xf

diumenge, 23 de febrer del 2014

DESCOBRIM L'ECONOMIA?

Benvolguts,

aquests dies estem veient a classe el tema del capitalisme, un model econòmic que va sorgir durant la Revolució Industrial. Us recomanem que visualitzeu el programa "Afers exteriors" d'en Miquel Calçada sobre l'economia mundial. 
Després en podeu realitzar un comentari de text sobre el que heu vist. 
El podeu entregar al llarg d'aquesta avaluació. 
Som-hi?

Un dels moments del programa on Miquel Calçada entrevista a l'economista Xavier Sala i Martín.


- Quines opcions hi ha per sortir de la crisi?
...

diumenge, 16 de febrer del 2014

CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI ECONÒMICA, POLÍTICA I SOCIAL?

Benvolguts followers,

durant l'última setmana han aparegut notícies relacionades amb la immigració que en els temps que corren són susceptibles de debats i crítiques. Unes decisions polítiques que tenen a veure amb la cohesió i la convivència entre països. Us en deixem una mostra per fer-ne la reflexió.

Suïssa vota a favor de tornar a limitar l'entrada d'europeus al seu mercat laboral

Cartell publicitari contra "la immigració massiva" a la ciutat de Zurich.

15 immigrants subsaharians morts quan intentaven entrar a Ceuta

Cartell d'una manifestació en contra de l'acció del govern espanyol.

Anem a reflexionar-hi:
Parlem del conflicte a Suïssa:
- Per què creus que el poble suís no vol immigració en massa?
- Quina opinió et genera el cartell publicitari realitzat per un partit d'extrema dreta?
- Creus que s'està violant algun dels Drets Humans? La Unió Europea hi hauria d'actuar?
- Com s'explica la diferència en el nombre d'aturats a Espanya (26%) i el de Suïssa (3,2%)?
- Per què en èpoques de crisi sorgeixen els partits polítics més extrems (esquerra i dreta)?
- La població suïssa ha votat la decisió en referèndum. És un país més democràtic que els altres, ja que tot es sotmet a votació?

Parlem del conflicte a Ceuta:
- Creus com diu el cartell que "les fronteres maten"? Seria factible un món sense fronteres?
- Com valores l'actuació de la policia espanyola davant els immigrants a Ceuta?
- Quina solució hi trobaries al fet que molts immigrants "sense papers" volen accedir a aquest país?
- Tots tenim els mateixos drets?
- Les actituds xenòfobes estan sorgint més en temps de crisi. Per què? Quina opinió et genera?
- Quins episodis coneixes de la història on la lluita ètnica hi ha tingut rellevància?
- A l'estat espanyol en els darrer segles ha absorbit fluxos migratoris importants. Quins i quan?
- Com valores que actualment molta de la gent jove qualificada d'aquest país ha de marxar a altres països per tenir un futur millor?
...

LA FUSIÓ NUCLEAR, EL SANT GRIAL DE L'ENERGIA

Per primer cop, investigadors dels Estats Units aconsegueixen que un reactor de fusió nuclear produeixi més energia de la que consumeix

Els científics fa dècades que investiguen en fusió nuclear. S’hi tenen moltes esperances dipositades perquè es converteixi en la font d’energia alternativa més barata -perquè el combustible és l’hidrogen- i més neta -perquè no produiria emissions de CO2-. Fins ara, però, ha tingut un gran obstacle: per generar-la cal consumir més energia de la que finalment s’obté. Mala inversió, per tant. Aquesta setmana, però, investigadors nord-americans han fet un gran pas: per primer cop han aconseguit produir una reacció de fusió nuclear que alliberi més quantitat d’energia que la que s’ha invertit per aconseguir-la. Aquest balanç energètic positiu reforça el gran potencial d’una font energètica amb la qual es treballa des de fa més de 50 anys.

Com tancar el sol dins una caixa per fer recerca civil i militar.
Al món hi ha diferents instal·lacions on s’experimenta en aquest camp. A França s’està construint l’ITER, la gran aposta europea. La fita d’aquestes instal·lacions, encara en construcció, és produir 10 cops més energia de la que s’hi inverteix. “Consumirà 50 megawatts i en produirà 500”, explica Xavier Dies, catedràtic d’enginyeria nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Seria l’equivalent -en creació d’energia- a cinc pantans, afegeix Dies. La fusió nuclear ja es dóna de manera natural a les estrelles, que són grans productores d’energia. Quan l’ITER estigui funcionant, produirà tanta energia com el Sol. Es diu que aquest tipus d’instal·lacions són com posar el Sol dins d’una caixa.

La tecnologia que utilitzarà l’ITER és diferent de la que s’aplica a les instal·lacions nord-americanes on s’ha fet aquest exitós experiment, el US National Ignition Facility (NIF), a Califòrnia. Quan l’ITER estigui acabat, utilitzarà el mètode de confinament magnètic, mentre que els investigadors nord-americans han aplicat el confinament inercial, que fins ara anava per darrere de les fites assolides pel magnètic. “És una cursa, i l’inercial ha atrapat el magnètic -afirma Dies-; no hi ha competència entre les dues tecnologies, estem molt contents pels seus resultats perquè en un futur necessitarem un ampli ventall de tecnologies”, precisa Aris Apollonatos, portaveu de Fusion 4 Energia, l’oficina de l’ITER a Barcelona. Les dues tècniques tenen en comú un mateix principi: “S’aporta una quantitat d’energia al combustible, que assoleix temperatures desorbitants, prou perquè es produeixin reaccions de fusió per aconseguir més energia”, explica Dies.

Una boleta minúscula

A l’ITER, el combustible és un plasma de deuteri i triti dins una gran cambra en forma de tortell envoltat de camps magnètics i que s’escalfa amb una mena de microones. A la National Ignition Facility (NIF), una estructura finançada pel govern dels Estats Units i pensada també per a usos militars, el combustible és en unes minúscules boletes d’or de menys de mig mil·límetre de diàmetre. Són dos isòtops d’hidrogen, deuteri i triti. En l’experiment que ara es publica, 192 fonts de llum làser del gruix d’un cabell van bombardejar aquesta microesfera de manera sobtada. Quan els feixos de llum hi van penetrar van provocar el que es coneix com a implosió. És a dir, l’esfera es va recollir en ella mateixa. Durant una milmil·lionèsima de segon es van assolir temperatures de 100 milions de graus. En augmentar la densitat i la temperatura es van produir les reaccions de fusió i el retorn energètic. En aquestes condicions, el triti i el deuteri parcialment es fusionen.

Amb la reacció es van alliberar 17.000 joules, l’equivalent a dues bateries AA. Més del que s’havia invertit, que va ser entre 9.000 i 12.000 joules. Que sigui una quantitat superior és un gran avenç per ell mateix. No obstant, la xifra i les proporcions són molt petites. El balanç entre el que s’inverteix i el que s’obté hauria de ser molt superior perquè arribi a tenir rendibilitat com a negoci.

L’experiment nord-americà tampoc ha arribat a assolir el que es coneix com a ignició, que és, en definitiva, el que permetria que la reacció es retroalimentés per continuar de manera indefinida. Les dades de l’experiment s’utilitzaran per crear models informàtics.

Com tancar el sol dins una caixa per fer recerca civil i militar

La National Ignition Facility (NIF), a Califòrnia, on s’ha assolit per primer cop un balanç energètic positiu en el procés de fusió nuclear, és un gran projecte del departament de Defensa dels Estats Units. Va néixer amb l’objectiu bàsic de simular armes nuclears, per provocar microexplosions nuclears controlades. Va sortir a partir de la prohibició dels assajos nuclears a la superfície terrestre. A França, una instal·lació equivalent seria el Laser MegaJoule, a Bordeus. La NIF compta amb 192 fonts de llum làser. Els components necessaris per activar-los ocupen una extensió més gran que un camp de futbol i es focalitzen dins una cambra de combustió; com posar el Sol en una caixa. En aquestes instal·lacions també s’està desenvolupant recerca per a la producció d’energia de fusió per a usos civils.

Mònica L. Ferrado
www.ara.cat
[Consulta: 16 de febrer de 2014]

Relacionat amb la notícia podeu veure un estudi que va fer un japonès, Isao Hashimoto, sobre les bombes nuclears.

Estudi d'un artista japonès.
Anem a reflexionar-hi:

- Quins són els dos elements que es fusionen? Per què es pot dir que generen energia?
- Aquest exitós experiment seria rendible com a negoci energètic?  Què es necessita?
- Creus que l'energia nuclear pot ser útil per les futures generacions?
- Quan a la notícia es parla de recerca civil i militar a què fa referència?
- Quan es va començar a treballar amb energia nuclear?
- L'energia nuclear ha fet molt mal a nivell militar. Quines van ser les primeres bombes produïdes amb aquest tipus d'energia? En quin context de guerra ens trobàvem?
- El titular de la notícia parla del Sant Grial. Què és? I a quina època ens hem d'evocar per parlar-ne?
- Per últim, esteu a favor o en contra de l'energia nuclear? Per què?
...

dimarts, 11 de febrer del 2014

ELS GOYA DE TRUEBA

La 28a edició dels premis Goya, la primera sense un ministre de Cultura assegut a la butaca, ha coronat com a millor pel·lícula del 2013 la més lluminosa, la més optimista. En temps foscos (ja sigui en el cine o en la vida), es necessita bon rotllo. I així ho ha decretat aquest diumenge l'Acadèmia de Cine al beneir la comèdia 'Vivir es fácil con los ojos cerrados'. Per fi, David Trueba (etern nominat sense premi) va poder sortir a l'estrada i conèixer la sensació d'acariciar un 'cabezón' propi.

Els tres Goya de la pel·lícula "Vivir es fácil con los ojos cerrados".
Un acte de valentia el de l'Acadèmia de premiar una pel·lícula que no va guanyar res en l'últim festival de Sant Sebastià i que fa una cosa tan revolucionària, però tan poc de moda, com reivindicar la bondat. La cinta no només s'ha emportat el Goya al millor film i director sinó que el seu protagonista, Javier Cámara, ha deixat de ser un altre etern nominat i ha aconseguit, per fi, posar un Goya a la seva prestatgeria.

La seva companya de repartiment, Natalia de Molina, també ha recollit el seu guardó, encara que nerviosíssima. Amb sis premis (estava nominada a set), 'Vivir es fácil con los ojos cerrados' ha sortit per la porta gran d'una gala en què no hi va haver una ciclogènesi política però sí que es van llançar dards contra l'absent ministre de Cultura, José Ignacio Wert.

Una escena del film de Trueba on hi apareix en Francesc Colomer (alumne de 1r de Batxillerat).
"Gent honesta"

Fugint de criticar obertament els polítics i poderosos, Trueba ha piropejat la gent humil que tira endavant Espanya. "Gent honesta que fan bé la seva feina, com els meus pares, que no tenien res i no van fallar mai. O com el professor d'anglès que em va inspirar la història de la meva pel·lícula i que segueix tenint una acadèmia a Almeria".

Si l'èxit de la guanyadora va causar sorpresa, va resultar cantat el guardó a la millor actriu, que, per descomptat, va anar a parar a mans d'una intèrpret que arrasa en premis aquest any: Marian Álvarez, protagonista de 'La herida'. Molt premi sí, però Álvarez ha recordat que no ha tingut ofertes laborals en tots aquests mesos.

Álex de la Iglesia

No estava nominada en les categories més nobles (ni pel·lícula ni director ni guió) però 'Las brujas de Zugarramurdi', d'un absent Álex de la Iglesia (va causar baixa perquè és a Buenos Aires rodant), ha sortit victoriosa al conquistar vuit dels 10 premis a què aspirava. La majoria, tècnics. Però també se'l va emportar la seva actriu secundària, Terele Pávez que, als seus 74 anys, ha rebut per primera vegada un 'cabezón' després de cinc nominacions al llarg de la seva carrera. L'hi va entregar un reivindicatiu Javier Bardem, que es va guanyar l'aplaudiment de la platea a l'assegurar que "els ciutadans estan per sobre dels polítics i el cine espanyol, per sobre del ministre d'anticultura".

"El cabezón"
L'ambient s'ha escalfat ja a l'entrada de l'hotel Auditorium de Madrid, on els afectats per l'ERO de Coca-Cola, els figurinistes i la plataforma Stop-Desnonaments han rebut els convidats amb pancartes de protesta. Nora Navas, Javier Bardem, Juan Diego Botto i Antonio de la Torre, entre altres, s'han acostat a recollir octavilles.

L'Acadèmia també ha recolzat 'Stockholm'. El seu protagonista, Javier Pereira, s'ha emportat el 'cabezón' a l'actor revelació.

Olga Pereida
www.elperiodico.cat
[Consulta. 10 de febrer de 2014]

Podeu veure les millors imatges i declaracions en el vídeo que hi ha al següent enllaç:

Podeu veure el palmarès de la gala al següent enllaç:

Reflexionem-hi:

- Una de les pel·lícules més premiades va sobre la història d'un professor d'anglès cec que encara dóna classe a una acadèmia a Almeria. Un cas d'amor per l'educació, les ganes d'ensenyar i la il·lusió que els alumnes aprenguin de la vida. Quina valoració en feu?

- Quina relació hi ha entre The Beatles i la pel·lícula premiada? Qui eren?

- Quina opinió teniu de l'educació en aquests moments de canvi i d'una possible aplicació de la nova llei LOMCE?

- Per què creieu que els premis reben el nom de Goya?

- Esmenteu una de les últimes pel·lícules que heu vist recentment. La recomanaríeu i per què?

- Creieu que la cultura i en especial el cinema és valorat en aquest país?

- Què us sembla que el ministre d'educació i cultura no presenciés la gala dels Goya in situ?

- Quines altres pel·lícules ha dirigit David Trueba? En el seu parlament deixa anar al final la frase "hay que ir más a Cataluña y decirles que les queremos". Per què creieu que ho va dir?

- A Catalunya també hi ha els premis al cinema català. Com es diuen? Quines van ser les pel·lícules més premiades d'enguany?

- Al final de la notícia es parla de l'ERO a Coca-Cola. Què és un ERO? I un desnonament?

- Els adolescents soleu anar al cinema? Per què?

...

dilluns, 3 de febrer del 2014

L'ART ÉS VIU ...

Aquestes últimes setmanes hem estat recopilant notícies o projectes creatius relacionats amb l'art del segle XXI sense deixar de banda l'art dels segles passats. Aquí en teniu una mostra.

char4j
Heather Hansen.

Un joc d'ordinador per fer obres literàries:

Una notícia relacionada amb el Renaixement " El refugi de Miquel Àngel":

Una jove artista realitza les seves obres utilitzant el moviment del seu cos (notícia en anglès):

Un muntatge d'obres d'art del  neoclassicisme, romanticisme i manierisme que els donen vida a través de la digitalització:

http://www.lastampa.it/2014/01/14/multimedia/cultura/i-classici-dellarte-si-animano-con-la-magia-del-digitale-7V7Zf98gaXjgwNthM8QebP/pagina.html

L'orquestra del reciclatge al Paraguai: 
https://www.youtube.com/watch?v=sJxxdQox7n0


"Elegy for a death world", joc virtual de poesia.
L'orquestra dels instruments reciclats al Paraguai.

Reflexionem-hi:
- Definiu amb les vostres paraules què és l'art?
- Quina notícia us ha agradat o sorprès més? Per què?
- Quina importància li doneu a la creativitat i la imaginació?
- Creieu que al món adolescent li agrada la poesia? Per què?
- Qui va ser Lord Byron?
- Davant la frase "Està tot inventat" què n'opineu?
...

UN CARA A CARA PEL DRET A DECIDIR

Ahir a la nit es va estrenar la nova temporada de "Salvados", el programa del periodista Jordi Évole, amb un especial cara a cara entre Artur Mas i Felipe González, per tal de discutir sobre un dels temes de més actualitat; la consulta del 9-11.

L'entrevista de Jordi Évole a La Sexta.

Aquí us deixem l'enllaç del programa sencer:

Així com també, us posem el resum en diverses frases que han realitzat a la redacció del diari Ara.

Frases d'Artur Mas: 

Frases de Felipe González:

Reflexionem-hi:

- Què significa l'autodeterminació?
- Quan González comenta que el legitima la Constitució, què significa?
- Qui és i per què va ser important Felipe González?
- Quina opinió teniu sobre el tema de la consulta? A favor o en contra? Creieu que s'acabarà realitzant?
- Quines expressions o declaracions t'han sorprès més de cada entrevistat?
- Com valores la tasca de Jordi Évole a l'hora de fer aquest tipus d'entrevista tan poc vista?
- Què és l'Estatut de Catalunya? A quina sentència del Tribunal Constitucional del juny de 2010 fa referència Artur Mas ?
- Per què creieu que Catalunya hauria de ser independent?
- Per què creieu que Catalunya no hauria de ser independent?
- En l'últim mes ha nascut un nou partit de dretes "Vox". Quin és el seu projecte polític? Un dels seus fundadors té un passat relacionat amb la banda terrorista ETA, qui i per què?
- Al minut 25 aproximadament del programa es parla de la Catalanofòbia. Què n'opineu? Creieu que és recíproc? És generalitzat? Hi ha Espanyafòbia aquí?
...