xf

diumenge, 29 de juny del 2014

100 ANYS DE LA WW1

El 28 de juny de 1914, l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria era assassinat a Sarajevo. Fou l'espurna d'una guerra sense precedents que es desenvolupà a la terra, al mar i a l'aire, que esberlà els grans imperis europeus i que convertí els camps de batalla en autèntics inferns, amb unes trinxeres que foren l'escenari d'una carnisseria espantosa en la qual s'utilitzaren per primer cop els gasos asfixiants. Tot i que la xifra exacta es desconeix, es calcula que hi deixaren la vida 10 milions de soldats.

Gravat que representa l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria el 28 de junt de 1914.
Benvolguts, 

podeu trobar uns brillants reportatges i molt curiosos a les següents pàgines web:

Revista Sàpiens

Wall Street Journal

Fins la propera!

diumenge, 15 de juny del 2014

EL GRAN ANY DEL BLOG SOM PANGEA!

Benvolguts followers,

demà entrem a l'última setmana del curs 2013-14 i és hora de passar balanç. Ha sigut un curs molt intens i amb moltes notícies que comentar. Com ja ens vam acomiadar l'altre dia, espero que aquesta assignatura ens hagi servit a tots per estar més connectats amb el món que ens rodeja i alhora ser crítics amb tota la informació que rebem dia rere dia. Sempre buscant el perquè dels esdeveniments, potser analitzant la història trobarem les respostes...

Bé, l'entrada d'avui és per deixar constància dels resultats obtinguts pel blog Som Pangea. El Sr. Google ens ha enviat les estadístiques avui mateix (15 de juny de 2014) i aquests en són els resultats, tot seguit en farem una valoració objectiva.

CURS 2013-14
Aquest és el gràfic que ens passava Google cada avaluació. Per als qui no s'ho creien.
Número totals de comentaris:  310

Classe de 4t A
Total de comentaris: 110
     1a - Naima Bouzagou (30 comentaris)
2a - Aida Barcons (29 comentaris)
3a - Bruna Maneja (13 comentaris)
4t - Karim Hantari (11 comentaris) 

Classe de 4t B
Total de comentaris: 87
1a - Anna Roca (17 comentaris)
2a - Olga Maneja (15 comentaris)
3a - Maryem El Kasmi (7 comentaris)
4t - Àlex Plans (6 comentaris)

Classe de 4t C
Total de comentaris: 113
1a - Martina Roca (16 comentaris)
2n - Pol Rifà (16 comentaris)
3r - Jordi Campàs (15 comentaris)
4t - Samir Bangarda (8 comentaris

Piulades al Twitter

Totals: 40
1a - Fatiha Lakdimi (12 piulades)
2a - Anna Roca (6 piulades)
3a - Naima Bouzagou (6 piulades)

Per tant, podem afirmar que la classe guanyadora ha estat 4t C i les tres alumnes amb més comentaris al blog d'enguany han sigut en aquest ordre: Naima Bouzagou, Aida Barcons i Anna Roca. Felicitats a tothom pel treball i interès mostrat vers l'assignatura, la veritat és que veient els vostres comentaris he après moltíssim i m'ha fet sentir orgullós de les futures generacions. Seguint aquesta línia és possible canviar el món? 

Tanmateix, felicitar a la gent que ha participat al blog fent piulades i informant-nos de diverses notícies, vídeos, esdeveniments, etc.

Per últim, demanar-vos que valoreu l'assignatura (funcionament, continguts, explicacions, metodologia, blog,...), pot ser anònim, per tal de seguir millorant curs rere curs. 

Us desitjo un bon estiu i moltíssima sort en aquesta nova etapa que iniciareu el proper divendres. Us trobaré molt a faltar!

Una forta abraçada de + de 5 segons!

Xevi

dimarts, 10 de juny del 2014

"JOGO BONITO" AL MUNDIAL DEL BRASIL 2014?

El Mundial de Futbol del Brasil comença el proper 12 de juny, amb l'oposició de la meitat de la població brasilera i protestes arreu del país. Per què tanta gent s’hi oposa? Què reivindiquen els moviments socials?

Mural de l'artista brasileny de carrer Paulo Ito. Font: Regeneracion.mx
Mural de l'artista de carrer Paulo Ito. Regeneracion.mx
El retard en la construcció de les infraestructures del Mundial –a pocs dies de l’inici de la competició, algunes encara no estan acabades- no és, segurament, el problema més greu a què s’enfronta el govern del Brasil ara mateix. Les protestes contra la Copa del Món de Futbol s'han generalitzat fins al punt d'amenaçar-ne la celebració.
Logotip del Mundial de Brasil 2014.
El suport popular a la competició ha caigut al 48%, segons dades de l’Institut Brasiler d’Opinió Pública i Estadística i l’Institut Datafolha, i és una “patata calenta” per a la presidenta Dilma Rousseff. Res a veure amb quan es va adjudicar el Mundial 2007, fet que va suposar una festa nacional en un país en creixement encara presidit per Lula.

A mesura que s’acosta el mundial de futbol s’aguditzen les protestes als barris de Brasil.
Protestes als barris de Rio de Janeiro.

El Mundial de Futbol més car de la història (es calcula que costarà uns 10.000 milions d’euros) tindrà lloc en un país on 37 milions de persones viuen en la pobresa i amb deficiències greus en els sistemes de salut i educació públiques. El govern defensa que s’han creat 5.000 llocs de treball en la construcció dels estadis, però això no sembla ser suficient per compensar-ne les conseqüències negatives.

Elisenda Rovira
www.xarxanet.org
[Consulta: 10 de juny de 2014]

Una altra notícia relacionada amb l'esdeveniment:


Quan els carrers decideixen si hi ha Mundial de futbol
Brasil | El moviment anti Copa articula les protestes contra el neoliberalisme.


Us deixem l'enllaç d'un anunci de la selecció argentina molt emocionant.

I per últim, unes de les cançons del Mundial...

Pitbull & Jennifer Lopez
Ricky Martin

Reflexionem-hi:

- Què n'opines dels diners que es destinen a organitzar un Mundial de Futbol?
- Creus que la població del Brasil en sortirà beneficiada? Per què?
- Quin va ser el primer Mundial de la història?
- Com és que un poble que estima el futbol està protestant cada dia perquè no es jugui el Mundial?
- El futbol és un negoci o un esdeveniment esportiu per gaudir-lo?
- Durant les guerres mundials es va jugar cap competició esportiva?
- Què n'opines de la FIFA? Creus que hi ha corrupció dins aquesta organització?
- Parlem més de futbol, quina és la selecció que ha guanyat més vegades la Copa del Món?
- L'estat espanyol n'ha organitzat mai cap?
- Quins són els mundials que recordes i els guanyadors?
- Qui vols que guanyi el Mundial del Brasil 2014? Qui creus que guanyarà? Per què?
- Què opines després de veure l'anunci de la selecció d'argentina? I les cançons del Mundial?
...

dimarts, 3 de juny del 2014

L'ABDICACIÓ DEL REI JUAN CARLES I

18-J: la data per proclamar Felip VI rei d'Espanya

La mesa del Congrés fixa la data per d'aquí a dues setmanes

Felip VI serà proclamat rei d'Espanya el 18 de juny, dues setmanes i escaig després d'anunciar-se l'abdicació del seu pare, Joan Carles I, davant les Corts Generals reunides al Congrés dels Diputats.

La línia successòria de la monarquia espanyola.

Aquest òrgan ha admès a tràmit aquesta tarda el projecte de llei orgànica que farà efectiva l'abdicació del rei i que serà aprovat pel Congrés la setmana que ve i posteriorment pel Senat, amb tota probabilitat el dia abans de la proclamació.

"Els primers dies de la segona setmana des d'avui està previst que el Senat aprovi la llei", ha dit el president de la mesa del Congrés, Jesús Posada, després de la junta de portaveus del Congrés.

Tot i això, Posada no s'ha volgut mullar amb una data definitiva i ha dit que és la casa reial qui, en última instància, ha de decidir una data concreta. Tinc "els plans oberts", ha matisat.


Amb la qualificació del projecte de llei que regula la successió s'inicia el tràmit parlamentari que culminarà amb la proclamació de Felip VI com a nou rei d'Espanya.

El projecte de llei comptarà amb més de 300 dels 350 vots del Congrés, i també tindrà, previsiblement, el suport de la gran majoria del Senat.

Està confirmat el suport del PP, el PSOE, UPyD, el Fòrum Astúries i UPN. Hi votaran en contra, que se sàpiga de moment, l'Esquerra Plural, ERC, Nova Canàries i el BNG. El PNB s'abstindrà i CiU encara no ha decidit la seva posició.

Moment on el rei Joan Carles I abdica del tron d'Espanya

La norma, que ha aprovat aquest dimarts al migdia el consell de ministres reunit de forma extraordinària, constata en el seu primer apartat que Joan Carles I abdica la Corona d'Espanya i afirma que l'abdicació serà efectiva quan sigui publicada aquesta llei en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE).

La seva entrada en vigor, afirma el text, "determinarà, en conseqüència, que l'abdicació desplegui els seus efectes i que es produeixi la successió a la Corona d'Espanya de forma automàtica, seguint l'ordre previst a la Constitució".

En l'exposició de motius, es recorda que el rei va comunicar ahir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la seva "voluntat d'abdicar mitjançant el lliurament d'un escrit, signat en la seva presència". I la llei reprodueix a continuació el missatge que el rei va dirigir ahir als espanyols.

Agència EFE
www.ara.cat
[Consulta: 3 de juny de 2014]

Comentem una notícia històrica:

El dia 2 de juny de 2014 serà recordat per l'abdicació del rei Joan Carles I de Borbó, el qual cedeix la corona al seu fill i hereu Felip VI. És un fet inusual en la monarquia espanyola i arriba després d'un llarg regnat de 39 anys. Un rei que va ser nomenat cap d'estat després de la dictadura franquista l'any 1975, moment en el qual ell va tenir molta participació en la transició cap a la democràcia. No obstant, l'animadversió cap a la casa reial ha augmentat els darrers anys; casos de corrupció, mala praxis i altres esdeveniments han fet que gran part de la població espanyola estigui a favor d'un canvi de model.

Després de llegir la notícia, podeu visualitzar els següents vídeos:

Missatge del rei:

Reflexió sobre l'abdicació a les monarquies europees, gràcies a Ferran S per la seva aportació al twiter:

Ara podem fer-ne un debat:

- Què opineu de l'abdicació del rei?
- Quina valoració feu del missatge que va realitzar el rei durant l'abdicació (imatge, paper de la dona, vocabulari emprat, referències polítiques,...)?
- Quines altres abdicacions coneixes de la història d'Espanya? El país estava en guerra en aquells moments?
- El futur rei es dirà Felip VI. Els altres reis amb aquest nom han governat a Espanya i han perjudicat enormement Catalunya. En quins contexts van governar? I què van fer contra els catalans?
- Creieu que el canvi de rei canviarà molt les coses?
- Què en penseu de les manifestacions pro-república que es van fer ahir a les places de moltes ciutats espanyoles i catalanes?
- Creieu que és el moment d'un nou model d'estat? S'hauria de portar a referèndum?
- Quin futur li espera a Catalunya?
...

Moltes gràcies i fins la pròxima!