xf

dimarts, 8 de maig del 2018

QUÈ APLAUDIM QUAN APLAUDIM MESSI?

"Quan s’aplaudeix Messi o Cristiano Ronaldo -no m’escarrasso amb la recerca d’exemples- què se suposa que s’està aplaudint?"


El film de John Huston, del 1981, està inspirat en un cas real


Mirava dimecres el Barça-Roma i pensava: “Què deuen aplaudir?” Em fixava en els aficionats i els seguidors dempeus aplaudint els canvis que feia Ernesto Valverde i no podia evitar preguntar-me què devien aplaudir exactament. Ja ho sé que és una tradició, un ritual que consisteix a agrair l’esforç i l’entrega del jugador al camp durant els minuts que ha jugat. Ja ho entenc, tot això, però em seguia preguntant què i per què estaven aplaudint. ¿Futbolistes multimilionaris que desitgen ser cada vegada més i més multimilionaris? S’ha d’aplaudir, això? ¿Aplaudien l’entreteniment futbolístic global a mode d’agraïment per haver-los permès esbargir-se de cabòries i preocupacions? Podria ser. ¿Aplaudien de manera compulsiva sense fer-se preguntes ni pensar en tot això que estic pensant jo, tan sols a mode de catarsi col·lectiva? Podria ser una barreja de tot això i potser amb algun altre motiu barrejat.

Tot això m’ho pregunto perquè ja fa temps que penso si val la pena aplaudir un futbolista i/o un equip de futbol. Si significa alguna cosa aquest gest impulsiu i espontani, si té algun sentit, si està justificat o si és la manifestació d’una realitat opiàcia i desposseïda de cap mena de transcendència real. Perquè, a veure, quan s’aplaudeix Messi o Cristiano Ronaldo -no m’escarrasso amb la recerca d’exemples- què se suposa que s’està aplaudint? En el cas de Messi queda clar: el seu talent futbolístic fora de sèrie, la proesa individual d’haver assolit el cim de la fama total i absolut, de ser si no el millor un dels millors de la història. Té el seu sentit puntual.



Però més enllà d’això, podem parar-nos a pensar què hi ha darrere seu. Vull dir que té la seva lògica aplaudir l’etiqueta de “millor jugador del món”, celebrar-ho, fins i tot congratular-se’n, però torno a preguntar: ¿l’aplaudiment a Messi és un aplaudiment que es pugui extrapolar a alguna cosa més? ¿Hi ha algun fons de la qüestió que mereixi ser aplaudit? M’hi esforço però no soc capaç de detectar-lo. Quins valors realment valuosos proposa el futbol d’avui dia? ¿L’esforç col·lectiu per aconseguir un objectiu? Francament, se m’acudeixen moltes altres ocupacions o professions que posaria d’exemple molt abans. D’esports en equip abans diria l’hoquei herba, per exemple, el voleibol o fins i tot el bàsquet. I d’esports individuals em quedaria amb l’esquí de muntanya, l’atletisme o el tenis.

La competitivitat podria ser el valor essencial que avui en dia promociona el futbol. No ha de ser dolenta per si mateixa, però portada als extrems que es porta avui, no és que sigui dolenta, sinó que és que és directament tòxica i nefasta. Altres valors identificables? La protesta: per exemple, davant qualsevol decisió de l’àrbitre s’ha de protestar per sistema. ¿Això és útil per a algú, en especial és útil i edificant per als joves? Els valors del fair play, del joc net, de la rivalitat sana, ¿algú els veu per enlloc? Els valors de la cultura, del pensament, de la intel·ligència, ¿solen aparèixer quan sentim les declaracions dels jugadors abans o després d’un partit? En terrenys més frívols i insubstancials, l’estètica, per exemple, l’estètica de la repetició de pentinats i de tatuatges, de barbes afaitades de forma inversemblant. ¿Ens quedem amb això?

Pensava en totes aquestes cabòries i no vaig poder evitar que em vingués al cap Evasió o victòria (1981), aquella pel·lícula mítica de John Huston protagonitzada per Sylvester Stallone, Michael Caine i Max von Sydow, amb la participació de futbolistes com Pelé, Ardiles i Bobby Moore. En un camp de presoners nazi, un partit de futbol serveix a un grup de reclusos com a revulsiu de superació i supervivència i possibilitat de lliurar-se del jou de la injustícia. Està inspirada en un cas real i passada pel sedàs de la ficció. La ficció i la realitat, ja sabeu allò de les coincidències.
Toni Vall
Font: www.ara.cat
[Consulta: 2 de maig de 2018]

FEM EL DEBAT? 

-  Creieu que el futbol està sobrevalorat? Per què?
-  Què aplaudim quan aplaudim un gol d'en Messi o Cristiano?
-  El futbol és un exemple de fair play o joc net? Quins valors transmet?
-  És ètic i moral aplaudir a esportistes multimilionaris? Per què?
-  Creieu que aquests esportistes són un bon referent per a les futures generacions?


5 comentaris:


  1. - Creieu que el futbol està sobrevalorat? Per què? Està clar que el futbol està sobrevalorat, no és necessari tots els diners que cobren aquests futbolistes que al cap i a la fi el que fan és entretenir-nos. Què passa amb la gent que salva vides? Que treballa 8, 9 i més hores per cuidar-nos, aquesta gent mereix tot el que cobren els futbolistes, no estic dient que estigui malament que cobrin, però no en aquest excés.
    - Què aplaudim quan aplaudim un gol d'en Messi o Cristiano? Sincerament jo no se que s'aplaudeix, a mi concretament no m'agrada el futbol, ni veure'l ni jugar-lo, i si no el mires com jo ja no aplaudeixes a aquests personatges.
    - El futbol és un exemple de fair play o joc net? Quins valors transmet? El futbol a petita escala és un joc que requereix equip i joc net u és sempre que no hi hagin diners de per mig, també cal dir que cada cop els jugadors són més possesius i volen ser els millor,. per això es perd el joc net.

    ResponElimina
  2. - Creieu que el futbol està sobrevalorat? Per què? -
    Sincerament, penso que si que ho está, però no tan com molts es pensen. És cert que les cifres que mou el futbol son estratosfèriques, i seguramente molt prescindibles, pero tumbé és cert que tot i que el futbol sigue la tela passió, no és fácil ser futbolista, sobretot per l'estat físic del cos, ja que un 90% del temps tens parts adoloradas, i fa que al final, acabes acostuman-te a configure ama el dolor. No obstant, si que cree que els diners que moren el futbol esta mal repartiste, aj que hi ha esportistes que entrenen montes més horas i no cobren i una tercera part del que cobra un futbolista.

    - Què aplaudim quan aplaudim un gol d'en Messi o Cristiano? -
    Jo, com a espectadora, no aplaudeixo a Cristiano, però a Messi sí. Per mi Messi és el millar jugador de la historia, un inigualable. Admeto que Cristiano és un grandísim jugador pero no es pot comparar ambos Messi. I quántum l'aplaudieixo, almenys jo és perquè em rendeixo al ser futbol, perque fa coses que ningún més pot Fer, i és un placer veure'l jugar.

    - El futbol és un exemple de fair play o joc net? Quins valors transmet? -
    Com en a tot rare, hi ha casos de tot. Hi ha casos on el futbol és irreconeixible debut a la violencia o faltes de respecte, discriminació de sede o racial etc, però també, i per sort, hi ha molts casos en que el fair play és protagonista i como a tothom, lastima que apuesta, normalmente és realiza per a nens o joven, que jueguen per paseó i no per interés (economic). Per alta banda, cree també que el futbol aporta molts valors, no només a nivell espíritu sino tambe personals. T'aporta solidaritat i respecto (en la majoria de casos) i el millar és que gràcies al futbol condices a monta gent i amb sort tens l'oportunitat de viajar i coneixer noves cultures a través del futbol, perque el futbol unix a la gent, sigue del país que sigue i parla l'idioma que parla.

    ResponElimina
  3. - Creieu que el futbol està sobrevalorat? Per què?
    Crec que el futbol professional està molt sobrevalorat. És cert que els jugadors entrenen moltíssim, dia rere dia, però és la feina que han escollit i crec que això no és excusa. Anant bé fins i tot tenen gent a casa que els ajuda i és veritat que es lleven al matí per anar a entrenar però hi ha molta gent (la gran majoria) que també ho ha de fer per anar a treballar en una fàbrica, per exemple, i en un mes cobren el que Lionel Messi cobra en un segon.
    - Què aplaudim quan aplaudim un gol d'en Messi o Cristiano?
    Sincerament, mai m'havia parat a pensar què aplaudeixo quan fa un gol en Messi. Crec que la gran majoria de persones aplaudeixen el seu talent, queden admirades del que és capaç de fer. Però també penso que s'aplaudeixen, en part, a elles mateixes, per recolzar sempre al jugador i veure que el seu recolzament té una part de fruit i sentit. és cert que moltes vegades la força de grup és molt bestia i anant bé aplaudim perquè la resta aplaudeix. Jo, quan aplaudeixo ho faig perquè em sento orgullosa de ser d'un equip com el Barça, quan aplaudeixo un gol de Messi, tinc clar que a més d'aplaudir-lo a ell, aplaudeixo a la resta de jugadors que han participat de la jugada i han fet possible que el gran Messi pogués arribar a marcar.
    - Creieu que aquests esportistes són un bon referent per a les futures generacions?
    Crec que són un bon referent en algunes coses. Per exemple, en el sacrifici que fan per aconseguir allò que volen. Veuen poc a les seves famílies perquè han de viatjar molt, per exemple (amb això no vull dir que ells facin més sacrifici que les altres persones que tenen altres oficis, però ja que el futbol arriba a vista i oïda de tothom, és una manera que els nens i nenes de la societat s'adonin de que res és fàcil d'aconseguir sense un esforç i treball previs). D'altra banda, els diners que guanyen són desorbitats i això és molt mala influència ja que els diners no són tan fàcils de guanyar com en el seu cas.

    Per últim m'agradaria dir que a mi em fan molta gràcia i a la vegada també pena, tots aquells pares que veus que forcen als seus fills a jugar a futbol o que volen i diuen que són boníssims només perquè volen que triomfin i guanyin millonades... Aquest és un clar exemple d'educar els fills sense valors, a més de donar una importància al futbol professional que no és mereix...

    Anna

    ResponElimina
  4. - Creieu que el futbol està sobrevalorat? Per què?

    Crec que el futbol professional està sobrevalorat, perquè aquests jugadors, cobren unes xifres de diners immenses, que amb altres esports no serien les mateixes ni estan a la màxima categoria. No trobo coherent que els jugadors de futbol professional masculí, cobrin una xifra de diners amb tanta diferència respecte del futbol professional femení, o de molts altres esports a la màxima categoria.

    - Creieu que aquests esportistes són un bon referent per a les futures generacions?

    Crec que aquests esportistes, si que poden ser un bon referent per les següents generacions, però no tots, tots aquells que fan joc brut dins el camp, porten males influències als nens i nenes que juguen a aquest esport, perquè al ser els seus ídols, ells els imiten.

    BRUNA MAS
    4t ESO B

    ResponElimina
  5. - Creieu que el futbol està sobrevalorat? Per què? Crec que està clar que el futbol està sobrevalorat, no és pas necessari tots els diners que arriben a cobren tots els futbolistes.
    - Què passa amb la gent que salva vides? Que treballa moltes més hores i aquesta gent tindrien que cobra el que cobren els futbolistes, els futbolistes no tindrien que cobra aquestes xifres.
    - Què aplaudim quan aplaudim un gol d'en Messi o Cristiano? Sincerament el futbol a mi nno es una cosa que m'agradigaire pero no se el que s'aplaudeix quan marquen un gol.
    - El futbol és un exemple de fair play o joc net? Quins valors transmet? El futbol es un joc que es fa amb equip i joc net, pero crec que no tindrien que haber tants diners per el mig del joc, ara molts volen ser el millors i es tonen possesius i no es joc net.

    NEREA BERMÚDEZ GARRIDO
    4RT ESO C

    ResponElimina