El 'megahuracà' 'Sandy' ja ha causat almenys 29 morts als Estats Units i un al Canadà
El desastre que es temia s'ha produït. L'huracà Sandy va tocar terra a primeres hores de la nit (matinada a Espanya) a Nova Jersey, i, encara que va remetre de força i es va convertir en un cicló posttropical, amb vents de 130 km/h, ha estat tan devastador com s'esperava. Principalment per lapujada de les aigües, que ja era la principal preocupació abans que arribés. Les inundacions van arribar a Nova York al barri de Tribeca i a Chinatown. En definitiva, l'huracà que havia paralitzat la Gran Poma, deixant-la per segon dia consecutiu sense metro, ni autobusos ni trens de rodalies ni de llarga distància, sense col·legis i amb els ponts i túnels tallats al trànsit, quan va arribar la va inundar.
El president dels EUA, Barack Obama, ha decretat aquest matí l'estat de "catàstrofe {major}" a l'estat de Nova York i a Nova Jersey. Aquesta decisió significa que "els fons federals estan disponibles per a les persones afectades a les zones del Bronx, Kings, Nassau, Richmond, {Suffolk} i Queens".
El rècord de la pujada de les aigües a Nova York estava fins ara en una tempesta que es va produir el 1960. Però el Sandy, abans de tocar terra, ja havia superat aquells límits. Desenes de milers de persones que no havien estat evacuades es van quedar sense llum i es van veure atrapades a la ciutat. Segons dades provisionals, almenys 16 persones han mort --cinc d'elles a l'estat de Nova York-- a la costa est dels EUA i el Canadà (un mort). Hi ha gairebé sis milions de persones sense electricitat i una àrea de 1.600 quilòmetres ha quedat paralitzada.
A l'estat de Nova York un home de 30 anys va morir al caure un arbre sobre casa seva a Queens, a causa del fort vent. El governador, Andrew Com, va dir que quatre persones més havien mort a la resta de l'estat per culpa dels efectes de la tempesta, que va afectar de manera virulenta Atlantic City i Ocean City. Abans que l'huracà toqués terra, ja ningú entrava ni sortia per aire (es van interrompre 13.000 vols a la zona afectada), i a primera hora de la tarda es va trencar una grua de construcció a l'edifici d'apartaments més alt de Manhattan i la façana d'un edifici del carrer 14 es va desplomar.
WALL STREET TANCA PER SEGON DIA
El 'Sandy' està deixant escenes bastant inèdites. Des de cotxes flotant a Manhattan fins a uns nivells d'aigua al Battery Park --la seva part més baixa-- que no es veien des del 1960, passant per lainundació de la Borsa de Nova York, on ahir a la nit hi havia gairebé un metre d'aigua. Wall Street tornarà a tancar aquest dimarts per segon dia consecutiu, cosa que no passava per motius climatològic des del 1888. El mercat de valors es podria obrir dimecres, però no és segur.
La delicada situació a la capital econòmica del país, on es temia que el metro pogués quedar paralitzat durant diversos dies pels desperfectes causats per l'aigua salada, només són una pinzellada de les dimensions èpiques de l'huracà. Des de Carolina del Nord a Massachusetts, un milió de persones han estat evacuades i gairebé sis milions més --en 11 estats més el Districte de Colúmbia-- estan sense electricitat.
A Atlantic City, la capital dels casinos de Nova Jersey, la pluja, la crescuda de les marees i els vents huracanats van trencar part del passeig marítim, van inundar carrers i van tirar arbres a terra. El seu alcalde va arribar a decretar el toc de queda per assegurar-se que ningú sortís al carrer. "Quan la mare naturalesa envia la seva ira, quedes a la seva mercè i l'únic que podem fer és resar i fer el que puguem"”, va dir l'alcalde Lorenzo Langford després de queixar-se que "massa gent"” havia ignorat les ordres d'evacuació. Escenes semblants a les d'Atlantic City es van viure en altres llocs costaners, des de Maryland a les platges de Long Island.
PAÍS EN ALERTA
El Sandy, la primera tempesta perfecta que ha impactat directament la Gran Poma, ha demostrat ser capaç de frenar una urbs que està sempre en moviment. Aquest huracà, combinat amb un front que va arribar des de l'oest i amb un sistema d'aire àrtic ha col·locat el seu potencialment devastador recorregut a més de 55 milions de persones repartides en més de mitja dotzena d'estats de la costa est i està mantenint en suspens els Estats Units quan només falta una setmana per a les eleccions presidencials.
El president, Barack Obama, va comparèixer davant la premsa per demanar als nord-americans la seva cooperació davant d'una tempesta «gran i potent». «Quan els diguin que han de ser evacuats és que necessiten fer-ho 'va implorar'. No ho endarrereixin. No qüestionin les instruccions».
NO FER CAS DE L'ORDRE D'EVACUACIÓ
Era un missatge que va repetir a Nova York l'alcalde, Michael Bloomberg, i que retransmetien furgons policials al voltant d'edificis situats a la zona A, la d'evacuació obligatòria, on viuen 375.000 novaiorquesos.
Aquest missatge recordava a ciutadans com Genevieve que poden ser acusats de falta lleu si s'hi queden. Però ella havia decidit fer-ho («no tinc diners per anar enlloc i no vull anar a un refugi») i passejava la seva gossa entre edificis de protecció oficial, on pujava i baixava 14 pisos caminant pel tall de corrent elèctric dels ascensors. Igual que Genevieve, Jay Maldonado escoltava i no feia cas del missatge, vora el riu sota el pont de Brooklyn. «La meva àvia té 80 anys, viu aquí i no es pot moure. Jo he decidit quedar-me per si passa res, per poder ajudar-la. I tinc tot preparat, molta aigua i menjar que no necessitanevera per si se'n va la llum».
L'ordre d'evacuació posava de termini les set de la tarda. Tot i així, Maldonado creia poder reaccionar si les coses empitjoraven i portar la seva àvia fins al complex educatiu Seward Park, a Chinatown, un dels 76 refugis de la ciutat. Allà ja van passar la nit del diumenge 567 persones, mescla de residents de zones pròximes; gent arribada de lluny com el coreà de Queens Joon Han; un grup d'estudiants italians i vagabunds com Dina. «És molt millor que els refugis per als sense sostre», deia la dona, de 40 anys. «Hi ha gent sense casa i gent normal, i això és bo. I està net».
ATRINXERATS
Molts novaiorquesos van demostrar ser conscients del perill i la ciutat ahir ja es va llevar atrinxerada. Tot i que alguns petits establiments estaven oberts, gran part del comerç tenia les persianes baixades, així com els teatres de Broadway, i l'ONU. Fins a l'estàtua de la Llibertat va apagar la torxa.
Abans d'arribar als EUA, el 'Sandy' ja havia deixat 67 morts al Carib, 51 d'ells a Haití, a més de dos desapareguts en el naufragi d'una caravel·la a Carolina del Nord que es va utilitzar el 1962 per rodar 'Rebel·lió a bord', protagonitzada per Marlon Brando.
Agència EFE
www.elperiodico.cat
[Consulta: 30 d'octubre de 2012]
FEM EL COMENTARI:
- Creus que la prevenció de la catàstrofe ha sigut l'adequada?
- Què significa que és una tempesta perfecta?
- Per què el clima és molt més extrem als Estats Units?
- Què va passar fa uns anys a Haití?
- Creus que els fenòmens meteorològics tan extrems seran més freqüents?
- Què significa que el president Obama hagi decretat "zona catastròfica"?
- Aquest fet pot tenir algun tipus d'efecte a les eleccions presidencials que hi ha a d'aquí una setmana?
...