xf

dimarts, 19 de desembre del 2017

LA OLA, UNA PEL·LÍCULA PER REFLEXIONAR!

Aquests últims dies de l'any hem visionat la pel·lícula "La ola" a classe; un film que dona molt de sí i que admet múltiples reflexions per a vosaltres adolescents, però també sobre valors socials i sistemes polítics i econòmics no molt llunyans en el temps...

+

L'activitat que hem comentat a classe és escriure unes reflexions del film; extraient-ne les idees claus que en traieu, conclusions, reflexions, anàlisi dels personatges principals,... Perquè no sigui tan difícil us poso unes preguntes que us serveixin d'ajuda per fomentar el vostre discurs. Avís, no ha de ser pregunta- resposta ni heu de contestar-les totes. És una activitat obligatòria que l'heu de realitzar abans del 9 de gener aquí mateix al bloc. (Recomanació: fer-ho en un word primer per evitar que se us esborri i després penjar-ho al bloc).

- Quina conducta i valors es donen a la pel·lícula perquè l'autocràcia sigui possible?

- Pertànyer a un grup d'iguals ens fa sentir millor o ens pot arribar a perjudicar?

- Quin paper hi juga el professor Rainer Wenger a la pel·lícula? Creieu que actua correctament? N'és el culpable?

- Destaqueu un dels personatges que us hagi colpit més i argumenteu el perquè. Us heu identificat amb algun d'ells?
- Tot i que el film acaba de la pitjor manera possible, creieu que en podem extreure alguna reflexió positiva? Quines?

- A la pel·lícula es parla sobre el retorn dels uniformes a les escoles i instituts. Avantatges i inconvenients? A favor o en contra? Argumenteu-ho.

-  El film és basada en un fet real. Investigueu on va passar i per a què creieu que va sorgir la idea?

- Quines són les causes per les quals pot sorgir un règim autoritari en una societat? Quins moviments polítics i socials surten a la pel·lícula?

- Creieu que una altra dictadura seria possible en la societat d'avui en dia?
...
Espero que us hagi agradat, que tots anem aprenent una mica més, creixent i, sobretot,  saber trobar el camí correcte nosaltres mateixos.
Una forta abraçada de + de 5 segons i molt bones festes a totes i a tots!

dimecres, 22 de novembre del 2017

L'ESCOLA NO ES TOCA?

La situació política a Catalunya de les darreres setmanes ha provocat, entre d'altres esdeveniments, que es posi en dubte el model educatiu català. Des d'alguns sectors polítics i socials de l'estat espanyol s'ha parlat de l'adoctrinament dels alumnes a les escoles catalanes. Llegim un article per reflexionar sobre aquest tema.

L’escola és de tots, i no es toca

L’escola catalana no ha adoctrinat ningú, al contrari: ha sigut un espai de tolerància, d’integració i de llibertat

Si hi ha una cosa de la qual la societat catalana se sent orgullosa és de l’escola. El model creat després de la mort del dictador genera un amplíssim consens entre mestres, famílies i experts, aquí i a fora. La immersió lingüística com a via d’integració i cohesió social ha sigut un autèntic èxit: ha contribuït decisivament a la normalització del català i ha fet que molts fills d’immigrants vinguts de la restat de l’Estat o, en les últimes dècades, de l’estranger hagin pogut accedir a la llengua pròpia del país. I això s’ha fet amb respecte absolut al castellà, en un exemplar clima de convivència lingüística. La guerra de llengües que amb insistència i males arts han volgut provocar partits com Cs i el PP no ha trobat cap base social. L’escola, amb el suport de mestres i pares, ha deixat fora de joc aquests atacs injustos.
Cartell reivindicatiu vers l'escola catalana

 Però és que, a més de la qüestió lingüística, l’escola catalana ha fet una feinada i ha sigut un model de referència en inclusió en termes de diversitat cultural: és un exemple de respecte a la pluralitat. I ha estat a l’avantguarda en innovació i investigació pedagògica. Per tant, estan absolutament fora de lloc les acusacions d’adoctrinament. Res més lluny de la realitat i de la veritat. Són fruit d’un intent intolerable d’intoxicació de l’opinió pública espanyola, perquè de la catalana ho tenen difícil. I són una manera barroera de preparar la intervenció política de la conselleria d’Ensenyament amb la presa de poder de la Generalitat que avui anunciarà Rajoy a través de l’activació de l’article 155 de la Constitució. Es veu que, per combatre el Procés, tot s’hi val: a més de la repressió judicial i policial, a més de la generació d’inestabilitat econòmica, també toca atacar un dels pilars de la convivència a Catalunya. Estàvem avisats: ja ho havia anunciat fa uns anys l’exministre d’Educació José Ignacio Wert, amb el seu indissimulat propòsit “d’espanyolitzar els nens catalans”.

Doncs no. La societat catalana no permetrà que es trenqui aquesta història d’èxit. Perquè l’escola catalana no ha adoctrinat ningú, al contrari: ha sigut un espai de tolerància, d’integració i de llibertat, un espai de pedagogia activa i d’igualtat d’oportunitats, que si alguna cosa necessita no són polèmiques malèvoles i injustes, sinó més suport, més reconeixement de la feina feta, més atenció pressupostària i més confiança.

Editorial Diari Ara 21-10-17
www.ara.cat
[Consulta: 19 de novembre de 2017]

OBRIM EL DEBAT:

- Penseu que l'escola catalana adoctrina als alumnes? Per què?
- Creus que l'escola ha estat un model de referència per la cohesió i la integració de diferents cultures?
- Quins aspectes canviaries de l'escola catalana? Per què?
- Que la llengua catalana sigui la vehicular és un avantatge o un inconvenient per a la cohesió social del país? Per què?
 
 
 
 

divendres, 27 d’octubre del 2017

COM ENS AFECTARÀ L'APLICACIÓ DE L'ARTICLE 155?

Avui al Senat hi ha un ple extraordinari per tal d'aprovar el famós article 155 de la constitució espanyola del 1978 contra Catalunya. Un article que comportarà uns canvis en les estructures d'estat sota unes condicions de repressió política i social per Catalunya.

Paradoxalment, al mateix moment en la que presumiblement el senat aprovarà l'aplicació del 155 per part del Govern espanyol, el president Carles Puigdemont i el govern de Catalunya pot ser que proclami la Independència de Catalunya i iniciï un procés constituent.

Us passem un interactiu del Diari Ara on es pot veure les mesures que contempla l'article 155.

https://interactius.ara.cat/stories/article-155


Obrim el debat:

- Quines dificultats en el nostre dia a dia creieu que ens aportarà l'aplicacíó del 155?
- Creieu que tant el Govern espanyol com el Govern de la Generalitat han lluitat fins l'últim moment per arribar a una entesa mútua? Per què?
- Quines conseqüències poden comportar per a Catalunya la DI? I l'aplicació de l'article 155? Per què?
- Quines conseqüències poden comportar per a l'estat espanyol la DI? I l'aplicació de l'article 155? Per què?
- Quina opinió i emocions us genera la situació política i social actual?
- L'article 155 és de la Constitució espanyola del 1978. Quina va ser la primera Constitució a l'estat espanyol? En quin context es va promulgar? Hi va participar Catalunya? Amb quin grau d'implicació?
...

dimarts, 3 d’octubre del 2017

ATURADA GENERAL DE PAÍS PER LA DIGNITAT

Avui, dia 3 d'octubre, hi ha convocada a Catalunya una Aturada General de país per a la dignitat i per la repressió violenta de l'estat espanyol al referèndum d'autodeterminació del passat diumenge 1 d'octubre.

Manifestació a la Plaça del Mercadal de Reus /Font: diari Ara

Aquí us passem un fragment d'un article d'opinió i algun vídeo sobre els fets que están succeint a Catalunya aquests dies i que poden esdevenir en un moment històric irrepetible. Al final, podreu fomentar el debat a partir dels vostres comentaris.

<<La convocatòria d’aquesta aturada és molt oportuna. El país necessita expressar públicament la indignació i el dolor que tots vàrem sentir diumenge veient com les forces de seguretat espanyoles agredien no solament ciutadans individuals –gairebé nou-cents van ser ferits–, sinó l’essència de la democràcia. Veure gent gran o joves assaltats i atacats d’aquella manera fou extremadament dolorós. Però no ho fou pas menys veure com s’emportaven urnes, menystenint així la importància de la decisió personal i col·lectiva. No volien ni saber què pensem.

En aquest sentit és molt important de remarcar que el comportament absolutament desproporcionat de diumenge és responsabilitat, en primer lloc, dels comandaments i del govern espanyol. Però no podem negligir l’odi i la violència personal mostrada per tots els membres d’aquesta operació. Es van comportar com a autèntiques bèsties humanes. Van ultrapassar els límits de la seua feina i mereixen la nostra reprovació i la investigació que el govern de Catalunya ha anunciat sobre els seus actes.

Contra tot això, fem una crida a paralitzar el país avui. Contra tot això i també com una mostra a la comunitat internacional que Catalunya no està disposada a tolerar mai més abusos com aquests i que ha decidit –entre moltes altres raons també per això– emprendre el procés que en pocs dies ens ha de conduir a la proclamació de la República Catalana.>>


Vicent Partal
www.vilaweb.cat
[Consulta: 3 d'octubre de 2017]


Aquí us deixem tres vídeos més per fer-ne la reflexió:

L'actuació policial i la situació a Catalunya a debat a la Comissió de la Unió Europea
https://www.facebook.com/324cat/videos/1690720637618707/

Muntatge de les paraules de Mariano Rajoy sobre l'1 d'octubre
https://www.facebook.com/cridademocracia/videos/921925371288635/

Com hem arribat fins aquí. La història de la relació Catalunya i l'estat espanyol
https://www.youtube.com/watch?v=ZS50ZpFav14

Caricatura d'un dibuixant escenificant l'1 d'octubre de 2017

També us invitem a veure altres perspectives del conflicte en altres mitjans de comunicació, perquè en podeu fer la vostra comparació i fer-ne la reflexió posterior.

http://www.lasexta.com

http://www.rtve.es

OBRIM EL DEBAT: (recordeu, no cal respondre a totes les preguntes)

- Com heu viscut la jornada de l'1 d'octubre a nivell personal? Emocions, sentiments, reflexions,...

- Com valoreu el paper de la Unió Europea en la situació política que viu Catalunya?

- Creieu que l'actuació de la Policia Nacional i la Guardia Civil va ser justa i proporcionada? Per què?

- La Declaració Unilateral de la Independència (DUI) creus que seria una bona decisió? Per què?

- Quina podria ser la solució a la situació actual?

- Realitza una recerca dels drets humans fonamentals i esmenta quins es van vulnerar el passat dia 1 d'octubre.

- La caricatura del dibuixant del diari és una comparació amb un moment històric posterior. Quin? Per què creus que l'artitsta fa aquesta associació?

- Creus que hi pot haver manipulació als mitjans de comunicació? Quins? Per què?

- Quines són les decisions del govern de l'estat espanyol que han portat a la situació actual?

- Quines són les decisions del govern de la Generalitat que han portat a la situació actual?

- Com valoreu l'Aturada general de país convocada per avui 3 d'octubre? És el mateix que una vaga general? Per què?

...

#noalaviolència #síaalademocràcia #somgentdepau #elcarrersseransemprenostres


dimarts, 12 de setembre del 2017

BENVINGUTS AL NOU CURS 2017-2018!

Farem història!

Benvinguts a les classes d'Història de 4t d'ESO de La Salle Manlleu. Esperem que aquests propers mesos junts ens ajudin a aprendre més sobre el passat per poder entendre el present i projectar un bon futur. Tenim una missió. Explicar el perquè de les coses que passen al món avui en dia. El repte és ambiciós, us hi apunteu?

1. Secció: El perquè de tot plegat  (NEW)

Aquest curs obrim una secció al blog per debatre sobre el perquè dels fets que passen al nostre entorn. La idea és que us formuleu preguntes a SomPangea o a l'aula i a través del blog i de les xarxes socials hi trobem la resposta. Esperem que tothom tregui el nen curiós que porta dins.

Imatge relacionada

2. EdPuzzle

Accés per registrar-se a la classe d'Història

https://edpuzzle.com/join/agiagef

3. Classcraft















Formulari d'inscripció

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eJSa3yF0EcflVCmlMHZBRsDdI6gmj9vdjokh_j8JFQQ/edit?usp=sharing

4. Qüestionari Farem Història

https://goo.gl/forms/vfUiPtMNQBVG4AFH2

Molta sort a tots i totes!

dilluns, 3 de juliol del 2017

CLOENDA DEL CURS I BONES VACANCES

Benvolguts followers,

una vegada més arribem al mes de juliol i toca acomiadar-nos. Ha estat un curs inoblidable i des d'aquí us torno a donar les gràcies per la vostra predisposició a aprendre i el vostre interès per l'assignatura d'Història.

Felicitar a tota la gent que s'ha involucrat al Twitter o al blog per tal de potenciar l'aprenentatge fora de l'aula i l'ús de les noves tecnologies. Jo n'he après moltíssim. Espero que de tant en tant us deixeu caure per #sompangea.

Aquí teniu els resultats definitius de les estadístiques del Blog d'aquest Curs 2016_2017:



Felicitar especialment a la classe de 4t B i a l'Helena Buscà per ser l'alumna que ha participat més activament al blog d'Història!

Desitjo que tots escriviu la vostra pròpia HISTÒRIA a partir d'ara. Molta sort a tots i a totes!

#promoció2013_2017 #promocióinfinita

Gràcies per tot i mil abraçades de + de 5 segons!

Fins al curs 2017-2018!


dilluns, 22 de maig del 2017

EMOTIVA XERRADA DE L'AMICAL DE MAUTHAUSEN A 4t d'ESO

El passat divendres dia 19 de maig va tenir lloc a la sala d’audiovisuals de l’escola la IV xerrada de l'associació Amical Mauthausen. Una activitat dirigida a tots els alumnes de 4t d’ESO, uns dies després de commemorar el 72è aniversari de l’alliberament del camp de concentració i extermini de Mauthausen-Gusen, el 5 de maig de 1945.




 


Aquest any vam tornar a rebre la visita a La Salle del Sr. Llibert i el Sr. Tomàs, fills de deportats i assassinats al camp de concentració de Mauthausen-Gusen (Àustria). Durant les dues hores que va durar la xerrada els alumnes van poder visualitzar un documental impactant anomenat Nit i boira, on es mostraven les dures condicions en les que vivien i les conseqüències mortals que van patir els deportats als camps de concentració. Tot seguit, es va obrir un torn de preguntes on els alumnes van poder demanar i dissipar els seus dubtes. Tant el Llibert com el Tomàs van explicar, amb una energia i serenitat encomiables, les anècdotes i vivències d’alguns companys dels seus pares supervivents del camp de concentració, arribant a emocionar-se en el moment de parlar com van viure l'absència dels pares durant la postguerra. A destacar la quantitat i qualitat de preguntes, alguna més compromesa que altra, que van realitzar els alumnes.




La xerrada es va concloure amb una reflexió final de part dels conferenciants; llegint un fragment del manifest dels alliberats de Mauthausen, el qual remarcava que fets com el genocidi dels nazis s’han de recordar i no s’han de repetir Mai Més. Finalment van animar als alumnes a respectar la diferència i les opinions dels altres d’una manera pacífica i civilitzada per aconseguir un món ple de pau i llibertat.

Esperem que la xerrada sigui molt profitosa per als alumnes i que ens ajudi a recordar el passat per tal de projectar un millor futur.






+ INFO

Què és l’Amical?
L’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, és l’associació, fundada clandestinament al 1962, que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració dels nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps.

L'objectiu essencial de l'Amical és preservar la memòria d'un fet fosc i tràgic de la nostra història recent. Per aquest motiu desenvolupa un munt d'activitats pedagògiques adreçades sobretot a la gent més jove mitjançant xerrades, conferències, exposicions o viatges commemoratius als camps de concentració. 

"L'esclafament definitiu del nazisme és la nostra tasca. I el nostre ideal és la construcció d'un món nou, dintre de la pau i la llibertat".  Paraules d’un dels fundadors de l’Amical i escriptor Joaquim Amat-Piniella

Per a més informació:
http://amical-mauthausen.org/

Camp de concentració de Mauthausen el dia de l'alliberament el 5 de maig de 1945. Aquest any va fer 70 anys de l'efemèride.


Emblema de l'associació. Aquest símbol és el que els nazis cosien a l'uniforme dels espanyols empresonats al camp, significava que eren apàtrides.


Per saber-ne més adreceu-vos als següents enllaços:
Portal web de l'Amical:

Portal web dedicat a l'autor de la novel·la K.L. Reich, Joaquim Amat-Piniella:


Aquí teniu la presentació de la xerrada:

Després d'una reflexió sobre la memòria històrica i l'objectiu de la xerrada, es va voler posar de manifest la preocupació de l'augment de l'extrema dreta a tot Europa en els darrers mesos. Tot seguit s'ha donat entrada als convidats amb la lectura dels següents versos:

Els que viviu segurs
A les vostres cases escalfades
Els que trobeu en tornar al vespre
El sopar calent i cares amigues:
Considereu si això és un home,
Qui treballa en el fang
Qui no coneix la pau
Qui lluita per un tros de pa
Qui mor per un sí o per un no...
Considereu si això és una dona,
Sense cabells i sense nom
Sense forces per recordar
Els ulls buits i el ventre fred
Com una granota a l’hivern...
Penseu que això ha passat:
Us confio aquestes paraules.
Graveu-les al vostre cor
Quan sigueu a casa o aneu pel carrer,,
Quan us fiqueu al llit o us lleveu;
Repetiu-les als vostres infants.
O que se us ensorri la casa,
La malaltia us impossibiliti,
Els vostres fills us girin la cara.
Fragment de Si això és un home

L’any 1947, Primo Levi va testimoniar en Si això és un home la vida i la mort al camp d’Auschwitz, on va ser deportat el 1943 per la seva lluita a la resistència antifeixista italiana. Les seves profundes reflexions anaren acompanyades del seu compromís responsable a favor de la memòria i en contra de l’oblit al llarg de tota la seva vida, a través de llibres i especialment en la seva tasca entre els estudiants italians. Finalment es va suïcidar fruit de l'angoixa que patia al no superar tota la barbàrie viscuda a Auschwitz.                        

Extret de la revista de l’Amical”Mai més” núm.1 any 2000

La lectura d’aquest llibre singular és recomanable no solament als estudiants, sinó a tots els éssers humans, i en particular als necis que cometen la frivolitat d’utilitzar la paraula nazi com a insult hiperbòlic.




JOAQUIM AMAT- PINIELLA

El feixisme destruí els projectes i les il·lusions del jove Joaquim Amat i truncà el seu itinerari d'escriptor, d'intel·lectual i de dinamitzador cultural. Exiliat del seu país, durant 4 anys i mig va patir l'infern dels camps nazis. Escrivia sobre aquesta experiència: A “la nova Europa” forjada amb sang innocent, devastacions i misèria, els espanyols anti-franquistes no tenien altra plaça que la d’un pot de cendres ....

Joaquim Amat-Piniella
Autor de l’obra K.L. Reich (Konzentrations Lager), una de les cabdals de la literatura concentracionària, on narra la història dins el camp de concentració de Mauthausen-Gusen. L’obra comença amb una nota d’autor...

<<Fins a la caiguda del III Reich alemany no es va posar al descobert tota la magnitud de les atrocitats comeses pel nazisme entronitzat tretze anys abans. Fou aleshores que les informacions, els documents trobats, les estadístiques, la fotografia i el cinema, els processos de Belsen, Dachau i Nuremberg i el testimoniatge dels qui ho visquérem i fórem rescatats amb vida, s’abocaren en prova incontrovertible d’aquells fets monstruosos. I avui, quan només els fanàtics del racisme poden dubtar encara de la realitat, veiem com el temps i els nous problemes internacionals van arraconant-la als calaixos de la història...>>

Funda amb altres companys l’Amical Mauthausen al 1962, una de les seves paraules...


"L'esclafament definitiu del nazisme és la nostra tasca. I el nostre ideal és la construcció d'un món nou, dintre de la pau i la llibertat".



Esperem que hagi estat una activitat didàctica i profitosa per a tots nosaltres.

dijous, 11 de maig del 2017

PROJECTE SER ADOLESCENT A ...

Si voleu conèixer en què consiteix el nou experiment de l'assignatura i les seves missions clica al següent enllaç:

https://xevifaja.wixsite.com/sompangea


Temes a escollir:

1- Primera Guerra Mundial (1914-1918)
2- Revolució russa i creació de l'URSS (1917-1953)
3- Periode d'entreguerres, feixisme i nazisme (1919-1939)
4- Segona Guerra Mundial (1939-1945)
5- Guerra Civil espanyola i franquisme (1936-1975)
6- Guerra freda (1947-1991)



dimarts, 25 d’abril del 2017

OLOR DE COLÒNIA

Desenvolupament econòmic i industrialització a Espanya i Catalunya al segle XIX
Espanya serà un país agrari i ramader, la indústria serà poc competitiva:
• Focus principals de la industrialització (Catalunya i P. Basc)
• Gran xarxa ferroviària (més ample que l’europea). Motiu de la crisi econòmica (1868)
• Es creen les institucions financeres (Banca i borsa a Madrid)
• Liberalització de les terres (desamortitzacions)

A Catalunya especialment:

•Modernització tecnològica (a partir de 1827)
•Fàbrica tèxtil Bonaplata (1833, Barcelona, 1a màquina de vapor)
•El cotó va ser la primera matèria més important
•La primera línia de ferrocarril va ser la Barcelona - Mataró (1848)
• Les taxes de mortalitat i les de natalitat començaran a baixar a mitjans de segle, i es va incrementar la població gràcies a la immigració de zones rurals de la resta d’Espanya per treballar a les indústries catalanes.

• Aparició de les colònies industrials a les conques dels rius (Ter i Llobregat i afluents)
Exemple de colònia industrial


Les colònies industrials eren complexos que rebien més suport estatal i buscaven un major control, pau social... A dins el recinte hi trobàvem:

La fàbrica, els habitatges dels obrers, l’església, el casino, l’economat o cantina i l’escola

Funcionaven de manera autònoma sota el control dels propietaris = microestat

A la comarca, les més importants: la de Borgonyà “els anglesos”, la Rusiñol i la d’Ymbern (El Pelut).
La colònia Rusiñol i el Cau Faluga

Vista panoràmica

És la segona colònia seguint el curs del riu Ter. Situada a la zona del Dulcet i propera al ferrocarril i al nucli urbà de Manlleu.

-Importància del canal industrial de Manlleu (1841- 48). Manlleu un dels nuclis obrers més importants.
-Antigament la colònia “Can Remisa” estava en mans de Josep Dulcet i Remisa i Josep Lines i Gelada. Les primeres referències daten del 1845.
- Jaume Rusiñol subministrava el cotó. El qual realitza un préstec després de la mort de Josep Lines al 1872.
- El 1878 s’embarga la finca per impagaments després de la mort de Josep Dulcet al 1877.
- El 1880 Jaume Rusiñol, avi de Santiago Rusiñol, torna a posar en marxa l’empresa. Després d’uns anys complicats es va consolidant la colònia.



-L’any 1887, després de la mort del seu avi, es fan càrrec de l’empresa Santiago i Albert Rusiñol. 
- Els anys següents es construeixen l’església, el Cau Faluga, els magatzems, la fusteria i els habitatges dels obrers. La colònia també disposava d’escola, safareigs i habitatges del director.
- Finals del s. XIX i principis del s. XX són temps complicats (contínues, fets de març 1901,...). Es posa al capdavant el germà petit Josep Maria. És la fàbrica més important, però conflictiva.
- Entre el 1912 i la dècada de 1930 la fàbrica és llogada. Finalment tanca el 1934 quan els germans Rusiñol ja havien mort.
- Des de 1940 fins al 2009 estarà en marxa ja en mans d’altres empresaris.


El Cau Faluga

- Un dels edificis més emblemàtics catalogat com a BCIL (Bé d’Interès Local)
- Xalet d’arquitectura romànica premodernista (Miquel Suriñach)
-El nom no se’n sap l’origen. “Faluga” significa persona o animal bellugadís.
- Construït entre 1888 i 1891
- Durant el període de 1890 i 1930 serà el casal de la família Rusiñol (Albert i Santiago).
- Entre 1930 i 2011 estarà deshabitat. Fou utilitzat per comandaments militars i soldats durant la Guerra Civil, per refugiats i més tard per guardar-hi patates o bestiar.
- Des de 2011 és un restaurant.
ACTIVITAT VISITA A LA COLÒNIA RUSIÑOL (FESTES LA SALLE)
- Fer fotografies durant la visita.
- Penjar-les al Twitter amb els #sompangea #festessalle17
- La foto ha d'anar acompanyada d'un text explicant algun fet interessant de la colònia.
- Es pot realitzar amb parella o amb grups de 3. Caldrà posar els noms i realitzar més fotos.

#sompangea