xf

dimarts, 3 de desembre del 2013

PROTESTA A VALÈNCIA PEL TANCAMENT DE LA TELEVISIÓ PÚBLICA

Milers de persones protesten a València contra el tancament de la radiotelevisió pública valenciana

Una multitudinària manifestació demana a crits la dimissió de Fabra i reclama eleccions anticipades

"No volem un 'ninot' de president!", ha estat el crit de les prop de 60.000 persones --segons la policia local-- que aquest dissabte s'han congregat al centre de València per protestar pel tancament de Canal 9. La plaça de la Verge de València, plena de gom a gom, ha aplaudit el comitè d'empresa de RTVV, que ha pujat a l'escenari amb crits de "¡Fabra, feixista, ets un colpista!", després que s'hagués cantat 'L'estaca' i 'Tio canya'. El clam contra la decisió del president Fabra ha estat multitudinari.

Manifestació a València en contra del tancament de Radiotelevisió pública valenciana.

Convocats amb un dia d'antelació, molts dels presents han portat una breu però eloqüent pancarta: "NO". La disjuntiva "o RTVV o escoles; o RTVV o hospitals; o RTVV o pagar a dependents i residències d'avis", esgrimida per un Govern que precisament ha retallat en totes aquestes matèries i segueix amuntegant factures sense pagar als calaixos, no ha passat inadvertida i, amb l'apagada consumada, molts valencians --famílies senceres i, sobretot, molta gent gran que han estat testimonis del naixement de l'autogovern-- han pensat que ja no quedava més alternativa que llançar-se al carrer. És el moment de demanar responsabilitats polítiques.

ELECCIONS ANTICIPADES

La protesta, més enllà de reclamar la radiotelevisió pública, en valencià i de qualitat que mai s'ha tingut, ho volia tot: la dimissió de Fabra i la convocatòria d'eleccions anticipades. "El PP ho tenia [en relació amb la supressió de Canal 9] al seu programa electoral ocult, on també volien privatitzar la sanitat i l'ensenyament. Ara han fet un pas més i s'ha d'aconseguir fer fora aquest Govern", relata Daniel Gil, un professor universitari jubilat. La manifestació, que s'ha iniciat puntual a les 18.00, s'ha allargat més de dues hores. Davant de la seu del Banco de Valencia, un home picava feina la seva particular cassolada en una finestra. Del seu balcó penjava una roba negra: "23-F Tejero. 29-N Fabra. Dimissió". Va ser la més aplaudida.

PARTITS I SINDICATS

El PSPV, Compromís, Esquerra Unida, els sindicats i altres organitzacions socials i culturals han estat presents. També una quarantena d'extreballadors de Telemadrid i un representant de TV-3. L'oposició parlamentària i molts col·lectius socials creen que el tancament és un "intent de desmantellament de l'autonomia". La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, ha dit que la mesura era "il·legal" i ha demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que reverteixi la decisió. 

Vicent Mifsud, president del comitè d'empresa de RTVV, ho ha resumit així: "La lluita no és solament laboral, és la lluita d'un poble al qual li han trepitjat la dignitat de forma antidemocràtica". El PPCV ha repetit aquest dissabte en un comunicat el missatge habitual: "Tancar RTVV ens dol a tots, però no podíem seguir recolzant una televisió insostenible".

Una de les últimes imatges emeses per Canal 9.
Última emissió del Canal 9 abans del tancament.

Laura L. David
www.elperiodico.cat
[Consulta: 2 de desembre de 2013]

Si voleu fer el seguiment del tancament del Canal 9, cliqueu a l'enllaç següent:

Reflexionem-hi:

- Què us sembla que al País Valencià s'hagi quedat sense un mitjà de comunicació públic amb la llengua pròpia?
- Creus que aquest aspecte pot afectar a l'ús del valencià i la seva protecció?

- Creieu que als valencians se'ls està privant un dret fonamental? Per què?
- Quan va néixer Canal 9? I TV3, la nostra?
- En la notícia citen que els manifestants cridaven "Fabra, feixista ets un colpista". Podríeu desxifrar amb les vostres paraules el significat de l'expressió?
- La notícia fa referència al 23-F Tejero. Quin episodi tràgic de la història espanyola fa referència?
- Quan un territori és governat per un sol partit en majoria absoluta, què significa? És bo per la democràcia? Amb quin altre model polític ho podríem comparar?
- Creus que una radiotelevisió pública és necessària? Per què?
- Penseu en una hipotètica desaparició de TV3, què ens perdríem els catalans?
...

3 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. És tràgic que desaparegui un mitjà públic de comunicació fet amb valencià. Aquest tancament suposa un afegit més a un sistema neoliberal que pretén privatitzar tots els sectors públics. També suposa que els valencians es quedin orfes de la seva llengua en els mitjans de comunicació audiovisuals. Així és dolent que desaparegui RTVV però també cal recordar i denunciar que durant molts anys s’havia produït a la ràdio i a la televisió una forta censura a totes les mostres de valencianisme. No s’informava de l’escena cultural, musical, social valenciana i la realitat que exposava RTVV era molt diferent a la realitat que patien els valencians cada dia al carrer. Aquesta manipulació era a càrrec del grans directius que estaven a la direcció de RTVV i no pas dels treballadors. És així, que quan es va anunciar el tancament de la televisió els treballadors van apostar per continuar emetent i donant una informació real i valenta.

    També cal destacar l’àmbit polític amb que s’estan prenen aquestes decisions. En les últims eleccions valencianes ( 2011 ) el PP va aconseguir la majoria absoluta a les Corts Valencianes. És des d’ací que s’estan produint una gran quantitat de retallades en els serveis públics, fet que es produeixi un malestar entre la població i el creixement de protestes. El govern del PP no en fas cas i per tant la teòrica democràcia del País Valencià queda en burla. També cal destacar la qualitat de corruptela que té el partit. En les eleccions el candidat a la presidència fou Francisco Camps el qual la majoria de valencians el votaren. Un cop n’era el president va haver de dimitir pel seu cas de corrupció fent així que el seu lloc l’ocupà Alberto Fabra. D’aquesta forma ara mateix està governant un president que el poble valencià no l’ha escollit directament.

    En aquests moments les classes privilegiades estan desposseint a les classes populars del seus drets, que els seus avantpassats van lluitar per aconseguir-los. És un atracament a mà armada a plena llum del dia. Contra això, cal la mobilització de la societat valenciana per dir prou.

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  3. El Canal 9 es va fundar el 9 d'octubre de 1989 i va ser el primer canal de televisió pública valenciana.

    El 23-F fa referència a un intent fallit de cop d’estat al 1981. L’episodi més conegut va ser l’assalt al Congrés del Diputats, un nombrós grup de guàrdies civils juntament amb Antonio Tejero (tinent coronel de la Guàrdia Civil) van interrompre la votació del candidat a la presidència del govern.
    Aquest cop d’estat està vinculat amb la Transició Espanyola, hi ha quatre problemes que generen una tensió permanent, que el govern no va aconseguir contenir:
    -problemes per la crisi econòmica
    - la complicació d’articular una nova organització territorial de l’Estat
    - Les accions terroristes d’ETA
    - Resistència de l’exèrcit contra el sistema democràtic



    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina