xf

dijous, 6 de juny del 2013

CIENTÍFICS RUSSOS INTENTEN CLONAR UN MAMUT

La troballa de sang líquida de l’animal prehistòric permetrà obtenir-ne el material genètic

L’expedició espeleològica Yana-2012, liderada per la Societat Geogràfica russa i la Universitat Federal del Nord-Est de Yakutsk, a Sibèria, i formada per un equip internacional de científics, ha trobat les restes d’un mamut congelat a l’illa de Maly Liajovski, a l’oceà Àrtic rus. La importància de la troballa rau en el fet que en examinar la carcassa de l’animal, conservat en perfecte estat, els especialistes n’han pogut extreure sang líquida de les venes, que podria servir per obtenir el seu material genètic i procedir a la clonació. 

Sang mamut  

Les restes congelades pertanyen a un mamut llanut femella de 60 anys que va morir fa entre 10.000 i 15.000 anys. Aquests animals van habitar el planeta des del període del Plistocè, fa cinc milions d’anys, fins a la seva extinció fa 4.500 anys, durant l’Holocè. Ha aparegut a 100 metres de profunditat sota el gel, on ja abans s’havien detectat alguns fragments de pell, cuir i ossos del seu crani.

A mesura que els científics trencaven el gel sota el ventre del mamut, sang fosca va començar a fluir, encara líquida malgrat haver romàs milers d’anys a temperatures molt baixes. Els científics creuen que es podria haver conservat en aquest estat perquè l’animal possiblement va caure en un pou d’aigua o en un pantà fins a la meitat de la seva altura, de manera que la part inferior del seu cos es va congelar.

Aquest descobriment ofereix la possibilitat de trobar cèl·lules vives en la sang i iniciar un projecte de clonació del mamut. La Universitat de Yakutsk ja ha posat en marxa el projecte a través d’un acord amb l’expert en clonació Hwang Woo-suk, de Corea del Sud. Si finalment es troben les cèl·lules vives, el seu nucli es transferirà a òvuls d’elefant amb l’objectiu de produir embrions amb ADN de mamut, que després es col·locarien en l’úter d’una elefanta d’Àsia.

Carla Galisteo
www.sapiens.cat
[Consulta: 6 de juny de 2013]

 Reflexionem-hi:

- Creus que la troballa té molta importància?
- És ètic clonar un ésser que fa milions d'anys que va acabar el seu cicle de vida?
...
- La ciència avança a marxes vertiginoses. Llegeix la notícia i valora-la:
La Societat Americana d'Oncologia Mèdica ha presentat aquest cap de setmana a Chicago una nova família de fàrmacs que pot fer canviar el tractament dels casos de càncers, especialment en els melanomes avançats -tot i que pot ser aplicable als tumors pulmonars, renal i de colon- i que ja han fet metàstasi.                             www.naciodigital.com  [Consulta: 5 de juny de 2013]

4 comentaris:

  1. Crec que es una troballa de valor incalculable ja que no es troben mamuts a tot arreu i encara menys amb sang líquida. La veritat és que no crec que sigui gaire ètic clonar a un ésser que fa molts milions d'anys que ha desaparegut, però crec que augmentaria la biodiversitat de la terra, a més sobretot que aquest podria desenvolupar noves malalties que encara no existeixen.

    ResponElimina
  2. Jo crec que aquesta troballa és molt important perquè els científics russos podran investigar i descobrir molt més sobre les característiques d’un mamut. I això podria ser que els portés a algun indici d’una altra espècie que hagués existit anteriorment i, així, successivament. Una troballa d’aquestes dimensions sempre és interessant ja que pot portar-te a algunes curiositats, que de segur en són impactants. El saber no ocupa lloc!
    Tot i que penso que la clonació és una acció gens ètica. No crec que sigui adequat clonar una espècie extingida ja fa molts anys. Què en trauríem? Per tant que sapiguem que existeix la clonació, trobo que és un disbarat tot el que embarca la clonació. Això sembla un taller de recanvi. “Si no em funciona un ronyó, no passa res, li traiem del meu segon jo i ja està”. Però que és això, que no ens estimem prou per no saber que per l’altra persona, seria dolorós?


    SÍLVIA PRAT CROSAS (4t ESO B)

    ResponElimina
  3. Jo crec, que aquets rusus el que fan és tornar a obtenir la rasa del mamut...
    Hi han moltes possibilitats que el que fan és que surti bé o que no surti, jo crec que no en treurien res, en aquest ésser viu!
    Fan experiments en un ésser viu es algu terrible... no és prou ètic el que fan!.

    Yassine Abbou

    ResponElimina
  4. Aquest descobriment es molt important per la nostre societat, perquè podrem descobrir molt més sobre les característiques dels mamuts i també es molt important aquest descobriment, perquè no hi ha molts mamuts trobats que tinguin sang liquida per poder clonar aquesta espècie extingida.
    Però la clonació no és ètica, perquè cerc que sigui adequat clonar una espècie que ja existit i perquè crec que no en treurien res de res fent una clonació d'un mamut.

    Nazaret Sousa López 4t A

    ResponElimina