xf

dijous, 6 de juny del 2013

ELS DISTINTIUS DE LA INFÀMIA: APROFUNDIM AMB L'HOLOCAUST

En els camps de concentració i extermini, els jueus i els altres asocials primer eren privats de la seva humanitat, reduïts a cossos biològics primer, després considerats una cosa i, finalment, assassinats. Els presoners quedaven reduïts a un estat animal, eren deshumanitzats. D’aquesta manera, els nazis feien realitat el seu malaltís somni biològic tot despullant les seves víctimes de la humanitat. Els botxins passaven a ser els únics éssers humans existents en els camps de concentració. Reduïts a coses, la mort dels presoners passava a considerar-se com una simple operació higiènica.
Bundesarchiv_Bild_146-1993-051-07,_Tafel_mit_KZ-Kennzeichen_(Winkel)_retouched.jpg

En aquest context, tots els presoners vestien el mateix uniforme, el pijama de ratlles blaves, i un tatuatge amb el número que els identificava i substituïa la seva antiga identitat personal. A més, estaven classificats en diferents categories en funció del distintiu que se’ls assignava, un distintiu que facilitava el control dels presoners i que es podia superposar en cas d’acumular més d’un “delicte”.

Triangle groc: símbol distintiu dels jueus, els quals s’identificaven amb dos triangles grocs superposats per a recrear l’estrella de David. És més, tots els jueus dels territoris ocupats per l’Alemanya nazi van haver de portar aquest distintiu infame des de 1941.

Triangle vermell: símbol distintiu dels presoners polítics (socialistes, comunistes, anarquistes, demòcrates), els primers asocials que van ser empresonats en els camps de concentració després de les primeres onades de depuracions polítiques i professionals a l’Alemanya de Hitler.

Triangle verd: símbol distintiu dels criminals comuns, els quals en moltes ocasions van arribar a exercir la funció del capos de barracó, és a dir, de caps conxorxats amb els nazis per vigilar els altres empresonats a canvi de certs privilegis.

Triangle lila: símbol distintiu dels presoners per delictes religiosos, per exemple ser testimonis de Jehovà.

Triangle rosa: símbol distintiu dels homosexuals, la categoria més baixa dels presoners, aquells que patien el menyspreu i els abusos continuats per part dels nazis i d’altres captius.

Triangle negre: símbol distintiu dels asocials (gitanos, malats mentals, prostitutes, sense sostre, lesbianes o alcohòlics, entre d’altres), els quals eren, segons els nazis, l’exemple absolut de la degeneració i regressió de la raça humana, aquells tumor que era necessari extirpar del nou món feixista sense contemplacions. 
 SarahEwart-066.jpg
Vicente Moreno Cullell
blogs.sapiens.cat
[Consulta: 2 de juny de 2013]

Obrim una profunda reflexió després d'haver llegit aquest reportatge. És necessari recordar el passat? Com definiríeu a l'ésser humà? Hem evolucionat? Les ideologies ens fan un bé o pel contrari ens enfronten? El racisme és vigent al nostre entorn?  ...

2 comentaris:

  1. Jo crec que és molt important recordar el passat. Així podem comprendre més bé el present i els fets que l’han portat fins a aquí. També penso que recordar el passat és una bona manera de remarcar o assenyalar les persones que han estat injustes amb la societat. Per exemple, en Hitler, que abans es pensava ser l’ésser més suprem, ara ha quedat ben retratat sabent tot el que va arribar a fer. Com podia ser tan bèstia de matar gent, només perquè no estaven en la condició física que ell desitjava? Com podia arribar a portar tanta gent en un camp de concentració en aquelles condicions tan precàries? Això no és una persona. Fins i tot, mira que dic, hi ha animals que tenen més sentiments que ell!
    L’ésser humà el definiria com una incògnita. Mai pots saber del tot el que li passa pel cap en un moment determinat, depenent dels esdeveniments que passen. Tot i així, l’ésser humà és el més valuós que el nostre planeta ha arribat a donar. Per tant, com més hi penso, menys ho entenc. Com en Hitler podia destrossar una vida i les del seu entorn? Com ho podia fer tan fredament sense reflexionar-hi? Era tan injust!!
    Nosaltres, en el moment que estem, hem evolucionat molt ja que en el nostre país, la majoria de la gent no seria capaç de fer les barbaritats esmentades anteriorment. Tot i que sempre hi ha alguna excepció que ens impacta. Actualment, hi ha moltes organitzacions que es cuiden del benestar i la pau de tota la humanitat. I això és com un regal. Saps com es podrien haver sentit els jueus que vivien a Alemanya, per exemple, si poguessin donar la seva opinió, i a més, participar en la política? Per ells, seria tot un somni. Per nosaltres només és la pura realitat, el dia a dia. I encara ens queixem!?
    Les ideologies ens enfronten. No ens fan cap bé, el contrari, destrossen l’ànima de les persones. Com una ideologia pot passar per sobre d’una persona? Això mai és bo.
    Encara que haguem evolucionat molt com a societat, hi ha moltes persones que són bastant racistes. Encara que ho neguin, sempre els fa bastant respecte tenir un tracte amb un immigrant. A més, moltes vegades, el veuen com inferiors a nosaltres i els deixem de banda. Això és present a les nostres vides i segur que tothom sap de que parlo.


    SÍLVIA PRAT CROSAS (4t ESO B)

    ResponElimina
  2. Jo crec que és molt important recordar el passat,per què en aquells temps hi havia molta recisme però molt més per els jueus com que eren inferiors als altres,doncs, els tractaven com si son "animals" i no persones i per una altre banda els deien que s'anaven a treballar i els posaven en uns camps de concentració i en unes cambres els hi introdueixen gas i els mataves.

    Noumidia Ballach 4t ESO A

    ResponElimina