xf

dijous, 26 de setembre del 2013

ENDARRERIR L'HORA A L'HORARI SOLAR?

El Congrés demanarà al Govern que endarrereixi l'hora a l'horari solar

La Comissió d'Igualtat proposa avançar els horaris laborals i d'oci per conciliar més bé les dues activitats.

Modificar el fus horari a Espanya endarrerint una hora els rellotges per fer-los coincidir amb els dels països de l'entorn i ajustar-los a l'hora solar incidiria en la millora de la conciliació de la vida personal i professional, ja que facilitaria un canvi en els horaris laborals.


Aquesta és una de les peticions que la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats traslladarà al Govern i que forma part d'un informe sobre "la racionalització dels horaris, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i la coresponsabilitat" consensuat pels grups parlamentaris i elaborat amb la col·laboració de nombrosos experts.

Segons aquest informe, el Govern ha d'analitzar la incidència social i econòmica d'un canvi de fus horari a Espanya "recuperant la nostra antiga vinculació al fus horari de Greenwich". A més, li demanen que estudiï una modificació dels horaris laborals, de les feines que així ho permetin, per tal de facilitar la conciliació.

 
Arc meridià de Greenwich
Tant el canvi horari com la modificació de les jornades laborals millorarien la conciliació i permetrien disposar de més temps per a la família, la formació, la vida personal o l'oci, i alhora evitarien temps morts en la jornada laboral.

En l'informe es reconeix que "es tracta d'una tasca complexa" ja que implica modificar els usos i costums --hores de llevar-se, anar-se'n a dormir, hores totals de son, horaris televisius, d'espectacles-- però s'assevera que "és innegable que els resultats ens farien convergir amb Europa en aspectes en què avui estem summament allunyats, molt particularment en productivitat, en competitivitat, en conciliació i coresponsabilitat". {...}

Agència EFE
www.elperiodico.cat
[Consulta: 26 de setembre de 2013]

Reflexionem i investiguem:
- Creus que començar les classes abans i realitzar horari intensiu milloraria el rendiment escolar?
- Què faríeu si tinguéssiu les tardes lliures? Les desaprofitaríem o bé la nostra feina seria més productiva?
- Enmig de la notícia diu "recuperant la nostra antiga vinculació al fus horari de Greenwich". Per què abans a Catalunya i a Espanya teníem la mateixa hora que a les Canàries, Portugal o Anglaterra?
- Quan es va fer el canvi? Qui el va proposar?
- Esmenteu els avantatges i inconvenients de fer horari intensiu a l'escola.
- Què significa Greenwich?
...

10 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. 1. Començar les classes abans no ens serviria en absolut, ja que a les primeres hores del mati ens costaria quedant-se em lo que ens a explicat el professor, concretament per la falta de son. Per una altre banda jo crec que seria un desastre que féssim horari intensiu ja que ens costaria molt adaptant-se i necessitem desconnectar de l’escola una estona, les ultimes hores del mati serien mortals si féssim horari intensiu.

    2. Sincerament les desaprofitaríem ja que quan arribéssim de l'escola voldríem desconnectar i probablement anéssim a jugar una estona algun videojoc...

    3. Per sintonitzar em els altres paisos

    4. El canvi es va canviar a l'any 1942 i va ser Franco qui el va posar

    5. Avantatges: Després de escola podríem jugar tranquil•lament ja que tindríem tota la tarda lliure.
    Inconvenients: Ens pesaria la tarda molt ràpid per la distracció i no podríem aplicant-se tan a estudiar com ara fem.

    6. Es correspon amb la circumferència imaginària que uneix els pols i rep el seu nom per passar per la localitat anglesa de Greenwich, en concret pel seu antic observatori astronòmic.

    Alex Plans Codina

    ResponElimina
  3. Crec, que seria adient realitzar l’horari intensiu, ja que milloraria el rendiment escolar per una raó com: Hi ha gent que diu que després del col•legi en cas de que els pares treballin, el fill o filla, estaria sola casa i podria fer el que volgués, però jo crec, que això depèn de la persona, si vols estudiar estudiaràs tant si hi ha horari intensiu o no. I crec que també milloraria la teva vida d’oci en tots els aspectes.

    En el meu cas ho tinc molt clar, en primer lloc faria els deures, i en segon lloc avançar deures o si no en tens ganes ja podries quedar amb algú.

    Per poder sintonitzar amb els nazis.

    El canvi es va fer al 1942, per Franco.

    Avantatges: Podem descansar més després del dur dia de treball. No hem de tornar a l’escola.
    Inconvenients: Pot haver-hi gent que no fagi els deures i estigui tota la tarda voltant pel carrer.
    Que dinaríem molt tard.

    Greenwich és l’eix imaginari el qual travessa la terra per la meitat. És el que ens ajuda a dividir la terra i a establir l’horari dels països.

    ResponElimina
  4. -Segons el meu punt de vista penso que ens hauriem d'acostumar a aquest nou horari i al principi ens costaria una mica. El rendiment escolar continuaria sent igual que ara ja que faríem les mateixes hores però amb una diferència, que serien totes seguides i penso que això seria erroni per el nostre nivell de concentració.
    -A nivell personal penso que aniria bé tenir les tardes lliures així aprofitaria per fer els deures del dia següent i també per avançar els dels altres dies. Les extraescolars també s'avançarien i això faria que arribes més d'hora a casa. Però això no s'aplica a tots els nens, n'hi hauria molts que en comptes de pensar que tenen una tarda per fer deures, pensarien que tenen una tarda per quedar amb els amics i posar-se a fer els deures a la mateixa hora de sempre.
    -Ja que Franco, al 1942, per quedar bé amb Hitler va fer el canvi, fent així, que espanya anés a la mateixa hora que Alemanya. Al principi Anglaterra també anava a la mateixa hora que nosaltres, però al cap de poc va canviar en el fus horari que els pertocava.
    -Avantatges: Tindríem tota la tarda per realitzar els deures i les activitats extraescolars. S'estalviaria energia a moltes escoles degut a que quan s'acabessin les classes la llum ja es podria apagar.
    Inconvenients: El rendiment dels alumnes baixaria a les primeres i últimes hores ja que estarien cansats. Ens hauriem d'acostumar al canvi d'horari dels àpats.
    -Greenwich és un semicercle imaginari que uneix els dos pols, serveix com a meridià d'origen ja que a partir d'ell es mesuren les longituds en graus. Rep aquest nom degut a que passa per Greenwich, exactament per l'antic observatori astronòmic d'aquest barri de Londres.
    Extra: Sense parlar de l'escola, crec que aquest canvi d'horari causaria un caos al nostre país, ja que s'haurien de canviar TOTS els horaris de televisió, de les empreses, escoles, transports públics, etc. i crec que això seria molt difícil de que es produís.

    ResponElimina
  5. Penso que començar més d'hora les classes no seria cap problema, perquè tard o d'hora ens acostumaríem al nou horari. D'altra banda, realitzar horari intensiu no seria una bona idea, ja que no milloraria el rendiment escolar, perquè són set hores seguides i per tant, es faria molt pesat. Les tardes les tindríem lliures però les aprofitaríem per desconnectar dels estudis.

    Si tingués les tardes lliures, feria els deures del dia següent però en general les aprofitaria per descansar i desconnectar dels estudis i la feina.

    Franco, l'any 1942 va sintonitzar l'horari d'Espanya amb el dels nazis.

    Avantatges: podríem avançar deures i tindríem més temps lliure per nosaltres, ens organitzaríem més bé la feina i a les setmanes d'exàmens no tindríem estrès. També tindríem més temps per realitzar extraescolars.
    Inconvenients: baixaria el rendiment escolar perquè després de set hores seguides, quan arribéssim a casa no tindríem ganes de fer deures i voldríem desconnectar. Ens hauríem d'acostumar a un horari diferent pel que fa als àpats, ja que dinaríem més tard.

    Greenwich o meridià zero, és un semicercle imaginari que uneix els dos pols verticalment i divideix la terra en hemisferi occidental i oriental. Té aquest nom, perquè passa per l'antic observatori astronòmic de Londres. A partir del meridià de Greenwich mesurem la longitud en graus.

    ResponElimina
  6. La meva opinió respecta començar abans les classe, trobo que aquest fet no agradaria als alumnes ni als professors ja que ens hauriem de llevar molt més d'hora i a sobre ho arrodonim en realitzar un horari intensiu. Tot i que a la llarga ens acostumaríem i ens semblaria normal.

    Si tingués les tardes lliures el que feria seria sortir a donar el vol, quedar amb amics... i els deures els realitzaria als vespres com de costum.

    Franco va modificar el fus horari per tal de que sintonitzés amb els nazis.

    Ho va fer l'any 1942.

    Horari intensiu a l'escola: avantatges (tindríem molt de temps lliure les tardes), inconvenients (seria una jordana feixuga i molt pesada i cansada per part de l'alumne).

    És un semicercle imaginari que va de pol a pol i divideix la Terra en dos. Reb aquest nom perquè passa per un antic observatori astronòmic de Londres. A través del meridià podem mesurar les longituds en graus.

    Souhaila Boulaayoun

    ResponElimina
  7. Crec que començar més d'hora l'escola estaria bé, ja que al matí es quan estem més concentrats i actius, encanvi crec que seria mala idea fer horari intensiu ja que seria una jornada esgotadora i tot i que tinguessim les tardes lliures les deseprofiteriem per fer quelcom diferent als estudis. Jo aprofiteria les tardes per adelantar els deures de la setmana i relaxar-me.

    L'any 1942,Franco va modificar el fus per tal de sintonitzar-se amb els nazis.


    HORARI INTENSIU

    Avantatges: tenir les tardes lliures per fer deures i avançar els de la setmana, relaxar-nos i desconnectar de l'escola i això comportaria que l'alumne no estigui estresat.

    Inconvenients: seria una jornada feixuga i les ultimes hores es ferien molt pesades. Per altre banda molts alumnes no aprofiterien les tardes per fer deures, si no per sortir amb els amics.

    El meridià de Greenwich és el semicercle imaginari que uneix els pols i passa per Greenwich, més precisament per l'antic observatori astronòmic d'aquest suburbi de Londres.
    El meridià de Greenwich serveix de meridià d'origen: és a partir d'ell que es mesuren les longituds, en graus, és a dir que correspon a la longitud zero.


    Aida Barcons Pérez

    ResponElimina
  8. - Personalment crec que sí, ja que tots estriem més concentrats perquè el matí es quant estem més atens i a més a més ens aniria molt millor perquè a la tarda tindríem temps per fer els deures, estudiar, quedar per fer treballs...

    - Jo si tingués les tardes lliures les aprofitaria molt més, ja que podria estudiar o fer deures, fer extraescolars i així no acabar tan tard al vespre... Crec que tan jo com la majoria de la gent la feina que feríem seria més positiva

    - Perquè l'any 1943 Franco va canviar el fus horari per tal que sintonitzés amb els nazis.

    - Avantatges: Podríem aprofitar més la tarda per fer deures, treballs, estudiar, quedar amb els amics, a més a més podríem fer les extraescolars abans per no haver d'acabar tant tard. A més a més rendiríem més a les classes ja que el matí és quan estem més concentrats.
    Inconvenients: Les últimes hores del matí estaríem ja cansats. Ens costaria acostumar-nos els canvis de hora dels àpats, ja que hauríem de dinar a les 3 quarts de 4...

    -Greenwich, és un semicercle imaginari que uneix els dos pols verticalment i divideix la terra en hemisferi occidental i oriental. S'anomena així, perquè passa observatori astronòmic de Londres. Gràcies el meridià de Greenwich mesurem la longitud en graus.

    ResponElimina
  9. Per mi, el fet d'anticipar l'horari una hora en l'àmbit escolar significaria un problema, els arguments els baso en els fets actuals, on només començar les classes semblem marmotes. De totes maneres suposem que ho fan, imagineu-vos el meu cas, a 4tC: Un divendres a les 7:30 fent Educació Física, us ho imagineu? També cal pensar en l'hivern, on a les 6:30 o similar es fa fosc, anticipar una hora més seria sinònim de no poder sortir al carrer a jugar; ens anul·larien 1h del nostre temps lliure i en cas de no poder sortir al carrer, a casa gastaríem molta més electricitat i gas, ja que a partir de les 5:30 o similar seria fosc.

    En resum, personalment considero que és una censura del nostre temps lliure i una altra forma més de fer-nos consumir i de tal manera pagar més diners.

    Ian Ferrer

    ResponElimina
  10. Personalment, penso que seria molt efectiu. Si féssim horari intensiu rendirem molt més ja que personalment, jo a la tarda rendeixo molt menys que el matí.
    Poder si que el principi costaria acostumar-se, però si es controlen les estones d’esbarjo cada dues hores seria molt senzill i a la gent li acabaria agradant.
    AVANTATGES
    - Tindríem les tardes lliures
    - El temps el tindríem més organitzat ja que no ens quedarien hores lliures
    - Podríem rendir molt més ja que tot seria el matí
    - No se’ns partiria el dia en dos
    INCONVANIENTS
    - Les primeres hores i les últimes serien feixugues
    - Ens costaria acostumar-nos a la nova rutina

    Com he dit abans, penso que té més avantatges que inconvenients com heu pogut veure, i els inconvenients són evitables.
    Com sempre he pensat, les tardes les desprofites si de veritat vols. Si ests centrat amb els estudis i saps el que vols fer i ets responsable, et saps organitzar el temps tan bé com vols, perquè en realitat tenim el mateix temps que si no féssim horari intensiu, però la diferencia està en l’organització de l’hora que és tot seguit.
    Penso que endarrerir l’hora a l’hora solar tindria molts més beneficis ja que rendiríem més. També alhora de fer servir els recursos com la llum o el gas es millorarien molt.


    Bruna Maneja Juvanteny (4t A)

    ResponElimina