xf

diumenge, 16 de març del 2014

SANTA MARIA DE CORCÓ ARA ÉS L'ESQUIROL

Santa Maria de Corcó canvia el nom del poble per l'històric de l'Esquirol

La proposta ha tirat endavant en el ple municipal gràcies a set vots a favor i tres abstencions. Cap regidor hi ha votat en contra
Imatge del ple a l'ajuntament de l'Esquirol després d'aprovar el canvi de nom.
Santa Maria de Corcó (Osona) ha decidit deixar-se de dir així i recuperar el nom històric del poble: l'Esquirol. El ple celebrat aquest dimarts al vespre ha acordat el canvi de nom, després que fa unes setmanes se sotmetés a votació popular. L'opció de l'Esquirol va guanyar per un 90%, però la participació no va arribar al 50% mínim que establia el consistori. Tanmateix, la proposta ha tirat endavant al plenari gràcies a set vots a favor i tres abstencions, entre elles, la de l'alcalde, Àlex Montanyà (Units per Decidir). La sala on s'ha celebrat el ple s'ha omplert de gom a gom amb una cinquantena de veïns que no s'han volgut perdre la sessió i han celebrat el canvi amb alegria i emoció.

De fet, a la comarca ja tothom anomenava el municipi l'Esquirol, mentre que Santa Maria de Corcó s'utilitzava només a nivell administratiu. L'aprovació és inicial i haurà de passar per un període públic que durarà un parell de mesos, fins que es canviï el nom de manera oficial.

L'Esquirol.
Malgrat que la participació a la consulta popular es va quedar al 42%, la junta de govern local va decidir portar la proposta de canvi de nom al ple ordinari, atès que el resultat de les votacions "va ser rotundament clar", ha assenyalat l'alcalde, Àlex Montanyà. El dia de la consulta van votar, en total, 777 ciutadans de les 1.850 persones que tenien dret a fer-ho. Entre els vots emesos, va arrasar l'opció de l'Esquirol: 9 de cada 10 van votar a favor del nom històric.

Imatge del Collsacabra.
Per la seva banda, el regidor d'Independents pel Collsacabra-ERC, que tot i formar part de l'equip de govern s'ha desmarcat i ha votat a favor del canvi, ha argumentat el seu vot "per raons històriques, però també perquè serà més útil". Amb l'opció de l'Esquirol, "farem oficial el que ja és al carrer i evitarem que es creïn ambigüitats". A més, "no té cap cost per al ciutadà", ha afegit.

Els crits d'"Esquirol, Esquirol" han envaït la sala un cop aprovat el canvi. Un dels impulsors de la proposta, Ricard Carbassa, ha assenyalat que amb l'Esquirol "s'ha oficialitzat la normalitat". "El que no era normal era fer servir Santa Maria de Corcó, quan aquest nom no l'utilitzava ningú", ha afegit. El veí ha criticat l'abstenció de l'alcalde durant el debat i l'ha acusat de no tenir criteri en un assumpte tan important per al poble. Un altre dels impulsors, Met Castanyer, ha comparat L'Esquirol i Barcelona, "perquè és com si a la capital del país l'anomenessin Santa Maria del Mar, quan no hi té res a veure". "La parròquia continuarà sent Santa Maria de Corcó, l'església continuarà igual, però el poble és l'Esquirol, no hi ha dubte", ha sentenciat.
[...]
ACN L'Esquirol
www.ara.cat
[Consulta: 14 de març de 2014]

Reflexionem-hi:
- Per què creus que els habitants de L'Esquirol han volgut canviar el nom del poble?
- Quin és l'origen etimològic i històric del nom "L'Esquirol"?
- Actualment la paraula esquirol, a part de l'animal, té un altre significat. Quin?
- Què va passar al segle XIX entre Manlleu i L'Esquirol?
- Per què fins ara el poble s'anomenava Santa Maria de Corcó?
- Quina importància té el Collsacabra o Cabrerès a la comarca d'Osona?
- Coneixes algunes de les poblacions més importants d'aquesta comarca natural? En saps alguna llegenda?
...

9 comentaris:

  1. S'anomenen esquirols les persones que treballen quan el altres fan vaga .
    Perquè fa molts anys a vic i a manlleu i van haver una sèrie de vagues en el sector tèxtil, i la gent de Santa Maria de Corcó van baixar a treballar a les fabriques en el lloc de la gent que feia vaga, aquest fet es va repetir en varies vegades i des de llavores al poble de Santa Maria de Corcó va passar a anomenar-se col•loquialment l'Esquirol.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  2. -Han volgut canviar el nom del poble ja que l'antic ningú l'utilitzava i tothom considerava L'Esquirol com el nom històric del poble.
    -El nom Esquirol prové d'un hostal que es deia Parai on hi havia un esquirol i s'anomenava hostal de L'Esquirol.
    - Esquirol també significa obrer que, quan els seus companys es declaren en vaga, continua treballant o reemplaça un obrer en vaga.
    -En els segle XIX els treballadors d'una fàbrica de Manlleu en vaga van ser substituïts per paraires sense feina del municipi de l'Esquirol, i aquest fet hauria provocat el nou ús del terme esquirol per anomenar qui trenca una vaga.
    -Perquè durant la dictadura franquista van canviar el nom de L'Esquirol per Santa Maria de Corcó.
    -Ja que són zones de poblament dispers. L'economia de Collsacabra, ha estat tradicionalment agrícola i ramadera, tot i que darrerament s'ha incorporat al sector dels serveis. Entre les poblacions que l'integren hi ha l'Esquirol, Cantonigròs, Tavertet, Falgars, Rupit i Pruit. Avui en dia L'Esquirol és la població més important del Collsacabra.

    Sílvia Feliu Zapater
    4rt A.

    ResponElimina
  3. - Jo crec que el volien canviar ja que ningú utilitzava ja el nom de Santa Maria de Corcó. Tinc amic i amigues de l'Esquirol que mai els havia sentit dient Santa Maria de Corcó.
    -L'origen del nom "Esquirol " prové d'un hostal que es deia Parai on hi havia un esquirol i per aquest motiu s'anomenava hostal de L'Esquirol.
    - Si, també té altres significats: Aquella persona que rep una remuneració a canvi de no seguir una vaga; és a dir, que accepta treballar a una empresa en què els seus treballadors fan vaga.També rep el nom d'esquirol aquell treballador que no accepta la decisió d'una majoria d'iniciar una vaga i continua treballant.
    - Durant el segle XIX, tota la conca del riu Ter va quedar poblada per industries tèxtils, inclòs el poble de l’Esquirol. Any 1852, els obrers de Manlleu van fer una vaga i els patrons se’n van a l’Esquirol a buscar mà d’obra. Aquests van reemplacar els treballadors manlleuencs van fer fracassar la vaga. Amb aquests fets, neix el concepte “esquirol”. Un esquirol és el treballador que continua treballant o reemplaça un obrer durant una vaga. És el que van fer els obrers de l’Esquirol i gràcies a aquest acte, han quedat marcats de per vida amb aquest nom.
    - Perquè quan hi havia dictadura franquista el seu nom "Esquirol" va ser obligada a ser canviada per " Santa Maria de Corcó". Però la gent del poble continuava parlant del seu poble amb el nom de l'Esquirol.

    ResponElimina
  4. - Van voler canviar el nom perquè la gent el coneixia amb el nom de l'Esquirol. El terme de Santa Maria de Corcó, es va afegir el 1743, quan es va traslladar al poble la parròquia de Corcó. A més a més, durant la dictadura franquista es va canviar el nom per Santa Maria de Corcó. Un motiu més per canviar-lo.
    - El nucli inicial va ser un hostal en un antic mas que es deia Parai, on hi havia un esquirol i la gent el coneixia per l'Hostal de l'Esquirol.
    - Una persona rep el nom d'esquirol quan accepta treballar en una empresa quan els seus treballadors fan vaga.
    - En el segle XIX, els treballadors d'una fàbrica de Manlleu que feien vaga, van ser substituïts per paraires sense feina del municipi de l'Esquirol. Aquest fet va provocar el nou us del terme esquirol per anomenar qui trenca una vaga.
    - El poble s'anomenava Santa Maria de Corcó perquè durant la dictadura franquista van canviar el nom de l'Esquirol per el de Santa Maria de Corcó.

    Laura Colom
    4tB

    ResponElimina
  5. - Van volguer canviar el nom perquè quasi bé ningú l'utilitzava i tothom feia i fa servir el nom actual "l'Esquirol"
    - El nom etimològic està vinculat a 'quer', 'querol', ja que és la pedra característica d'allà i també hi havia un hostal amb el nom Perai, que el va construir amb el seu entorn d'un nucli de sis famílies. Fins al 1734 que la parròquia rural de Corcó va establir el nucli, que va adoptar llavors el nom de Santa Maria de Corcó.
    - El nom de l'Esquirol prové de la gent que treballa quan és fa vaga. Bastant abans el nom del poble és deia Can Cullons perquè també van fer una reunió per decidir el nom i es van quedar empatats els dos i és va quedar el nom de Can Cullons.
    - Entre Manlleu i l'Esquirol, també conegut perquè els ciutadans d'aquest municipi, al segle XIX, van rebentar una vaga de treballadors en una fàbrica de la comarca en ple procés d'industrialització, entre Manlleu i Roda de Ter.
    - El nom de Santa Maria de Corcó només s'utilitzava per nivell administratiu.

    Xavier Tetilla
    4t A

    ResponElimina
  6. - van voler canviar el nom ja que la majoria dels habitans ja no el deia i que feien servi molt mes al nom "L'esquirol"
    -Apart de que Esquirol es un animal tambe prové d'un hosal, s'anomanava aichi perque hi havia un esquirol.
    - En el segle XIX, uns trevalladors de una fabrica de manlleu que feien vaga, van ser reemplaçats per paraires sense feina del municipi de l'Esquirol. equest fet auria provocat el nou us del terme esquirol per anomenar qui trenca una vaga.
    -Perquè durant la dictadura franquista van obligar que es canvies el nom de L'Esquirol per Santa Maria de Corco.
    Souad idrissi

    ResponElimina
  7. - Els habitants de l’Esquirol no se senten representats amb el nom de Santa Maria de Corcó. A més aquest nom és religiós i no tots els habitants de l’Esquirol pensen el mateix respecte la religió catòlica. La major part dels habitants utilitzen sempre el nom de l’Esquirol.

    - Actualment anomenem esquirol a la persona que no fa una vaga i continua treballant, per tant, tranca la vaga.

    - Durant el segle XIX, durant l’època de les indústries tèxtils de Manlleu, els de l’esquirol venien a treballar quan hi havia vaga, fet que els de Manlleu els anomenessin esquirols per no seguir la vaga.

    -Durant la dictadura franquista, Franco va fer que el nom de l’Esquirol passes a dir-se Santa Maria de Corcó.

    ResponElimina
  8. • Van voler canviar el nom de Santa Maria de Corcó, ja que ningú el nomenava així i era conegut com l’Esquirol.

    • L’origen del nom Esquirol, ve d’un hostal que es deia Parai on hi havia un Esquirol i per això l’anomenaven Hostal de l’Esquirol.


    • Si, la paraula esquirol té altres significats; quan a una persona sé li diu esquirol és aquell treballadora que no accepta fer vaga i prefereix treballar, quan la majoria de la gent fa vaga.

    • En el segle XIX, els treballadors d'una fàbrica de Manlleu van convocar una vaga, i la gent de l’Esquirol va baixar a Manlleu per treballar; a partir de qui és quan els de Santa Maria de Corcó són anomenats “esquirols”.


    • El poble s'anomenava Santa Maria de Corcó perquè durant la dictadura franquista van canviar el nom de l'Esquirol per el de Santa Maria de Corcó.

    Gemma Baulenas
    4t C

    ResponElimina
  9. -Significat del nom: és aquella persona que treballa mentre els altres fan vaga. En els segle XIX els treballadors d'una fàbrica de Manlleu en vaga van ser substituïts pels que traballaven en la llana sense feina del municipi de l'Esquirol, i aquest fet de l'ús de l' esquirol per anomenar els traidors que no feien vaga.
    -Per què creus que els habitants de L'Esquirol han volgut canviar el nom del poble? Perquè sempre han utilitzat el nom Esquirol i quasi mai Santa Maria de Corcó

    ResponElimina