xf

dilluns, 5 de desembre del 2011

DESACTIVADA UNA BOMBA DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

RECORDS DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL


Desactivada amb èxit a Coblença una bomba d'1,8 tones


Dos artefactes més de la mateixa època han hagut de ser desmuntats en altres ciutats d'Alemanya.

Els artificiers han desactivat aquest diumenge a la ciutat alemanya de Coblença una bomba d'aviaciód'1,8 tones del temps de la segona guerra mundial. Per fer-ho prèviament s'han hagut d'evacuar unes 45.000 persones .

Un grup d

En unes tres hores, els experts han neutralitzat a més d'aquesta bomba d'aviació britànica, descoberta recentment per vianants a la vora del Rin, un altreartefacte --nord-americà-- de 125 quilograms, tasca que ha estat especialment complicada pel mal estat que presentava, i han volat un bidó amb químics contaminants. Els artefactes i el bidó van sortir a la superfície com a conseqüència del baix nivell del riu per l'absència de precipitacions al novembre.

Coblença, a l'oest del país, semblava aquest matí en diversos districtes una ciutat fantasma després que gairebé la meitat de la seva població, en un radi d'1,8 quilòmetres al voltant dels artefactes, hagués estat evacuada.

UN OPERATIU DE 2.500 PERSONES

L'evacuació més gran de la història d'Alemanya per desactivar una bomba va començar dimecres passat amb el trasllat dels pacients de les unitats de cures intensives de dos hospitals, seguits ahir pels malalts ingressats en altres departaments, així com set residències d'avis. Així mateix, entre divendres i dissabte es va evacuar un centre penitenciari.

Per desactivar la bomba més de 45 mil persones han estat evacuades.

A més, les comunicacions regionals fins a Coblença per ferrocarril i carretera han quedatinterrompudes fins després de la desactivació dels artefactes. L'ampli operatiu incloïa prop de 2.500 persones, entre els quals figuren 600 bombers, 400 infermers i 600 conductors per a 300 ambulàncies i 330 policies, així com membres de Protecció Civil i de l'Exèrcit.

No és la primera vegada que aquesta ciutat, de l'estat federat de Renània-Palatinat, és escenari d'una evacuació per a la desactivació d'una bomba, ja que Coblença va patir molts bombardejos durant la segona guerra mundial al ser centre militar i nus de comunicacions. 

DUES BOMBES D'AVIACIÓ DESACTIVADES A KARLSRUHE I NUREMBERG

Mentrestant, a Karlsruhe, també a l'oest del país, els artificiers han desactivat avui amb èxit i en tan sols un quart d'hora una bomba d'aviació nord-americana de la segona guerra mundial. L'operació per neutralitzar l'artefacte, de 500 quilograms, ha obligat a tancar un pont i una carretera nacional, fet que no ha causat alteracions significatives, segons una portaveu del consistori.

També a Nuremberg, al sud d'Alemanya, els artificiers han neutralitzat en 15 minuts una altra bomba d'aviació nord-americana de 70 quilos, que ha obligat a evacuar 200 veïns en un radi de 300 metres i tallar la circulació en diversos carrers de la ciutat, així com el trànsit ferroviari.

Agència EFE / Berlín
e-periodico.com
[Consulta: 4 de desembre de 2011]

Fem el comentari:

a) Quines van ser les causes de la Segona Guerra Mundial?
b) Quins van ser els principals països que es van veure implicats?
c) Quines van ser les principals conseqüències?
d) Explica i comenta la vida d'algun dels personatges rellevants del conflicte.
e) Creus que avui en dia es podria tornar a repetir una Guerra Mundial?
f) Actualment molts països es gasten molts diners en armament, defensa i seguretat. Què n'opines?

1 comentari:

  1. Els països que van participar en la Segona Guerra Mundial estaven alineats en un dels dos bàndols: els aliats i les potències de l'Eix.
    Els països aliats
    Inicialment, els principals països aliats eren: Gran Bretanya, França (França Lliure a partir del juny de 1940), Polònia, Canadà, Sud-Àfrica, Austràlia i Nova Zelanda. Un cas especial és la Xina que estava en guerra amb el Japó des del 1937. Com a conseqüència de la invasió alemanya, l' abril de 1940 s'hi va afegir Noruega, el maig els Països Baixos i Bèlgica, i Grècia que havia estat atacada per Itàlia, l'octubre de 1940. La Unió Soviètica tenia un pacte amb Alemanya des de l'agost de 1939 però la invasió alemanya, el juny de 1941, la va fer canviar de bàndol. El desembre de 1941 l'atac japonès a Pearl Harbor va fer que els Estats Units d'Amèrica entressin a la guerra en el bàndol aliat.
    A mesura que el conflicte es decantava en contra d'Alemanya, el nombre de països en el bàndol aliat va anar augmentant. Prop del final de la guerra, els Aliats van posar com a condició per entrar a les Nacions Unides que els països declaressin la guerra a Alemanya i al Japó. Això va fer que el nombre de països aliats augmentés molt, encara que la majoria d'aquests mancaven de rellevància militar i estratègica i no van tenir cap paper actiu en la guerra.
    Les potències de l'Eix
    Les potències de l'Eix eren: Alemanya, Itàlia i l'Imperi del Japó. Després de la victòria alemanya sobre França el juny de 1940, part del govern francès va decidir col•laborar amb els nazis, era la França de Vichy. Seguidament, els països de l'est d'Europa es van veure pressionats per Hitler perquè s'unissin a l'Eix. Romania ho va fer el juliol de 1940, Hongria el novembre següent i Bulgària el març de 1941. Iugoslàvia s'hi va unir a contracor el 25 de març de 1941 però dos dies després hi va haver un cop d'estat anti-Eix que va desencadenar l'ocupació alemanya del país. Un altre cas especial és Finlàndia que va declarar la guerra a l'URSS però no a cap altre país i durant un temps se la va considerar com a aliat de l'Eix.
    No tots els països del món es van implicar en la guerra. Alguns països, com Irlanda, Portugal, Suïssa i Suècia, van aconseguir mantenir-se neutrals durant tot el conflicte. Espanya també es va declarar neutral però, després de les victòries contundents nazis de 1939 i 1940, quan la victòria alemanya semblava possible, va canviar el seu estat a "no bel•ligerant", donant suport polític i econòmic a les potències de l'Eix i enviant la Divisió Blava que es va integrar en la Wehrmacht. Tot i això, Adolf Hitler mai no va poder convèncer Franco perquè entrés en el conflicte. El 1943, quan Alemanya va començar a acumular derrotes, Espanya va tornar a declarar-se neutral.

    ResponElimina