Us animem, primer de tot, a llegir aquest post del blog de fa dos anys, en el que es posava el context del "Black Friday".
http://sompangea.blogspot.com/2016/11/thanks-giving-black-friday-cybermonday.html
En segon lloc, us proposem llegir o informar-vos de dues alternatives solidàries i sostenibles al "Black Friday": el "Giving Tuesday" i el "White Monday".
#GivingTuesday és un moviment global que vol incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. L’objectiu és dedicar un dia a tot el món, aquest any el 27 de novembre, a celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, etc. Unir-se és molt senzill: només calen ganes de fer un món millor, donar un cop d’ull a les causes de #GivingTuesday i decidir què faràs o a qui donaràs.
Visita el portal web: http://givingtuesday.cat
White Monday, l’alternativa sostenible al Black Friday
Recosir roba, reaprofitar aliments o llogar roba infantil: Suècia crea el dia de l'economia circular
"No acceptem qualsevol empresa que digui que és sostenible, sinó que el focus el posem en les empreses d'economia circular", ha explicat a l’ARA l'impulsor del White Monday, Henning Gillberg. Ell és el fundador de Repamera, una empresa online que cus roba estripada per fomentar la reutilització i reduir la compra de peces noves.
Durant el White Monday, els consumidors poden obtenir descomptes dels productes i serveis de les empreses que hi participen, entre que les quals hi ha, per exemple, Karma, una aplicació a través de la qual es pot comprar menjar sobrant de restaurants o supermercats que està en bones condicions, amb la qual cosa es redueix el malbaratament d'aliments. També hi ha botigues online d'articles de segona mà, empreses de roba i de mobles fabricats amb materials reciclats, i d'altres que ofereixen serveis compartits, com ara Hyber, que permet llogar roba infantil i tornar-la un cop la talla ja és massa petita.
Els descomptes es poden aconseguir a través de la pàgina web del White Monday i, a més, els participants promocionaran l’acció a través de xarxes socials. “Volem que les fotos amb el l'etiqueta #WhiteMonday es facin virals, una mena d'Ice Bucket Challenge per promoure l’economia circular”, explica Gillberg, fent referència a la campanya solidària amb els malalts d’ELA que es va fer viral el 2014. “Volem mostrar al món, començant pels suecs, que hi ha alternatives al consum de productes nous. El missatge és: consumeix tant com vulguis, però no només productes nous, i amb el White Monday ensenyem diferents alternatives per fer-ho”.
Núria Vila
www.ara.cat
[Consulta: 20 de novembre de 2018]
El consumisme massiu a debat:
- Vosaltres compreu en aquestes dates? Per què?
- De qui és culpa que aquestes estratègies es portin a terme al nostre país? Per què?
- Per què estem en una societat del consum? Ens creem necessitats que no hauríem de tenir? Per què? Quin és l'origen d'aquesta societat?
- Quina incidència tenen les campanyes de solidaritat? Hi participes? Per què?
- Què opines del decàleg que ha realitzat la fundació Proide?
- Quin és l'origen del Thanksgiving? I la globalització?
- Què és l'economia circular? Creus que és rendible?
- És ètic participar en aquestes campanyes de consumisme quan hi ha gent al món en extrema pobresa?
- Creus que companyes com la del "Giving Tuesday" poden arribar a conscienciar la gent?
...