L'internet de les coses podria canviar el nostre model econòmic i marcar l'inici d'una nova era.
Tothom en parla: bancs, multinacionals, el
Fòrum de Davos, el
Mobile World Congress... La Unió Europea ha creat
un clúster i milers d'executius estan peregrinant, des del 2013, de congrés en congrés per seguir qualsevol novetat de
l'internet de les coses. Per què tant d'interès? Doncs perquè el pastís a repartir podria tenir dimensions considerables.
|
Les coses transmetran informació. |
L'internet de les coses acapara àmbits tan diversos com la
salut, els vehicles, les llars, les fàbriques o els edificis. De moment, tot són previsions, però, si es compleixen, podríem estar davant d'una nova era i un nou model econòmic.
A banda del negoci que hi ha en les aplicacions, els mòbils o els electrodomèstics intel·ligents, la indústria podria viure un canvi comparable a l'aparició de la màquina de vapor. Pràcticament tot tindrà sensors i avisarà d'avaries o de falta de subministrament d'una manera automatitzada. Això farà que les decisions es prenguin més ràpidament i que hi hagi menys errors i, per tant, augmentarà la productivitat.
L'impacte en l'economia mundial podria arribar a xifres astronòmiques. La consultoria Accenture ha calculat quant: ni més ni menys que 12 bilions d'euros el 2030, l'equivalent a 12 vegades el producte interior brut espanyol.
|
Es produirà un nou model econòmic? REUTERS |
Estar ben preparat per agafar aquesta onada serà decisiu. Però aquest tren es podria tornar a escapar als països del sud d'Europa. L'informe d'Accenture alerta que Espanya està entre els països que tenen pitjors "ecosistemes" per al desenvolupament de l'internet de les coses. Al darrere hi ha el Brasil, Itàlia o l'Índia, en vermell al mapa. Entre els països que tenen més bona puntuació en aquest rànquing hi ha els Estats Units, Suïssa i Finlàndia, amb color groguenc. Alemanya, que és al mig de la classificació, s'ha posat les piles i ha creat el
programa Industria 4.0 per millorar la seva posició estratègica.
Els principals problemes són unes infraestructures limitades i l'escàs suport financer i logístic de fundacions i institucions públiques per estendre aquesta tecnologia.
A Catalunya, la situació no és gaire diferent. "El mercat que ha d'estirar l'internet de les coses és el residencial, però necessitem unes llars habilitades per poder portar la connectivitat", afirma Enrique Santiago, responsable d'Empreses a Catalunya de Telefónica. Des del punt de vista de les empreses, Santiago considera que cal més "interactuació i infraestructures que permetin compartir recursos, ser més eficients i potenciar les Smart Cities i les Smart Regions". A nivell tècnic, falta que els fabricants de planxes, rentadores o aixetes vegin els avantatges d'incorporar sensors als seus productes, una qüestió que Xavier Pi, del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, atribueix a una "falta de maduresa".
|
Neveres intel·ligents ja existeixen? Et diuen què falta a la nevera i et fan la compra on-line. |
Ens queda molt camí per recórrer, però un tram ja l'hem fet. Hi ha nombroses empreses abocades a l'internet de les coses. "El nivell de start-ups que tenim treballant sobre aquestes iniciatives no pot fracassar", afirma optimista Enrique Santiago.
Enginyers, programadors i dissenyadors són els encarregats d'apuntalar aquest teixit de start-ups. Catalunya no pot competir amb grans fabricants de xips com la Xina, però sí que té molt a dir en la creació de nous usos per a aquests xips. "Tenim actors que estan en aquesta primera línia tecnològica i a un nivell molt alt", assegura Xavier Pi, que es mostra esperançat amb el que vindrà. "Tenim bons ingredients i podrem cuinar bé el futur de l'internet de les coses".
Carla Pedret
www.ccma.cat/324
[Consulta: 9 de març de 2015]
Vegeu vídeo a la notícia completa:
Vegeu una altra notícia al respecte:
Informació del clúster que s'ha creat a nivell internacional per fer-ne recerca:
Programa Indústria 4.0 a Alemanya:
QUÈ EN PENSEM?
- Per què creieu que l'Internet de les coses pot provocar un canvi en el sistema capitalista actual?
- Com us imagineu el món al 2050? Quins invents hi seran presents? Com serà el nostre dia a dia?
- Penseu que el millor sistema econòmic encara s'ha d'inventar? Per què?
- Què hi veieu de positiu al sistema capitalista? I de negatiu?
- Què hi veieu de positiu al sistema comunista? I de negatiu?
- Per reflexionar dos vídeos compartits per una alumna de 4t: