com tots recordem el passat dimarts a les quatre de la tarda, va tenir lloc el debat per parlar de la llei de referèndums al Congrés dels diputats, Msdrid. Els escollits pel Parlament de Catalunya, Marta Rovira (ERC), Joan Herrera (ICV) i Jordi Turull (CiU), van tenir la oportunitat d'explicar clarament els arguments en els que es basa la gran majoria de la massa social i política catalana, perquè es realitzi la consulta el 9-11-14. Un dret democràtic per tal de decidir el seu futur com a poble (sobirania nacional).
Imatge de la delegació catalana al Congrés dels diputats el passat dimarts. |
Per la seva part els diputats dels diferents partits polítics espanyols (PP, PSOE, UPyD,..) van tenir l'oportunitat de replicar i dir-hi la seva. Com era d'esperar els catalans van rebre la negativa i la no predisposició ni tan sols a negociar ni a modificar l'actual Constitució, datada del 1978. La resposta del congrés va ser molt contundent, un NO rotund. Ara la política catalana haurà d'establir noves estratègies en el marc legal català i europeu per seguir amb el procés de la consulta.
Després de fer un resum d'una jornada que podia haver sigut històrica, convé analitzar què en van dir els mitjans de comunicació en premsa escrita de la diada democràtica. Aquí us deixem les portades dels diaris més importants a nivell nacional, en data del dimecres 9 d'abril.
Després de veure les portades, estaria molt bé que cadascú les analitzés i expliqués les seves conclusions:
- Quina us ha sorprès més?
- Analitzem els titulars. Quins significats tenen cadascun? Segueixen les mateixes ideologies?
- Quin escolliries tu per al teu diari?
- Creus que la percepció del que va passar és igual en tots els diaris? Per què?
- Els mitjans de comunicació són fiables? Ens manipulen? Què hi podem fer nosaltres?
...
Tanmateix, també animem a la gent que digui què li va semblar el debat pel referèndum, si creieu que el 9-11-14 hi haurà consulta, què en penseu de la negativa de Madrid, ...
Per últim, recordar que el proper 11-9-14 (farà 300 anys de la fi de la Guerra de Successió) l'ANC (L'Assemblea Nacional Catalana) està preparant una mobilització a Barcelona, una V de Via, de Voluntat, de Votar i de Victòria que travessarà la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes i confluirà a la Plaça de les Glòries. Què en penseu de la iniciativa?
Podeu llegir més: http://assemblea.cat/?q=node/7691
Les portades que m'han sorprès més són la de La Razón “España dice sí a Cataluña..." quan és tot el contrari i ho han tergiversat i la de l'ABC "Lección de democracia de Rajoy a Mas" quan Mas no s'hi va presentar i a més a més, Rajoy juntament amb la resta del seu partit del PP no podrien ser més corruptes.
ResponEliminaEl primer titular és el del diari El Mundo “Sólido alegato de Rajoy y Rubalcaba contra la vía independentista de Mas” i significa que tant Rajoy com Rubalcaba van exposar una idea ferma en contra de la consulta. Això mostra ben bé que els partits que tiren més cap a esquerres espanyols com el PSOE i que poden semblar més lliberals que els de dretes no ho són pas, perquè estan a favor de la unió d’Espanya. El següent que no he comentat és el de El País “La constitución frena la consulta” que és bastant objectiu i explica les coses tal com són, perquè la constitució espanyola del 1978 prohibeix que cap comunitat es declari independent (dirigint-se clarament a Catalunya i al País Basc, després de la dictadura franquista). El titular del diari ARA “Ni consulta, ni oferta, ni negociació” ens fa entendre que el govern espanyol rebutja qualsevol tipus de tracte amb la Generalitat i s’oposa a totes les facilitats que li ofereixen els partits catalans. El Periódico amb el “No, però...” sembla que encara hi hagi una petita possibilitat per celebrar el referèndum, com una mena d’esperança. En canvi, el titular de La Vanguardia pinta el debat com una oportunitat perduda, quan en realitat els partits catalans ja sabien que dirien que no.
Anna Roca
4t B
És clar que els diaris són i han estat fidels a certes ideologies polítiques i com a conseqüència, uns han afavorit més als treballadors (esquerres) i d’altres als empresaris (dretes). L’ARA seria un clar exemple de diari d’esquerres i independentista, El Periódico també tira més cap a esquerres, l’ABC i La Razón són totalment de dretes i El País i el Mundo són neutrals. La Vanguardia sempre l’he considerat més de dretes i a favor de l’empresari. A més, no podem oblidar que els diaris sempre intenten captar l’atenció del públic perquè es venguin més.
ResponEliminaEl titular que escolliria pel meu diari seria un de semblant al de l’ARA. Un que deixi clar que el govern espanyol nega el poder de decidir a tota una nació. Un que deixi clar la meva ideologia independentista. Un que deixi clar que el govern espanyol no deixa ni tan sols celebrar un referèndum i que per tant, és antidemocràtic.
Crec que la percepció del que va passar és bastant igual, però hem de tenir en compte que distorsionen titulars i informació segons la seva ideologia (ABC i La Razón). Ho vam veure clarament amb la cadena humana, que deien que utilitzàvem ninots de cartró o quelcom semblant.
Els mitjans de comunicació no són fiables, sempre i quan et deixis manipular per ells. És clar que ens manipulen i fan qualsevol cosa per guanyar diners i vendre (com posar certs titulars falsos o que cridin simplement l’atenció). Nosaltres hem de tenir uns certs criteris a l’hora d’escollir un diari. El millor que es pot fer és comparar el titular d’una notícia en diversos diaris, i així pots veure de quins te’n pots fiar i de quins no. També podem consultar la premsa lliure, que no es deu a cap ideologia.
Anna Roca
4t B
Em va agradar molt el debat del referèndum, tot i que se’m va fer una mica llarg, ja que va durar unes sis hores i ho vaig mirar des de les sis de la tarda fins a quarts de dotze de la nit. No havia vist mai cap debat d’aquest tipus i la veritat és que em va sorprendre. Els discursos que em van agradar més van ser el de l’Herrera, el de l’Alfred Bosch, el de l’Aitor Esteban i el d’en Coscubiela. Fins i tot, m’ho vaig passar bé mirant-ho, perquè hi havia moments divertits com el de l’Aitor Esteban quan va dir “El gobierno español tiene dos patatas calientes: la patata catalana y la euskal patata”. A més a més, vaig trobar una certa conducta mal educada entre certs diputats i en el mateix president del govern, com quan en Coscubiela es va dirigir a en Rajoy, i aquest no prestava atenció perquè mirava el mòbil. Tampoc em va agradar el discurs de la Rosa Díez que ho va comparar amb la pena de mort. A mi m’agradaria que hi hagués consulta el dia 9 de novembre, perquè tal i com va dir en Mas després del debat, això no ha estat un punt final, és a dir, el govern espanyol posarà traves per no celebrar el referèndum, però nosaltres buscarem una altra via (sempre ens queden les eleccions i la DUI).
ResponEliminaPersonalment, m’agrada molt la iniciativa de l’ANC i ho trobo un moviment pacifista i altruista. La feina del govern espanyol és posar traves, però la de l’ANC és seguir lluitant pels nostres ideals i la nostra cultura. La iniciativa de l’ANC és com un bri d’esperança per tots els catalans. La consulta s’ha de celebrar sí o sí.
Anna Roca
4t B
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina