camp de refugiats farà uns anys, una dona estava embarassada i tenia que parir, uns voluntaris acompanyats del pare del nen van portar-la a l’hospital i els metges li van fer cesària sense fer-li ninguna ressonància ni saben com estava col·locat el nen, una vegada la cesària feta, li van donar l’alta a les tres hores però a Europa quan et fan cesària tens que estar mínim 30 hores a l’hospital, aquesta greu historia afirmà que els refugiats no tenen tants drets humans com els Europeus.
    Quan l’Oriol es va fer referència a la manipulació dels mitjans es referia a que alguns països tenen o tenim capat alguna informació sobre els altres països per temes econòmics o polítics. Per exemple quan va haver l’atemptat de Barcelona gent de la religió musulmana va fer manifestacions perquè la gent d’aquí no els posessin en el mateix sac que els terroristes, ja que la religió musulmana diu que tenen que respectar a tothom. Però aquí a Catalunya, Espanya, Portugal... no es van veure aquestes imatges ja que portarien problemes polítics.
    De la xerrada de l’Oriol vaig treure varies reflexions i conclusions. El tema que amb va ”tocar” més va ser el de la roba o els mòbils ja que nosaltres volem tenir sempre el millor mòbil o la millor roba, però no veiem com han creat aquesta tecnologia, hi ha molts nens que moren diàriament per anar a buscar un mineral per fer els mòbils o nens que moren per fer la nostre roba, i és trist dir que com a nosaltres no ens afecta no en som tant conscients com tindríem que ser.
    Per acabar vull dir que nosaltres som nens i nenes molt privilegiats , perquè no naixem amb un país on hi haguí guerres i no tenim que fugir, anem a una escola i tenim aliments.

    ResponElimina
  3. - Què és un refugiat o una refugiada?
    Un refugiat o refugiada es una persona que ha marxat del seu país, deixant-ho tot enrere, no per voluntat pròpia, si no per les circumstancies que hi ha al seu país, ja sigui guerra, racisme o altres.

    - Què passa a la zona de l'illa de Lesbos? 
    A l’illa de Lesbos arriben refugiats que han recorregut tot Turquia per arribar-hi a Europa, ja que es una de les portes al continent. Com han de creuar el mar Egeo, molts del refugiats llogaven barques a traficants, que el hi cobraven molt per pujar-hi, a excepció del conductor, que podia anar fins i tot gratis, ja que segurament moriria. Com algunes persones no podien permetre’s el preu, van recórrer a treballs en fabriques tèxtils com Indetex, Zara o Mango, on els explotaven per potser un sou de 3 euros al dia. Quan ho aconseguien però, pagaven i els hi deixaven pujar a la barca, pero amb una condició: Que deixessin totes les seves pertinències enrere volguessin o no. Un cop això, el refugiats s’enfrontaven a una mort casi segura quan s’embarcaven cap al mar.
    Avui en dia hi han ONG que ajuden als refugiats a creuar el mar, però tot i així segueixen havent víctimes ofegades. També n’hi han molts conflictes dins els camps de refugiats a Lesbos. En un dels camps, per exemple, tot tenir una capacitat per 3.000 persones s’hi amunteguen entre 12.000 i 13.000 persones, un problema que ha crescut en els últims anys. A mes, la llarga espera per traslladar als refugiats a la Grècia continental porta molta tensió als camps.

    ResponElimina
  4. - Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    Una de les experiències que em va sorprendre més, va ser la d'una dona, que va haver de marxar de Turquia amb els seus quatre fills, i quan va arribar al lloc on agafaven les barques de les màfies, va haver de posar a treballar els seus fills, per poder pagar la barca.
    Mentre aquests treballaven, a un d’ells, li va caure una màquina a sobre i va morir, i un altre va desaparèixer.

    - Creus que els camps de "refugiats" es podrien considerar un bon refugi?
    Des del meu punt de vista, veig els camps de ''refugiats'' com a un mal refugi, ja que un refugi, és un lloc on tu tens una tranquil·litat per viure, que n'hi pots dir ''casa'' i que tens les necessitats bàsiques, com per exemple higiene i menjar cobertes.
    En canvi, un camp de ‘’refugiats’’ no ofereix unes condicions dignes per les persones.

    - Quan fa referència a la manipulació dels mitjans, a què es refereix?
    Es refereix a la manipulació de la informació, ja que hi ha interessos ocults per part de diversos organismes, perquè no volen que se sàpiguen coses d’altres països, que poden afectar aquest.



    ResponElimina
  5. Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    Hi va haver dues anècdotes que em van sorprendre.
    La primera tracta de les mafies amb les pateres. Els hi demanaven a la gent si volien un viatje en vaixell fins a Lesbos, i evidentment la gent deia que si. Un cop eren allà els obligàven a deixar les maletes i tot el que portéssin. En una barca de 50 hi posàven 150 persones, i els feien pagar uns 1.500€ per persona... A una de les persones li deixàven el viatge gratis, però a canvi havia de conduir la barca, i no li enssenyàven a confuir-la! Llavors els deixàven a mitja nit amb els dipòsit a menys de la meitat al mig del mar, anar tirant cap a l'illa. El més problable era que es quedéssin sense gasolina a mig camí o que una onada volqués la barca! I per tant al final tots s'acabaven morint! I el més fort és el dia següent els de la mafia anaven a buscar la barca i la tornàven a utilitzar per altra gent!
    I la segona és sobre una noia embarassada que estava al 'camp de refugiats', estava a punt de parir i la van haver de portar a l'hospital els voluntaris, en cotxes que aconseguien... Llavors la van deixar a l'hospital amb el seu home i van tornar al 'camp de refugiats'. Al cap de 3 hores els de l'hospital ja trucàven que ja la podien anar a buscar! Es veu que sense fer-li cap ecografia ni cap prova, li van fer de dret la sessària, van treure el nen, li van cosir la ferida, i ja la van eniar cap al camp... I el metge del camp de refugiats va dir que no li curaria la ferida a la noia, i li van haver de curar els voluntaris!

    ResponElimina
  6. REGUFIATS I REFUGIADES: Xerrada d’Oriol Barris

    - Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?

    Una de les anècdotes que va explicar Oriol Barris i que em va sorprendre bastant va ser aquesta: El camí que fan els refugiats, a part de ser molt dur, es segresten molts nens i nenes per tràfic d’òrgans, i també molts han de treballar a les fàbriques de tèxtil amb molt males condicions. Només guanyen 3 euros al dia.
    Aquesta anècdota em va ajudar a adonar-me que no a tots els països hi ha tant bones condicions de vida com aquí, i que de vegades ens hauríem d’informar més sobre tot el que comprem perquè pot haver estat fabricat per nens amb unes condicions inhumanes.


    - Què és un refugiat o una refugiada?

    Un refugiat o refugiada és una persona que ha hagut de marxar del seu país i busca un lloc on viure millor. L’Oriol ens va explicar que un refugiat no només marxa d’un país perquè hi ha guerra, sinó que hi ha diferents motius, aquests poden ser:
    -Guerres
    -Masclisme
    -Racisme
    -Pobresa
    -Homofòbia
    Etc.



    - Creus que els camps de "refugiats" es podrien considerar un bon refugi?

    Els camps de refugiats són uns descampats molt grans on l’estat permet que els refugiats i visquin. No es poden considerar un refugi ja que les condicions en les que viuen són horribles. I fa moltíssima calor, no tenen dutxes, els “policlean” amb menys d’un any queden molt bruts i no poden treballar ni anar a l’escola.

    LAIA DACHS

    ResponElimina
  7. JORDINA ANTENTAS 4t ESO A
    Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    Hi va haver dues anècdotes que em van sorprendre.
    La primera tracta de les mafies amb les pateres. Els hi demanaven a la gent si volien un viatje en vaixell fins a Lesbos, i evidentment la gent deia que si. Un cop eren allà els obligàven a deixar les maletes i tot el que portéssin. En una barca de 50 hi posàven 150 persones, i els feien pagar uns 1.500€ per persona... A una de les persones li deixàven el viatge gratis, però a canvi havia de conduir la barca, i no li enssenyàven a confuir-la! Llavors els deixàven a mitja nit amb els dipòsit a menys de la meitat al mig del mar, anar tirant cap a l'illa. El més problable era que es quedéssin sense gasolina a mig camí o que una onada volqués la barca! I per tant al final tots s'acabaven morint! I el més fort és el dia següent els de la mafia anaven a buscar la barca i la tornàven a utilitzar per altra gent!
    I la segona és sobre una noia embarassada que estava al 'camp de refugiats', estava a punt de parir i la van haver de portar a l'hospital els voluntaris, en cotxes que aconseguien... Llavors la van deixar a l'hospital amb el seu home i van tornar al 'camp de refugiats'. Al cap de 3 hores els de l'hospital ja trucàven que ja la podien anar a buscar! Es veu que sense fer-li cap ecografia ni cap prova, li van fer de dret la sessària, van treure el nen, li van cosir la ferida, i ja la van eniar cap al camp... I el metge del camp de refugiats va dir que no li curaria la ferida a la noia, i li van haver de curar els voluntaris!

    ResponElimina
  8. CARLA COSTA 4tB
    Un refugiat o refugiada és una persona que te que marxar del seu país per diferents problemes com les guerres com ja sabem actualment hi ha aproximadament 11 guerres actives i això fa que la gent d’una classe alta econòmicament tingui que fugir del seu país, un altre problema es l’economia, el sexe, alguns països esta mal vist si la teva orientació sexual no es el que diuen que es normal i fins i tot hi ha penes de mort perquè sentis atracció per algú del teu mateix sexe... Per aquests i mes problemes la gent te que marxar, tenim que pensar que la gent “refugiada”, els que marxen del seu país, és gent amb una classe alta, en els seus països eren rics, ja que el viatge val molts diners i no pot pujar tothom, en una “”patera” casi sempre hi ha unes 35 persones en barques que és per 15, i per pujar tenen que deixar les maletes abans de sortir a alta mar.
    Els camps de “refugiats” no es consideren un bon refugi ja que no tenen tants per no dir gens Drets Humans. Viuen en un lloc amb altes temperatures d’uns 45 graus aproximadament, no tenen el menjar suficient per poder-se alimentar, els nens no van a escola. Per reflexionar una mica més l’Oriol ens va explicar una anècdota que va passar en un camp de refugiats farà uns anys, una dona estava embarassada i tenia que parir, uns voluntaris acompanyats del pare del nen van portar-la a l’hospital i els metges li van fer cesària sense fer-li ninguna ressonància ni saben com estava col·locat el nen, una vegada la cesària feta, li van donar l’alta a les tres hores però a Europa quan et fan cesària tens que estar mínim 30 hores a l’hospital, aquesta greu historia afirmà que els refugiats no tenen tants drets humans com els Europeus.
    Quan l’Oriol es va fer referència a la manipulació dels mitjans es referia a que alguns països tenen o tenim capat alguna informació sobre els altres països per temes econòmics o polítics. Per exemple quan va haver l’atemptat de Barcelona gent de la religió musulmana va fer manifestacions perquè la gent d’aquí no els posessin en el mateix sac que els terroristes, ja que la religió musulmana diu que tenen que respectar a tothom. Però aquí a Catalunya, Espanya, Portugal... no es van veure aquestes imatges ja que portarien problemes polítics.
    De la xerrada de l’Oriol vaig treure varies reflexions i conclusions. El tema que amb va ”tocar” més va ser el de la roba o els mòbils ja que nosaltres volem tenir sempre el millor mòbil o la millor roba, però no veiem com han creat aquesta tecnologia, hi ha molts nens que moren diàriament per anar a buscar un mineral per fer els mòbils o nens que moren per fer la nostre roba, i és trist dir que com a nosaltres no ens afecta no en som tant conscients com tindríem que ser.
    Per acabar vull dir que nosaltres som nens i nenes molt privilegiats , perquè no naixem amb un país on hi haguí guerres i no tenim que fugir, anem a una escola i tenim aliments.

    ResponElimina
  9. Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    En general em va sorprendre tot però, de les coses que més em va impactar va ser tot el que passa quan han d’agafar la barca des de Turquia fins a l’illa de Lesbos. Em va impactar molt la quantitat de màfies que obliguen a pagar diners que òbviament, les persones refugiades no tenen i que per tant han d’aconseguir treballant moltes hores i amb molt males condicions en empreses com INDITEX, de la qual tots nosaltres en som o n’hem sigut consumidors alguna vegada. Un cop tens els diners, t’obliguen a desfer-te de les teves poques pertinences que conserves després d’un camí tant llarg, i un cop a la barca tot i que els refugiats no ho saben, no tenen la seguretat d’arribar a terra ferma, ja que moltes vegades o quasi sempre el dipòsit no està ple per poder fer tot el viatge amb total seguretat de poder tenir un futur millor com els hi expliquen els mafiosos abans de pujar-hi.

    - Creus que els camps de "refugiats" es podrien considerar un bon refugi?
    No, trobo que les condicions d’aquests camps són pèssimes, és més tal i com va dir l’Oriol no són camps de refugiats són més aviat camps de concentració. Per ser camps de refugiats haurien d’estar en bones condicions ja que un refugi és un lloc on tu estàs tranquil i hi pots cobrir les teves necessitats bàsiques. I sens dubte aquests camps no ho són.

    ResponElimina
  10. - Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    Clarament em van sorprendre moltissimes coses de la xerrada, ja siguin fets concrets o coses en general. Em va sorprendre la posició en que posava l'Unió Europea. Em va donar una dosis de realitat vers ella, que poder molta gent necessita. A més, també així com a fet concret, em va sorprendre el funcionament de com aconseguien travessar el mar en barques a Lesbos. Tot el que havien de patir, perquè després gent sense escrúpols, els llancessin al mar cap una mort casi segura.

    - Creus que els camps de "refugiats" es podrien considerar un bon refugi?
    Penso que els camps de refugiats són un bon refugi per una estada de poc temps. No és ideal, però tens lo just per poder tirar i sobreviure durant uns mesos. Ara bé, no són instal·lacions en que un humà pugui viure en condicions durant anys. Alguns refugis com va dir ell, s'han anat millorant, però tot i així, per tema d'higiene, per tema de serveis d'ambulància, etc, no estan preparats perquè una persona hi visqui durant anys.

    - Quines reflexions i conclusions personals us va aportar la xerrada de l'Oriol?
    La xerrada de l'Oriol va moure moltes reflexions dins meu. Vaig veure que realment el món no està bé. Els humans hem creat una societat amb una desigualtat social gegant. Com és de naturalesa el que volem és sobreviure, i viure bé. Però això no hauria de treure, que als que els hi és més fàcil viure, puguin ajudar a la gent que poder en un moment de la vida necessita un cop de mà. Vivim en una societat egoista i explotadora, on els rols de rics o pobres estan escrits i no els volen canviar.
    Molts de nosaltres vivim enganyats, per això és necessari que les pròximes generacions estiguin informades, ja que sense això no hi podrà haver canvis.

    ResponElimina
  11. Em dic Andra Maria Lupu, forma, Andorra la Vella. Després de dotze anys de matrimoni, jo i el meu marit hem estat en una disputa o l’altra fins que finalment em va deixar i es va mudar a Califòrnia per estar amb una altra dona. Vaig sentir que la meva vida s’acabava i els meus fills van pensar que mai no tornarien a veure el seu pare. He intentat ser fort només per als nens, però no he pogut controlar els dolors que turmenten el meu cor, el meu cor estava ple de dolors i dolors perquè estava molt enamorat del meu marit. Cada dia i nit penso en ell i sempre desitjo que tornés a mi, estava molest i necessitava ajuda, així que vaig buscar ajuda en línia i vaig trobar un lloc web que em va suggerir que el doctor Osagiede pot ajudar a tornar ràpidament. . Per tant, vaig sentir que l’hauria de provar. Vaig contactar amb ell i em va dir què fer i ho vaig fer, després va fer un encanteri d’amor. 48 hores després, el meu marit em va trucar realment i em va dir que ell trobava a faltar jo i els nens, així que és increïble. Així va ser com va tornar aquell mateix dia, amb molt d’amor i alegria, i va demanar disculpes pel seu error i pel dolor que va causar a mi i als nens. A partir d'aquell dia, el nostre matrimoni era ara més fort que com abans, tot gràcies al doctor Osagiede. és tan poderós i vaig decidir compartir la meva història a Internet que el doctor Osagiede real i poderós lletre d’encanteri que sempre pregaré per viure molt de temps per ajudar els seus fills en temps de problemes, si esteu aquí i necessiteu el vostre ex. de tornada o el teu marit es va mudar a una altra dona, no ploris més, contacta ara amb aquest potent ruixador d’encanteri. Aquí teniu el seu correu electrònic de contacte a: doctorosagiede75@gmail.com o whatsapp al +2349014523836
    o viber +2349014523836

    ResponElimina
  12. Íngrid Bofias 4t B
    Esmenteu quina de les experiències o anècdotes us va sorprendre més. Per què?
    Em va sorprendre molt el cas d’una dona embarassada que anava de part i va patir un cas de violència obstètrica. Hi ha varis casos de violència obstètrica, però el que va patir aquesta dona va ser que els metges van alterar el procés natural del part fent-li una cesària sense haver-li fer cap mena de prova prèvia al part. A part d’això, la dona no va rebre les atencions necessàries després de rebre cesària, ja que al cap de 3h, la dona ja era a fora al carrer amb el nen en braços. L’Oriol ens va explicar que el metge de camp dels refugiats, es va negar a curar-li el tall i ho van haver de fer els voluntaris sense tenir cap mena d’experiència.
    Trobo molt fort que, persones refugiades que han fer el possible per sobreviure, arribin a Europa perquè es pensen que tindran una vida digna, i es troben que no son benvingudes i no tenen els drets que es mereixen.

    ResponElimina