xf

diumenge, 30 de novembre del 2014

BLAUGRANA SÓN ELS COLORS ...

«Sóc culer», una iniciativa per celebrar els 115 anys del FC Barcelona

El FC Barcelona ha posat en marxa aquest dissabte 29 de novembre 'Sóc culer', una iniciativa per celebrar els 115 anys del FC Barcelona en què els jugadors del primer equip inviten els barcelonistes a participar en les xarxes socials.

Cartell de la campanya per commemorar el 115è aniversari del club.


Sota el lema 'sóc culer', el club fa una crida perquè els barcelonistes que vulguin participar es facin una fotografia o un vídeo fent amb la mà el símbol d'una C al costat del cor i dient 'sóc culer' i que la comparteixin a les xarxes socials amb l'etiqueta #FCB115.

L'acció 'Sóc culer', que s'allargarà durant els pròxims 115 dies, comença amb el llançament d'un vídeo en el qual jugadors del primer equip expliquen la iniciativa i inviten a la participació dels fans del FC Barcelona.

Vegeu el vídeo de la iniciativa:

Alhora podeu investigar més sobre el tema en les següents notícies relacionades:

Un passeig per les seus del FC Barcelona: 

La interpretació i la intrahistòria del primer himne del Barça:


Comentem-ho:
- Qui va ser el fundador del F.C. Barcelona? Què en sabeu?
- Per què els aficionats del Barça se'ls anomena "culers"?
- Per què el Barça vesteix de blaugrana?
- Quin va ser el primer estadi del club?
- Quin creieu que ha sigut el millor jugador de la història del club? Realitza l'equip ideal?
- Què opineu de que el màxim patrocinador del club sigui una empresa d'un país com Qatar?
-  Per què hi ha tanta rivalitat entre el Barça i el Reial Madrid? Creieu que a vegades sobrepassa el merament esportiu?
- Què n'opineu de que el món del futbol generi tants diners en temps de crisi?
 ...
LAST NEWS: avui ha mort un aficionat ultra del Deportivo de la Corunya a Madrid enmig d'una batalla amb els aficionats ultres de l'Atlético de Madrid. Què n'opineu?


dimecres, 26 de novembre del 2014

NOTÍCIES DE TARDOR VOL.2

COM SER FELIÇOS EN TRES PASSOS

http://www.naciodigital.cat/canaldigital/noticia/16864/enginyer/google/revela/tres/passos/cal/seguir/ser/felic

Un enginyer de Google ha trobat la fórmula

- Què necessiteu per a ser feliços? Quina opinió us genera que grans multinacionals vetllin pel benestar dels treballadors? Què hi guanyen? ...

EL ROTLLO "SWAGGER" S'IMPOSA A BARCELONA ENTRE ELS ADOLESCENTS

Dues adolescents que mitjançant les xarxes ajuden a la popularitat de la discoteca
Vegeu el vídeo:
http://adolescents.naciodigital.cat/webapp/index.php?id=21260

- Creieu que el món adolescent es veu reflectit en aquest vídeo? La gent aspira a ser "popu"? Creieu que els joves cada vegada surten més aviat? Els adolescents esteu ben informats dels temes relacionats amb el sortir de festa (maneres de divertir-se sense passar-se, alcohol, drogues, sexe,...)?

EL FULL DE RUTA MARCAT PER ARTUR MAS CAP A LA INDEPENDÈNCIA

Ahir va comparèixer el president de la Generalitat explicant els passos que es seguiran després del procés participatiu del #9N. 


Artur Mas a l'auditori del Fòrum de Barcelona.

- Creieu que Catalunya acabarà essent un estat independent? Confieu en la política? ...

NOTÍCIES DE TARDOR VOL. 1

Benvolguts,

aquests dies des de la central de Sompangea hem anat recopilant un munt de notícies interessants per a ser comentades al nostre blog. Aquí us deixem la mostra. Esperem que fomentin el debat i ens ajudin a tenir més esperit crític davant els esdeveniments. Fins aviat!

EL CAS DELS SACERDOTS QUE ABUSAVEN DE MENORS A GRANADA

http://politica.elpais.com/politica/2014/11/17/actualidad/1416224677_234270.html

Els sacerdots inculpats demanant perdó.

- Creieu que casos com aquest ajuden a que la societat es desvinculi de l'església?
- Quin paper creieu que tindrà el nou Papa Francisco en el reciclatge de l'església?

25 DE NOVEMBRE: DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA A LES DONES 

Emblema d'una campanya del 25 de novembre.
Aquí us deixem dos vídeos que tenen relació amb el tema d'assetjament a les dones. 



Creieu que serveis de res l'efemèride del dia internacional contra la violència a les dones? Quin és el problema d'aquesta societat masclista que dia rere dia apareixen casos de violència de gènere? S'hauria de treballar més a les escoles? Què us sembla l'espot publicitari del primer vídeo? Per què el color de les dones és el morat? Té un origen històric?

PROJECTE D'UN JOVE EMPRENEDOR PER NETEJAR ELS OCEANS


La ONU premia al joven que quiere limpiar todos los océanos de plásticos
El jove emprenedor premiat per l'ONU.

- Us considereu uns joves emprenedors? Creieu que vosaltres podeu canviar el món? De quina manera? Creieu que a l'escola es potencia l'acttud i les habilitats per a ser emprenedors en un futur?

RAYO VALLECANO 1 
ESTAT DEL BENESTAR 0


Imatge de l'estadi de Vallecas aquest diumenge donant suport a la dona desnonada.

- Què penseu dels nombrosos desnonaments que afecten a la població dia a dia?
- Què opineu de l'iniciativa de l'entrenador del Rayo, Paco Gémez, de pagar-li el lloguer del nou pis a la dona desnonada? Hauria de ser una constant en el món del futbol donacions altruistes a gent necessitada?






AMICS AL FACEBOOK I SEGUIDORS AL TWITTER?

Ni els pares poden ser amics dels fills ni els mestres ho poden ser dels seus alumnes. Aquest és l’argument que defensen la majoria de professors del nostre país a l’hora d’acceptar o declinar les sol·licituds d’amistat que els fan arribar els seus estudiants des de diferents xarxes socials. Bona part dels docents veuen avantatges en l’ús de les noves tecnologies pel que fa als processos educatius, però consideren que establir relacions amb els estudiants fora de l’aula no és beneficiós per a cap de les dues parts perquè s’envaeix la intimitat d’uns i altres.

Una classe d'una universitat nord-americana.
Pere Albertí, director de l’Institut Montilivi de Girona, es mostra taxatiu: “Un alumne mai pot ser amic d’un professor perquè la primera gran separació és l’edat. A més, tu ets un docent i ell un estudiant. Pots compartir gustos i aficions però els interessos entre adults i adolescents són molt diferents”. El també professor de biologia i geologia a batxillerat revela que només un cop s’ha saltat aquesta norma. Abans de l’estiu es va afegir a un grup de WhatsApp d’alumnes que es preparaven per a la selectivitat: “No saps com me n’he penedit, perquè havia de servir per resoldre dubtes de cara a les proves d’accés però va degenerar en un xat en què explicaven què farien a les vacances”.

Les xarxes socials aplicades a l'educació?
Sí que és partidari, en canvi, de plataformes educatives online com el Moodle, que permeten que alumnes i professors estiguin connectats per penjar material i resoldre dubtes. El dia a dia a l’institut també li ha permès comprovar que als adolescents els falta formació en la gestió de les xarxes socials: “El mal ús que en fan és el principal motiu de conflictes als centres educatius. Abans dos es barallaven i la disputa quedava entre ells dos i ho resolien, però ara se n’assabenta tothom i els problemes es magnifiquen”. La professora de llengua i literatura castellana Elisabet Costa és l’altra cara de la moneda. “Jo sóc pro xarxes, però aquí està mal vist”, afirma, rient. Fins ara ha seguit la “consigna” del centre de no fer amistat amb l’alumnat, però ara s’està plantejant trencar aquesta norma no escrita perquè dóna classes a alumnes més grans.

Nous temps

Costa té en marxa diversos blogs i considera que “no es pot tenir els alumnes aïllats”. Atribueix el recel del professorat a tenir lligams amb els estudiants “a la por que existeix per part de la societat, a la qual encara s’ha d’educar”. La clau, a parer seu, passa per la responsabilitat: “Tu ets la responsable del que publiques, tu controles el que poses, pots bloquejar alguns continguts perquè només els vegi la gent que t’interessa”. De sol·licituds n’hi van arribant. “Quan hi va haver el boom del Facebook en rebia més; ara els estudiants tiren més de Twitter, però els primers dies de classe els dic que no els acceptaré com a amics perquè de la mateixa manera que no els demano que m’expliquin res de la seva vida privada tampoc vull que sàpiguen res de la meva”.

Els alumnes entenen la negativa dels docents, però alguns discrepen dels arguments que els donen. És el cas de la Teresa Martí, estudiant de primer de batxillerat d’aquest institut gironí: “Els adults pengen coses interessants que ens ajuden a formar-nos”. Ella només té agregats dos professors que s’han jubilat. La Teresa, que és bastant activa a la xarxa, matisa els riscos que podria comportar i ho defensa com una via de comunicació pròpia del seu temps: “No ha de ser necessàriament perillós, depèn del professor o de l’alumne, hi ha informació i fotos que saps que no has de penjar”.

Símbol del Twitter.

El mestre i antropòleg Jordi Jubany, que fa d’assessor de TIC, advoca perquè les relacions entre professors i alumnes se circumscriguin a plataformes educatives com l’abans esmentada Moodle, que també disposen de xats per parlar: “És un entorn virtual d’aprenentatge on un aprèn mentre es relaciona”. Per la seva banda, Àlex Castillo, president de la Fapac, apunta que “si professor i alumne intercanvien informació no hi ha cap problema perquè també és una manera de conèixer els interessos dels nens”. I conclou defensant la necessitat que “les famílies hi siguin per supervisar, perquè vegin els continguts que miren els seus fills, però tenint present que les xarxes socials no es poden demonitzar, formen part del seu dia a dia”.

La polèmica Llei Amy Hestir


Estats nord-americans com Missouri i Nova York han adoptat polítiques que regulen la participació de la comunitat escolar a les xarxes socials. Per exemple, s’ha prohibit que els docents segueixin els seus estudiants a Facebook o Twitter o s’hi facin amics. Són unes mesures que s’han pres pels casos d’abusos sexuals de professors a estudiants i que han desembocat en l’elaboració de la llei Amy Hestir, en referència al cas d’una alumna de 13 anys que va ser obligada a mantenir relacions sexuals amb un professor durant un any. Aquesta prohibició ha generat un tens debat entre les parts afectades. Els docents denuncien que la llei parteix de la base que qualsevol vincle personal amb un alumne és sospitós, i els alumnes critiquen que se’ls impedeix entrar en el món dels adults.

Xavier Tedó
www.ara. cat/premium
[Consulta: 25 de novembre de 2014]

Aquí teniu una notícia relacionada de com els professors d'EUA utilitzen Facebook per ensenyar:

Anem a comentar-ho:

- Creus que els professors i l'alumnat es comunicarien millor a través de les xarxes socials? Analitza els avantatges i inconvenients.

- Quines són les xarxes socials més utilitzades pels adolescents actualment? Per a què les feu servir?

- Comenta les frases que estan en color de la notícia:
“Un alumne mai pot ser amic d’un professor perquè la primera gran separació és l’edat. A més, tu ets un docent i ell un estudiant. Pots compartir gustos i aficions però els interessos entre adults i adolescents són molt diferents”

[...] “a la por que existeix per part de la societat, a la qual encara s’ha d’educar” A quina por es refereix? Per què s'ha d'educar?

Tu ets la responsable del que publiques, tu controles el que poses, pots bloquejar alguns continguts perquè només els vegi la gent que t’interessa” Creieu que els adolescents teniu el control del que pengeu? 

- A la notícia es parla d'assetjament. Creieu que és més fàcil aquest amb la irrupció de les xarxes socials? Què es pot fer per evitar el ciberassetjament?  Coneixeu a alguna cas proper?

- Les xarxes socials ens sociabilitzen o ans el contrari?

- Què opines de la següent afirmació:

" Twitter te hace pensar que eres sabio, Instagram que eres fotógrafo y Facebook que tienes amigos. El despertar va a ser duro."    J. F. Leroy

...

dilluns, 10 de novembre del 2014

LA FESTA DE LA DEMOCRÀCIA #9N #CataloniaWins

La participació total del 9-N: 2.305.290 vots

El sí-sí obté el 80% de vots · Les dades encara són provisionals, perquè faltarà comptar-hi el vot posterior que es pot fer a delegacions territorials.

View image on Twitter
Foto d'una de les meses constituïdes a la ciutat de Manlleu.

La participació total del 9-N, amb el 100% de les meses escrutades, és de 2.305.806 votants. Hi ha un 80,76% dels vots favorables al sí-sí (1.861.753), un 10,07% de sí-no (232.182) i un 4,5% de no (104.772). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (71.131); el sí-blanc, un 0,97% (22.466) i els vots en blanc, el 0,56% (12.986).

Els 1,8 milions de vots favorables a la independència s'acosten molt als vots favorables al sí a l'estatut del 2006, que van ser d'1,9 milions de vots; i ultrapassen de molt els 1,2 que van votar a favor de l'entrada a l'OTAN el 1986 i els que van votar sí a la constitució europea el 2005: 1,3 milions. Dupliquen també els vots per la independència de les consultes populars, que van ser 811.147 vots. Queden lluny dels 2,7 milions que van votar sí a la constitució espanyola i dels 2,3 milions del referèndum de l'estatut del 1979.

Cues i riuades de gent ahir al matí per a votar a un dels col·legis.
Ara, cal tenir en compte que en aquelles altres votacions —tret de les consultes populars— no hi havia hagut ni la impugnació del govern espanyol ni la suspensió del Tribunal Constitucional espanyol, ni l'amenaça de la fiscalia ni el boicot actiu d'una part dels partits polítics.

En aquest enllaç de la web oficial del 9-N podeu consultar els resultats per municipis i en aquest, els resultats per capitals de comarca.

Gran participació i tranquil·litat

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va remarcar ahir: 'La implicació i la tasca dels voluntaris ha estat imprescindible perquè quasi s'assolís la xifra de dos milions a les sis de la tarda.'

Pràcticament no hi va haver cap incident, tret d'alguns casos en què uns brètols van posar silicona al pany de l'entrada d'instituts i un atac feixista a mig matí en un centre de Girona. L'únic centre que no va obrir portes a les nou fou l'IES Pedraforca de l'Hospitalet: la votació es va traslladar a l'Escola Sant Jaume del carrer de Santiago Russinyol.

Un dels eslògans de la campanya Ara és l'hora.
En aquesta jornada, hi van prendre part 40.930 voluntaris repartits en 942 municipis. Les votacions es van poder fer en 6.695 meses repartides en 1.317 locals. En total, uns 5.540.000 ciutadans de Catalunya podien votar-hi.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer al vespre i va qualificar la jornada d'èxit total.

Vilaweb.cat
[Consulta: 10 de novembre de 2014]

Podeu observar el tractament de la jornada a la premsa internacional (recomanable):

Per a indagar en la història, com no pot ser d'una altra manera, aquí teniu un enllaç d'un estudi que ens permet veure "Quan ens hem plantat els catalans vers les institucions espanyoles":

Comentem la notícia històrica?

- Què us va semblar el #9N?

- Creieu que ara sí el govern de Madrid reaccionarà i oferirà diàleg o alguna alternativa?

- Quina visió creieu que tenen arreu del món del procés català?

- Esmenta alguna vegada que els catalans s'han plantat davant la centralització del govern central.

- Considereu que l'índex de participació va ser molt elevat? 

- Què en penseu del cartell que hi ha a la notícia "Votar és normal en un país normal"?

- Hi ha rumors que l'executiu de Madrid iniciarà querelles judicials contra els que han organitzat aquest procés participatiu després de saltar-se la resolució del Tribunal Constitucional.. Què en penseu? 
...

diumenge, 9 de novembre del 2014

25 ANYS SENSE EL MUR DE BERLIN

El mur de Berlín feia gairebé 160 quilòmetres i encerclava el Berlín Occidental. Des del 13 d'agost de 1961 fins al 9 de novembre de 1989 va ser un clar símbol de la guerra freda. La seva caiguda va significar no només la normalització d'una ciutat que havia estat 23 anys dividida, sinó també la reunificació d'Alemanya.

Durant aquest temps de divisió, uns 5.000 alemanys van aconseguir passar al Berlín Occidental i gairebé uns 400 van morir buscant la llibertat. Algunes de les persones que van patir els horrors de la Stasi, la policia política de l'RDA, encara esperen que es faci justícia. Diuen que s'han fet molt pocs judicis, ningú ha estat sentenciat i amb aquests resultats consideren que és molt difícil per a un estat de dret enfrontar-se a una dictadura.

Imatge del dia de la caiguda del mur de Berlin, 9 de novembre de 1989.
Com va caure el mur

El líder durant molt temps de l'Alemanya Oriental, Erich Honecker, dimitia el 18 d'octubre de 1989, i era reemplaçat uns dies més tard per Egon Krenz. Honecker havia dit que el mur continuaria "cent anys més", però s'equivocava.

Amb Krenz, els fets es van precipitar i després de la gran manifestació del 4 de novembre a Alexanderplatz, al Berlín Est, va començar el que es coneix com la caiguda del mur. El 9 de novembre de 1989 es considera un dia històric.

Es van obrir les fronteres per a tots els berlinesos sense excepció. En els dies següents, els ciutadans, tant del Berlín Occidental com Oriental, van començar a participar en el "desmuntatge" simbòlic del que havia estat la gran construcció que dividia la ciutat, i que fins i tot havia portat diversos berlinesos fins a la mort.

Conrad Schumann, el primer que va traspassar el mur el 15 d'agost de 1961.
En realitat, molts berlinesos proveïts de pics s'arribaven al mur per aconseguir-ne un trosset i emportar-se'l de record. Les autoritats van construir nous passos fronterers que facilitaven la lliure circulació dels ciutadans, un sistema de mobilitat que va funcionar fins a mitjans de 1990.

Ara, del mur en queden fragments dispersos per la ciutat, són la memòria històrica del que va passar fa 25 anys. És el record inesborrable per als que ho van viure.

Activitats a Berlín per commemorar el dia 9 de novembre

Berlín es vesteix de festa per commemorar aquell dia de fa 25 anys i s'han organitzat diverses activitats culturals per celebrar les noces de plata. Diumenge al matí s'inaugurarà una exposició permanent del Memorial del Mur. També hi haurà un concert a la sala Berliner Ensemble, abans Teatre Bertolt Brecht.

Una imatge de les restes del mur a Berlin.
Les celebracions anomenades "La valentia de la llibertat" es faran a la porta de Brandenburg.

L'orquestra de la Staatskapelle, sota la direcció de Daniel Barenboim, farà un concert diumenge al migdia. I a la tarda, artistes de rap, rock i pop oferiran un homenatge a les "víctimes del mur" que van morir quan intentaven trobar la llibertat.

Blanca Urgell
www.324.cat
[Consulta: 9 de novembre de 2014]

Vegeu un vídeo que ha realitzat Google a la seva pàgina principal (doodle):

Milers de globus a Berlin per commemorar el 25è aniversari:

Obrim el debat històric:
- Què creieu que va suposar per a les famílies berlineses la construcció del mur que els separava?

- Per quins motius es va dividir la ciutat? Quin era el context històric en aquell moment?

- Creieu que els alemanys han sabut reconstruir el seu passat fosc i construir una Alemanya nova on hi regne el civisme i la tolerància? Creieu que a Espanya s'ha fet el mateix amb el franquisme?

- Quina relació veieu entre la commemoració de la caiguda del mur i el dia històric que s'ha viscut avui a Catalunya?

- Què era el Checkpoint Charlie? Quin moment històric o fet anecdòtic s'hi va produir a l'octubre del 1961?
...

REIVINDICANT EL DRET A VOTAR

CASSOLADES CONTRA EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

El record de les cassoles contra el PP en la guerra de l'Iraq ha generat durant els darrers dies una convocatòria espontània de cassolades populars contra la suspensió del 9-N per part dels magistrats del Tribunal Constitucional. La iniciativa va sorgir a Twitter i es va escampar molt ràpidament a partir del hashtag #cassolada, demanant a la ciutadania que fes ressonar els carrers cada nit.

Cassolades per tot el país a favor del Dret a decidir.
Vegeu uns vídeos:



Obrim el debat:

1. Penses que és una bona manera de protestar?

2. Creus que aconseguirem alguna cosa a partir d’aquesta activitat a part de fer soroll?

3. Creus que és una bona idea?

4. Qui va iniciar la Guerra de l'Iraq? 

5. Què les Tribunal Constitucional? Qui el dirigeix? Quines funcions té?

6. Quines avantatges té el Twitter respecte les altres xarxes socials? La considereu una bona eina per a estar informats?
...

Notícia  proporcionada per la Judit Surribas

dilluns, 3 de novembre del 2014

UN MÓN DE$iGUAL

Podríem agafar com a emblema de la secció el logotip d'una coneguda marca de roba catalana. Actualment al món apareixen un munt de notícies relacionades amb la desigualtat al món. Aquesta l'entenem com a l'existència de la diferència entre els països pobres i els països rics, però la de$igualtat aflora en molts altres aspectes de la vida. 

Logotip de la marca de roba.

Per endinsar-nos en el tema us recomanem la lectura i la visualització del següent reportatge, no té preu, mai millor dit.


foto brasil
Imatge de les faveles separades per un mur d'un espai resort de luxe a Sao Paolo (Brasil)

Us animem a definir i a parlar sobre totes les desigualtats que pateix el nostre estimat món...

Alhora podríem buscar quin és l'origen d'aquestes desigualtats hi té a veure la nostra història???? Per què actualment encara hi ha més desigualtats? ...