xf

dimecres, 24 de desembre del 2014

US DESITGEM UNES BONES FESTES i que entreu al blog!

Acaba l'any 2014 i s'ha de passar balanç, per tal d'afrontar el nou any amb nous propòsits i il·lusions. Des del blog Sompangea us desitgem que passeu unes molt bones festes amb tots els que estimeu! Ens veiem a la tornada!!!

Fins l'any que ve!
Us deixem una brutal reflexió, ara que és el moment de somiar i pensar en els objectius per al 2015:

http://www.upsocl.com/inspiracion/existe-un-triste-hecho-sobre-los-cementerios-que-probablemente-nunca-consideraste/

Per acabar, felicitar a tothom que va participar i va crear les originals Corrandes!! Com us ho veu "currar"! Us deixem la lletra de la corranda que el professor d'història us va cantar, bé, si se'n pot dir d'alguna manera, ...

Aquest any els de 4t d’ESO
Sembla que estan motivats
Cada dia a l’entrar a classe
ben asseguts i preparats
Però el que ells més els agrada
És aprendre obres d’art
Sobretot fent bon teatre
A sota el pont ben amagats

El profe d’història us desitja de tot cor
Unes bones festes i que entreu al blog!

Aquest any els de 4t d’ESO
Sembla que estan engrescats
Sempre es queixen dels exàmens
Que el profe els fa massa llargs
Però el que ells més els encanta
És veure vídeos d’actualitat
I estudiar amb il·lusió
La gran Guerra de Successió!

El profe d’història us desitja de tot cor
Unes bones festes i que entreu al blog!

Aquest any els de 4t d’ESO
Sembla que estan animats
Tenen ganes de fer història
Evitant errors passats
Del feixisme i del nazisme
No ens en podem oblidar
Per això hem de ser crítics
Per un món millor crear!

El profe d’història us desitja de tot cor
Unes bones festes i que entreu al blog!


Una forta abraçada de + de 5 segons!

dilluns, 22 de desembre del 2014

ÉS POSSIBLE UNA DICTADURA EN ELS NOSTRES TEMPS?

Benvolguts followers,

Aquests últims dies hem visionat la pel·lícula "La ola" a classe; un film que dóna molt de sí i que admet múltiples reflexions per a vosaltres adolescents, però també sobre valors socials i sistemes polítics i econòmics no molt llunyans en el temps...

Enllaç de la pel·lícula per les classes on no l'hem acabat: 
https://www.youtube.com/watch?v=AM5rZLMbB-0


L'activitat que hem comentat a classe és escriure una crítica del film; extraient-ne les idees claus que en traieu, conclusions, reflexions, anàlisi dels personatges principals,... Perquè no sigui tan difícil us poso unes preguntes que us serveixin d'ajuda per fomentar el vostre discurs. Avís no ha de ser pregunta- resposta ni heu de contestar-les totes.

- Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?

- Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?

- Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?

- Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?

- Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?

- A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.

-  El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?

- Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula?

- Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
...

Espero que us hagi agradat, que tots anem aprenent una mica més, creixent i, sobretot,  saber trobar el camí correcte nosaltres mateixos.

Una forta abraçada de + de 5 segons!

diumenge, 14 de desembre del 2014

LES CARTES DEL TEMPS

Un professor envia als seus alumnes els relats que van escriure 20 anys enrere explicant el seu futur

VEGEU el vídeo aquí:

El canal de notícies canadenc CBS News va publicar la primavera d'aquest any una història inspiradora. El 1994 un professor va fer escriure als seus alumnes una carta on havien de relatar com s'imaginaven el seu futur i va prometre enviar-los-hi 20 anys més tard. Bruce Farrer, l'autor aquesta idea, va complir la seva paraula i va retornar els escrits als estudiants gairebé mig segle després.

Imatge de Bruce Farrer el professor protagonista.
L'anècdota ha cridat l'atenció de l'aerolínia WesJet que ha decidit capturar la història en un vídeo de poc més de sis minuts, el qual ha fet servir per la seva campanya de publicitat. Aquest no és l'únic relat que inclouen els anuncis de l'empresa, que ha apostat per vendre's explicant la vida d'alguns canadencs que hagin anat “més enllà”.

Sens dubte, però, la iniciativa d'aquest professor és un dels vídeos de la campanya que s'ha fet més popular. En la gravació coneixem més detalls d'aquest curiós cas, com que Farrer, ara ja jubilat, té un pilot de caixes plenes de cartes, l'última d'aquestes porta escrit: 2026. I és que el mestre canadenc va fer redactar un missatge pel futur a tots els seus alumnes des del 1994. El dia que entregui la seva darrera carta a un estudiant Farrer tindrà 80 anys.

Elvira Vilardell
www.naciodigital.cat
[Consulta: 13 de desembre de 2014]

Comentem-ho i fem una proposta:

- Què us sembla la iniciativa d'aquest professor?
- Creieu que entre els adolescents s'ha perdut la il·lusió per escriure? Per què?
El temps vola...
- Podríem engegar una bonica iniciativa:
Per què no somiem junts i escrivim com ens veurem d'aquí un any, ja que molts de vosaltres esteu en un moment de decisions importants, i també com serà el vostre món d'aquí a 10 anys.

Som-hi?????? Somiem desperts!

Després d'aquí a un any o d'aquí 10 podeu tornar al blog Som Pangea, que segur estarà "on fire", i veure les vostres prediccions!

VIUREM LLIURES O MORIREM!

Recomanació: muntatge amb Playmobils del setge a Barcelona 1714
http://www.naciodigital.cat/noticia/66665/viurem/clicks/morirem

Aquí teniu les cròniques de la visita al Born seleccionades de la classe de 4t C:

Divendres 31 de setembre de 2014

El passat divendres 31 de setembre es va realitzar una explicació sobre la guerra de Successió i els problemes que va comportar més tard a Catalunya.


A l’entrar a l’interior de l’antic Mercat del Born, a Barcelona, convertit ara en museu, ens fan deixar les maletes a l’interior d’unes taquilles per a grups. Seguidament ens vam dirigir a l’interior d’una nova sala, on ens van situar en el context històric, on després de la mort del rei Carles II “L’encantat” sense descendents, hi va haver dos candidats per substituir-lo: Felip d’Anjou (Felip V, rei de França) i l’arxiduc Carles d’Àustria (Arxiduc d’Àustria, amb el suport dels seus aliats). Comença la batalla a Espanya com un conflicte internacional, més tard després mor l’Emperador Leopold I d’Àustria, i fa que dues grans potències aliades d’Àustria (Holanda i Anglaterra), deixin d’estar interessades en aquest conflicte i retiren les seves tropes deixen sols a Catalunya, fins que les tropes franco-espanyoles reconquereixen territoris i arriben a la ciutat de Barcelona. 

Imatge del Setge de 1714 a Barcelona
El Setge de Barcelona comença llavors, quan les tropes franco-espanyoles arriben a Barcelona, una petita ciutat de 500 habitants. Els encarregats de defensar aquesta ciutat van ser Rafael Casanova (màxima autoritat de Barcelona) i Antonio Villarroel (ex-militar); el setge va durar 13 mesos en total, l’exèrcit català estava format per la coronela (ciutadans armats de diferents gremis) i un petit exèrcit professional, en canvi, l’exèrcit borbònic format per inicialment per 39.000 militars experts capitanejats pel Duc Populi que va fer bombardejar la ciutat de Barcelona i més tard substituït pel Duc Berwick que incorporà el nombre de militars al seu exèrcit fins a un total de 47.000. Aquest fa excavar trinxeres paral·leles a la ciutat per acostar-s’hi i poder atacar des de més a prop pel costat de llevant, on la seva muralla era més vella i estava més malmesa, però els catalans van fer construir una segona muralla darrera seu per si de cas la destrossaven

Els miquelets.

Finalment l’11 de setembre de 1714 les tropes franco-espanyoles aconsegueixen entrar a la ciutat de Barcelona pel baluard de Santa Clara i fereixen a Rafael Casanova, empresonen a Antonio Villaroel i els catalans són derrotats. A partir de llavors es fa construir una caserna civil i presó per controlar que els catalans no es tornessin a revelar. 

Seguidament vam poder observar els diferents tipus de roba que portaven els miquelets depenent del seu ofici (els hortolans de color verd, els fusters marrons...) i darrerament vam observar un vídeo on es mostrava com fereixen Rafael de Casanova.

Finalment l’explicació va acabar amb una volta a les troballes arqueològiques que van trobar a sota el museu del Born, i ens ensenyar una restauració  (per via digital) de com era la ciutat de Barcelona en aquesta època i que a sota d’aquestes cases s’hi troben altres cases d’època romana.

Arnau Corominas


VISITA AL BORN

El passat Divendres 31 d’Octubre, vàrem poder visitar El Born CC (El Born Centre Cultural), és un espai històric on s’hi guarden el fets que van succeir-hi l’any 1714, sota aquell mercat del segle XIX hi trobem la Barcelona del 1700, que va ser aquesta la que va patir el setge l’any 1714.

El Born CC.
Vam poder observar, l’estat en què és conserven els carrers de la ciutat que  el 1713 i 1714 va resistir el setge de les tropes franco-espanyoles de Felip V fins l’assalt i final, i la capitulació de l’11 de setembre.

Aquesta mostra dels carrers de la ciutat i la conservació i l’amplitud que tenen és única en tot Europa. Vam tenir el privilegi de que ens explicaren informació sobre aquella zona, que es va trobar en fer la recerca. Ens van informar de com era l’interior de les cases, els jocs que practicaven en aquell carrer, els oficis que feien les persones que hi vivien, fins i tot, en sabem dels noms i cognoms de les persones que vivien en cada una de les cases.

També vam poder recaptar informació de com s’anomenaven alguns d’aquells carrers, com per exemple: el carrer del joc de la pilota, Bonaire, el dels xucles.

Entrada al jaciment
En els treballs  i excavacions que s’hi van fer, també s’hi va trobar més de tres centenars de bombes del setge, i milers d’objectes d’ús quotidià, molts dels quals es poden veure a l’exposició de la  Barcelona 1700, de les pedres a les persones. La majoria d’objectes que es van trobar eren d’utilitat de cuina, ja que la majoria són, olles, cassoles, culleres...

En la explicació ens digueren que durant les excavacions s’hi van arribar a trobar objectes de segles anteriors al del setge de Barcelona, és a dir, que la gent que vivia en aquells carrers havien construït les seves cases damunt de cases de segles anteriors, però evidentment ells això no ho sabien. 

Vàrem anar veient imatges i escrits mentre ens presentaven la Guerra dels Catalans del 1713 al 1714.  Ens van presentar un dels fets més importants del segle XVIII, el setge de Barcelona, on els catalans van lluitar per les seves llibertats contra els Borbó. Aquest fet tan important del passat, ha fet que tot i la derrota que van tenir estigui en l’Europa constitucional de les llibertats i la democràcia.

A continuació també ens explicaren quines havien sigut les ciutats botifleres i els perquès d’aquest fet. Les ciutats botifleres varen ser: Manlleu, Centelles i Cervera. Però no totes aquestes ciutats estaven a favor perquè ja els semblava bé, sinó que, per exemple Manlleu els donava suport perquè hi havia els conflictes dels molins.

Finalment, ens ensenyaren un vídeo de la revolta dels catalans i quan ells anaren a buscar a Felip V per matar-lo. L’emblema dels catalans era “Viurem lliures o morirem”. I Barcelona va resistir assetjada fins l’11 de Setembre de 1714, capitanejada per Rafael Casanova i Antonio Villarroel entre d’altres. Però Barcelona no va ser la última ciutat en caure, sinó que va ser, Cardona que resisteix fins al 18 de Setembre.

Muntatge de clicks de Playmobil

La derrota dels catalans va representar la fi de l’existència de les institucions pròpies de Catalunya, les Corts i la Generalitat.   

Andrea Alcalà

TREPITJANT LA NOSTRA HISTÒRIA

 Aquí teniu les cròniques de la visita al Born de la classe de 4t B:

 CRÒNICA DE LA VISITA AL JACIMENT DEL BORN

Ens trobem al Centre Cultural del Born, un jaciment arqueològic i centre cultural al barri de la Ribera de Barcelona. Una ciutat assetjada fa 300 anys, posteriorment un mercat i actualment un equipament cultural del segle XXI que mostra la Barcelona i el fets succeïts en el context de la Guerra de Successió.

L’edifici és un dels primers i més importants edificis construïts amb ferro a Barcelona. Des que es va veure que hi havia restes arqueològiques importants sota seu, es va començar a fer-hi prospeccions i restauracions fins a ser inaugurat l’any 2013. Sota l’antic mercat hi ha una gran ciutat que va estar soterrada durant tres-cents anys, i que a finals de la guerra de Successió havia estat enderrocada per Felip V per construir la Ciutadella. I gràcies a moltíssims arxius històrics (com arxius notarials) que s’han conservat a Catalunya d’aquella època, hem pogut desvelar qui n’eren els habitants, i fins i tot els seus oficis i vida. Així que els experts han afirmat que hi havia 55 cases i 323 habitants en aquella part de la ciutat.

Posem-nos en context. Europa estava en un procés d’ocupació del tron que Carles II (últim rei dels Habsburg) havia deixat al morir sense descendència. Els aspirants al tron eren Felip d’Anjou (partidari del sistema polític de l’absolutisme), i Carles d’Àustria (que era partidari de defensar les nacions). Carles II va nomenar hereu a Felip d’Anjou en el seu testament, probablement sota coacció. Alguns territoris europeus es van posicionar a favor de Felip d’Anjou (futur Felip V): com Espanya i França. I d’altres a favor de Carles d’Àustria: Gran Bretanya i els Països Baixos, però també Catalunya, Aragó, València i Balears. Així que Catalunya distava de la resta d’Espanya, que donava suport a Felip d’Anjou, absolutista i contrari a les nacions.

L’enfrontament entre aquests dos sistemes polítics va ser a escala europea i va finalitzar amb el Tractat d’Utrecht, que declarava Felip d’Anjou Rei de la Corona Castellana a canvi de noves possessions d’altres territoris pels Àustries. La Corona d'Aragó va perdre la seva sobirania, que va restar sota mans castellanes.
Però Catalunya no estava d’acord amb la resta d’Espanya i es va rebel·lar en contra del Tractat i de les corones de França i Castella. Els catalans van celebrar una cort i es va decidir lluitar fins al final en defensa del que creien que era el millor sistema polític i en contra de l’absolutisme de la Corona que els representava.


Per contenir aquesta revolta, l’exèrcit francès va entrar a Catalunya i va atemorir i atemptar en contra de la població civil catalana, decidida a continuar lluitant fins al final. Des de nobles a camperols estaven implicats en la defensa dels pobles i ciutats catalans i units sota la mateixa causa. D’aquí en van sorgir milícies militars clandestines de pagesos.

La vestimenta dels Miquelets.
 Barcelona va ser assetjada des del juliol de 1713 al setembre del 1714. 20.000 soldats francesos l’atacaven amb pólvora i canons, dirigits pel Duc de Berwick, amb l’objectiu de que Barcelona capitulés (es rendís i ells en prenguessin el control). Els mesos de setge van ser molt difícils: la població amb prou feines podia menjar, i era bombardejada contínuament. Els infants feien barricades, i els homes eren reclutats per lluitar en els dos exèrcits: l’exèrcit oficial (dirigit per Antonio de Villaroel) i la Coronela, un exèrcit civil dirigit per Rafael de Casanovas.
Ningú es pensava que la ciutat resistís tants mesos, malgrat les trinxeres i infiltracions que l’exèrcit del Duc de Berwick feia contínuament.
Finalment, l’onze de setembre de 1714, Barcelona va capitular. Durant el dia la bandera de Santa Eulàlia, patrona del Consell de Cent de la ciutat de Barcelona, es va deixar de custodiar i es va treure al carrer, com a gest perquè la població s’encomanés a Déu: el combat pintava ser esgarrifós. L’exèrcit enemic havia entrat a la ciutat i els dos comandants de l’exèrcit havien estat ferits en combat. Els barcelonins no van poder guanyar la batalla contra aquell exèrcit tan ben armat i tan nombrós, tot i que van creure en la victòria i van lluitar per Catalunya fins al final.
Quan Barcelona capitula, juntament amb la capitulació de Cardona el 18 de setembre, arriba la fi de l’Estat català.
I a sobre, Felip V reprimeix més els catalans i implanta el Decret reial de Nova Planta: s’elimina el Consell de Cent i la Generalitat, el català ja no és llengua oficial, sinó que ho és el castellà, i s’aplica una política centralista a tots els nivells. A part de la gran repressió civil i cultural, es van fer violacions massives a les dones, execucions públiques dels detractors, crema de masies...
Els supervivents del setge de Barcelona i de la repressió posterior dels ciutadans de la ciutat, van reconstruir les seves cases per començar de nou. Però felip V va ordenar que ells enderroquessin els seus propis habitatges i traslladessin les pedres per construir la fortalesa militar: la Ciutadella. La Ciutadella li servia per controlar tota la ciutat i perquè no es donessin més rebel·lions, juntament amb la fortalesa de Montjuic. Va fer aterrar les cases als seus propis habitants, fins a deixar-les fins a la planta baixa. Aquestes són les restes de les cases que trobem al Born.

Al jaciment s’han trobat molts objectes personals, sobretot vaixelles i gerres. Els habitants els havien llençat a un canal perquè eren inservibles, o bé d’altres no van poder ni endur-se’ls. També s’han trobat centenars de boles de pedra que eren bombes per destruir la ciutat. Però les restes estan en tant bon estat que podem identificar les tres parts d’aquella zona de la ciutat: la part encarada a la muntanya (on s’hi feien les feines més brutes), la zona comercial (amb negocis) i la zona de cara al mar (hi vivien pescadors i gent que vivia del mar).

Hi ha documentats els cinc carrers que hi podem trobar: carrer dels dies feiners (carrer de la pilota), carrer dels carnissers, carrer dels cordoners de viola, carrer de Bonaire (cases de mariners) i el carrer del Bornet.
El setge a Barcelona al 1714

En els diferents habitatges s’hi desenvolupaven activitats molt diverses: des de crear cordes per a instruments de corda a tavernes on segons la documentació s’hi feia gresca i soroll fins tard, i els homes després anaven a jugar a pilota al carrer de darrera l’establiment (al carrer de la pilota). És curiós l’inventari sencer d’una adrogueria, una botiga on es venien productes colonials (com més de 40 tipus de sucre) i sabons i altres productes no comestibles. Els habitants d’aquella zona, quan feien vida “normal” i no estaven en guerra, sabem que eren amants de la xocolata desfeta procedent de les colònies, i que nombroses famílies benestants estrangeres s’hi van instal·lar. Una família noble anomenada Boixadós vivia en la propietat més gran, on s’hi han trobat restes de vidres de Bohèmia, porcellana xinesa i altres productes importats d’alta qualitat.

Les restes del jaciment del Born
El jaciment del Born és un dels jaciments més particulars d’Europa. Al conèixer els seus habitants i oficis, com les seves cases i establiments, podem reconstruir com es vivia en una ciutat en el segle s. XVIII. Però a més, en podem observar els danys i les conseqüències que va patir una ciutat assetjada i posteriorment devastada. Aquest descobriment té una importància molt gran en la memòria col·lectiva i la preservació de la consciència nacional dels catalans. Explicar els fets tal com van passar és interessant, però saber interpretar-los és millor. Aquells catalans, immersos en una guerra europea, van perdre però no van ser del tot vençuts.

Judit Donada i Oliu

   VISITA AL MUSEU DEL BORN

El passat divendres vam anar d’excursió a Barcelona. La primera part de l’excursió estava dividida segons els itineraris. Els de l’itinerari tecnològic van visitar la fàbrica d’Endesa, els de l’itinerari científic van visitar el Cosmocaixa i els de l’itinerari artístic vam visitar el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). La segona part de l’excursió la vam realitzar tots junts al Centre Cultural del Born, on antigament hi havia el Mercat del Born. La primera part de la visita va ser l’explicació dels jaciments arqueològics, i la segona part una exposició temporal relacionada amb la guerra de successió de 1714.

La primera part de la visita va començar a la una. La guia ens va explicar un munt de coses sobre els jaciments que van resistir al setge de les tropes de Felip V fins l’11 de setembre. D’una banda ens va explicar la seva història i tot el treball i recerca que va comportar la seva troballa, coordinat per Garcia Espuche. D’altra banda ens va explicar de manera detallada tots els fragments dels jaciments: com eren els interiors de les cases, els oficis que s’hi feien, els jocs que s’hi practicaven, els hàbits més estesos i les persones que vivien en cada d’una de les cases del jaciment. Després de la visita vaig poder entendre perquè el jaciment és un cas únic a Europa.

La segona part de la visita va ser l’exposició temporal del setge de 1714 i que recrea la batalla de l’Onze de Setembre com a final de la Guerra de Successió Espanyola. Ens van explicar qui van ser els dos bàndols que es van enfrontar durant la Guerra de Successió (Àustries i Borbons), ens van ensenyar el vestuari i l’equipatge que van lluir els miquelets durant la seva lluita contra els Borbons, ens van deixar apreciar la restaurada i verdadera bandera de Santa Eulàlia i ens van mostrar dos vídeos, un sobre la tàctica que van seguir els Borbons per a aconseguir entrar a Barcelona i l’altre sobre exactament l’11 de setembre de 1714, des del punt de vista dels francesos i des del punt de vista dels catalans. El títol de l’exposició era “Fins a aconseguir-ho” ja que era el lema que estava escrit a les banderes de les Guàrdies Catalanes i que expressa la lluita dels catalans per la llibertat. A més a més és un lema que perdura ja que, com abans, l’objectiu dels catalans continua sent la llibertat.

Laia Alberch

UN PASSEIG PEL BORN

Aquí teniu les cròniques seleccionades de la classe de 4t A:

Crònica ‘El setge de 1714’

El dia 31 d’octubre de 2014 els alumnes de 4t de la Salle Manlleu vam anar a visitar el centre cultural del Born. Aquest centre cultural està situat dins l’estructura de l’edifici de l’antic Mercat del Born, i on fa poc al reformar-lo s’hi ha trobat un jaciment de la Barcelona del 1700. Al Born CC (Centre Cultural), hi ha una exposició permanent sobre la Barcelona del 1700; i l’exposició del setge a Barcelona de 1714, en commemoració al tricentenari de la caiguda de Barcelona.

Restes de la Barcelona de 1700.
Ens centrarem en aquesta última. L’exposició de 1714 comença amb l’explicació de l’origen de la Guerra de Successió espanyola i europea:
El conflicte s’inicia amb la mort de Carles II, rei d’Espanya i de la dinastia Habsburg que deixa com a hereu a Felip d’Anjou, nét del rei de França. Amb Felip V com a rei d’Espanya, França aconseguiria massa poder a Europa i ràpidament la resta de potències europees s’hi posen en contra i proposen l’Arxiduc Carles d’Àustria. Enmig de la guerra, però, aquest últim se li mor el germà i per tant hereta l’Imperi Austríac. A conseqüència d’això es signa el tractat d’Utrecht: Carles d’Àustria renúncia a la corona espanyola, l’absolutista Felip V és el rei d’Espanya. Els rei d’Espanya i els de França mai poden ser els mateixos. Fi de la guerra a Europa.

Tot i això els Catalans mai accepten a Felip V, absolutista i contrari a les llibertats catalanes, i decideixen lluitar fins al final encara que tenen clar que no podran guanyar. Barcelona és l’última ciutat en caure, ja que Cardona no és mai vençuda.
El setge a Barcelona (que és en el que es centra l’exposició) va començar el juliol de l’any 1713 i va durar un any i dos mesos. La ciutat era assetjada per les tropes borbòniques comandades inicialment per el Duc de Pòpuli, que més tard va cedir el comandament al Duc de Berwick. Al bàndol català comandava l’exèrcit el General Villarroel i al cap davant de la coronela de Barcelona, el conseller en cap Rafael de Casanova.

Berwick va marcar com a objectiu els punts més febles de la ciutat, prop del baluard de Santa Clara. Va començar a excavar trinxeres per anar-se apropant a les muralles. Els barcelonins van tenir bona punteria i van causar nombroses baixes als filipistes, tot i que van seguir avançant. Aviat, però els Borbons van obrir importants bretxes als Baluards de Santa Clara i portal nou. Villarroel va ordenar la construcció d’una travessera a dins la ciutat per reforçar les muralles, eliminant una gran part de cases.
El dia 12 d’agost de 1714, Berwick va assaltar la ciutat pel Baluard de Santa Clara però finalment va ser repel·lit pels barcelonins.

El Duc de Berwick, que no volia perdre més homes, el dia 3 de setembre va proposar a Rafael de Casanova la capitulació de la ciutat, però els Barcelonins s’hi van negar rotundament, tot i tenir molt poques municions. A causa d’això el General Villarroel va dimitir i va demanar ser evacuat de la ciutat el dia 11 de setembre.

Aquell mateix dia, però, els Borbons van penetrar a la ciutat i Villarroel va tornar a agafar el comandament de l’exèrcit. Les tropes comandades per Rafael de Casanova que portava la bandera de Santa Eulàlia van repel·lir en primera instància l’atac borbònic. Durant tot el dia hi va haver combats pels carrers, i Villaroel i Casanova van ser ferits i es van haver de retirar.

Cap a les dues del migdia, es van reunir els membres del govern i van decidir la capitulació. La capitulació va permetre que la ciutat no fos saquejada i es “respectés la vida” dels defensors de Barcelona. Antonio de Villarroel va ser empresonat i Rafael de Casanova va fer-se passar per mort.

Imatge de la caserna de la Ciutadella al segle XVIII
La Ciutadella es va enderrocar el segle XIX. Els terrenys van passar a ser jardins i es va passar a anomenar el Parc de la ciutadella. L’arsenal de la caserna militar va passar a ser el Palau Parlament de Catalunya.
Tenint constància de tots aquests fets podem dir que el dia 11 de setembre, en la diada nacional de Catalunya, celebrem l’últim dia què els catalans vam tenir llibertats.
Albert Corominola

VISITA AL BORN

El Born Centre Cultural és un espai històric que ens permet mirar cap el passat per projectar-ho al present. Al Born hi ha presents els jaciments, la Barcelona de 1700 i  la memòria dels fets de 1714.

El Born és un espai excepcional que reuneix tres segles de la nostra història. A sota de l’estructura d’un mercat de l’arquitectura del ferro del segle XIX, hi ha la Barcelona de 1700, la ciutat que va patir el setge de 1714. Tot i patir aquest setge, aquesta ciutat encara va perdurar, no intacte, però si les restes, tres segles després. El Born també ens fa fer una mirada al passat, al present, i al futur del nostre país, i ens fa reflexionar de manera necessària, sobre el moment de transcendència de la història de Catalunya.

Quan vam arribar al Born, vam començar la visita amb el jaciment arqueològic que hi ha de la Barcelona de 1700. Aquella exposició està al lloc del setge de 1714, i aquest any era la commemoració del tri centenari dels fets. Ens van explicar que gràcies a les intervencions arqueològiques que es van fer dins de l’antic mercat del Born, es van poder conèixer les restes de la Barcelona del 1700 i també trobar-hi rastres de la vida que portava la gent que hi vivia.
La nostra guia ens va explicar que gràcies als testaments dels veïns de la zona i els inventaris de les cases aparegudes, van poder descobrir com es vivia a la Barcelona d’aquell moment. 

La població de Barcelona era molt diversa, ja que hi havia molts ciutadans procedents de diferents localitats i cultures. La societat d’aquell temps tenia una forta activitat comercial i estava ben alimentada. La gent era una apassionada dels dolços, eren la seva “droga”, però el dolç que els hi agradava més de tots era la xocolata.

Al Born també vam veure l’exposició sobre la guerra de successió, i el que em va agradar més van ser les armes que es feien servir. Em va cridar molt l’atenció aquella espècia de fusell tan llarg tan difícil de carregar, ja que potser es trigava un minut a disparar. El que em va agradar més va ser quan vam anar a la sala de les dues pantalles gegants i vam poder veure, a partir de dues perspectives diferents, el setge de 1714 que es va produir a Barcelona.

Berta Serrat