Aquesta és l'entrada per informar del duel borsari #sompangea que es portarà a terme durant les properes setmanes entre els alumnes de 4t d'ESO interessats en el món de la borsa.
El repte serà el següent:
Inici: 31 de març Final: 3 de maig Capital inicial: 15.000€ Mercat d'inversió: il·limitat Participants: individuals, parelles o equips de 3 persones
Condicions: poseu-vos un nom que se us conegui i el capital inicial heu de posar 15.000€
Recordeu tot el que hem comentat a classe, investigueu, analitzeu i invertiu seguint unes regles.
Premis
- Els alumnes que hi participin obtindran +1000XP al Classcraft i es valorarà molt positivament la seva actitud. -Els 5 primers del rànquing obtindran +1000XP extra (2000XP) +1000GP al classcraft i obtindran +0,5 punts extra a la nota de procediments global de la 3a avaluació. - El guanyador/a del repte borsari obtindrà + 1000XP extra (3000XP) +500GP (1500GP) i obtindrà +1 punt extra a la nota de procediments global de la 3a avaluació.
Per tal d'ajudar-vos en aquest inici a la borsa us passem una entrevista amb un jove emprenedor borsàtil de la comarca d'Osona en Xavier Vergés.
¿Per què el Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març?
L'incendi d'una fàbrica de camises de Nova York, en què van morir 146 persones, va marcar la lluita pels drets de la dona
El 1975, l'assemblea general de l'ONU va declarar oficialment el 8 de març Dia Internacional de la Dona. ¿Per què aquest dia? L'origen no és gaire clar i existeixen diverses versions. La més versemblant és que va ser un 8 de març de l'any 1857 quan un grup de treballadores tèxtils va decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions en què treballaven. Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets laborals. Diferents moviments es van succeir a partir d'aquesta data.
Un dels més destacats va tenir lloc el 25 de març de 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants que tenien entre 14 i 23 anys. Va ser el desastre industrial més mortífer de la història de la ciutat i va suposar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als EUA. Les víctimes tenien jornades laborals de 9 hores diàries més set hores els dissabtes per un sou que avui equivaldria a entre 166 i 285 dòlars a la setmana. Segons l'informe dels bombers, una burilla mal apagada tirada en un cubell de restes de tela que no s'havia buidat en dos mesos va ser l'origen de l'incendi. Els treballadors no es van poder escapar perquè els responsables de la fàbrica havien tancat totes les portes d'escales i de les sortides, una pràctica habitual llavors per evitar robatoris.
Abans d'aquesta data, als EUA, el 28 de febrer de 1909 Nova York i Chicago ja van acollir un acte que van batejar amb el nom de 'Dia de la Dona', organitzat per destacades dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt. A Europa, va ser el 1910 quan durant la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen amb l'assistència de més de 100 dones procedents de 17 països, es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Darrere d'aquesta iniciativa hi havia defensores dels drets de les dones com Clara Zetkin o Rosa Luxemburgo. No van fixar una data concreta, però sí el mes: març.
Com a conseqüència d'aquesta cimera de Copenhaguen, el mes de març de 1911 es va celebrar per primera vegada el Dia de la Dona a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Es van organitzar mítings en què les dones van reclamar dret a votar, a ocupar càrrecs públics, a treballar, a la formació professional i a la no discriminació laboral. Coincidint amb la primera guerra mundial, la data es va aprofitar a tot Europa per protestar per les conseqüències de la guerra.
La celebració es va anar ampliant progressivament a més països. Rússia va adoptar el Dia de la Dona després de la Revolució russa del 1917. La van seguir molts països. A la Xina se celebra des del 1922, mentre que a Espanya es va celebrar per primera vegada el 1936.
No va ser fins al 1975 quan l'ONU va institucionalitzar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Amb un objectiu, que avui dia segueix vigent: lluitar en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament. "El Dia Internacional de la Dona es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i enfonsa les seves arrels en la lluita plurisecular de la dona per participar en la societat en condicions d'igualtat amb l'home", recorda l'ONU.
FONT: www.elperiodico.cat
Es poden consultar altres hipòtesis de l'origen de la diada de la dona en el següent enllaç:
D'altra banda, us proposem que visualitzeu un vídeo que vol reflexar, que a la història hi ha moltes dones que han quedat en l'anonimat per culpa de la societat masclista i patriarcal que ha proliferat durant segles.
Mujeres que cambiaron el mundo
Per saber reflexions i curiositats sobre l'actualitat del paper de la dona en la societat, visita el següent enllarç del diari ara:
Per últim, els darrers dies ha estat notícia el bus de l'associació ultraconservadora Hazte oír en el que hi havia missatges discriminatoris envers el col·lectiu transexual. Aquí tens uns vídeo que ha creat el col·lectiu de gais, lesbianes i transexuals d'Osona.
Per acabar, acuestes setmanes aprofitarem les hores d'Història per anar a visitar l'exposició "Per ser nena" a la Biblioteca de Manlleu. Seria molt interessant que a part d'obrir debat de l'entrada al blog, realitzéssim una valoració dels missatges, les curiositats i les reflexions que ens ha deixat la visita a l'exposició.
Fomentem el debat:
- Com valores els valors de la igualtat, la llibertat, la justícia, el desenvolupament i la pau de la dona en la societat actual?
- Quines injustícies creus que pateixen més les dones?
- Esmenteu comentaris masclistes que escolteu en els vostres entorns (escola, xarxes socials, locals, ...).
- Creus que hi ha desigualtat de gènere? On rau l'origen d'aquesta desigualtat?
- Creus que en alguns moments també es descriminen els homes? En quins?
- Què opines del missatge del bus contra el col·lectiu transexual d'Hazte oír?